Fórum témák
» Több friss téma |
Szia
Kicsit vitatkozzunk! Nem tudom láttad-e a rajzot amit mex küldött, én hülye vagyok hozzá, de már értem. "(Ez 12V mellett kb. 20A-t jelent, 220V-ról, meg 1A-t.) És 100Hz-től 100kHz-ig. Kicsit túlzottak az átfogásaid" miért lennének túlzóak ez KÍSÉRLET aztán a másik "Ha jól értem, akkor ez egy kisérleti berendezés lenne, ahol fogalmad sincs mit fogsz csinálni. Így erre a széles átfogásra teljesen értelmetlen külön erőkifejtést tenni." Mivel ez 1 kísérleti dolog éppen ezért érdekes a minnél nagyobb átfogás, ha tudnám hol működik rendesen akkor arra az értékre csinálok 1 készüléket, de itt a KÍSÉRLETEN van a hangsúly. "Az 555-nek, (de bármely IC-nek) működési feszültsége nem igen lehet 220V. Akkor ideiglenesen külön segédtápegységgel kellene ellátni." Ha megnézted a rajzot látnod kell, hogy külön van 12V-al táplálva. Nem akarlak tovább idézgetni, de minek a toroid trafó? Na meg ha elolvastad az első írásomat (kérésemet) ott láthattad hogy 1 nagy intervallumok közt állítható kapcsolást szeretnék és nem azt kutatom, hogy mekkora a max előállítható frekvencia. üdv.Karesz
Hello!
Nem vitatkozuk, csak félre értesz. Próbáltam összefoglalni, hogy tisztázódjon, hogy azonos dolgokra gondolunk-e. (Aztán lehet, hogy nekem itt egy oldal kimaradt az életemből?) Arról próbáltam írni, hogy felesleges kinlódni egy nagy átfogású készülékkel. Megoldhatod akár három külön készülékkel is a kísérletet. És amikor már körvonalazódtak az igények, akkor gyártasz egy megfelelőt, ahogy írtad is. A torroid trafót azért javasoltam, hogy ha mégis állítani szeretnéd a feszültséget, akkor kísérlethez azzal a leg célszerűbb. (De bocsesz, sajna nálam a torroid a szabályozható trafót jelenti, nem a gyűrű magot.) üdv! proli007
Akkor ebben megegyeztünk, nem vitázunk. Nem értem még mindíg, hogy miért csináljak 3 készüléket mikor 1 is át tudja fogni ezt az intervallumot. 1 sima trafót fogok elé tenni ami elég nagytudású (W) és ehhez kötök be 1 régi remix-es feszszabályzót amivel tudom tuningolni. A 220V feszkót azért írtam, mert már 2 elektronikát sikerült elrepítenem, vagy a nagy fesz, vagy a nagy áram nyírta ki, mivel egyszerre 3 műszert és a bontót is kell néznem, tehát 1 "kinyírhatatlan" cuccot akarok. De ha van még ötleted ezzel kapcsolatban azt szívesen olvasom. üdv.Karesz
Hello!
Idézet: „tehát 1 "kinyírhatatlan" cuccot akarok” Hát azt nem tudom hogy van-e ilyen. Csak érdekesség képpen! Ahol dolgoztam, volt hasonszőrű berendezés, csak nem egyennel működött, hanem háromfázisú váltóval.(plazmával akarták bontani a kolloid cuccot a löttyből) A víz vidám dolgokat művelt, ahogy a hőfok változott. A Ph-val és a vezképpel is gondok voltak. Fogalmam sincs, hogy működik-e már, de minden esetre nem merték az erőműves hálózatról táplálni, hanem külső trafóról, és kezdetben arról vitatkoztak, hogy a megszakító rosszul van programozva, vagy tényleg 1000A zárlati áram folyt-e. üdv! proli007
Szia.
"Ahol dolgoztam, volt hasonszőrű berendezés, csak nem egyennel működött, hanem háromfázisú váltóval.(plazmával akarták bontani a kolloid cuccot a löttyből)" Nem tudom jól értem-e amit írsz, nekem az is jó lenne (kipróbálásra) ha rögtön váltóáramból lehetne négyszögjelet kicsikarni. Tudsz esetleg erre megoldást? üdv.Karesz
Ugye írtad, hogy nem mindegy a feszültség... De miért nem olvasol mielőtt témát nyitsz? Itt van egy másik topic, ahol ugyanilyen problémákról folyik (folyt) a beszélgetés. Igaz hogy nem olvastam bele, de mivel 24 oldal terjedelmű, így gondolom, hogyha végigolvasod, akkor nem maradnak megválaszolatlan kérdéseid, ha mégis, akkor ott felteszed. És ha így tettél volna egy topiccal kevesebb lenne az oldalon.
Szia Tomi20
"De miért nem olvasol mielőtt témát nyitsz?" 1.) Nem értem miért zavar téged az ha valaki új témát nyit. 2.) Ha te is végig olvastad volna az általad közölt témát rájöttél volna, hogy nem ad megoldást az én kérdésemre. 3.) Ha nem tudsz vagy nem akarsz segíteni az adott probléma megoldásában minek írsz. üdv.Karesz
Szia!
Itt nem volt semmi négyszög, egyszerűen a háromfázisú váltóval működött. De nem is a víz gázzá bontása volt a cél, hanem a kolloid, mert azt nem lehet szűrni, cak közben az is történt. Legfőképpen az áramot akarták szabályozni, mert azzal volt a "gáz". Váltós alkatrészek között nem tudok olyant, ami ilyen frekin elmenne. De van egy olyan oldal, (ha jól emlékszem " ingyen energiia"?) a vízbontásról ahol szerintem egy tirisztoros gyújtást használnak fel erre a célra. És egy tucat mindenféle képlet-magyarázat van hozzá. Szerintem, ha a Google-ba bepöttyinted, hogy vízbontás, akkor megtalálod. (bocs, ha nyitott kapukat döngetnék) üdv! proli007
Váltós alkatrészek között nem tudok olyant, ami ilyen frekin elmenne.
Ez nem tudom pontosan mit jelent. Tehát szerinted a sima hálózati áramot (váltó 50Hz) át lehet-e alakítani szabályozhatóan négyszögjellé direkben?
Hello!
A tranyó-Fet... csak egyenáramról mennek. Hogy váltóról is működjenek, ahhoz már diódák kellenek. Tehát egyenirányítás. Lehetne egy graetz közepébe is tenni a Fet-et, de akkor meg gyors, nagyfeszültségű és nagyáramú diódák szükségesek. Ebben az esetben a terhelés lehetne a váltó oldalon is. (de elég macerás lenne) Triac vagy antiparalell tirisztor sebessége, hálózati frekihez van illesztve, plusz nem lehet őket anódáramuk közben kikapcsolni. Azaz változó kitöltési tényezővel, de csak 50(100)Hz-el működnének. üdv! proli007
Kösz a felvilágosítást, látod ezért írtam én, hogy csak ugatom az elektronikát, túl sokat nem értek hozzá, de szükségem van rá. Még 1x köszönöm, üdv.Karesz
Szia mex
Elkészült a ketyere és még működik is!!! de megint lett 1 őrült ötletem, elő lehetne-e állítani a képen látható jelet 1 hasonló elektronikával mint amit már rajzoltál? (az alsó jelről van szó)
Hello. Ha a négyszögjelre gondolsz az ott van az 555 fetet vezérlő lábán. Tehát a kapcsolás pontosan négyszögjelet ad a celláknak.
Igy viszont nem értem mit is akarsz.
Ahogy már korábban is írtam, nem vagyok 1 elektronika guru. A kapcsoláson amit adtál a negatív pólus van 4szög jellé alakítva, arra gondoltam, mi lenne ha mind a 2 pólust alakítanánk (lehet, hogy hülyeség?)
Az a rajz tulajdonképp egy sima kapcsolót helyettesit,ami a cellák egyik lemezpárját periodikusan testre kapcsolja. Igy aztán a kapcsoló zárt állásában folyik az áram,nyitva pedig megszűnik,igy áll elő a cellák lemezein a négyszögfeszültség.
Amire te gondolsz vélhetőleg az az lenne,hogy a négyszögfesz polaritást is váltson,bár ennek nem tudom van-e értelme. Ezt már viszont bonyolultabb lenne kialakitani,elég csak arra gondolni,hogy földszimmetrikus tápot igényelne.
Én sem igazán tudom mi az ami kellene, csak agyalgatok.
"Amire te gondolsz vélhetőleg az az lenne,hogy a négyszögfesz polaritást is váltson" Polaritást nem kellene váltani, hanem hol az egyik, hol a másik pólus lenne megszakítva, de nem felcserélve (de lehet, hogy ez is hülyeség)
Hello!
Ön nyert, jár a hangszóró! Rajzold le egy elemmel és egy-két kapcsolóval, mit szeretnél készíteni. Akkor talán mi is és te is meglátod mi a helyzet. (v. mit akarsz készítetni) üdv! proli007
Szép estét Mindenkinek !Egy generátorra lenne szükségem ami az ábrán látható négyszögjelet előtudja állítani. A kitöltési tényező 50 %. Az áram felvétel maximum 200 mA. A frekvencia kb 300 Hz- 2 kHz között szabályozható legyen.
Köszönöm a segítséget
Szép reggelt! Ez a feladat egy műveleti erősítővel megvalósítható...csak elveszett a rajz remélem átfogja a kívánt tartományt...
Hello!
Ha ez megfelelő, használd egészséggel. Ha nem, akkor modizunk rajta. üdv! proli007
Szevasz ! Köszönöm átrágom magam rajta !
Helló ! Köszi az ötletet. Bízom benne ,hogy ez elveszett rajz átfogja a kívánt tartományt.
Helló ! Jónak tűnik a hétvégén kipróbálom.
Köszönöm a segítségedet ! nagy hoho
Hello!
El felejtettem írni, hogy egy LM358-al próbáltam. De ha gond van a tápfesszel, akkor +-6V-al is járathatod. Majd megmérem a két IC-t, hogy mekkora a maximális kimeneti feszültsége. (Nem akartam egy Rail-to-Rail OPAMP-ot használni) üdv! proli007
Helló ! A + - 6 volt még jobb is mert ahhoz van stab kockám, és 358 is van. A kimeneti feszültséget is szabályozhatóra kell csinálnom de ezt már megoldom.
Köszönöm ,hogy segítettél. nagy hoho
Hello!
Közben megnéztem, a TL072 még jobban is szerepelt mint az LM358. Ha a kimeneti szintet is szabályozni akarod (és szimmetrikusan), akkor tehetsz egy potit is a zénerekre. A kimenti fokozatot megfejeled, egy követő erősítővel, akkor kedvedre változtathatod a jelet, 0..3V-ig. (Ha nem titok, elárulhatnád hogy mire jó, egy ilyen akármi.) üdv! proli007
Helló ! Szeretem a lézert és szeretek vele kisérletezni . A Youtube-n láttam két db winchesterből kialakított projektort, mert galvónak nem merem hívni mert többen elharapnák a torkomat.
A winyóban lévő író-olvasó kart (lehet ,hogy nem így hívják) kellene mozgásra bírni, miközben vele együtt mozog egy ráragasztott tükör. Az erre irányított lézer fényt a tükör egy másik winyó tükrére vetíti. A kettőnek az eltérő ütemű mozgásából -és ezt kell szabályozni- remélhetőleg valami ábra keletkezik reményeim szerint. Ez augusztus 20.-án lenne a nagy közönség előtt bemutatva egy vize karnevál keretében. Tavaly a két tükrös spirográfnak már sikere volt vörös lézerrel. Idén bevetem a zöldet. Próbáltam 50 Hz-es szinusszal és már egy vízszintes vonalat már sikerült produkálni egy tükörrel de az 50 Hz kevés egy elfogadható ábra rajzolásához. Ha van valami ötleted szívesen fogadom. Különben a lézershow topikban már várják néhányan, hogy elkészüljön. Köszönöm a tanácsaidat. nagy hoho
Sziasztok az alábbi kpcsolásra lenne szükségem ami ezt tudja:
Nem szimmetrikus kétfázisú négyszögjel Intenzitás tartomány: 0 - 1000 mA Frekvencia tartomány: 1 - 160 Hz 200 hz max Impulzus szélesség: 50 - 260 ľs Én az 555 icre gondoltam viszont ki kellene egészíteni még egy kapcsolással ami a kimeneti áramot stabilan tartja a beállytott értékre és lehet szabályozni egy késleltetővel hogy a mondjuk 10 hrz ki be kapcsolgatja a kimeneten 0,5 s tól akár egy percig és közte szünet. előre is köszönöm a segítséget
Hello!
Csak nem gyógyászatra adtad a fejedet, mert eddig ez egy TENS készülék.. Amúgy ezt a feladatot, ma már mikrokontrollerel oldják meg, és első számú feladat az életvédelem, ami kissé túlmutat az impulzusok előállításának műszaki problémáján. üdv! proli007 |
Bejelentkezés
Hirdetés |