Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
"ja,még egy: biztos hogy "positive 20" semmit nem találtam róla a neten."
Én erre a problémára hoztam létre egy topikot, ami törlésre került. Máig napig nem tudom elfogadni a törlést. No mindegy. Nincs harag érte. A Positiv 20 egyfajta lakk, mely az UV fény bizonyos hullámhosszúságú tartományára érzékeny. Ez pedig az UV-A (340-440 nanométer) Ahol fény éri a lakkot, ott alapvetően megváltozik a kémiai összetétele, és a lúgos kémhatású előhívó folyadék leoldja azt. A fényt nem ért terület kémiai összetétele változatlan marad, így az előhívó nem oldja. Elektronikai alkatrész boltokban kapható 100-200ml-es kiszerelésben.
Én hallottam az alfasetről. De közel sem lehet olyan profi nyákot csinálni, mint a foto eljárással.
A "Cramolin positive" is lila, és nekem ugyanilyen lett. Azóta használok gyári lakkos nyákot.
Igen, működik a sima papíros vasalás, de nehezebben jön le, mint a műnyomó.
Egyszer p20 al nekem is összejött egy ilyen. Bár akkor nemtudom hogy a hirtelen száritás vagy a zsiroldó nem megfelelően való lemosása volt a ludas.
A zsíroldótól nem mostad le rendesen. Folyóvíz alatt vagy 5 percig szoktam öblíteni majd papírtörlővel letörlöm. Minimum félóra száradás szükséges a lefújás előtt.
Szevasztok!
Ezt a NYÁK-ot amit mellékelek, fototechnikával csináltam.
A nyák nagyon szép ,de ugye nem 0.8mm es fúróval fúrtad?
Jó pap is holtig tanul (és mit írnak a sírjára?)
"tanulmányait befejezte" De félre a tréfával! tényleg jó és gratulálok ! Üdvözöllek a fotósok között ,
Egyébként.. a Fototechnikához nem nagyon férek hozzá. Ki kell próbálnom a vasalásos-t is.
Hát igazából, ezt a suliba tudtam igy megcsinálni ahol van megvilágító, Fotolakk, és előhívó!
Eredeiti P-20 at használok.
Most feldaraboltam a nyákot, letakarítottam őket, és lefújtam újból. 6-ból 4 jónak tűnik, 1-nek kicsit pöttyös a széle, 1 nek meg kicsit repedezett a felszíne. Temélem reggelre szépen megszárad.
Hát eggyel jobbnak tűnik.
2000-es csiszolópapírral pucoltad le, és utána lemostad acetonnal?
Na lödstopp lakkoltam.
2 probléma volt. 1: a sütőnek nem jó a bimetálja az első kísérletnél simán rásütötte a lakkot mielőtt egyáltalán levilágítottam volna. Jó hír ebben, hogy csiszolópapírral alig akar lejönni, úgyhogy iszonyat kemény és elenálló felület, próbáltam acetonnal is meg sem rezzent. 2:A második kísérletnél vigyáztam nagyon, ennek ellenére azt is sikerült 80 fölé vinni de még időben kiszedtem, viszont az egyetemi fószer behülyített, hogy egy 5KW-os lámpával világítják a cuccot, ugyan akkor elég ellentmondásos volt, mert jaj napfény ne érje (uv szűrő volt az ablakokon, spec sárga fénycső a plafonon), mert akkor a forrszemről sem fog lejönni a lakk. Na voltam olyan majom, hogy több mint 15 percig világítottam, gondolván kiegyensúlyozni az 5KW-os lámpát, hát kár volt. Azt is mondta, hogy szivaccsal finoman dörzsölgethetem hogy könnyebben lejöjjön a forrszemekről a cucc, hát csak lejött nagy nehezen de én a dörzsis részével dörgöltem már a végén. (ugye ha csak mondjuk 5 percig világítom, akkor a forrszemekről könnyebben lejön, mert nem üt át rajta annyi idő alatt a fény, de szerintem annyi a fényt kapott részeknek elég, hogy felkeményedjenek. Ez már vasárnap esti projekt lesz, most azért nem teszek fel képet, mert mint mondtam rossz a bimetál a sütőben, úgyhogy éppen hűlnek benne a nyákok, holnap reggel majd kiveszem őket, és megnézem hogy tudom forrasztani. Egyébként meg nagyon kasa bevonat képződik, csak a szita előkészítése macerás, mert a fölös részt 15 centi szélesen le kell takarni, és ugye minden nyák más más méret. Lehet hogy beállok egyennyák méretre Szóval jó lesz ez, csak még két három kísérlet kell, most nekilátok egy 80 foknál szilárdtestrelét húzó kapcsolásnak, azután nem fog a sütő túlmelegedni!
Nem,
coopos zsíroldó+ szivacs+ melegvíz. ennyi.
Mármint mihez. Előhíváshoz, vagy lemosáshoz?
Azt hittem az előhíváshoz használsz zsíroldót, de rájöttem, hogy a tisztításhoz.
Ezeket a zsíroldós dolgokat nem szeretem, mert tele van adalékkal. A 2000-es csiszolópapírban nincs adalék! A lecsiszolt rezet először tiszta száraz törlőpapírral le kell szedni, utána lemosni acetonnal. Hidd el jobb lesz mint bármilyen zsíroldó izé.
160W. elég lenne egy belole szerinted?
Nem tudom én soha nem használtam ilyet. Ha van egy ilyened, próbáld ki, ha nincs és venni kell, akkor meg inkább beváltat vegyél. Sir-Nyeteg felkínálta a lehetőséget, hogy megveszi neked az uv ledeket, meg esetleg a meghajtó panelt, és elküldi levélben, de aki használt ilyen lámpát az még nyilatkozzon.
Hát ha az egy HMLI akkor elég csak sokáig tart a levilágítás (20 perc).
Ha HMLI és 160Wos akkor csak függőlegesen lehet használni és porcelán foglalat kell neki.
Sziasztok!
Mostanában készülök első vasalt nyákomat készíteni, a nyákterv már kész van, Sprint-Layout-ban készült...de nem igazán tudom, hogyan is kezdjem. Azt tudom, hogy lehetőleg fényes papírra úgynevezett műnyomóra van szükség, viszont rendes papírral is működik a dolog, csak nem lesz olyan jó a minősége. Eddig mindent értek, de a vasalásnál egy pár dolog még nem világos: a papírt csak simán rá kell tenni a nyákra s már vasalhatom is? Ha nem műnyomót hanem sima papírlapot használok és lézeres nyomtatóval nyomtatok rá akkor sikerülhet jól a vasalás? És végül: ha olyan fényest papírt használok amiről a lehúzós képeket kell lehúzni, sikerülhet nyomtatni rá, majd használni vasalásnál? Remélem érthetőek a kérdéseim...és remélem nem túl hosszúak. Válaszaitokat várom, segítségeteket előre is köszönöm! Üdv: Abu. :wave:
A vasalásos teknikával is elég szép eredményeket lehet elérni, de kell hozzá műnyomó papír!
A hagyományos papír nem jó, mert beszívja a tintát, a matrica papírja pedig szerintem meg azért nem jó, mert nem tapad meg rajta a festék, nem tudod rányomtatni a rajzot. Egyébbként ha szerzel műnyomót - ami nem is olyan drága, papírboltban kapható - simán ráteszed a megtisztított nyákra, fogsz egy vasalót ész egyszerűen ráteszed és finoman mozgatod. Egy idő után kezd átütni a rajzolat. Ki kell kísérletezned de hamar rá lehet érezni. Pár perc alatt megvan. Arra kell figyelni hogy ne nyomd rá nagyon a vasalót mert szétlapítja a festéket.
Rendben! Köszönöm a gyors és lényegretörő választ!
Azért nem utasítanám el ennyire határozottan a sima írógéppapírt/fénymásoló papírt.
Bár hosszú ideig meg voltam győződve róla magam is, hogy azzal nem fog működni, de mert új nyomtatót kaptunk a cégnél, ami a keményebb (karton)papírt nem vitte, s mert amúgy sem volt épp akkor ilyen papírom több, lesz ami lesz alapon kipróbáltam a sima fénymásoló papírt, és bejött. Szóval erősen nyomtató- és tonerfüggő, de működhet. |
Bejelentkezés
Hirdetés |