Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rádiós távirányítású kisautó
Sziasztok !
Feladatom egy számítógéppel távolról vezérelt kisautó megépítése. Tudjon előre, hátra, jobbra, balra menni. Továbbá tudjon dudálni, ha akarom. Van valakinek ehhez hasonló tapasztalata ? Érdemes ehhez PIC vezérlőt használni, vagy van-e egyszerűbb megoldás ? Ha igen, akkor mi ? Illetve milyen PIC controller a legoptimálisabb és legköltséghatékonyabb erre a feladatra ? Milyen rádiós eszközök ismertek, amelyekkel könnyű a számítógép és a kisautó közötti kommunikációt megvalósítani ? Válaszokat előre is köszönöm ! Bye, Gyuri
Hali!
Én egy olyan korrekt megoldást javasolnék, amiben a következőkre lesz szükséged. 2 db PIC (PIC16F84) Egy Conradnál kapható Tx,Rx kommunikációs rádiós modult. Ez azt hiszem 433MHz-en kommunikál, pont a kisautók nyílt frekijén. A két pic azért kell mert az egyik A sorosporti jeleket alakítja át saját kommunikációs nyelvre. Ezt ezutánegy adóra kell rávezetni. A vevő részére meg dobsz megint egy PIC et, ami meg a saját kommunikációdat fordítja vissza TTL jelekké. Ebből 8 csatornát tudsz csinálni, azon belül, hogy melyik csatornán mi van, pl. motor, lámpa, kanyar. Azt már a PC szoftware határozza meg. Igazából az adó modulnál található PIC et el is lehet hagyni, csak kellegy szint illesztő áramkör, mert a sorosport jeleit közvetlenül lehet rádiófrekire tenni. Ha gondolod rajzolok egy tömbvázlatot... Végülis összességében kell egy Tx,Rx mudul: 3EFt, kell 1 db PIC16F84 és készvagy. A kanyarodáshoz meg én azt javaslom ne építs kormány rendszert, hanem van egy olyasfajta meghajtás a motorokhoz, amit úgy neveznek hogy híd meghajtás. És itt pont azt fogod tudni kihasználni, hogy az egyes kerekek külön tudnak előre/hátra menni. Ezzel el tudod érni, hogy a kocsi vagy robot meg tudjon egyhelyben fordulni... Mert ha az egyik kereket előre forgatod, a másikat hátra akkor egyhelyben a közös tengely körül meg fog fordulni a kívánt irányba... És ráadásul ha PIC l csinálod, akkor lehet még sebességszabályzást is csinálni a pic D/A konverterével... Lehet hogy egy kicsit értetlen voltam, vagy gyors, szép lassan rágd át ha nem értesz valamit vagy kérdezz. Üdv. Topi.
9600... A legkisebb bitrátán kell küldeni.
A sorosporti kommunikációnál az b?ven elég... 104us elég egy bit átküldéséhez... Amúgy meg nem kell semmit különlegesen összehangolni, mert a sorosporti kommunikáció start+stop bit szerkezet?... azaz nincs igazán szinkronjel...
A PIC16F84 programját ha C-ben írom, akkor az nem gáz ?
Pillanatnyilag PiccLite-ot és MPLab-ot használok, ezek közül is a legfrissebeket. Szóval, ha jól értem, akkor ezt a kommunikációt úgy kellene megoldanom, hogy ha soros porton érkezik 9600 bauddal adat, akkor lökje át a PIC a rádión ?
Na az elvi vázlata a következő... A sorosport jelet rádiófrekisen moduláljuk... A kisautóban meg demoduláljuk.
Mikor egy parancs érkezik, jön egy 1-es, vársz 104mikro sec et, és utánna jönnek rajta a bitek. az a 8 bit. Azután kapsz egy stop bitet. Szóval a PIC RA0-ra kell rávinni a jelet... Visszafele kommunikáció szerintem nem kell, mert csak oda irányú adat kell.... Vissza gondolom nem akarsz hozni semmi adatot. Azaz figyelni kell a RA0 bemenetet, és szépen füzögetni a biteket... Itt van hozzá az soros kommunikáció unit. Én assemblyben szoktab dolgozni de a lényeg világosan látszik ebből is:
Ezután van a waites unit:
És végül itt a használatára egy főunit... Az rs232lib.inc a felső kód. Az rs232delay.inc a második kód. Ezek vannak belinkelve. Ja és itt a főunit:
Az adó oldalon tök jó a dolog, de szerintem használhatna Microchip adó chipet a cuccos, és az autóban lehetne rf12F675 sorosan programozható PIC van 5 szabadon használható I/o portja és beépített rf vevő, jószerivel csak az anternát kell rábiggyeszteni, ha jól tudom 608HUF most a chipcadnél... szerinetm így egyszerűbb mint vevő oldalon is összekötni egy vevőt + egy 16F84-et... mit gondoltok ? (pontot nem kérek érte !)
Hülye vagyok most látom itt nem is az a sztory Szóval pont téma stornó
Nembaj... ?színtén? Én nem is tudtam hogy van ilyen IC-je a microchip-nek...
De ha ez valóban jó, akkor szerintem ez a legolcsóbb és legegyszerább megoldás... Ha meg több kimenet kell, akkor még mindig lehet rá tenni pl egy BCD - Decimal IC-t azt hiszem ez a 7447 es TTL... de ebben most nem vok biztos... Szóval azzal meg az 5 portból 11et lehet csinálni... és mégtöbbet...
Egyelőre azon vagyok még, amit Topi mondott a felépítésről.
Úgy döntöttem, hogy a vevő és adó oldalon is lesz egy-egy mikrovezérlő a további bővíthetőség érdekében. A programmozással nálam nincsen gond, egyedül a hardver az ami kifog rajtam, mivel most először fogok ilyen nagyléptékű melóba. Magyarul még sohasem használtam PIC-et ... Érdemes-e venni egy olyan égetőt, amiben vannak próba ledek, meg kapcsolók ? A beégetés az még ok, hogy kell hozzá beégető áramkör, de milyen áramkört érdemes a sorosport és PIC kommunikációjára használni ? Van valakinek egy jó sémája ? Másik kérdés: adott az rádiós adó modul. Ezt galvanikusan kell elzárni a PIC vezérlőtől ? Illetve honnan veszi a tápot az adó modul ?
Akkor sorjában...
Nem kell venni semmi égetőt, mert az bazi drága... Ott vannak a kapcsolások oldalon egy PIC égető. Soros portos, nagyon egyszerű... Olvasd el melyiket kell megépítened a cikkben szereplőkből. Ha azzal készen vagy, akkor belenyomod a programot az égetővel és egy IC-prog nevű progival. Amíg nincs égetőd addig a mplab-al is tudsz szimulátor üzemmódban szüttyögni, és látod hogy hogy műxik amit csináltál... Az adó oldalon tök mindegy honnan de kell stabil 5V. a pic nek és a max232 es ic nek. MAX232 és PIC16F84 összekapcsolására van a neten töméntelen kapcsrajz fuss át párat... Próbapanelt meg találsz az ICD2 nevű tudástártémában, ott van a playpic nevő. Az a legjobb... Egyszerű és nagyszerű... A PIC et meg nem kell elválasztani... Annak van egy TTL szintű bemenete, azt egyből rá tudod kötni a PIC re. Ha félted a PIC edet használj 4N25ös optocsatolót, de szerintem semmi szükség nincs rá. Csak ha nem akarod szétmolyolni...
Figyi vevő oldalon szerintem mindenkép egyszerűbb az egybe épített cucc... rfP12F675 igaz csak 5I/O lába van de ha elég akkor tuti egyszerűbb mint variálni, de olcsobbnak tuti olcsóbb... Igaz a programozása biztos bonyásabb... meg nem tudok rájönni mekkora antenna kell neki, pedig van róla doksi fent... na 8 majd lesz pénz beszerzek kettőt azt kipróbázom nektek
Én is gondolkoztam már ilyenen, szentem úgy lenne megoldható hogy LPT port vezérli egy bármilyen kisautó rádiós távirányítóját, úgy, hogy a gombok helyére pl. relét raksz. És kész, már csak a programot kell megírni...
És még azt is hozzáteheted hogy a www.bss.fw.hu-n található kis távú TV adót megépíted aztán, az autóra szereled egy kamerával együtt, és tévén "kinézhetsz" az autóból
Ezek közül melyiket előnyösebb választani ?
- PIC16F84A-04/P - PIC16F84A-04/SO - PIC16F84A-04I/P - PIC16F84A-04I/SO - PIC16F84A-20/P - PIC16F84A-20/SO - PIC16F84A-20/SS - PIC16F84A-20I/P - PIC16F84A-20I/SO Ezeket is lehet az itt közölt égetős kapcsolással programozni ? Mi a különbség a PIC16F84 és PIC16F84A-04/P, illetve a P és SO között ?
Neked a PIC16F84A-04/P kell. A P az a DIP tokozás a SO az SMD tokozás.
sziasztok
ez a vezérlés már régóta foglalkoztat sztetek nem lehetne Pic nélkül megoldani mert nagyon nem értek hozzá
szia
a rádiós részéere csak az tudom mondani hogy vegyél egy kisautót azt szed ki belöle a távirányítót, viszont a számítógépes vezérlés részében tudok segiteni ha kel. különben it a forumon miis hasonlóval foglalkozunka a fűnyíró robot c. topic-ban Bővebben: Link novarobot
Hí!
Nekem is hasonló feladatom volna amihez segítséget szeretnék kérni! Tudnánk erről értekezni??
Sziasztok!
Hobbi szinten foglalkozok, illetve foglalkozunk a programozással az iskolában, kisebb dolgokat már megcsináltunk pl vonalkövető kiskocsi, de úgy tűnik most nagy fába vágtuk a fejszénket. Egy távirányítós kiskocsit szeretnénk összehozni. Az autón csak 2 motor van (kormánymű, illetve meghajtás), ezt szeretnénk egy távirányítóval irányítani. Először csak 2 jelet szeretnénk elküldeni, ez az lenne, hogy 0 és 1. Ez összejött a kereskedelemben kapható WirtualVire (azt hiszem ez a neve) könyvtárral és a hozzá tartozó adó-vevő egységekkel, de a leírt 100m hatótáv kissé alulmúlta az elvárásainkat a maga 1-2méterével. Gondoltunk autós transmitterre is (pendrive-ról beolvassa a zenét és lejátszható bármilyen rádióval), ez kb. 30m-t tud, de elég nehezen lehetne megvalósítani a beolvasást. Nekem 10m is elég lenne. Mit ajánlotok?
Talán az adó-, és a vevőmodul antennáit kéne rendbe tenni.
De ez a téma bőven elfért volna valamelyik távirányítós topikba is. Ott esetleg bővebb információkat is találhatsz.
Fizikatanárommal kiszámoltuk milyen hosszúságú antenna lenne a legoptimálisabb a frekvenciához, de ezzel is kb. fél métert nyertünk
Akkor gyanús, hogy hangolási probléma van. Az RF modulok adatlapján ott van, hogy mekkora antenna szükséges.
De tényleg, kérd a moderátoroktól a hozzászólásod áthelyezését. (az új hozzászólás alatti nyíl lenyitásával) A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
Így már mindjárt más.
De azért ez így egy eléggé ágyúval verébre projekt. Erre a feladatra vannak céláramkörök, Pl. RX2, TX2 és társai, ezek párban vannak. Általában négy-öt funkciót képesek kapcsolni. Mikrovezérlőkkel komolyabb távirányítást lehet készíteni, ilyenkor a távvezérlőben, és a távvezérelt eszközben is mikrovezérlő leledzik, melyek között rádiós adatátvitel van. Ezzel sokkal több funkció valósítható meg, és még az arányos (pl sebesség) vezérlés is. A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2016
Nyilván több adatot is át fogunk küldeni, összesen kb. 30 érték lehetséges, melyet 1, max. 2 változóban adok meg, de nem is ez a lényeg, magát a programot megcsináljuk, de a távolsággal vannak gondok. Elég komoly gondok...
Azt azért lehet-e tudni, milyen RF modulokat használsz?
Ezen a linken megtaláltok róla mindent. Sajnos csak angol nyelven van, amit én nem nagyon értek, de sikerült így is 2 különböző értéket elküldeni egy hasonló programmal, mint amilyen ez is.
Ilyen rádiócskákkal mennek a távirányítós kapuk is. Szeretik a külső antennákat ha nem tiszta a terep vagy nagyobb a távolság.
Bluetooth-ot neki, és a számítógépes oldal már készen is van, HC-06 -os modulka mondjuk egy arduino nanoval a kiskocsiba. Persze a 100 méter elvárása enyhe túlzás lenne.
Hogy mindent, az enyhe túlzás.
Én nem látom hogy milyen modulokat használnak, csak azt, hogy vannak. Te milyen RF modulokat használsz?
http://www.ebay.com/itm/Arduino-Mcu-433Mhz-RF-Wireless-Transmitter-...dXtBUA
Pontosan ez a modul van benne, csak itt találtam hozzá pontos leírást. Próbáltuk antenna nélkül, illetve hosszú és rövid antennával is, de a max. távolság sem volt több 2-3m-nél. Nem kell 100m, nekem bőven elég lenne 10-15m is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |