Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv:
A kérdés az, hogy lehet a legegyszerűbben, és legbiztonságosabban egy már meglévő excentrikus csiszoló ami változtatható fordulatszámú ( 6000-11000) , hogyan lehet még lejjebb csökkenteni a fordulatszámát 2-3 lépcsőben, úgy hogy a meglévő fordulatszám szabályzás is megmaradjon. Pl.:úgy, hogy minden már meglévő szabályzás elé vagy utána, egy kb.: 1000-1500 -ra és 2500-3000 –es fordulatszám legyen elérhető ki és bekapcsolva ezt a pótlólagos szabályzást, vagy a meglévőt átalakítani az adott helyen. Köszönöm.
Nyomatékvesztés nélkül esélytelen...
Amúgy legalább a témacimet nézd át helyesirásilag mielőtt elküldöd.
Szia!
ez 1 soros kommutátoros motor triac-os szabályzóval. /lásd kézi fúrógép stb. / nagyon nem kéne le szabályozni mivel négyzetesen esik nyomaték..azaz 1000 1/s-nél már csak zsiletpengét csiszolhatsz vele , vagy még azt se. de próbáld ki: tegyél elé 1 fényerő szabályzót / dimmer / ezzel leveszed a feszültséget 1/3--1/2 -ig s inditsd el róla --mit bir?
Szerintem ha még egy dimmert kapcsol eléje akkor megjósolhatatlan a szabályzás-egyszerűen meghülyül,vagy el sem indul. Jobban járna előtétként izzólámpával,esetleg több darab párhuzamos kapcsolásával-még világitana is.
Tehát sikerült a figyelmet felkelteni kis: szójátékkal !
A nyomaték vesztés nem gond 380 W –s a motor, és kb. 100-150W –ra van szükség. A lényeg még, bocsi nem írtam, nem kell most a csiszolás, :yes: hanem polírozás kell, ezért kell ezt a csökkentett fordulatszámot, ki –be kapcsolni.
Off . Nemhiszem,hogy figyelemfelkeltés miatt szándékosan irtad el a témacimet. Vagy ez motivált az adatlapod irásakor is a saját névnél?
On. Akkor ahogy az előbb irtam,az izzólámpa lesz a megoldás. Vagy egy szabályozható toroidtrafó,de gyanitom neked sem egyszerű előkapni egyet (nekem sem). Ha az izzókat áthidalod egy kapcsolóval akkor meg is van a ki-be szabályzásod.
A zsilettpengét kihagynám, de azért jó ötlet, én be szeretném építeni a módosítást véglegesen, és biztonságosan, valamit gondoltam feszültség csökkentéssel a bemeneten, de nem próbáltam ki, nehogy a vezérlő elektronika károsodjon meg esetleg. ( Ja jó ötlet a lámpa ha sok , még világítás is van, humornak )
Van jobb ötlet, és hibbbba(nt)? Mert írj, ha gondolod, vagy legyen jobb ötleted, ha nincs, ne írj. Köszi.
Úgy gondolom,hogy a legkiméletesebb szabályzási forma,de messze nem a leggazdaságosabb. Mindenesetre egy próbát megér és nem kerül túl sokba sem.
Hibbantnak sem nevezném,mivel ezt már régen alkalmazzák.
Esetleg egy triak BTA06 csere lehetséges-e, és az ellenállások módosítása, hogy a meglévő 6 fokozatnál: alacsonyan kezdje 1000- től, kb. 2000 léptékben? :vigyor2:
http://www.tme.eu/triac-400v-6a-to220ab/arts/en/a02/mac97a8__2.html http://zefiryn.tme.pl/dok/triaki/BAT06_400.pdf
Triakcsere nem segit,a meglévő is elbirja a terhelést amit úgyis csökkenteni akarsz. Az ellenállásokat viszont lehet módositani,ha megnézed a jalenlegi legalacsonyabb fordulatú állásnál van betéve a legnagyobb értékű. Ha ezt tovább növeled a fordulat is csökkenni fog,de ahogyan már irták,irtam, nagy lesz a nyomatékvesztés is. Ha belefér a megkivánt teljesitménybe akkor ellenálláscserével megoldhatod.
Üdv, esetleg a színkódok alapján az értékeket megmondanád, mert furcsa eredmények jöttek ki. Vagy: http://hdt.tar.hu/Pictures/Site/old/ohmcode.htm, és a dióda jó?
egy másik ami hasonló: http://www.spelektroniikka.fi/kuvat/triacd.pdf
Legelőször megpróbálhatnál egy combosabb diódát sorbakötni az egésszel. Ekkor csak félhullámú táplálást kap - ez kb150Veff - a triacos szabályzó ugyanúgy kell hogy működjön, tehát kb az eddigi minimumtól fog még lejjebb szabályozni. Ahogy mások is írták, a nyomaték drasztikusan csökken és kérdésessé vélik a használhatóság (ezért nem alakították ki gyárilag, pedig a szabályzóval akár 10V-ig is le lehetne menni)
Ha a nyomatékot meg kell tartani, akkor nem kerülhető el a valódi fordulatszám mérése, és ennek függvényében a vezérlés.
Tehát a TRIAK A2 lábhoz csatlakozó ellenállások értékének változása okoz kiesebb nyomaték vesztést, vagy az M pontra egy dióda bekötése ( értéke , javaslat? illetve ez a motort azért nem teszi tönkre? ), a kis diódát nem kell módosítani D1 ami a TRIAKJ A1 lábra van bekötve, illetve a C1-t?
Üdvi: Mérések R1 ( nagy ellenállás ) 68,7k (szín szerint 61k),
Mérések R2 ( kicsi ellenállás ) 1500k (szín szerint 1,5M) Poti 3500k ROSH, mérések, 1 fokozat 480 k – 5 fok. 66k, max. 0. Kipróbálom az R1-t felezni, negyedelni azaz 33k és 15k -al mi lesz eredmény, Az R2 marad ami volt.
Ezek szerint nem ismered az áramkör működését...
Csak az R1 módosítandó, de pozitív irányban, tehát növelni kell. Az elérhető fordulatszám a potméter értékétől is függ (hiszen az ellenállás ezzel van sorosan). A triac meg egyebek nem fog tönkremenni, ha precízen forrasztasz (zárlatok nélkül). Vezérlés nélküli szabályozással a nyomaték drasztikusan csökken, bármelyik megoldást is választod. (A vezérlés szó azt jelenti, hogy a fordulatszám által adott jellel (is) létrejön egy szabályzás, mégpedig úgy, hogyha a motor fordulatszáma csökken a terhelés hatására, akkor növeli a kapocsfeszültséget. A kézifúrógépeknél azért hagyható el, mert a nyomógombba épített potmétert igény szerint - szinte önkéntelenül - tudod nyomni a hang alapján, akár a gázpedált, így biztosítva a (szinte) állandó nyomatékot.)
Üdv. Sebi mindent leirt,hozzátenni csak annyit tudok,hogy a "kis dióda" az egy diac,nem kell cserélni.
Az R1-et meg cseréld legalább 220k értékűre,és ha még igy sem elég alacsony a fordulatod akkor tovább növelheted.
Igen tévedtem, a leírásban, mert a fordulatszámra gondoltam s azokat feleztem az ellenállással egyetemben, pedig logikus, hogy a csökkentést a növeléssel lehet elérni. Így már vettem nagyobb ellenállásokat 2W –kat, csak kár hogy trimerekben 0.5W a legnagyobb, s nagyobb W poti nem fér el.
Illetve lenne ötlet, mert ez nem fúrógép, hanem csiszológép, így a kapcsolója nem fordulatszám szabályzós, hogy van e egyszerű módszer a megfelelő fordulatszám beállítása után, a nyomaték állandó megtartására, egy egyszerű elektronika által?
Üdv, egy trimerrel kimértem a szükséges alacsonyon fordulatszám elérhető az R1 144K 2W cserével elérhető, (kérdés a képen látható kék R1 ellenállás helyettesíthető e 0.5W 200k trimerrel, bírná e? ), illetve a másik kérdés, hogy ha megvan a legalacsonyabb fordulat, akkor azt milyen jó egyszerű elektronika tartaná meg a nyomatékok?
Nézőpont és képzettség kérdése, hogy ki,mit nevez egyszerűnek.
A nyomatéktartáshoz először is a forgórészen és annak közelében mechanikailag ki kell alakítani a helyet vmilyen jeladónak, ami lehet pl hall-elem vagy tekercs (ekkor egy-két mágnes kell), tárcsa lyukakkal vagy befűrészelésekkel (+optokapu). Az elektronika nem biztos, hogy hagyományos (nem SMD) alkatrészekkel befér az eredeti helyére, (az erre a célra készült IC-k többnyire 16 lábú DIL-tokban laknak) és ha a hálózati kábel végére teszed külön dobozba, akkor spéci több erű kábel kell. Így elsőre ennyi. A fél wattos trimmer tökéletesen megfelel.
Hali !
Valahogy jó lenne egyszerű, de olyan kivitelezhető megoldás a nyomaték vezérlésre, a többi a próbát már ki állta, igaz jó lenne a nyomaték megtartás , már csak az éles kell, de ahhoz már jó volna a plusz tudás beépítése. Ha volna valami Ötlet? Köszi!
Sziasztok van egy 1.5kw-os motorom monofazison volt hasznalva de allitolag 3 fazisu. Nem tudom mert kopott a lapkaja. Mellekelem a polusai abrajat. Kerdesem hogy kell bekotni hova a fazist es a nullat. vagy mukodne 3 fazison is?
Valaszokat lehetne e-mailben is.
ez szigorúan 1 fázisú motor!!
Koszi szepen. Minden oke csak az a seged fazis dolog zavar egy kicsit ossze.
Sziasztok!
Lenne egy sarokcsiszoló, amit át akarok alakítani polírozó géppé. Nekem is hasonló a problémám, mint a téma felvetőjének, hogyan lehetne a 10.000-es fordulatszámot jóval lejjebb vinni? Nem gond, ha nagy áramkörre van szükség, legfeljebb egy külön dobozban lenne elhelyezve. Van erre a célra készült kapcsolása valakinek?
Tudna valaki segíteni, egy kb 800W-os motornak kellene egy ford.szabályzás. Leírás kapcsrajz és egyébb dolgok érdekelnének.
Sziasztok!
Nekem 220V-s DC motorhoz kellene, pwm szabályozó kapcsolás, de nem találtam konkrét olyat a topikok között. Ha van Valakinek, légyszi segítsen, Apu hobbi-esztergájához kellene. Üdv.
Remélem, nem írok nagy hülyeségeket, mélyen nem ismerem a témát. Elvileg valaha tanultam ilyesmit, de régen is volt, meg akkoriban sem voltam benne penge.
Ha egyfázisú motorról van szó, akkor tudni kellene, hogy segédfázissal rendelkező motor, vagy univerzális? A segédfázissal rendelkező az tulajdonképpen egyfázisú aszinkron motor - ahhoz nem lehet ilyet készíteni egyszerűen. Az univerzális motor az nagy fordulatszámú gépekben van pl. sarokcsiszoló. Szénkefés kell, hogy legyen. ( Azért univerzális, mert váltó- és egyenáramról is képes üzemelni. ) Na, ezekhez lehet pl. TRIAK-os szabályozást készíteni. Visszacsatolás nélkül ( tehát ami nem szabályoz fordulatszámra, hanem csak egy beállított feszültségre csökkenti a 230V-ot ) néhány alkatrészből megoldható, TRIAK alapkacsolásokat keressetek. ( Én sajna nem tudok segíteni. ) Viszont azt tudni kell, hogy nagyon nem érdemes a fordulatszámot csökkenteni, mert: 1. a motor hatásfoka csökken, tehát jobban melegszik 2. a motor hűtése a tengelyére szerelt ventivel van megoldva, így kisebb fordulaton kevésbé hűl, ( pedig az 1. pont szerint pont ilyenkor kellene neki a jobb hűtés ) 3. a nyomatéka értelem szerint szintén csökken Tehát szerintem 1/2, 1/3- nál kisebbre nem érdemes a fordulatot illetve a tápfeszültséget csökkenteni. Persze ha valaki napont egyszer 5 percig használja, akkor a melegedés nem akkora gond.
Azt azért lehet tudni, hogy egy flex az kefés (univerzális motor.
Legegyszerűbb megoldás egy trafó. Ha máshogy nem, egy szabályozható toroiddal kipróbálni (csak van valakinek), aztán megmérni a jó fordulatnál adódó fesz értéket. Azután erre keresni (tekerni) trafót. Igaz, ezzel a módszerrel is csökken a nyomaték, a teljesítmény, de nem fog jobban melegedni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |