Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
A tápágakban nincs 10Ohm, csak a kimeneti szűrőtagban.
Ha az füstöl akkor gerjed a végfok mint állat. :yes:
Szia!
Nézegesd meg az ESP-t! Szinte csak minőségi kapcs.rajzokat publikál. Már építettem innen fejhallgatóerősítőt, előfokot, sub-szűrőt, fáziskompenzátort stb. Mindegyik tökéletesen működött első bekapcsolásra. Innen szerintem bármit nyugodtan megépíthetsz: Bővebben: Link Az a hangszóró pedig felejtős, pláne otthoni célra. Az alig 85 db-es érzékenységével, 700 W (!!!)teljesítményen (elvileg) akkorát sem szól mint egy 96 db-es 100 W-on. Nemrég építettem (összetákoltam) 1 erőlködőt a zenekari mélyládámhoz TDA 7294 IC-kkel.(Lásd:fájlmelléklet) Nagyot szól, de mégsem ajánlom.Inkább tranyós, vagy fetes végfokot építs, komoly táppal!
De én raktam egy-egy 10 ohmos ellenállást addig a tápágba míg nem tudm biztos-ra,hogy működik az erősítő.
De ha gerjed akkor mi lehet a probléma? Merre keressem a hibát?
Szia!
A tranzisztorokat jó raktad bele? Feszültségeket mértél, vagy nyugalmi áramot?
Jaa.. az más. A FET-ek biztos nem zárlatosak? Ha egyenáramú szempontból jó minden, akkor nagy valószínűséggel gerjed. ennek számos oka lehet. Ha hosszú vezetékkel kötöd be a FET-et a panelba, és nem közvetlen, vagy az áramkörön belül is történhet gerjedés, vagy a tápfeszvonalon keresztül is. Nem beszélve arról hogy te is hibázhattál a megvalósításkor valamiben.
Ha kiveszed belőle a két FET-et, nagyjából úgy is tudod mérni a feszültségeket, csak a nyugalmi áramot nem!
A fetek újak.A vezetékek amikkel a feteket kötöttem a panelra azok 10cm.(az hosszú?)
A tápfeszen a gerjedést,hogyan lehet kiszűrni? Egyébként 2×6800µF a puffer és ezeken van 1-1 100nF kondi és 1-1 1µF fólia kondi is. Lapose Nyugalmi áramot még nem mértem le de ezt mindjárt meg is teszem.Feszütséget??? Merre mérjek feszültséget? A táp az +- 35V kap pontosan.
Az bíz hosszú :yes: Akkora szakaszon már sok "szemetet" összeszedhet, és erősíthet.
A bemeneti differenciál erősítő bázisán kb. 0V az emmiterén 1V körül! a erősítő kimenetén 0V.
Ha az 5K-s trimmert rövidzárba állítod(így kell indítani az erősítőt!), szintén 0V körül kell mérni rajta feszültséget!
Akkor maximum milyen hosszú legyen a vezeték?
lapose Húú hallod ennyire még nem értek hozzá. Differenciál erősítő bázisán,emitterén lévő feszt hogyan tudom lemérni?(hová rakjam a multiméter két mérőzsinórját?) és az 5k trimmeren hogyan mérjem a feszt? (ott hová rakjam a mérőzsinór két kábelját?)
Általában 5cm-nél nem hosszabbal. de legjobb ha a panelba van ültetve. Ezért tervezik a végfokpaneleket úgy hogy a végerősítő tranzisztorok is helyet kapjanak rajta.
Szerintem lapose berajzolja neked a mérőpontokat.
A feszültségeket mindig a 0 ponthoz viszonyítva mérd!
De hol van a bemeneti differenciál erősítő?
Itt. Ezeket a pontokat kell mérned. A kék karikák a COM vagyis a közös összekötött pontok, ehhez kell viszonyítanod(mérned)
Szia!
T1-T2 a bemeneti differenciál erősítő! T3-T4 áramgenerátor T5-T6 differenciál erősítő T7 áramgenerátor Az 4K-s potit csavard a legkisebb állásba! A T1-T2 bázisain 0V körüli feszültségnek kell lenni! Az emmitereken kb. 0.7-1V A T5-T6 bázisán kb. -Ut+1V A T6-T7 közös kollektorán 0V körül kell lenni!
bocsi hogy nem gondoltam erre hamarabb
benéztem a kapcsolásokba, és most keresem a megfelelőt.
Köszi az életemet mentetted meg
Köszi
szamóca
Már megvan. Kocsimban volt, és jól szól. Tényleg gyors, és pontos. Nem szól nagyot, de nekem nem is az a célom. Ezt a 700Wot én se vettem komolyan A kocsim erősítője olyan 190Wot tudott ráadni hídba kötve, de ha odatekertem neki, akkor már túlterhelte. Szóval max 140W-os erősítőt keresek, de sztem 100W körül is jó már. (szvsz) Ez az érzékenységi adat meg annyira nem hat meg pont a fentebb leírtak miatt. Bassmester Köszönöm a linket és ta tanácsokat! A hangszóróról neked is a fentieket tudom mondani. Összerakom, kipróbálom, aztán ha nem jó, nem vesztek sokat. max eladom és boltolok mást, de az erölködő ahoz is jó lesz.
Ha megvan akkor jó.
Egy mélyfrekis szűrőt itt találhatsz hozzá. A végerősítőből meg annyi van mint a csillag csak győz válogatni. A rajzokból úgyis neked kell eldöntened melyik a szimpatikus.
Sziasztok!
Rendben köszi szépen mindkettőtök segítégét. Megnézem a feszültségeket.
Sziasztok!
Régóta keresek de nem találtam olyan mikrofon erősítő kapcsolást ami 5Voltról megy. PC-hez kellene. Úgy gondoltam, hogy az USB feszültségét csapolnám meg, innen az 5 Volt. Kis kondi mikrofon erősítő rajzot találtam többet is, ki is próbáltam őket. A hangkártyák mikrofon bemenetét ezek az erősítők egy része túl vezérli, ha visszaveszem az erősítést akkor meg semmi nem marad. Tehát nem jó, nem a mikrofon bemenetet kell használni. Ezért gondoltam egy olyan erősítőre ami 5Voltos tápfeszű és Line (közel Line) szintű a kimenete. Tud valaki hasonló kapcsolást? Vagy műveleti ic-t ami megy 5Volton. Köszi
Helló!
A hangkártyák mikrofon bemeneti érzékenysége 4mV, erre nem kell külön erősítő, már tartalmazza integrálva. üdv
hát sikerült elmerülnöm a linkben amit küldtél, és el is vesztem. :bummafejbe:
megy az angol, csak lassan és már órák óta olvasom, és TKO vagyok. Te melyiket ajánlanád a leginkább? A lényeg h jó legyen! :pirul: Ha belefér 10000Ft-ba táppal együtt, akkor nagyon jó!
szia szeretnék érdeklődni hogy tudnál-e segiteni nekem egy aktiv erősitőtt épiteni
szia szeretnék érdeklődni hogy tudnál-e segiteni nekem egy aktiv erősitőtt épiteni
A T1-T2-es trany bázisán 0V a fesz Bázisukon pedig 0.6V
T5-T6 bázisán 31V.Ez szerintem kuka is. T6-T7 kollektroná pedig 34V. Hát valami nagy baj van. Szerintetek merre keresgéljek hibát? Ezeket a feszültségeket tranzisztorok nékül nem tudom lemérni ugye? Csak mert ha megtalálom a problémát akkor utána mérnék,hogy tényleg nem jön e ott ekkora fesz. bu12bu Szerintem az okosak majd szívesen segítenek neked.Sajnos még én se vágom nagyon a témát. Kérdezd őket.
Szia!
A tranzisztorokat jól ültetted be a panelba? A képekről nem látszik, hogy milyen panelt csináltál, de egyszer már erről beszéltünk, hogy a tranzisztorok egy részének fordítva alakítottad ki a helyét! A javított panelt csináltad meg?
A tranzisztorokat a kapcsolási rajz alapján ültettem be szóval azok biztos,hogy jól vannak benne.
Sajnos nem vennék rá mérget hogy egy tizesből bár mit is ki lehet hozni, pont a táp miatt.Talán egy 100W-os ícés kapcsolással megpróbálkozhatsz (TDA 7294)
Bővebben: Link Egy 150 VA-es toroidtrafó kb 6-7000 Ft A pufferkondi, 22000u/50V kb 2000 Ft/db 25 A-es Graetz, kb 600 Ft Kell még egy szubszűrő, neki is külön táp kell ugye... És még hosszú lehet a sor, kérdés hogy milyen komoly kivitelben szeretnéd elkészíteni. Ha tényleg csak otthoni szubot akarsz vegyél egy készet, jobban jársz vele. Bővebben: Link (Mondom ezt én, aki imád barkácsolni, időt és pénzt nem sajnálva, mert csak ez adja meg számomra a kínlódás örömét)
a kimenet alapból csak sub. szűrő az nem hiszem h kellene. majd még kérdezek, csak most rohanok
ehez mit szolsz? http://plaza.unas.hu/plaza_artdet.php?art=1763,termek_771028,Sub_er..._39690 a 4 ohmot lehet nem bírná ugye? |
Bejelentkezés
Hirdetés |