Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   51 / 507
(#) szsrobert válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

2m-es átmérőjű kört is be lehetne vagdalni sugárirányban, és 30-40 fokban elfordítani a lapátokat.
(#) mex válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

Régebben én is sokat törtem a fejem a kondik soros kapcsolásán,azután egyszercsak ráakadtam a magyarázatra.
(#) gulyi88 válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

őő igen igazad van de valahol meg kell fogatnom a lapátokat tarató csöveket, és itt jön át minden nyomaték, és teneglyirányú erő, tehát nem csak odaheftelésről van szó, főleg hogy elforgathatóan akarom megoldani..

egy tojáskúpot gondoltam rátenni, a végső stádiumban..
+ még egy esztétikai hatása is van... szerintem nagyon tuning kinézete lenne...
(#) gulyi88 válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 17, 2008 /

na igen de itt több bökkenő is akad
mégpedig 2*2m es lemezt nehéz szerezni,
ha túlságosan mélyre végod akkor nem lesz tartása a lapátnak tehát meg kell erősíteni, vagy letörik, elrepül, valószinű pont akkor, amikor balesetet okozhat.!
ha meg nem elég mély a bevágás akkor, ahogy kissanyi is mondta fölöslegesen nagy felületet hagysz, ami csak az állványt csapágyakat terheli..

mellesleg nem állítható a lapátok szöge (nem csak viharvédelemre jóm, hanem a jobb hatásfokot is meg lehetvele kergetni,
kis szél/nagyszél->lapátszög<-nyomaték/fordulat..)..
(#) Lugo hozzászólása Nov 18, 2008 /

Sziasztok! Eddig csak olvastam a fórumot, de most szeretnék egy kérdést feltenni. Ezt a cikket találtam. Szerintetek mi lehet a "robogó indításához használt elektromágnes"?
(#) Iszkakof István válasza Lugo hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Szerintem, csak a forditás pontatlan. Ez van, ha szakkifejezéseket fordit egy nem szakember.
(#) gulyi88 válasza Lugo hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Idézet:
„A szélturbina teljesítménye 11,3 watt, amely 63 órán keresztül képes elegendő energiát szolgáltatni egy lámpa működtetéséhez, vagy 30 órán át működtethet egy rádiót.”

hát ezis nagyon mellésikerült (szakmailag tökre köze nincs a teljesítménynek ahhoz, hogy mennyi ideig megy egy fogyasztó )...
az a motorindító mágnes meg valószinűleg egy roobogó generátora (ehhez képest az a 12W szánalmasan kevés, kijönne abból több is.. )
bicigli alkatrészeket énis tervezem használni. konkréten az áttételt akarom lánccal megcsinálni (több fogaskerékméret több áttétel lehetőséget is ad...)
ha nem ázik meg (tehát burkolt) a szerkezet, akkor a lánc sztem egy nagyon jó megoldás áttételezésre..

csá
(#) kissanyi válasza Lugo hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

A cikkben említett fazon, egy kész mérnök!
11,5W nem semmi!
Pláne, egy mérnöktől.
Vagy az eredeti cikk, vagy a fordítás, az nagyon gagyi. Illik is a témához.
Bicikli alkatrészeket én használtam, mert volt belő otthon.
Ha, nem jön be az ötlet, nem nagy veszteség kidobni a dolgokat.
Többen írták, hogy nem kedvelik a lánccal történő áttételezést. Nekem, semmi bajom vele.
(#) totoka válasza Lugo hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Ha azt nézzük 6000 forintért 11 wattos szélgenerátor az nem is rossz ár
(#) gulyi88 válasza totoka hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

hát azért talán mégsem...
tételezzük fel, hogy mindig fúj a szél.. meg termeli a 12W ot minden időpillanatban...
6000 huf, 40huf/KWh számolva 150KWh energia
mire ezt ezzel a szerkezettel visszatermeli az
150*10^3/12 =12500 óra = 520,8 nap = 1,426 év
.... szerintem kicsit gagyi ....
(mint írtam ha folyamatosan termel 0-24 óráig..)
(#) szsrobert válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Ha pusztán a gazdaságosságot tartjuk szem előtt, akkor a házunk össz világítása 1W-os szeblámpa, a számítógép működéséhez szükséges áramot kerékpárra szerelet generátorral pedálozzuk elő, és fűtés helyett felöltözünk. .
Tegnap elgondolkoztam az "ingyenenergia-gépeken".
Nem szükséges, hogy iszonyat mennyiségű energiát termeljen, az sem, hogy ellentmondjon az energiamegmaradás törvényének.Inkább "olcsón energiát termelő" gépekre van szükségünk.Napfény, szél, bármi.
Két kondi soros-párhuzamos kapcsolását hogyan oldjam meg?Relére gondolok, változtatható kapcsolási idővel.
(#) gulyi88 válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

kondikhoz..
sztem csak egy dupla váltóérintkezős relét kellene használni... energiát kinyerni ugysem igen fogsz (mex feltette..) soros ellenállásokon fog eltűnni az az energia amit éppen kinyernél..
érintkező balrazár-> kondik párhuzamosan, töltődnek az R en keresztül az akkuból..
érintkező jobbrazár-> kondik sorba, kisülnek az R en keresztül az akkuba..

de mos nem hülyeség befektetni valamibe, azonkívül hogy szinte semmire sem jó, még a megtérülése is évek múlva lehetséges (elötte csak veszteségként lehet nyilvántartani.) ..?
meg erről aztán fontos volt cikket írni nem mintha egy tinenéves ne tudná összerakni...

szerintem olcsón energiát tudunk termelni, a baj csak a tárolással van, az akkuk nem a legjobbak erre a célra, de még nincs egyéb alternatíva (esetleg hidrogént bontani, tárolni majd üzemanyagcellában kinyerni az energiát akár ott és akkor, amikor és ahol akarod...)

cucc01.GIF

(#) szsrobert válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Nem jó a rajzod.Az egyik kondi fordított polaritást kap töltésnél.

ts.GIF

(#) Flexi válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 18, 2008 /

Szerintem erre gondolt.
Bocs, a relet nem igy jelolik, de azer latni...
(#) szsrobert válasza Flexi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Ezt a relét nem igazán birom kinézni, de úgy tűnik, mindenképp 2 kapcsoló kell, illetve 2 áramkört kapcsoló relé.1 kondi +-a, 2, kondi - -a állandó.Első esetben 1 kondi --át - -hoz kapcs, és 2. kondi +-át +- hoz kapcs. sorosnál 1 kondi --át 2 kondi +-hoz kapcs.
Milyen árú egy ilyen relé? 1-5A-t kellene bírnia.Nem ég be?
24W 10W izzóval, 18000 Uf kondival próbáltam próbáltam.1s vagy rövidebb lesz a kapcs idő.
(#) szsrobert válasza Flexi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Kinéztem. A rajzon a soros állapothoz tartozó állás van ábrázolva.Reggeli fáziskésés.
(#) Flexi válasza kitt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Asszem erre gondoltál a nagy szélben kitérő farokkal, de ne kérdezd hogy műxik. Csak megláttam.
(#) watt hozzászólása Nov 19, 2008 /

Látom sokan elhivatottak vagytok a szélgenerátor építésével kapcsolatban. Én évek óta tervezgetem, a napkohómmal egyetemben, de eddig nem nagyon tettem az ügy érdekében, leszámolva az elméleti részt, azaz a tervezgetést. Sok ötletem van és köztük van egy, ami a kedvencem. Erről gondoltam, hogy megkérdem a véleményeteket, hogy milyen buktatókat láttok a dologban, egyelőre elméleti síkon, eltekintve a telepíthetőségtől, az irányérzékenységéről és egyébb fizikai problémáktól.

Naszóval én arra gondoltam, hogy valamilyen kontúrvonalú(kúpos, exponenciális, egyéb...) tölcsérrel befognám a szelet és a tokokba tennék egy közepesen nagy(pl. 1m) függőleges tengelyű szélkereket, azt is abból a "két hordó félbevágva, egymásba fordítva" kivitelből.

Kíváncsi lennék, szerintetek milyen vonalvezetésű tölcsér lenne a legjobb a szél bevezetéséhez, és szerintetek milyen hatákonysággal lehetne a szél nyomását a torokban sebességgé tranformálni?
(#) kissanyi válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Hasonlót, már én is javasoltam itt a "pudding1" nevű fórumtársunknak.
próbálni, ugyan nem próbáltam, mert a víszszintes tengelyű elrendezés erdekel.
gondolom, lehet benne fantázia.
(#) gulyi88 válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

ja igazad van... nem figyeltem a fesz irányokra csak a soros párhuzamos kapcsolásra..
bocs
(#) gulyi88 válasza szsrobert hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

firkáltam egy javítást..
mármár azthidttem, hogy kevés lesz a 2 vagy relé hozzá..
jobban nézve ugyan az mint Flexi-é...

cucc02.GIF

(#) szsrobert válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Viszonylag állandó szélirány esetén lehet létjogosultsága, ha gazdaságosan megvalósítható.
Jobban jársz a tölcsér nélküli nagy mértűvel.Fél hordók egymás mellet és felett.
(#) Flexi válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

A függöleges tengelyűbe az a poén hogy nem kell hozzá semmi irányterelő, vagy tölcsér. Minden teszt amit végezek, azt mutatja hogy szereti a városi turbulenciákat és teljesen immunis a szél irányváltásokra.
Egyetlen hátránya, hogy relative lassan forog csak és ezért nehezen illeszthető a gyors fordulatot követelő "olcsó" generátorokhoz.
(#) szsrobert válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Igen, sajnos 1 relével nem megoldható.Kivéve, ha dupla relé.
Manuálisan oldottam meg, de holnap készítek 3 ynomógombos változatot.2 fehér gomb egy-egy kondi töltéséhez, és piros a soros kapcsoláshoz.
(#) kissanyi válasza Flexi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Torgyán doktor szavaival élve, ez ebben a formában nem igaz!
A széliránnyal szembe jövő hordó, bizony hátráltatja kicsit a „szél előtt” menő hordót.
(#) watt válasza Flexi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

Igen, de engem nem ez érdekelne("mindent" tudok a rotorok fajtájáról, jellemzőiről normál használat esetében).
Engem a tölcsér kialakítása érdekelne(vonalvezetése, arányai(száj, torok), kialakuló sebesség nyomás viszonyok, visszaverődések, stb.), hogy erről milyen elképzelésetek van. Maga a "huzat" kialakítása. Tételezzük fel, hogy a turbinaház mindkét oldalára egyforma tölcsér kerül(kétirányú szél kihasználása, huzat keltése). Turbinaház esetén képes lenne magasabb fordulatra(csak a "kagyló" kapna szélnyomást)? és hasonlók...
(#) watt válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

A lapát formályát ki lehet alakítani szárny szerűen(csepp alakot formázva, a félgömb helyett) és akkor némileg növekszik a hatásfok a sima félgömb formához képest, mert akkor is keletkezik forgatónyomáték, ha a lapát háta a szél felé néz. Ha megtalálom az erről szóló oldalt, belinkelem...

De turbinaház esetén a lapát háta nem kap szélnyomást, csak annyit, amennyit maga kelt a járatban. Ez külön történet kiszámolni, hogy mennyi az annyi...
(#) kissanyi válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

OK!
Érdekelne.
(#) Flexi válasza watt hozzászólására (») Nov 19, 2008 /

(#) watt válasza Flexi hozzászólására (») Nov 20, 2008 /

Nem, de ez is jó konstrukció!
Én - erre - a kicsit komolytalan irományra gondolok(maga az elv jó).
Következő: »»   51 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem