Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Hát lehet, hogy meg kellett volna találnom, a mosógépek motorjának vezérlését keresem. Ha valaki tudna segíteni Whirpol mosógép kapcsolási rajzával. Továbbá segítene az is, ha olyan kapcsolást ismertetne velem valaki, ami 2-3 kW-os, 24v-os motor teljesítményét (fordulatszámát) szabályozza. Köszönettel:ko-bak
Ha javítani akarod,akkor először ellenőrizd le a motort hogy jó-e, ezután ohm mérővel kiméred hova megy a panelen ,és a kapcsolóelemeket leellenőrzöd.Ha ezen túl vagy akkor bocsánat.
Sziasztok!
"trveztem" egy kapcsolást, ami végülis két áramkör "összeolvasztásával" jött létre. Egy villogó áramkört és egy H hidat egyesítene, így jobbra-balra forogna a motor automatice. Működne a kapcsolás?
47u-s kondikkal jó lesz? mert ott a LED kb 0,6 másodpercenkét váltott
helló szeretnék egy 12 v os dc motort joystickal vezérelni vagyis két motort egy joystikkal ugy hogy a joy mozgását lekövesse a motort
![]()
Sziasztok!
Szétszedtem egy 12V-os (valószínűleg magnóban vagy hasonló készülékben lévő) motort és egy kis NYÁK-van benne amin egy kis áramkör. Néhányon még trimmer is van, amit egy kis csavarhúzóval lehet tekergetni. Én azt gondolom hogy zavarszűrésnek van ott ez az áramkör meg fordulatszám-szabályzásnak. Építek (megint ![]() ![]()
Ha, nem fontos a stabil fordulatszám, vedd ki belőle.
Pont hogy az lenne a fontos, Ezt akarom megépiteni, de szerintem az LM317T miatt felesleges a motorban levő áramkör.
Ha, egy más vezérlést akarsz beletenni,csak nyűg és értelmetlen az eredeti.
Még mindig a lézershow-nál tartok, de elakadtam a motorvezérlésnél. Úgy akarom a motor sebességét irányítani, hogy LPT portról egy bitről jön egy impulzus és ennek az impulzus frekvenciájától függne a motor fordulatszáma, vagyis pl minnél nagyobb a frekvencia, annál gyorsabban forog a motor. Magas fordulatszámnál még ez meg is oldható ha csak simán egy tranyóval összemadzagolom, de nekem kis fordulatszám is kell... Milyen kapcsolással lehet ezt megoldani?
Kedves Fórum Társak!
AWG 653 mosógépünk motorjának hibáját valószínűsítjük, mert a motor centrifugáláskor nem pörög fel, csak kis terhelés mellett. Talán a centrifuga motorrész a hibás. Tudtok-e javaslatot adni, hogy a hiba oka mi lehet pontosan, hogyan lehet a lehetősége körét leszükíteni. Köszönöm válaszotokat előre is! :yes:
Üdv,
Szeretnék egy 18V-os motort PWM-el vezérelni erre egy NE555 IC-t használnék, a mellélet kapcsolás szerint az R1 ellenállás változtatásával. A probléma az h a kitöltésitényezőt nem tudom levinni 50% alá. Elméletileg a katalógus szerinti számítások t1 = 0.693 (R1 +R2) C1 and the discharge time (outputLOW) by : t2 = 0.693 (R2) C1 Thus the total period T is given by : T = t1 + t2 = 0.693 (R1 + 2R2) C1 Segítséget előre is köszönöm
18V ra nem ajánlok 555-öt. Amúgy kettővel lehetne csak alacsonyabb feszültségről, de nekem ez a módszer nem jött be.
TL494 a jó választás. A két hibaerősítővel tudod állítani h mikor kapcsoljon ki pl. A PWM (3) lábat 5V-ra kötöd változtatható ellenállásba kötött potméterrel, és azzal tudod állítani a kitöltést. DT (4) földre. C és R állítja be a frekvenciát. (5-6) (1kHz körülire válaszd) 7 föld 8;11;12 -> 18V 9-10 -> motorhajtó fet gátja 13-14 közös; referencia 5V, ahova kötöd a potmétert. További infó = adatlap
Szólj ha kell rajz, mert akkor igyekszem egyet összedobni
A duty cycle 50% alá állításához kell egy dióda az Rb-vel párhuzamosan, a katód a GND felé mutat. Itt megnézheted a módosított rajzot és a hozzá való képletet Bővebben: Link
Itt van.
Ha nem tetszik az 1kHz körüli tartomány, magasabbat akarsz, akkor beraksz 100n kondit 1U helyett. Ha alacsonyabbat, 1k helyett 47k-t használsz. 10kHz fölé ne menj a biztonság kedvéért, és nagyon le se... a 18-20V-ot a zéner miatt érdemes tartani. Nagyobb feszültségre a 12Ohm helyett nagyobb ellenállás. Egyszerű ez a tl494, csak ki kell ismerni ![]() Üdv: Isti
üdv
összeraktam egy kapcsolást. A lényeg h egy NE555-össel vezérlek 4 db villanymotort a kitöltési tényező változtatásával a tarnzisztorok ki be kapcsolgatnak. kitöltési tényező kb 10-90% között tudom változtatni. Van benne mélykisülés védelem és ellentétespolaritás védelem. A motorok 18V-osak és kb 20A tudnak felmenni max terhelésnél viszont így a főágba akár 80A is folyhat szerintetek foglya bírni a tranzisztor vagy kell neki valami illesztés illetve mi a legegszerübb túláram védelem amit be lehetne tenni segítséget előre is köszönöm
Sziasztok! Lehet hogy rosz topikban kopogtatok, de van egy 16V-os kis motorom és akarok vele valamit kezdeni,
csak nem tudom mit. Ötleteket elgondolásokat várok. Válaszaitokat előre is köszi.
üdv.!
Nem nagyon találtam a kérdésemre konkrét topikot de mivel motorvezérléstől van szó leírom ide. Itt ez az áramkör de nincs bele írva hogy a 2 diódának benne mennyi az értéke. Légyszi aki meg tudná mondani az értékét valahogy az írja le ide. Előre is köszi! It az említett kapcsolás: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a1/a14be073aae962e33e49a...dd.jpg
Szerintem 2db 1N4148. De a tápágba egy biztosíték sem ártana!
Köszönöm a választ! Viszont még lenne egy kérdésem. Mégpedig az hogy ebben a kapcsolásban szereplő tranzisztort hogyan kössem be? Melyik a collector, emitter, bázis? Néztem róla leírást de nem szerepel rajta hogy a lábkiosztás hogyan van
![]() Itt az említett kapcsolás: http://www.hobbielektronika.hu/forum/files/a1/a14be073aae962e33e49a...dd.jpg" target="_blank" >Kapcsolás És ezt a jelölés találtam a tranzisztorról, de nem tudom mit jelent az a három betű az ábrán...: http://imagerz.com/QEQQDktvAwIBXwhLGAVR" target="_blank" rel="nofollow" >Link Előre is köszi aki segít.
Ez tranzisztor, csak mégsem. FET a neve, és G=gate, S=source, D=drain. Míg a sima bipoláris tranzisztor árammal vezéreljök a bázisán keresztül, addig a FET-et feszültséggel a gate-en keresztül. FET= Field Effect Transistor.
Köszi! Szóval akkor a "gate" lábát kell a kapcsolásban az ic-től jövő ágra kapcsolni, a "drain" lábát a pozitívra (az akkutól felfele menő ág a pozitív csak nincs odaírva), a "source"-t meg ami a motorhoz megy?
Igen, a source (forrás) olyan, mint az emitter, a drain (nyelő) mint a kollektor.
Értem, köszönöm a segítséget, így már világos!
![]() ![]() üdv. legib23!
Az a helyzet, hogy ez az irf 3710-es FET ami benne van ebben az áramkörben 200W teljesítményig jó. de nekem egy 528 W teljesítményű motort kéne vezérelnem vele. Milyen tranzisztort használjak?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |