Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Persze fogadjunk hogy a GU50-es volt az egyik feketelistás
Lehet,hogy itt van a kutya elásva
A csatolókondi 250Volt,1uf.Lehet,hogy nincs is rácselőfesz. És az is lehet,azért zúg a trafó,mert átvezet a kondi,terheli az előfesz tekercset,és az füstölt.Akkor suli után veszek másik kondit.
Azért ez nem magyarázat a füstre. A rácselőfesz a kondiig a rácslevezetőn is áthalad, ami elég nagy ahhoz, hogy ne tudja megterhelni a rács előfesz tekercset. Amit Sturbi mondott, az arra vonatkozik, hogy a kondi átvezetése + feszt hoz az előfok cső anódjáról a GU rácsára, ami nyitásba vezérli a végcsövet. Ez miatt nő meg az anódáram, de ez nem a rács tekercset terheli.
Pontosan úgy van ez, ahogy Imi barátunk mondja, az ellnálláson keresztül a trafó már a tartós zárlatot is játszi könnyedséggel elviseli.
Esetleg az nem lehet, hogy nem is a trafó füstölt, hanem valamelyik más alkatrész, pl. a csatolókondi, csak a trafónál láttad a füstöt (van a trafónak "amperszaga" távolabb vive az erősítőtől?) ? Mindenesetre, ha terheletlenül nincs gond a trafóval, akkor nem valószínű, hogy menetzárlatos, mert az nem szokott csak úgy magától megszűnni, hacsak ki nem robban belőle egy kis vezetékdarab, de akkor meg hiányzik a hozzá tartozó feszültség.
GU50SE itt van , mindig hagyok a PP-ék mellé SE-ét is , akusztikus zenékre , komoly zenére nekem jobban bejön az SE hangja .
6C33C SE (egyik legjobb hangú volt) és a GU50PSE már nincs meg és nem minőségi kifogások miatt .
Köszönöm a kiigazítást
Most próbállgatom a GU-t 510ohmos soros ellenállással(a trafó anód szekunderére kötöttem) Vettem bele 630V 470nF-os kondit,az előfesz megvan,a kondiján mérve 46V. Azt néztem még,hogy így 60mA-t eszik,és zúg egy kicsit a trafó,de ha kicsit lenyomom a ?sasszira(fogóval),akkor semmi hangja nincs,az nem lehet,hogy nem a terhelég a sok,hanem csak valamelyik lemez(ek)nagyon berezonál(nak),mert én úgy tudom,ha a terheléstől zúgna(60mA anód,és a két cső fűtése+előfesz---->kizárva),akkor nem halgatna el,ha a tetejét megnyomom egy fogóval. Menetzárlatos trafóm még nem volt,ezen megvan minden fesz,esetleg azért zúg,mert menetz..... ?De mondom,elhalgat .
Ja, hát a trafó zúghat mechanikai okokból is, amit valóban így tudsz megszüntetni.
Visszatérnék egy kicsit ez ECL86-os gitárerősítőre. Ezt nem lehetne másfajta előfokcsővel megoldani (ugyebár a rajzon ECC83-as van)? Csak mert ezeket rakják a drágább cuccokba is és nagyon drágák. Ja és nyák tervet tudna nekem adni valaki hozzá?
A szekunder a zúgás ellenére nem melegedett.
Van valami gond...... Kicseréltem az előtétellenállást 510-ről 220ohm-ra--->kb.350V körül lehet az anódfesz. A zene elkezdett lüktetni,és a lüktetés ütemében halványan kéken villog a GU belseje. Ez micsoda?Röktön le is kapcsoltam.Ja,az anódáram 110mA volt. Valaki tapasztalt már ilyet?
Bocsi,ezt elfelejtettem:
És mintha a trafó a lüktetés ütemében zúgna.
Magas a nyug. áram és nem állítható !!!
Vedd ki az ellenállást és az előfeszültséget szabályozhatóra kéne megcsinálnod , növelni kellene , mert ha most ez a legtöbb negatív fesz. akkor bizony kevés lesz .Nekem 380V -nál -53V előfesz . kell Lehet , hogy katódellenállás a megoldás .....
Ricsikém, ha figyelmesebben elolvasnád a hozzászólásaimat.... két oldallal ezelőtt a 300288-as szösszenetemben már volt erről szó, bár én ott a segédrács villogására utaltam, ami ha látható éppen fordítva (és pirosan és pontszerűen) történik mint a kék villogás (ionizációs jelenség, kis áramnál kék, nagy áramnál semmi).
Így csináld meg az előfesz. állíthatóságát , ha van -50/60V , ha nincs akkor vagy kisebb táp , vagy katódellenállás .
Kész a GU50 SE . Sajnos csak telós képeket tudtam csinálni.
Köszi! Asszem még egyszer szét kell szednem mert nem tudom melyik GU melyik oldalon volt és a nyugalmi áramot kell ellenőrízni és beállítani.
Ez tipikus oroszos fémdobozos kivitel lett. A követkaző erősítőm megint fadobozos lesz.
Azt bizony érdemes ellenőrizned .
Következőbe ajánlom ezt a praktikus csatlakozót ...
Köszi szépen! Most a soron következő a meglévő PCL86 SE bedobozolása lesz. Utána már csak PP jöhet!
Jól néz ki és praktikus is! Lehet hogy alkalmazom majd egy nagyobb projectnél. A PCL86-nál (ami már régóta a fiókban kallódik) hasonló lesz a doboz meg a csatik mint ennél.
A következő fadobozos PP-nél lehet hogy ez a kombinált lesz.
Csak azér mutattam , mert mics 500Ft és " 3 legyet ütünk 1 csapásra ..."
Bocsi,tényleg átsiklottam felette.
azt írtad,ha kevés az áram,akkor kék,nekem 60mA-nél kékes,és szinte nem villog,egyész jól szól a muzsika.110mA-nél kék,és villog is a zene ütemében.(a zene is lüktet) Akkor most kicsi az anódáram?Piros izéket nem láttam. (Most mértem,a GU-n 38V van/a kondi,és a rács között van még 2 ellenállás/a kondin 45V. Köszi mindenkinek a hozzászólásokat,rajzokat..... Bocsi mindenkitől a sok ...... kérdésért,de már teljesen belezavarodtam,akkor most mit kéne mérnem?
Megyek mérni
(2db 220ohm-osat kötök párhuzamosan)
Nagy az anódáram, ha nem tudod növelni a rácselőfeszt, akkor tegyél ellenállást a katódba (100-200 ohm között próbáld), úgy vegyes lesz a rácselőfesze a GU 50-nek (45V fix, és ehhez hozzájön, ami a katódellenálláson esik). Ez egy bevált, jó módszer. Ezt az ellenállást lehet hidegíteni is, de lehet hogy jobb anélkül.
Látom mámeg elbabráltam az időt, nem baj, ha többen mondjuk jobban hat.
nekem pcl86-os erősítő van készítőben,bár részben csinálom csak én,mert nem igazán értek hozzá,de a lényeg,hogy csöves lesz! ha kész lesz akkor teszek fel képeket is! (:
Nekem 360V anódfesznél és 90mA anódáramnál csak -25V rácselőfesz kellett igaz a segédrácsfesz 250V
Ha nincs elég rácselőfesze akkor lenne ha feszkétszerezővel egyenirányítaná a rácselőfeszt. Nekem úgy van a 12V fűtőfeszből lesz kb 30V mert elfelejtettem a hálótrafóra előfesznek tekercset tenni. Neki lenne így vagy 80V előfesze amit potival szabályozhatna.
Fejlemények
Beraktam a katódba 150 ohmot,és kivettem az előtétellenállást az anódból.---->az anódáram 65mA,az anódfesz 350V körül lehet,még nem mértem. Mekkorára kéne beállítani a nyugalmi áramot. Kicsit!még kékes a GU,ott legbelül...,akkor az baj? Egyépként szépen szól :yes: Ja,a GU pentódába van kötve!
Olyan 90-100mA körülire. Nekem is kékes kicsit de jól megy és szépen szól.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |