Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Arra céloztam, hogy forráskód nélkül nem tudunk segíteni.
Oké! Elnézést lemaradt...
Küldöm mindkettőt! Idézet: „Remelem watt most nem veszed a fejem” Isten ments, és ha korábban úgy érezted, hogy illetlen voltam, akkor elnézést kérek, nem ellened irányult, legfeljebb a helyzetre haragudtam! (ja és jókat írtál, mint mindig!)
Szerintem a T_Puls_ nem RAM cím, hanem számkonstans (az eredeti programban is "Konstante"). Ha jól látom, valami késleltetés időállandója. Miért írtad át 40-ről 60-ra???
icserny!
Köszi az észrevételt! Nagyon alapfokon állok még ezen a téren... Visszírom 40-re meglátjuk mi lesz.
Átírtam! Nem lett se jobb, se rosszabb. Tehát van egy 64 karakteres Rádiótext szöveg (RDS-es rádióvevőn visszanézve), ahol 4 karakter hiányzik. Egészen pontosan 49-től 52-ig. Szerencse hogy a vége fele van, mert csak hosszabb szövegnél zavaró.
Sziasztok!
Lenne egy nem pont PIC-es kérdés, de mégis azzal kapcsolatos. A beléptetőrendszereinket egy úgynevezett LAN-csatolón keresztül illesztjük hálózatokhoz. Ez végülis egy XPORT-al kiegészített kis áramkör. Tehát RS-485 -> LAN. Ezen kis állapotjelző LED-ek vannak, mint egy modemen is például. Villanak a LED-ek, ha van kapcsolat, ha nincs kapcsolat, ha adatot küld és adatot fogad az eszköz. Hogy kell ennek a LED-es visszajelzésnek a módját/mikéntjét elképzelni? A kommunikáció meglétére azt tudom elképzelni, hogy elküldök egy kontroll-adatot és a másik oldalról, mivel úgy van programozva visszaküldi az adatot. Adásnál meg talán úgy lehet, hogy minden egyes küldendő adatcsomag előtt/után megvillantom a LED-et. Fogadásra ötletem sincs. Gondolom tök rosszak az ekézeléseim. Ja, most ne a LAN-os megoldásról beszéljük, azt csak példaként vetettem fel. Jelenleg a soros RS232/485 dolog érdekelne. Ha valaki megértette mit zagyváltam itt össze és akad ötlete, annak megköszönöm a segítséget előre is! Üdv! ui.: Mindenki, ha elküldés után vissza olvassa, amit írt, még van módja kijavítani a helyesírási hibákat. Így tettem én is most, és már is el lehet olvasni.
Egy hiba mégis maradt benne: elkézeléseim = elképzeléseim. Fene a pofámat
Mégegy számszaki hibát találtam:
Ha 0x10 helyett 0x23-at írsz az alábbi sorokban,
valamint 0x44 helyett 0x64-et az alábbi sorokban,
akkor számold ki, hogy mennyivel rövidítetted meg magadat (meg az RDS buffer hosszát)! Szerintem pont néggyel... Emlékeztetőül: ; 10h to 43h temporary save rds data in byte format for sending out
Köszi a magyarázatokat srácok!
Világosabb lett pár dolog! Watt, még nem jöttem rá, hogy mit használnék két bájt öszehasonlítására, de ne mondjatok még semmit, meg kell, hogy leljem a választ.
Szia,
nem tudom, hogy jól értem-e amit írtál, de Kommunikáció megléte: - Ha van szinkron órajel akkor annak a meglétét lehet ellenőrizni - Az adó oldalon a TX invertálva van (tehát ha nincs rajta adat, akkor feszültség alatt van) Adás-fogadás: adás/fogadás esetén feszültség van (vagy földre van húzva) az adatvezeték. egyszerűen rákötsz egy ledet egy korlátozón keresztül. A korlátozó ellenállásod nagyobb legyen mint a megszokott, hogy ne essen nagyot a fesztültség a két egység között. Idézet: „Ha valaki megértette mit zagyváltam itt össze” Lehetek őszinte? Nem sok esélyt hagytál!!! Pl. hány db led van (amihez az ötlet kellene), mi a funkciója? Mi az "adás" meg a "vétel" funciója? Ha szimpla soros portra gondolok, és van a forgalom jelzésére egy LED,akkor kézenfekvő, hogy akkor és addig világítson, amíg a port aktív, azaz adatforgalom zajlik rajta.
Ez így jónak hangzik. Köszönöm!
icserny: Három LED-re gondoltam. Szóval az első azt meséli el világítva, vagy nem világítva, hogy van kapcsolat egy másik ilyen eszközzel. A második akkor villan fel és annyi időre, amíg adatot fogad. A harmadik pedig, akkor és annyi időre, amíg adatot küld.
Úgy látszik, ma ilyen kvízműsor megy. Geri-től már meg sem merem kérdezni, hogy mi az az RDS rádió...
Azért kérdezünk, mert Ti okosok vagytok, nekünk meg van egy csomó kérdésünk. Jó, hogy vagytok Nekünk!
Hello!
Ha jól emlékszem, a "Radio Data System". Normál adás közben digitálisan elküldi az adó nevét, vagy telefonszámot-üzenetet. üdv! proli007
Igen "radió data system" Ez egy szabvány. Ha van ilyen rádiód, akkor autómatikusan kiíja a állomás nevét, tel. számát, némelyik állomás pedig a szám címét is, ha igényesebb. -- nem akarok reklámozni...
Átírtam a megadott segítség alapján a számokat, de a 4 karakteren kívül utána az elejéről is hiányzott... Direkt kétszer is megnéztem, de ha "SEND RDS DATA" részre gondolsz az elején, akkor pedig jó helyen tettem. Idézet: „Átírtam a megadott segítség alapján a számokat, de a 4 karakteren kívül utána az elejéről is hiányzott...” Mivel én nem mondtam, hogy mit írj át, te pedig nem mondtad meg, hogy mire módosítottad, erre nehéz bármit is mondani. Én csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy az átírt programban rövidebb területet foglaltál le, mint amennyi az eredeti programban szerepel. Ha abban 10-43 volt a buffer, akkor neked 23-67 kellett volna. Nyilván az utána lefoglalt helyek is feljebb csúsznak, tehát írhatod át az EQU definíciókat. Többek között pont ezért nem érdemes EQU-val definiálni a változókat!
Akkor érdemes valahogy definiálni a változókat? Ha igen, akkor Te mit javasolsz?
Persze, hogy "érdemes valahogy definiálni a változókat"! (ez megint milyen kérdés? Rohansz valahová?)
a CBLOCK -al kell definiálni, az automatikosan a megadott kezdő értéktől fogolal ad címeket a beírt változónevekhez.
Vagy pedig udata, és linker script használata (lásd TRudnai korábbi ismertetőjét a topikban!):
Konkrétan erre a hozzászólásra gondoltam...
Hát nagyon hülye lehetek még ebben a témában...
Átírtam 23-67-ig és feljebb állítottam a többi értéket is. Evvel csak azt tudtam elérni hogy a 4 hiányzó karakter 1-el visszacsuszott. Eddig 49-52 nem volt meg, most 48-51-ig. Inkább nem beszélnék. Felraktam a változtatást. Ha mégis hülyeséget csináltam, akkor csak finoman kiosztani...
E szerint 100Bájt RAM terület kerül lekezelésre! Te meg csak 68Bájtnyit foglaltál le!
Ezt a sort már megkritizáltam, mégsem növelted meg a felső határt 0x68-ra!
Ha gondoljátok, én lefordítom a kommenteket magyarra
Nyugi, 23-ról indul a ciklus! (már amennyit én kivettem a program működéséből...). Ne zavarjon meg a diferenciálni pocitace! A lefoglalás szerintem már jó, de itt, a kiírásnál nem megy el a buffer végéig (nem 64, hanem 68 a buffer utáni első rekesz).
Igaz! Át akartam írni 68-ra, de kapkodtam és elfelejtettem...
Viszont átrás után is a próbléma úgyanaz.
Köszi, de ne fáradj vele, egyelőre csak a számokat próbáljuk rendberakni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |