Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   21 / 107
(#) LOmmPA hozzászólása Okt 30, 2008 /

Frekire hangolt antenna kéne, nem 75cm kábel szerintem ...
(#) Novak válasza LOmmPA hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Ezen a sávon a 75 cm igencsak frekire hangoltnak számít. Egész pontosan lambda/4 hosszúságú. Elméletileg ha csak vezetéket használsz antennaként, és rendesen illesztve van, akkor ezzel lesz maximális a hatótávod.
Bár tény, hogy nagyon nincs illesztve

Viszont írtad, hogy 9 V-ról működteted... Adj rá nyugodtan 12-t vagy 15-öt. Mindjárt megnő a hatótávod! (a tranzisztorra húzz egy hűtőcsillagot)
(#) LOmmPA hozzászólása Okt 30, 2008 /

Mindjárt megnő a hatótávod azaz a tranyó meg letérdel... ha nincs 50 ohmra illesztve. Szerintem meg, egy darab vezeték nem jobb mondjuk egy 5/8-as J antennánál vagy akár egy sima nyitott dipolnál. És egy 2,5W-os tranzisztorból sem jön ki 4W ugye-ugye?
(#) LOmmPA válasza Mikrosilver hozzászólására (») Okt 30, 2008 /

Figyusz csinálj egy erre a célra alkalmas antennát! Annak idején még Novák magyarázta el nekem is, hogy fm adókhoz minimum dipol kell, most nem tudom hirtelen miért éri be egy darab vezetékkel is... Használj hozzá 50ohm-os coax kábelt mert az fm adók 50 ohm-on működnek. Erre a célra az RG58-at ajánlom. És ha valami igazán jót akarsz, akkor építsd meg a "4W-os FM adót" csak ne a 2N3553-al mert az ebbe a kapcsolásban közel sem 4W, örülünk ha megvan 1... 2SC1971-el rakd össze a kapcsolást (kb 3-5W 12V 1A mellett) és akkor pöpec lesz minden!

A dipolról annyit, hogy :

300/(a kívánt freki) pl: 95,0 =

az eredményt elosztod 4-el és kijön méterben, hogy a dipol egyik szárának mekkorának kell lennie (9mm átmérőjű alucsőből) . Értelemszerűen ebből kettő kell. A szárakat egymástól 2cm-re helyezd el. Mivel (ha hallgatsz rám) RG58-at használsz ezért nem kell semmi illesztést segítő balun stb, mehet egyenesen az adóról az antennára a kábel. Ha valami magas helyre teszed a cullangot' akkor sztem 1-2km hatókörzeted simán lesz.

Ha még valami kérdésed van, jöhet privátba, vagy akár ide is. Sok szerencsét!
(#) gg630504 válasza LOmmPA hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Idézet:
„Használj hozzá 50ohm-os coax kábelt mert az fm adók 50 Ω-on működnek.”

Fordítva. Az adót és az antennát bármilyen impedanciára ( pl. 8 ohm ) meg lehet ( könnyen ) építeni. Viszont a kettő közé csak 50 vagy 75 ohmos koaxkábelt lehet általában kapni. A csatlakozók is 50 vagy 75 ohmosak. Ezekhez kell faragni az adót, vevőt és az antennát. Otthon ugyanis nagyon nehéz pl. 8 ohmos tápvonalat faragni...
(( A műsorszórásban a 75 ohm elterjedt. Az NDK-ban volt 60 ohmos rendszer. A szimmetrikus 300 ohmos is működőképes. ))
(#) LOmmPA válasza gg630504 hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Igen, igazad van. Viszont a rádiós műsorszórásban a 75 ohm... az elég nagy sz*pás Szinte mindenhol 50 ohmos kábellel dolgoznak. (H150,H155,RG58 stb.) Ha jól tudom a TV adóknál van 75 ohm... de nem biztos.
(#) Novak válasza LOmmPA hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Kicsit félreértettél Lommpa! Ha figyelmesen elolvasod a hozzászólásomat, akkor láthatod, hogy egy szóval sem említettem olyat, hogy a vezeték antenna jobb mint a dipól vagy akármilyen méretezett anetnna. Pont, hogy azt írtam le, hogy ha már vezetéket használsz antennának, akkor ne egy random hosszúságú drót legyen, hanem egy lambda/4-es. Hiszen ha csak egy vezetékdarab az antennád, akkor igenis ezzel a hosszal lesz maximális a hatótávod (elvileg). Ha dipólt, vagy bármi más normális antennát használsz, nyilvánvaló hogy jobb lesz a hatótáv. Ez nem kérdés. Nem is vitattam.
Egyébként a 2N3553-assal 14 V-os tápfesz környékén akár hiszed, akár nem, kijön a 4 W-os teljesítmény. Az hogy egy tranzisztor csak X wattot tud disszipálni, az messze nem azt jelenti, hogy a terhelésre is maximum azt az X wattot tudja rátolni! Nézz utána!
Ilyen rádióadókhoz viszont valóban az 50 ohmos koax a nyerő. A 75 ohmos kábel iszonyatosan fűti a végfokokat. Nem nagyon sikerült eddig megfelelően kihangolnom 75 ohmos kábelre az adókat. 50 ohmossal semmi gond
A 2N3553-as, 4 W-os adóra pedig 14-15 V simán mehet, nem megy tönkre a tranzsiztor ha van rajta egy hűtőcsillag, és egy kis ventillátorral megfújatod!
(#) LOmmPA hozzászólása Okt 31, 2008 /

Kötöttem én már mindent az adómra, de hogy ebből 1W-nál több jöjjön ki... Amúgy nemrégiben megint letérdelt a tranyó benne úgyhogy most veszek egy valaggal és kísérletezni fogok... De elvileg a 2SC1971-el több jön ki belőle nem? Az egy alapból erősebb tranzisztor... Amúgy még mindig érdekelne a stereo kóder... ha válaszolnál megköszönném...
(#) Mikrosilver válasza LOmmPA hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Heló köszönöm mindenkinek a válaszát és egy antennát lerajzoltam hát valmi ijesmire gondoltam ha nem jó javitsatok ki.

ant.JPG

(#) gg630504 válasza Mikrosilver hozzászólására (») Okt 31, 2008 /

Érdekes
Dipól antenna 2008. szeptember vége
(#) Mikrosilver válasza gg630504 hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Az antenekimenet az adón a táp negativja tehát ez az egyik szál de a másik melykadó
(#) gg630504 válasza Mikrosilver hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Kicsit jobb oldalt felfelé megy egy csirkeláb ami mellett A betű van és az L megcsaplására csatlakozik bekötni jó lesz félned én nem ellenzem a negatívra az árnyolás ellenben a csapolásra a középső ér a koaxon viszont bízom benne tudsz úgy olvasni ahogy írsz
(#) Medve válasza Mikrosilver hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Hello, a probléma az, hogy az adó kimenete asszimmetrikus, hogy korrekt legyen a dolog, arra csak asszimmetrikus táplálású antennát köthetsz. A dipól nem az, inkább egy ground plane lenne a megfelelő.
Azt írd már meg légyszíves, hogy mi mutatja az, hogy az antenekimenet az adón a táp negativja?
(#) Mikrosilver válasza Medve hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Heló bocs hogy ilyen sehogy fogalmaztam

"Azt írd már meg légyszíves, hogy mi mutatja az, hogy az antenekimenet az adón a táp negativja?"
Eredetileg Mothaltem épitete meg először ezt az adót és ő is a táp negativjára tette az antennát és igy gondoltam nekem is jó lesz ott.
(#) Medve válasza Mikrosilver hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Ragaszkodni kellene a kapcsolási rajzhoz...az antenna kimenete az ábrán látható...

adó.jpg

(#) NémethBálint hozzászólása Nov 1, 2008 /

Én az 500 mW-os adómat 50 Ohmos koax kábellel kötöttem össze illesztő nélkül a hurokdipóllal és 2 kilóméter a hátótáv. PC tápról működtetem és nem mászik a frekvencia. Sajnos nem én építettem de elvileg valami módosítás van rajta. Nem tudom hogy egyeseknek miért csak 100-200 méter a körzethatár
(#) AMD válasza NémethBálint hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Nekem azért mert csak egy 75cm-es antenna van rajta. Dipóllal még nem kisérleteztem.
(#) Medve válasza NémethBálint hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Lebalább egy fotót küldhetnél a kapcsolásról és az antennáról!
(#) NémethBálint válasza Medve hozzászólására (») Nov 1, 2008 /

Holnap lefényképezem.
(#) Novak hozzászólása Nov 2, 2008 /

Az adóra nyugodtan lehet köti dipólt, csak egy egyszerű balun kell hozzá. Az meg nem áll túl sokból, plusz 3 méter koaxból kialakítható. Pira.cz oldalon az antennák menüpont alatt rajzot is találtok hozzá. Nekem eddig mindig bevált.
A 2W-osként megnevezett adónál pedig úgy lehet normálisan bekötni a dipólt koaxkábellel, hogy nem a tekercs megcsapolásáról vezeted el a jelet, hanem a tranzisztor kollektoráról egy trimmerkondin keresztül.
Egy az egyben bekötni tényleg nem jó, mert borzasztóan elhúzná a frekit. Legalább egy kondival legyen kicsatolva a jel a rezgőkörről.
(#) NémethBálint válasza Medve hozzászólására (») Nov 2, 2008 /

Lefényképeztem az adómat, de nem engedte fájlmellékletként csatolni ezért a tárhelyemre tettem fel.

http://7bosztaly.xdl.hu/ado1.jpg
http://7bosztaly.xdl.hu/ado2.jpg
(#) LOmmPA hozzászólása Nov 4, 2008 /

Szerintem azt az izzót szedd le onnan mert állóhullámot (SWR)-t csinál és csökkenti a hatótávot. Amúgy... jó a hurokdipol is sugárzásra de nem tudom, ez frekire van hangolva?
(#) Novak válasza LOmmPA hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Az izzót nyugodtan hagyhatod ahogyan van. Nem tudom miért okozna állóhullámot, vagy miért csökkentené a hatótávot?! Hiszen be sincsen kötve az áramkörbe! (a képeken jól látszik, hogy csak az egyik fele lett bekötve az izzónak, gondolom a beállítás idejére).
Így ahogyan a képen van az izzó, semmit sem zavar
(#) Medve válasza Novak hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

nekem volt már úgy, hogy csak az izzó egyik kivezetése volt bekötve és mégis világított
(#) dbase válasza NémethBálint hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Bálint, az antennád így hibás. Az antenna impedanciája 300ohm. Kellene egy 300/75ohm os átalakítót raknod még bele.Bővebben: Link
(#) Novak válasza dbase hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Hát ahhoz képest, hogy igazad van, elég szépen viszi neki a 2 km-t. Lehet nem érdemes piszkálni.
(#) NémethBálint válasza dbase hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Lehet rosszul tudom, de valahol azt hallottam, hogy a hurokdipólhoz nem kell átalakító. Egyébként ez az antenna 25 évig tv antenna volt.
Kísérleteztem nyitott dipóllal is, azzal 500-600 métert értem el. Persze azon volt átalakító, 5-ször feltekertem a rádiós koax kábelt, 20 centi átmérőjű körben.
Továbbá megpróbáltam azt is hogy a hurokdipól elé tettem az átalakítót de csökkentette a hatótávot.
És az égős beállítás sem vált be (3.5 voltos, 40 mA teljesítményű égő van rajta). Ugyanis ha úgy állítom be a trimmerkondikat hogy az égő a legfényesebben világítson, nagyon torzít a hang.
(#) dbase válasza NémethBálint hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Bővebben: Link kördipol antenna
Nekem van 2 ilyen antennám. Mindkettőben van 300/75 átalakító. Régen voltak a síma irányított antennák, na azoknál volt hogy a dipolra egyből rávolt kötve a szalagkábel mert annak 300ohm az ellenállása.
Fura dolgok ezek. Nekem fél wattom van mérve, de egy 70cm es dróttal elszóltam talajmagasságból 1,5-2km-et és bent szovában kisrádióval full sztereóba bejött az adás. Tudni kell, hogy a sztereo jel kb a teljes távolság 3/4-ig megy el utánna csak monoba szól.

Hétvégén összerakoma szerkót és a kimenetére rárakom a körsugárzót, és hivatalosan 75ohm nálam minden, a végfok a meghajtó, a kábelek és az antenna is. Szal teljesen illesztve leszek. Padlástérbe felrakom a gerendára majd tesztelek.
Nem mindegy a vevő sem!
És ha valaki jó antennát akar irányított, és kb kétszeres teljesítmény jön ki belőle:Bővebben: Link
(#) Ferkógyerek válasza dbase hozzászólására (») Nov 4, 2008 /

Sziasztok!
Ez a téma már volt: Balun
(#) AMD válasza Novak hozzászólására (») Nov 5, 2008 /

Hello!
Így ráköthetem az antennát az adóra?
Következő: »»   21 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem