Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Motorvezérlés

Témaindító: Ko-bak, idő: Márc 13, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Ko-bak hozzászólása Márc 13, 2008 /

Helló!

Hát lehet, hogy meg kellett volna találnom, a mosógépek motorjának vezérlését keresem. Ha valaki tudna segíteni Whirpol mosógép kapcsolási rajzával. Továbbá segítene az is, ha olyan kapcsolást ismertetne velem valaki, ami 2-3 kW-os, 24v-os motor teljesítményét (fordulatszámát) szabályozza.
Köszönettel:ko-bak
(#) proba válasza Ko-bak hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

Ha javítani akarod,akkor először ellenőrizd le a motort hogy jó-e, ezután ohm mérővel kiméred hova megy a panelen ,és a kapcsolóelemeket leellenőrzöd.Ha ezen túl vagy akkor bocsánat.
(#) ferci válasza Ko-bak hozzászólására (») Márc 14, 2008 /

AWG-652 például.
(#) zenetom hozzászólása Máj 18, 2008 /

Sziasztok!
"trveztem" egy kapcsolást, ami végülis két áramkör "összeolvasztásával" jött létre. Egy villogó áramkört és egy H hidat egyesítene, így jobbra-balra forogna a motor automatice.
Működne a kapcsolás?
(#) zenetom válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 18, 2008 /

47u-s kondikkal jó lesz? mert ott a LED kb 0,6 másodpercenkét váltott
(#) sipos.janos84 hozzászólása Jún 19, 2008 /

helló szeretnék egy 12 v os dc motort joystickal vezérelni vagyis két motort egy joystikkal ugy hogy a joy mozgását lekövesse a motort
(#) zenetom hozzászólása Okt 23, 2008 /

Sziasztok!
Szétszedtem egy 12V-os (valószínűleg magnóban vagy hasonló készülékben lévő) motort és egy kis NYÁK-van benne amin egy kis áramkör. Néhányon még trimmer is van, amit egy kis csavarhúzóval lehet tekergetni. Én azt gondolom hogy zavarszűrésnek van ott ez az áramkör meg fordulatszám-szabályzásnak.
Építek (megint ) egy forgótükrös lézershow-t és engem zavar hogy benne van a motorban egy ilyen bigyó. Szóval nem baj hogy kiszedem belőle ezt az áramkört? Vagy rakjak azért zavarcsökkentésnek kondit rá?
(#) kissanyi válasza zenetom hozzászólására (») Okt 23, 2008 /

Ha, nem fontos a stabil fordulatszám, vedd ki belőle.
(#) zenetom válasza kissanyi hozzászólására (») Okt 23, 2008 /

Pont hogy az lenne a fontos, Ezt akarom megépiteni, de szerintem az LM317T miatt felesleges a motorban levő áramkör.
(#) kissanyi válasza zenetom hozzászólására (») Okt 23, 2008 /

Ha, egy más vezérlést akarsz beletenni,csak nyűg és értelmetlen az eredeti.
(#) zenetom hozzászólása Nov 3, 2008 /

Még mindig a lézershow-nál tartok, de elakadtam a motorvezérlésnél. Úgy akarom a motor sebességét irányítani, hogy LPT portról egy bitről jön egy impulzus és ennek az impulzus frekvenciájától függne a motor fordulatszáma, vagyis pl minnél nagyobb a frekvencia, annál gyorsabban forog a motor. Magas fordulatszámnál még ez meg is oldható ha csak simán egy tranyóval összemadzagolom, de nekem kis fordulatszám is kell... Milyen kapcsolással lehet ezt megoldani?
(#) csui hozzászólása Jan 24, 2009 /

Kedves Fórum Társak!
AWG 653 mosógépünk motorjának hibáját valószínűsítjük, mert a motor centrifugáláskor nem pörög fel, csak kis terhelés mellett. Talán a centrifuga motorrész a hibás.
Tudtok-e javaslatot adni, hogy a hiba oka mi lehet pontosan, hogyan lehet a lehetősége körét leszükíteni.
Köszönöm válaszotokat előre is! :yes:
(#) dugabácsi hozzászólása Ápr 27, 2009 /

Üdv,
Szeretnék egy 18V-os motort PWM-el vezérelni erre egy NE555 IC-t használnék, a mellélet kapcsolás szerint az R1 ellenállás változtatásával. A probléma az h a kitöltésitényezőt nem tudom levinni 50% alá. Elméletileg a katalógus szerinti számítások t1 = 0.693 (R1 +R2) C1
and the discharge time (outputLOW) by :
t2 = 0.693 (R2) C1
Thus the total period T is given by :
T = t1 + t2 = 0.693 (R1 + 2R2) C1
Segítséget előre is köszönöm

névtelen.JPG

(#) Isti válasza dugabácsi hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

18V ra nem ajánlok 555-öt. Amúgy kettővel lehetne csak alacsonyabb feszültségről, de nekem ez a módszer nem jött be.

TL494 a jó választás.

A két hibaerősítővel tudod állítani h mikor kapcsoljon ki pl.
A PWM (3) lábat 5V-ra kötöd változtatható ellenállásba kötött potméterrel, és azzal tudod állítani a kitöltést.
DT (4) földre.
C és R állítja be a frekvenciát. (5-6) (1kHz körülire válaszd)
7 föld
8;11;12 -> 18V
9-10 -> motorhajtó fet gátja
13-14 közös; referencia 5V, ahova kötöd a potmétert.

További infó = adatlap
(#) Isti hozzászólása Ápr 27, 2009 /

bocs a potinak 22k-nak kell lennie, mindenképp!
(#) Isti válasza Isti hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Szólj ha kell rajz, mert akkor igyekszem egyet összedobni
(#) dugabácsi válasza Isti hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

egy rajz sokat segítene köszi
(#) vizor válasza dugabácsi hozzászólására (») Ápr 27, 2009 / 4

A duty cycle 50% alá állításához kell egy dióda az Rb-vel párhuzamosan, a katód a GND felé mutat. Itt megnézheted a módosított rajzot és a hozzá való képletet Bővebben: Link
(#) Isti válasza dugabácsi hozzászólására (») Ápr 27, 2009 /

Itt van.

Ha nem tetszik az 1kHz körüli tartomány, magasabbat akarsz, akkor beraksz 100n kondit 1U helyett.
Ha alacsonyabbat, 1k helyett 47k-t használsz.

10kHz fölé ne menj a biztonság kedvéért,
és nagyon le se...

a 18-20V-ot a zéner miatt érdemes tartani. Nagyobb feszültségre a 12Ohm helyett nagyobb ellenállás.

Egyszerű ez a tl494, csak ki kell ismerni

Üdv: Isti

tl494.GIF

(#) dugabácsi hozzászólása Máj 3, 2009 /

üdv
összeraktam egy kapcsolást. A lényeg h egy NE555-össel vezérlek 4 db villanymotort a kitöltési tényező változtatásával a tarnzisztorok ki be kapcsolgatnak. kitöltési tényező kb 10-90% között tudom változtatni. Van benne mélykisülés védelem és ellentétespolaritás védelem. A motorok 18V-osak és kb 20A tudnak felmenni max terhelésnél viszont így a főágba akár 80A is folyhat szerintetek foglya bírni a tranzisztor vagy kell neki valami illesztés illetve mi a legegszerübb túláram védelem amit be lehetne tenni
segítséget előre is köszönöm

névtelen.JPG

(#) hodbond hozzászólása Aug 23, 2009 /

Sziasztok! Lehet hogy rosz topikban kopogtatok, de van egy 16V-os kis motorom és akarok vele valamit kezdeni,
csak nem tudom mit. Ötleteket elgondolásokat várok.
Válaszaitokat előre is köszi.
(#) legib23 hozzászólása Okt 17, 2009 /

üdv.!

Nem nagyon találtam a kérdésemre konkrét topikot de mivel motorvezérléstől van szó leírom ide. Itt ez az áramkör de nincs bele írva hogy a 2 diódának benne mennyi az értéke. Légyszi aki meg tudná mondani az értékét valahogy az írja le ide. Előre is köszi!

It az említett kapcsolás:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a1/a14be073aae962e33e49a...dd.jpg
(#) (Felhasználó 5823) válasza legib23 hozzászólására (») Okt 17, 2009 /

Szerintem 2db 1N4148. De a tápágba egy biztosíték sem ártana!
(#) legib23 hozzászólása Okt 20, 2009 /

Köszönöm a választ! Viszont még lenne egy kérdésem. Mégpedig az hogy ebben a kapcsolásban szereplő tranzisztort hogyan kössem be? Melyik a collector, emitter, bázis? Néztem róla leírást de nem szerepel rajta hogy a lábkiosztás hogyan van .

Itt az említett kapcsolás:

http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a1/a14be073aae962e33e49a...dd.jpg" target="_blank" >Kapcsolás

És ezt a jelölés találtam a tranzisztorról, de nem tudom mit jelent az a három betű az ábrán...:

http://imagerz.com/QEQQDktvAwIBXwhLGAVR" target="_blank" rel="nofollow" >Link

Előre is köszi aki segít.
(#) kadarist válasza legib23 hozzászólására (») Okt 20, 2009 /

Ez tranzisztor, csak mégsem. FET a neve, és G=gate, S=source, D=drain. Míg a sima bipoláris tranzisztor árammal vezéreljök a bázisán keresztül, addig a FET-et feszültséggel a gate-en keresztül. FET= Field Effect Transistor.

Köszi! Szóval akkor a "gate" lábát kell a kapcsolásban az ic-től jövő ágra kapcsolni, a "drain" lábát a pozitívra (az akkutól felfele menő ág a pozitív csak nincs odaírva), a "source"-t meg ami a motorhoz megy?

Igen, a source (forrás) olyan, mint az emitter, a drain (nyelő) mint a kollektor.

Értem, köszönöm a segítséget, így már világos! Még azt kell megtudnom hogy a tranzisztor melyik szélső lába a drain és a source, de előásom majd valami katalógusból. Köszi szépen még egyszer a segítséget, ha elkészült lehet teszek fel róla képet .

üdv. legib23!

Szemből (felirat felől)nézve G-D-S
(#) legib23 hozzászólása Okt 22, 2009 /

Az a helyzet, hogy ez az irf 3710-es FET ami benne van ebben az áramkörben 200W teljesítményig jó. de nekem egy 528 W teljesítményű motort kéne vezérelnem vele. Milyen tranzisztort használjak?
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem