Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » FT245 BitBang Delphiben
Témaindító: instantwater, idő: Okt 25, 2008
Témakörök:
Hello.
Vettem egy FT245-t, szépen házilag összeforrasztottam, minden klappol. DE egy aprócska bibi van vele. A csatolt Usibix.zip egy Delphis program, de nem lép be valamiért BitBang módba amikor felismeri az eszközt, pedig direkt meg van csinálva a 8 adatbit, hogy vezérelni tudjam. (INNEN töltöttem le (sajnos francia, de a Google Translator le tudja...golra)) A D2xxApp.exe vel be tudom léptetni a chipet BitBang módba, és utána már a fentebb említett Usibix.zip ben található Delphis programmal tudom vezérelni a biteket. De ezzel az a baj, hogy ez C ben van írva, amihez nem igazán értek (bár elvileg nem kell értenem hozzá, hisz azért adott DLL-t a gyártó, hogy bármivel lehessen programozni.). (D2XX_Example.zip ben van a C-s forráskódja a programnak) Tehát 2 program kell a használathoz, ami nem túl szerencsés. Szóval miután a C ben megírt programmal beléptetem a FT245-t BitBang módba, utána a Delphis progival gyönyörűen tudom vezérelni. De a Delphis program nem tudja beléptetni BitBang módba a chipet. Ebben szeretném a segítségeteket kérni (mármint aki ismeri a FT245-t vagy van neki kéznél, vagy progrtamozta Delphi alól a BitBang módot.) Előre is köszönöm a segítőkész fórumtársak fáradozásait az ügy és egy kezdő, de annál elszántabb fórumtárs érdekében.
ITT a fentebb belinkelt francia oldal angolra fordítva.
de ami a legbosszantóbb, hogyha VCP módban csatlakoztatom, tehát COM portként látszik, akkor ha HyperTerminallal próbálok ráírni akor sem csinál semmit. (van rákötve a D0-s kimenetre egy led.)
MEGCSINÁLTAM!!!
Amikor a néma gyereknek az anyja sem látja a fától az erdőt Le volt írva a programming guide ben ITT a 3-adik oldalon: Idézet: „ucMask Required value for bit mode mask. This sets up which bits are input and which bits are output. The ucMask byte sets the direction. A '0' means that the corresponding bit is to be an input, while a '1' means that the corresponding bit is to be an output.” Tehát az 1 a KIMENET a 0 a BEMENET. (én pedig mindenáron 0 val akartam erőszakolni szegény chipet kifele irányuló adatmozgatásra.) 4edik oldalon a Delphis példa: Idézet: „4) To enable Synchrounous Bit Bang mode (using D2XXUnit.pas for Delphi): Set_USB_Device_BitMode($00,$04); to enable it Set_USB_Device_BitMode($00,$00); to reset it” Itt ugyebár $00 val van mutatva. De hát aki nem tudja fejben tartani mit olvasott az előtte levő oldalon .. Ehez idegbaj közepette guglizni, rátalálni egy orosz fórumra, és lefordítani angolra: KATT Itt a #4-es hozzászólásban van leírva az amit meg kellett volna érteni a Programming Guide ból Idézet: „Read D2XX Programmer's Guide carefully. There, see FT_SetBitMode written in black and white: ucMask - Required value for bit mode mask. This sets up which bits are inputs and outputs. A bit value of 0 sets the corresponding pin to an input, a bit value of 1 sets the corresponding pin to an output.” Tehát ha egyszer valaki erre téved a jövőben, álljon itt neki emlékül a megoldás az "Usibix" nevű Delphis csodához :
A mágikus sor, amit a tisztelt fejlesztő kifelejtett: Set_USB_Device_BitMode($01,$04);// to enable it Bocsi, hogyha hosszúra sikerült, de már nem kell fáradnotok. Akkor tehát szeretnék megkérni egy moderátort, hogy zárja le a témát, hogy ne zavarja össze senki a jövőben ide tévedőket. (tehát csak lezárást kérnék, nem törlést) Köszi
Csatoltam 2 képet az FT245RL házi forrasztásáról.
Hát ez így nem semmi...
köszi.
Wellerben túl vastag volt a hegy, ezért a "piros vezetékes" felét csináltam csak azzal (csak azért piros, mert ilyen volt az első szál vezeték a 80 eres IDE kábelben), a másik felét pillanatforrasztóval egy preparált heggyel ami úgy néz ki, hogy nem hagyományos hegy, hanem a hegyre van rátekerve egy drót, ami hegyesre van csinálva.tehát simán pontosan tudtam vele forrasztani a lábakat. a hűtést úgy oldottam meg, ogy befogtam fogóba, hogy megálljon függőlegesen, hgy hozzáférjek a lábakhoz, és 80 eres vinyó kábelt vágtam szét a lábak bekötéséhez. addig hült a chip amig a következő láb drótját vágtam. ja, és minden második lábat tűvel felgörbítettem, illetve picit legörbítettem. így 2x esére nőtt a hely a lábak közt. féltem is hogy letörnek, de nem. működik királyul.
Halihóóó.
Én is vettem egy FT245-t, és az lenne a célom, hogy egy delphi-be írt program amin van 8 gomb és mondjuk egy text(ablak), és van egy panel amin rajta van az FT245 meg 8 LED és 8 nyomógomb. A kérdésem az lenne hogy tudnál e segíteni egy példaprogrammal abban hogy a 8 nyomógomb lenyomása a textablakban binárisan kiírásra kerüljön vagy ha a FT245öt kimenetre kapcsolom akkor abármelyik 8 gomb (buttom) egyikének lenyomásáva a probapanelen az FT245 kivezetéseire kötött LED-ek felvillanjanak. Szóval ha tudnál Te vagy bárki ennek a problémának a mególdásában segíteni azt nagyon szépen megköszönném de bármilyen segítséget szívesen és nagy köszönettel fogadok.
Még egy dolog
A programokat sikerült elindítanom csak a kezelésével nem boldogulok igazán. Ha ezt a kezelőprogramot lehet egyszerűsíteni az is érdekelne. Segítségetek előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |