Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
nem nagyon vagyok képbe a kimenőkkel tudnál akkor segíteni?Az elektroncső .hu-n van egy apx100 átalakítva, és egy gyári tk 202 a trafó méretei. Primer 2x440menet, 0,25-ös drótból. Ezt csinálhatnám 0,4-ből?, ELŐTTE IS AZ VOLT RAJTA. a SZEKUNDER 3x40 volt ez 4 ohm. Nekem 8 ohm kellene, és 16 ohm is. Akkor mennyi a szekunder menetszáma?
A 2x440 menet biztosan kevés. A vastagabb huzal jobb, csak a hely miatt nem lehet vastag drótot használni. Ha ráfér, akkor jobb is a vastagabb. Ha 4 Ohm 40 menet, akkor 16 Ohm 80, a 8 Ohm pedig 56.
Orosz tévékben érdemes szétnézni.
Egyszer találtam az egyikben egy olyat, hogy a mag egyik darabja (1/4-e) 3-4 kiló volt ! Hatalmas belső méretekkel és persze keresztmetszettel.
A rádiótechnika foglalkozott az átalakítással.
Sziasztok!
Régóta olvasgatom már a fórumot, azon belül is a csöves erősítő építése témát, és engem is magával ragadott az elektroncsövek szépsége. Elhatároztam, hát, hogy én is építek egy csöves erősítőt. Volt is itthon éppen Pcl86 cső, így ezekből elkészült a nagy mű... Meglepően jól szólnak még annak ellenére is, hogy a kimenők ócska hálózati trafók légrésre lemezelve. És akkor íme néhány kép:
Nos, igen tényleg az lett, de mivel igen szép hangja van, ezért csinálok neki egy szép burkolatot a közeljövőben...
Ja és persze rendes kimenőket is kap.
Köszi imi65 ez kell nekem. Tudtam hogy van ez, de az egész könyv letöltése az én netemnek nagy falat. egyenlőre gprs sebességem van meg 100mega 1500 ft-ért.1-én kötik be a szélessávot korlátlan netet.
átnéztem az átalakítást. sajnos a kimenő nem az eredeti, hanem egy hiperszil trafó., és ehhez van megadva a méretezés. nekem a saját trafójával kellene.
Sziasztok!
Csak érdeklődnék hogy mennyiből lehet kihozni egy KOMOLY csöves erősítőt? 2 hét múlva nagy valószínűséggel veszek egy (szvsz) igen jó hangfalpárt, (Usher X-719) és erősítőt is hozzá. Amivel eddig hallottam a hangfalat az McIntosh (asszem C 2300) erősítő volt és hát nagyon tetszett, csak hát az nem az én árkategóriám. Ami még beleférne, az egy NAD C315BEE 55000Ft, de ezzel még nem hallottam. Van még egy McIntosh MC 275-ös erősítő is a boltban, majd azt is megfülelem. A lényeg az hogy ilyen szintű csöves erősítőket ugye nem igen lehet csinálni házilag. vagy igen? (Mármint MC 275 például. Nagy teljesítmény annyira nem számít) Meg az a másik kérdés, hogy ezt a NAD erősítőt sokfele dicsérik, és ha az MC 275 szintjét nem lehet elérni, akkor a NAD-ot házilag csinált csövessel hasonló anyagi ráfordítással túl lehet e nőni. Előre is köszönöm mindenkinek a válaszokat és tisztelet a szakiknak!
Mivel már szétszedted a trafót, így tudnod kell a primer, és secunder menetszámokat! Ez megadja a feszültség áttételt : á=Np/Ns
Tudod, hogy a secunder illesztése 100 Ohm ( 100W, 100 V ) Ebből ki tudod számoni a primer impedanciát. Az impedancia áttétel : á= ngyök(Zp/Zs) -> Zp=Zs*á^2 Ha tudod a primer impedanciát, ki tudod számolni az új secunderhez (legyen 4 Ohm) az áttételt : áúj=ngyök(Zp/4Ohm) ha megvan az áttétel, megkapod az új secunder menetszámot : Nsúj=Np/áúj 8, ohmra, 16 ohmra, akárhány ohmra uganígy ki tudod számolni. (feltéve, ha nem írtam el semmit )
Szerintem bármilyen csövest csinálsz (ami nincs elszúrva) nem fogsz csalódni. Azért érdekes a felvetésed, mert a hallott hangminőség elég relatív fogalom. Nem értek egyet a Quad cég ama megnyilvánulásával, miszerint: Minden jól megcsinált erősítő egyformán szól, függetlenül az erősítőeszköz fajtájától. Ez azért nem igaz, mert házi eszközökkel (gyakorlatilag "kukázott" anyagból) felépített deszkamodellem körbejárta az ismerősöket, akik meglátván harsány nevetésbe kezdtek. De a megszólalása után a mosoly mindenütt lehervadt az arcokról.
Ilyeneket mondtak: -Hát, mindig is gondoltam, hogy ez a Ficher erősítő nem egy nagy durranás..... -Annak ellenére, hogy kicsi a hangerő, de sokkal természetesebb a hangja. Nem gondoltam volna.... -Nem lehetne, hogy így megtartom, adok érte 10.000 Ft-ot? Ja, a Cambridge Audiót összecsomagoltam, és fent van a Vaterán. Sajnos, ez után hallgathatatlan. Tehát, szerintem 1. lépés gyanánt kérj meg valakit, akinek igazán jó csövese van, hogy hallgathasd meg. Elég sajátságos karaktere van a félvezetősökhöz képest, de - hosszútávon mindenképpen - "neki van igaza". Ha tetszik, és a félvezetőst nem tudod többé hallgatni (így jártam én is az Onkyo A-9511-essel), akkor rajta, ezt a topikot Neked találták ki. Sok sikert.
Simán visszaszámolható , csak nem úgy ahogyan gondoltad . Jól sejted , nem lineárisan változó lesz az eredmény .
kocos részletesen leírta ,erre próbáltam cálozni én is . Add meg a perimer és szekunder menetszámokat az eredeti trafóról és abból kiszámíthatjuk az eredti trafót, kisebb 4 akár 8 Ohm terhelésre . Szerintem ez a járható út és a tekercsek osztásán sem változtatnék , az eredeti szerint tekerném vissza primereket , szekundernél csak a menetszámok és a huzal átmérője fog változni , ez elhelyezése nem.
Jééé...
Ez a kicsi colorstar trafó!!! /értsd alatta, hogy a nagy ColorStar trafó kicsinyített mása/ A vas 50Hz-en k.b. 100-120VA-átvitelére elég, nekem az egyik tápegységemben leválasztónak lett használva. A te helyedben egy nagyon könnyen szimmetrikusra tekerhető hipersil magos trafót én inkább Ellenütemű kimenőtrafónak használnék!!! 120VA 50Hz= 60VA 25Hz, és majdnem 50VA átvitele 20Hz-en... Igaz 1Tesla gerjesztéssel... CHZ 0,8 T-jával is símán 30w-os PP kimenőt lehet belőle alkotni!!!!
No, jó kört futottam a PL82-esekkel. 3-ból 2 gázos volt. Jó kis PP sikeredett belőlük.
A trafót gyönyörűen szétszedtem igaz, de elkövettem egy hatalmas hibát, hogy nem számoltam vissza a menetszámot. De sebaj, mert van még 2 axp100 és azokat is át akarom alakítani zenekari célokra. Azért ragaszkodom hozzá, mert már hallottam szólni, és szerintem egy jó előfokkal, /engl/ profi cuccot lehet csinálni belőle. Nem beszélve róla hogy stabilabb mint egy Marshall a túlméretezései miatt, meg a Marshall 250.000 huf. Ládát már csináltam neki, 2x12" Calestion seventy 80
de ezt kicsinek találom, 4x12" Calestion vintage 30 -ra gyúrok. Ha meglesz a menetszám, közlöm, és légyszi számitsátok ki mert nekem azok a betűk nem sokat mondanak ami nektek a kenyeretek. Hálózati trafók kiszámítása az még megy, de utána megállt a világ előttem. A fröccsöntő gépekben nem használunk kimenőt. /ezeket javítom, állítom be termeléshez/
Ezek a full félvezetősökbe voltak, Rubint, meg ehhez hasonló néven futottak(nem Rubint Réka!
Jók amúgy ezek az orosz vasak? AZt hallottam (meg tapasztaltam egy két gyári példánynál), hogy lehet gerjeszteni őket ezerrel, de kimenőnek jó lehet? természetesn ott nem agyongerjesztve. Nekem van egy orosz zeneszekrényből való hasonló méretű, mint ezek, de szétnyíltak a "C"-k
király, akkor már csak csévetestet kell reszelni,emrt az eredeti papírt aludrótostul már régen kidobtam ( pedig most méretnek jó lenne )
Uverapid 20 jó? Idézet: „Ricsi1992 írta: Egyszerüen nem lehet 0,25w.Imi,te láttad az S30-as hangfalam(30W),olyan méllyei vannak a kis csövesnek,hogy max hangerőn majdnem kiesik a membrán,szerintem 0,25W nem rángatná így...” Ha olyan jól szól, akkor az valószínűleg nem is 0,25 W , mert a cs-cs feszültség nem 4 V. hanem 5*4=20 V. A mérési hiba abból eredhet, hogy az Y bemenet V/div kapcsolójához tartozik szorzó kapcsoló is (*1;*2; *5) és az *5-ös állásban volt amit nem vettetek figyelembe (1V/div*5 állás). Igy a kimenő teljesítmény 10 W 8 ohmon. Járj utána.
A 0,25W az a Sokol rádió teljesítménye. És tényleg nagyon kevés. Ezért jó még egy mV mérő, - a szkóppal összekötve - közvetlenül is le lehet olvasni róla a feszültséget, nem kell számításokba bocsátkozni, miközben a jelalakot is figyelemmel lehet kísérni. A szkóp Y bemenetét így nem is kell állítani, a mV mérő osztója ezt helyettesíti. Nem tudom, ez Ricsi iskolájában rendelkezésre állt-e. Ha igen, akkor egy "piros" pont a szaktanárok hozzá nemértésének, ha nem volt, akkor a szkópot figyelmesen kell kezelni, ami kezdőknél nem is egyszerű feladat.
A csöves pokolban fog kárhozni a lelkem ! Anódfeszre kapcsolt 807-ek fognak döfködni anódsapkájukkal, és egy üzemmeleg GU81M-et dugnak a ...
és egy 300B fűtőszála lesz lakhelyem az idők végezetéig ...
Vagy a bemeneti érzékenység szabályozó potméter nem votl kalibrált állásban, vagy a mérőfejen be votl kapcsolva az 1:10 osztó, sok midnen lehetett Én is jártam már úgy laborban a suliban, hogy mindenkinél egy nagyságrenddel kisebb értékekett mértem, és nem tudtam miért, aztán látom, hogy amérőfej 1:10-re van kapcsolva
én úgy tudom, hogy lesz! De biztos, hogy lesz, mert én itthon vagyok táppénzen, szóval nem tudok menni
Ezért szoktam én hangfrekis mV mérővel eff. értéket mérni a műterhelésen , nem kell számolgatni és pontos .
Sima AC mérő is jó ha 300Hz alatti jelet mérünk .
Nekem nincs olyan De már régóta tervezem, legalább egy Orivohm beszerzését, de sosem jön össze... MIre elkészül a hanggenerátorom, lesz millivoltmérőm is
DMM is használható 300Hz alatt , teljesítmény mérésre az is megfelel , de igazi hangfrekis voltmérő az igazi . Te tudnál csinálni is .
Én csináltam IC-vel is , nagyon jó , de van csöves is , sajnos az csak 1V-tól mér , ezért kellett az IC-és . Csak azért csatoltam , hogy lásd milyen egyszerű .
Tényleg nem leht nagy ördöngősség a térfogatából ítélve :9 Gondolkodtam én is , hogy építek, valamelyik újabb RT ben is volt egy kapcsolás, de a régiek is tele vannak, van is két jó alapműszerem, de sajnos csak dB skálásak. Meg félek, hogy nem lenne hiteles, nem tudnám jól megépíteni kapcsirajzot átdobnád mélben? egyébként van egy csővoltmérőm (Orion - KTS , Minivohm), de nem hiteles, meg, ugrál a mutató, tele van kontakthibával ...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |