Fórum témák
» Több friss téma |
Ezen a sávon a 75 cm igencsak frekire hangoltnak számít. Egész pontosan lambda/4 hosszúságú. Elméletileg ha csak vezetéket használsz antennaként, és rendesen illesztve van, akkor ezzel lesz maximális a hatótávod.
Bár tény, hogy nagyon nincs illesztve ![]() Viszont írtad, hogy 9 V-ról működteted... Adj rá nyugodtan 12-t vagy 15-öt. Mindjárt megnő a hatótávod! (a tranzisztorra húzz egy hűtőcsillagot)
Mindjárt megnő a hatótávod azaz
![]() ![]()
Figyusz csinálj egy erre a célra alkalmas antennát! Annak idején még Novák magyarázta el nekem is, hogy fm adókhoz minimum dipol kell, most nem tudom hirtelen miért éri be egy darab vezetékkel is...
![]() ![]() A dipolról annyit, hogy : 300/(a kívánt freki) pl: 95,0 = az eredményt elosztod 4-el és kijön méterben, hogy a dipol egyik szárának mekkorának kell lennie (9mm átmérőjű alucsőből) . Értelemszerűen ebből kettő kell. A szárakat egymástól 2cm-re helyezd el. Mivel (ha hallgatsz rám) RG58-at használsz ezért nem kell semmi illesztést segítő balun stb, mehet egyenesen az adóról az antennára a kábel. Ha valami magas helyre teszed a cullangot' akkor sztem 1-2km hatókörzeted simán lesz. Ha még valami kérdésed van, jöhet privátba, vagy akár ide is. Sok szerencsét! ![]() Idézet: „Használj hozzá 50ohm-os coax kábelt mert az fm adók 50 Ω-on működnek.” Fordítva. Az adót és az antennát bármilyen impedanciára ( pl. 8 ohm ) meg lehet ( könnyen ) építeni. Viszont a kettő közé csak 50 vagy 75 ohmos koaxkábelt lehet általában kapni. A csatlakozók is 50 vagy 75 ohmosak. Ezekhez kell faragni az adót, vevőt és az antennát. Otthon ugyanis nagyon nehéz pl. 8 ohmos tápvonalat faragni... (( A műsorszórásban a 75 ohm elterjedt. Az NDK-ban volt 60 ohmos rendszer. A szimmetrikus 300 ohmos is működőképes. ))
Igen, igazad van. Viszont a rádiós műsorszórásban a 75 ohm... az elég nagy sz*pás
![]()
Kicsit félreértettél Lommpa! Ha figyelmesen elolvasod a hozzászólásomat, akkor láthatod, hogy egy szóval sem említettem olyat, hogy a vezeték antenna jobb mint a dipól vagy akármilyen méretezett anetnna. Pont, hogy azt írtam le, hogy ha már vezetéket használsz antennának, akkor ne egy random hosszúságú drót legyen, hanem egy lambda/4-es. Hiszen ha csak egy vezetékdarab az antennád, akkor igenis ezzel a hosszal lesz maximális a hatótávod (elvileg). Ha dipólt, vagy bármi más normális antennát használsz, nyilvánvaló hogy jobb lesz a hatótáv. Ez nem kérdés. Nem is vitattam.
Egyébként a 2N3553-assal 14 V-os tápfesz környékén akár hiszed, akár nem, kijön a 4 W-os teljesítmény. Az hogy egy tranzisztor csak X wattot tud disszipálni, az messze nem azt jelenti, hogy a terhelésre is maximum azt az X wattot tudja rátolni! Nézz utána! ![]() Ilyen rádióadókhoz viszont valóban az 50 ohmos koax a nyerő. A 75 ohmos kábel iszonyatosan fűti a végfokokat. Nem nagyon sikerült eddig megfelelően kihangolnom 75 ohmos kábelre az adókat. 50 ohmossal semmi gond ![]() A 2N3553-as, 4 W-os adóra pedig 14-15 V simán mehet, nem megy tönkre a tranzsiztor ha van rajta egy hűtőcsillag, és egy kis ventillátorral megfújatod!
Kötöttem én már mindent az adómra, de hogy ebből 1W-nál több jöjjön ki... Amúgy nemrégiben megint letérdelt a tranyó benne úgyhogy most veszek egy valaggal és kísérletezni fogok... De elvileg a 2SC1971-el több jön ki belőle nem? Az egy alapból erősebb tranzisztor... Amúgy még mindig érdekelne a stereo kóder... ha válaszolnál megköszönném...
Heló köszönöm mindenkinek a válaszát és egy antennát lerajzoltam hát valmi ijesmire gondoltam ha nem jó javitsatok ki.
Az antenekimenet az adón a táp negativja tehát ez az egyik szál de a másik melykadó
Kicsit jobb oldalt felfelé megy egy csirkeláb ami mellett A betű van és az L megcsaplására csatlakozik bekötni jó lesz félned én nem ellenzem a negatívra az árnyolás ellenben a csapolásra a középső ér a koaxon viszont bízom benne tudsz úgy olvasni ahogy írsz
Hello, a probléma az, hogy az adó kimenete asszimmetrikus, hogy korrekt legyen a dolog, arra csak asszimmetrikus táplálású antennát köthetsz. A dipól nem az, inkább egy ground plane lenne a megfelelő.
Azt írd már meg légyszíves, hogy mi mutatja az, hogy az antenekimenet az adón a táp negativja?
Heló bocs hogy ilyen sehogy fogalmaztam
![]() "Azt írd már meg légyszíves, hogy mi mutatja az, hogy az antenekimenet az adón a táp negativja?" Eredetileg Mothaltem épitete meg először ezt az adót és ő is a táp negativjára tette az antennát és igy gondoltam nekem is jó lesz ott.
Ragaszkodni kellene a kapcsolási rajzhoz...az antenna kimenete az ábrán látható...
Én az 500 mW-os adómat 50 Ohmos koax kábellel kötöttem össze illesztő nélkül a hurokdipóllal és 2 kilóméter a hátótáv. PC tápról működtetem és nem mászik a frekvencia. Sajnos nem én építettem de elvileg valami módosítás van rajta. Nem tudom hogy egyeseknek miért csak 100-200 méter a körzethatár
Nekem azért mert csak egy 75cm-es antenna van rajta. Dipóllal még nem kisérleteztem.
Lebalább egy fotót küldhetnél a kapcsolásról és az antennáról!
Holnap lefényképezem.
Az adóra nyugodtan lehet köti dipólt, csak egy egyszerű balun kell hozzá. Az meg nem áll túl sokból, plusz 3 méter koaxból kialakítható. Pira.cz oldalon az antennák menüpont alatt rajzot is találtok hozzá. Nekem eddig mindig bevált.
A 2W-osként megnevezett adónál pedig úgy lehet normálisan bekötni a dipólt koaxkábellel, hogy nem a tekercs megcsapolásáról vezeted el a jelet, hanem a tranzisztor kollektoráról egy trimmerkondin keresztül. Egy az egyben bekötni tényleg nem jó, mert borzasztóan elhúzná a frekit. Legalább egy kondival legyen kicsatolva a jel a rezgőkörről.
Lefényképeztem az adómat, de nem engedte fájlmellékletként csatolni ezért a tárhelyemre tettem fel.
http://7bosztaly.xdl.hu/ado1.jpg http://7bosztaly.xdl.hu/ado2.jpg
Szerintem azt az izzót szedd le onnan mert állóhullámot (SWR)-t csinál és csökkenti a hatótávot. Amúgy... jó a hurokdipol is sugárzásra de nem tudom, ez frekire van hangolva?
Az izzót nyugodtan hagyhatod ahogyan van. Nem tudom miért okozna állóhullámot, vagy miért csökkentené a hatótávot?! Hiszen be sincsen kötve az áramkörbe! (a képeken jól látszik, hogy csak az egyik fele lett bekötve az izzónak, gondolom a beállítás idejére).
Így ahogyan a képen van az izzó, semmit sem zavar ![]() ![]() ![]()
Bálint, az antennád így hibás. Az antenna impedanciája 300ohm. Kellene egy 300/75ohm os átalakítót raknod még bele.Bővebben: Link
Hát ahhoz képest, hogy igazad van, elég szépen viszi neki a 2 km-t. Lehet nem érdemes piszkálni.
Lehet rosszul tudom, de valahol azt hallottam, hogy a hurokdipólhoz nem kell átalakító. Egyébként ez az antenna 25 évig tv antenna volt.
Kísérleteztem nyitott dipóllal is, azzal 500-600 métert értem el. Persze azon volt átalakító, 5-ször feltekertem a rádiós koax kábelt, 20 centi átmérőjű körben. Továbbá megpróbáltam azt is hogy a hurokdipól elé tettem az átalakítót de csökkentette a hatótávot. És az égős beállítás sem vált be (3.5 voltos, 40 mA teljesítményű égő van rajta). Ugyanis ha úgy állítom be a trimmerkondikat hogy az égő a legfényesebben világítson, nagyon torzít a hang.
Bővebben: Link kördipol antenna
Nekem van 2 ilyen antennám. Mindkettőben van 300/75 átalakító. Régen voltak a síma irányított antennák, na azoknál volt hogy a dipolra egyből rávolt kötve a szalagkábel mert annak 300ohm az ellenállása. Fura dolgok ezek. Nekem fél wattom van mérve, de egy 70cm es dróttal elszóltam talajmagasságból 1,5-2km-et és bent szovában kisrádióval full sztereóba bejött az adás. Tudni kell, hogy a sztereo jel kb a teljes távolság 3/4-ig megy el utánna csak monoba szól. Hétvégén összerakoma szerkót és a kimenetére rárakom a körsugárzót, és hivatalosan 75ohm nálam minden, a végfok a meghajtó, a kábelek és az antenna is. Szal teljesen illesztve leszek. Padlástérbe felrakom a gerendára majd tesztelek. Nem mindegy a vevő sem! És ha valaki jó antennát akar irányított, és kb kétszeres teljesítmény jön ki belőle:Bővebben: Link
Sziasztok!
Ez a téma már volt: Balun |
Bejelentkezés
Hirdetés |