Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 230V-os motor fordulatszám vezérlése
Lapozás: OK   1 / 5
(#) gabriel80 hozzászólása Nov 3, 2008 /
 
Üdv:
A kérdés az, hogy lehet a legegyszerűbben, és legbiztonságosabban egy már meglévő excentrikus csiszoló ami változtatható fordulatszámú ( 6000-11000) , hogyan lehet még lejjebb csökkenteni a fordulatszámát 2-3 lépcsőben, úgy hogy a meglévő fordulatszám szabályzás is megmaradjon. Pl.:úgy, hogy minden már meglévő szabályzás elé vagy utána, egy kb.: 1000-1500 -ra és 2500-3000 –es fordulatszám legyen elérhető ki és bekapcsolva ezt a pótlólagos szabályzást, vagy a meglévőt átalakítani az adott helyen.
Köszönöm.
(#) mex válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Nyomatékvesztés nélkül esélytelen...

Amúgy legalább a témacimet nézd át helyesirásilag mielőtt elküldöd.
(#) Atis57 válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Szia!
ez 1 soros kommutátoros motor triac-os szabályzóval. /lásd kézi fúrógép stb. / nagyon nem kéne le szabályozni mivel négyzetesen esik nyomaték..azaz 1000 1/s-nél már csak zsiletpengét csiszolhatsz vele , vagy még azt se.
de próbáld ki: tegyél elé 1 fényerő szabályzót / dimmer / ezzel leveszed a feszültséget 1/3--1/2 -ig s inditsd el róla --mit bir?
(#) mex válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Szerintem ha még egy dimmert kapcsol eléje akkor megjósolhatatlan a szabályzás-egyszerűen meghülyül,vagy el sem indul. Jobban járna előtétként izzólámpával,esetleg több darab párhuzamos kapcsolásával-még világitana is.
(#) gabriel80 válasza mex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Tehát sikerült a figyelmet felkelteni kis: szójátékkal !
A nyomaték vesztés nem gond 380 W –s a motor, és kb. 100-150W –ra van szükség.

A lényeg még, bocsi nem írtam, nem kell most a csiszolás, :yes: hanem polírozás kell, ezért kell ezt a csökkentett fordulatszámot, ki –be kapcsolni.
(#) mex válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Off . Nemhiszem,hogy figyelemfelkeltés miatt szándékosan irtad el a témacimet. Vagy ez motivált az adatlapod irásakor is a saját névnél?
On. Akkor ahogy az előbb irtam,az izzólámpa lesz a megoldás. Vagy egy szabályozható toroidtrafó,de gyanitom neked sem egyszerű előkapni egyet (nekem sem).
Ha az izzókat áthidalod egy kapcsolóval akkor meg is van a ki-be szabályzásod.
(#) gabriel80 válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
A zsilettpengét kihagynám, de azért jó ötlet, én be szeretném építeni a módosítást véglegesen, és biztonságosan, valamit gondoltam feszültség csökkentéssel a bemeneten, de nem próbáltam ki, nehogy a vezérlő elektronika károsodjon meg esetleg. ( Ja jó ötlet a lámpa ha sok , még világítás is van, humornak )
(#) gabriel80 válasza mex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Van jobb ötlet, és hibbbba(nt)? Mert írj, ha gondolod, vagy legyen jobb ötleted, ha nincs, ne írj. Köszi.
(#) mex válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Úgy gondolom,hogy a legkiméletesebb szabályzási forma,de messze nem a leggazdaságosabb. Mindenesetre egy próbát megér és nem kerül túl sokba sem.
Hibbantnak sem nevezném,mivel ezt már régen alkalmazzák.
(#) gabriel80 válasza Atis57 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Esetleg egy triak BTA06 csere lehetséges-e, és az ellenállások módosítása, hogy a meglévő 6 fokozatnál: alacsonyan kezdje 1000- től, kb. 2000 léptékben? :vigyor2:
http://www.tme.eu/triac-400v-6a-to220ab/arts/en/a02/mac97a8__2.html
http://zefiryn.tme.pl/dok/triaki/BAT06_400.pdf
(#) gabriel80 válasza mex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Nem kivitelezhető, fix megoldás kellll!
(#) mex válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Triakcsere nem segit,a meglévő is elbirja a terhelést amit úgyis csökkenteni akarsz. Az ellenállásokat viszont lehet módositani,ha megnézed a jalenlegi legalacsonyabb fordulatú állásnál van betéve a legnagyobb értékű. Ha ezt tovább növeled a fordulat is csökkenni fog,de ahogyan már irták,irtam, nagy lesz a nyomatékvesztés is. Ha belefér a megkivánt teljesitménybe akkor ellenálláscserével megoldhatod.
(#) gabriel80 válasza mex hozzászólására (») Nov 3, 2008 /
 
Üdv, esetleg a színkódok alapján az értékeket megmondanád, mert furcsa eredmények jöttek ki. Vagy: http://hdt.tar.hu/Pictures/Site/old/ohmcode.htm, és a dióda jó?
egy másik ami hasonló: http://www.spelektroniikka.fi/kuvat/triacd.pdf
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Legelőször megpróbálhatnál egy combosabb diódát sorbakötni az egésszel. Ekkor csak félhullámú táplálást kap - ez kb150Veff - a triacos szabályzó ugyanúgy kell hogy működjön, tehát kb az eddigi minimumtól fog még lejjebb szabályozni. Ahogy mások is írták, a nyomaték drasztikusan csökken és kérdésessé vélik a használhatóság (ezért nem alakították ki gyárilag, pedig a szabályzóval akár 10V-ig is le lehetne menni)
Ha a nyomatékot meg kell tartani, akkor nem kerülhető el a valódi fordulatszám mérése, és ennek függvényében a vezérlés.
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Tehát a TRIAK A2 lábhoz csatlakozó ellenállások értékének változása okoz kiesebb nyomaték vesztést, vagy az M pontra egy dióda bekötése ( értéke , javaslat? illetve ez a motort azért nem teszi tönkre? ), a kis diódát nem kell módosítani D1 ami a TRIAKJ A1 lábra van bekötve, illetve a C1-t?
(#) gabriel80 válasza mex hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Üdvi: Mérések R1 ( nagy ellenállás ) 68,7k (szín szerint 61k),
Mérések R2 ( kicsi ellenállás ) 1500k (szín szerint 1,5M)
Poti 3500k ROSH, mérések, 1 fokozat 480 k – 5 fok. 66k, max. 0.
Kipróbálom az R1-t felezni, negyedelni azaz 33k és 15k -al mi lesz eredmény,
Az R2 marad ami volt.
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 4, 2008 / 4
 
Ezek szerint nem ismered az áramkör működését...
Csak az R1 módosítandó, de pozitív irányban, tehát növelni kell. Az elérhető fordulatszám a potméter értékétől is függ (hiszen az ellenállás ezzel van sorosan). A triac meg egyebek nem fog tönkremenni, ha precízen forrasztasz (zárlatok nélkül). Vezérlés nélküli szabályozással a nyomaték drasztikusan csökken, bármelyik megoldást is választod.
(A vezérlés szó azt jelenti, hogy a fordulatszám által adott jellel (is) létrejön egy szabályzás, mégpedig úgy, hogyha a motor fordulatszáma csökken a terhelés hatására, akkor növeli a kapocsfeszültséget. A kézifúrógépeknél azért hagyható el, mert a nyomógombba épített potmétert igény szerint - szinte önkéntelenül - tudod nyomni a hang alapján, akár a gázpedált, így biztosítva a (szinte) állandó nyomatékot.)
(#) mex válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 4, 2008 / 4
 
Üdv. Sebi mindent leirt,hozzátenni csak annyit tudok,hogy a "kis dióda" az egy diac,nem kell cserélni.
Az R1-et meg cseréld legalább 220k értékűre,és ha még igy sem elég alacsony a fordulatod akkor tovább növelheted.
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Nov 4, 2008 /
 
Igen tévedtem, a leírásban, mert a fordulatszámra gondoltam s azokat feleztem az ellenállással egyetemben, pedig logikus, hogy a csökkentést a növeléssel lehet elérni. Így már vettem nagyobb ellenállásokat 2W –kat, csak kár hogy trimerekben 0.5W a legnagyobb, s nagyobb W poti nem fér el.
Illetve lenne ötlet, mert ez nem fúrógép, hanem csiszológép, így a kapcsolója nem fordulatszám szabályzós, hogy van e egyszerű módszer a megfelelő fordulatszám beállítása után, a nyomaték állandó megtartására, egy egyszerű elektronika által?
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Nov 5, 2008 /
 
Üdv, egy trimerrel kimértem a szükséges alacsonyon fordulatszám elérhető az R1 144K 2W cserével elérhető, (kérdés a képen látható kék R1 ellenállás helyettesíthető e 0.5W 200k trimerrel, bírná e? ), illetve a másik kérdés, hogy ha megvan a legalacsonyabb fordulat, akkor azt milyen jó egyszerű elektronika tartaná meg a nyomatékok?
(#) Sebi válasza gabriel80 hozzászólására (») Nov 6, 2008 / 4
 
Nézőpont és képzettség kérdése, hogy ki,mit nevez egyszerűnek.
A nyomatéktartáshoz először is a forgórészen és annak közelében mechanikailag ki kell alakítani a helyet vmilyen jeladónak, ami lehet pl hall-elem vagy tekercs (ekkor egy-két mágnes kell), tárcsa lyukakkal vagy befűrészelésekkel (+optokapu).
Az elektronika nem biztos, hogy hagyományos (nem SMD) alkatrészekkel befér az eredeti helyére, (az erre a célra készült IC-k többnyire 16 lábú DIL-tokban laknak) és ha a hálózati kábel végére teszed külön dobozba, akkor spéci több erű kábel kell.
Így elsőre ennyi.

A fél wattos trimmer tökéletesen megfelel.
(#) gabriel80 válasza Sebi hozzászólására (») Nov 11, 2008 /
 
Hali !
Valahogy jó lenne egyszerű, de olyan kivitelezhető megoldás a nyomaték vezérlésre, a többi a próbát már ki állta, igaz jó lenne a nyomaték megtartás , már csak az éles kell, de ahhoz már jó volna a plusz tudás beépítése. Ha volna valami Ötlet?
Köszi!
(#) Bicskei hozzászólása Jan 5, 2009 /
 
Sziasztok van egy 1.5kw-os motorom monofazison volt hasznalva de allitolag 3 fazisu. Nem tudom mert kopott a lapkaja. Mellekelem a polusai abrajat. Kerdesem hogy kell bekotni hova a fazist es a nullat. vagy mukodne 3 fazison is?
Valaszokat lehetne e-mailben is.

motor.JPG
    
(#) foxi63 válasza Bicskei hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
ez szigorúan 1 fázisú motor!!
(#) Bicskei válasza foxi63 hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Koszi szepen. Minden oke csak az a seged fazis dolog zavar egy kicsit ossze.
(#) Imre hozzászólása Júl 20, 2009 /
 
Sziasztok!

Lenne egy sarokcsiszoló, amit át akarok alakítani polírozó géppé. Nekem is hasonló a problémám, mint a téma felvetőjének, hogyan lehetne a 10.000-es fordulatszámot jóval lejjebb vinni? Nem gond, ha nagy áramkörre van szükség, legfeljebb egy külön dobozban lenne elhelyezve. Van erre a célra készült kapcsolása valakinek?
(#) herzsolt hozzászólása Okt 17, 2009 /
 
Tudna valaki segíteni, egy kb 800W-os motornak kellene egy ford.szabályzás. Leírás kapcsrajz és egyébb dolgok érdekelnének.
(#) kurillas hozzászólása Okt 23, 2009 /
 
Sziasztok!

Nekem 220V-s DC motorhoz kellene, pwm szabályozó kapcsolás, de nem találtam konkrét olyat a topikok között.
Ha van Valakinek, légyszi segítsen, Apu hobbi-esztergájához kellene.

Üdv.
(#) Zed válasza Imre hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Remélem, nem írok nagy hülyeségeket, mélyen nem ismerem a témát. Elvileg valaha tanultam ilyesmit, de régen is volt, meg akkoriban sem voltam benne penge.

Ha egyfázisú motorról van szó, akkor tudni kellene, hogy segédfázissal rendelkező motor, vagy univerzális? A segédfázissal rendelkező az tulajdonképpen egyfázisú aszinkron motor - ahhoz nem lehet ilyet készíteni egyszerűen. Az univerzális motor az nagy fordulatszámú gépekben van pl. sarokcsiszoló. Szénkefés kell, hogy legyen. ( Azért univerzális, mert váltó- és egyenáramról is képes üzemelni. ) Na, ezekhez lehet pl. TRIAK-os szabályozást készíteni.

Visszacsatolás nélkül ( tehát ami nem szabályoz fordulatszámra, hanem csak egy beállított feszültségre csökkenti a 230V-ot ) néhány alkatrészből megoldható, TRIAK alapkacsolásokat keressetek. ( Én sajna nem tudok segíteni. )

Viszont azt tudni kell, hogy nagyon nem érdemes a fordulatszámot csökkenteni, mert:
1. a motor hatásfoka csökken, tehát jobban melegszik
2. a motor hűtése a tengelyére szerelt ventivel van megoldva, így kisebb fordulaton kevésbé hűl, ( pedig az 1. pont szerint pont ilyenkor kellene neki a jobb hűtés )
3. a nyomatéka értelem szerint szintén csökken

Tehát szerintem 1/2, 1/3- nál kisebbre nem érdemes a fordulatot illetve a tápfeszültséget csökkenteni. Persze ha valaki napont egyszer 5 percig használja, akkor a melegedés nem akkora gond.
(#) Imi65 válasza Zed hozzászólására (») Okt 24, 2009 /
 
Azt azért lehet tudni, hogy egy flex az kefés (univerzális motor.
Legegyszerűbb megoldás egy trafó. Ha máshogy nem, egy szabályozható toroiddal kipróbálni (csak van valakinek), aztán megmérni a jó fordulatnál adódó fesz értéket. Azután erre keresni (tekerni) trafót. Igaz, ezzel a módszerrel is csökken a nyomaték, a teljesítmény, de nem fog jobban melegedni.
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem