Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Arra céloztam, hogy forráskód nélkül nem tudunk segíteni.
Oké! Elnézést lemaradt...
Küldöm mindkettőt! Idézet: „Remelem watt most nem veszed a fejem” Isten ments, és ha korábban úgy érezted, hogy illetlen voltam, akkor elnézést kérek, nem ellened irányult, legfeljebb a helyzetre haragudtam! (ja és jókat írtál, mint mindig!)
Szerintem a T_Puls_ nem RAM cím, hanem számkonstans (az eredeti programban is "Konstante"). Ha jól látom, valami késleltetés időállandója. Miért írtad át 40-ről 60-ra???
icserny!
Köszi az észrevételt! Nagyon alapfokon állok még ezen a téren... Visszírom 40-re meglátjuk mi lesz.
Átírtam! Nem lett se jobb, se rosszabb. Tehát van egy 64 karakteres Rádiótext szöveg (RDS-es rádióvevőn visszanézve), ahol 4 karakter hiányzik. Egészen pontosan 49-től 52-ig. Szerencse hogy a vége fele van, mert csak hosszabb szövegnél zavaró.
Sziasztok!
Lenne egy nem pont PIC-es kérdés, de mégis azzal kapcsolatos. A beléptetőrendszereinket egy úgynevezett LAN-csatolón keresztül illesztjük hálózatokhoz. Ez végülis egy XPORT-al kiegészített kis áramkör. Tehát RS-485 -> LAN. Ezen kis állapotjelző LED-ek vannak, mint egy modemen is például. Villanak a LED-ek, ha van kapcsolat, ha nincs kapcsolat, ha adatot küld és adatot fogad az eszköz. Hogy kell ennek a LED-es visszajelzésnek a módját/mikéntjét elképzelni? A kommunikáció meglétére azt tudom elképzelni, hogy elküldök egy kontroll-adatot és a másik oldalról, mivel úgy van programozva visszaküldi az adatot. Adásnál meg talán úgy lehet, hogy minden egyes küldendő adatcsomag előtt/után megvillantom a LED-et. Fogadásra ötletem sincs. Gondolom tök rosszak az ekézeléseim. Ja, most ne a LAN-os megoldásról beszéljük, azt csak példaként vetettem fel. Jelenleg a soros RS232/485 dolog érdekelne. Ha valaki megértette mit zagyváltam itt össze és akad ötlete, annak megköszönöm a segítséget előre is! Üdv! ui.: Mindenki, ha elküldés után vissza olvassa, amit írt, még van módja kijavítani a helyesírási hibákat. Így tettem én is most, és már is el lehet olvasni.
Egy hiba mégis maradt benne: elkézeléseim = elképzeléseim. Fene a pofámat
![]()
Mégegy számszaki hibát találtam:
Ha 0x10 helyett 0x23-at írsz az alábbi sorokban,
valamint 0x44 helyett 0x64-et az alábbi sorokban,
akkor számold ki, hogy mennyivel rövidítetted meg magadat (meg az RDS buffer hosszát)! Szerintem pont néggyel... Emlékeztetőül: ; 10h to 43h temporary save rds data in byte format for sending out
Köszi a magyarázatokat srácok!
Világosabb lett pár dolog! Watt, még nem jöttem rá, hogy mit használnék két bájt öszehasonlítására, de ne mondjatok még semmit, meg kell, hogy leljem a választ.
Szia,
nem tudom, hogy jól értem-e amit írtál, de Kommunikáció megléte: - Ha van szinkron órajel akkor annak a meglétét lehet ellenőrizni - Az adó oldalon a TX invertálva van (tehát ha nincs rajta adat, akkor feszültség alatt van) Adás-fogadás: adás/fogadás esetén feszültség van (vagy földre van húzva) az adatvezeték. egyszerűen rákötsz egy ledet egy korlátozón keresztül. A korlátozó ellenállásod nagyobb legyen mint a megszokott, hogy ne essen nagyot a fesztültség a két egység között. Idézet: „Ha valaki megértette mit zagyváltam itt össze” Lehetek őszinte? Nem sok esélyt hagytál!!! ![]() Pl. hány db led van (amihez az ötlet kellene), mi a funkciója? Mi az "adás" meg a "vétel" funciója? Ha szimpla soros portra gondolok, és van a forgalom jelzésére egy LED,akkor kézenfekvő, hogy akkor és addig világítson, amíg a port aktív, azaz adatforgalom zajlik rajta.
Ez így jónak hangzik. Köszönöm!
icserny: Három LED-re gondoltam. Szóval az első azt meséli el világítva, vagy nem világítva, hogy van kapcsolat egy másik ilyen eszközzel. A második akkor villan fel és annyi időre, amíg adatot fogad. A harmadik pedig, akkor és annyi időre, amíg adatot küld.
Úgy látszik, ma ilyen kvízműsor megy. Geri-től már meg sem merem kérdezni, hogy mi az az RDS rádió...
![]()
Azért kérdezünk, mert Ti okosok vagytok, nekünk meg van egy csomó kérdésünk. Jó, hogy vagytok Nekünk!
![]()
Hello!
Ha jól emlékszem, a "Radio Data System". Normál adás közben digitálisan elküldi az adó nevét, vagy telefonszámot-üzenetet. üdv! proli007
Igen "radió data system" Ez egy szabvány. Ha van ilyen rádiód, akkor autómatikusan kiíja a állomás nevét, tel. számát, némelyik állomás pedig a szám címét is, ha igényesebb. -- nem akarok reklámozni...
Átírtam a megadott segítség alapján a számokat, de a 4 karakteren kívül utána az elejéről is hiányzott... ![]() Idézet: „Átírtam a megadott segítség alapján a számokat, de a 4 karakteren kívül utána az elejéről is hiányzott...” Mivel én nem mondtam, hogy mit írj át, te pedig nem mondtad meg, hogy mire módosítottad, erre nehéz bármit is mondani. ![]() Én csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy az átírt programban rövidebb területet foglaltál le, mint amennyi az eredeti programban szerepel. Ha abban 10-43 volt a buffer, akkor neked 23-67 kellett volna. Nyilván az utána lefoglalt helyek is feljebb csúsznak, tehát írhatod át az EQU definíciókat. Többek között pont ezért nem érdemes EQU-val definiálni a változókat!
Akkor érdemes valahogy definiálni a változókat? Ha igen, akkor Te mit javasolsz?
Persze, hogy "érdemes valahogy definiálni a változókat"! (ez megint milyen kérdés? Rohansz valahová?)
a CBLOCK -al kell definiálni, az automatikosan a megadott kezdő értéktől fogolal ad címeket a beírt változónevekhez.
Vagy pedig udata, és linker script használata (lásd TRudnai korábbi ismertetőjét a topikban!):
Konkrétan erre a hozzászólásra gondoltam...
Hát nagyon hülye lehetek még ebben a témában...
Átírtam 23-67-ig és feljebb állítottam a többi értéket is. Evvel csak azt tudtam elérni hogy a 4 hiányzó karakter 1-el visszacsuszott. Eddig 49-52 nem volt meg, most 48-51-ig. Inkább nem beszélnék. Felraktam a változtatást. Ha mégis hülyeséget csináltam, akkor csak finoman kiosztani... ![]()
E szerint 100Bájt RAM terület kerül lekezelésre! Te meg csak 68Bájtnyit foglaltál le!
Ezt a sort már megkritizáltam, mégsem növelted meg a felső határt 0x68-ra!
Ha gondoljátok, én lefordítom a kommenteket magyarra
![]()
Nyugi, 23-ról indul a ciklus! (már amennyit én kivettem a program működéséből...). Ne zavarjon meg a diferenciálni pocitace!
![]()
Igaz! Át akartam írni 68-ra, de kapkodtam és elfelejtettem...
Viszont átrás után is a próbléma úgyanaz. ![]()
Köszi, de ne fáradj vele, egyelőre csak a számokat próbáljuk rendberakni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |