Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   287 / 2208
(#) Ricsi1992 válasza sturbi hozzászólására (») Nov 18, 2008
És az lehet,hogy ilyen kevés?Pedig egész hangosan szól a 30W 8ohm-os hangfallal,sőt zenehallgatásra még sok is egy kicsit(a szobámban).
Jó,hogy nem lesz 12W,mint amit az elektroncso.hu-n írnak,de a 7-8W kijöhetne belőle,nem?
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Nov 18, 2008
Nagyon szép lett ez az erősítőd is!
Most írigykedem a szép trafóidra is!
A lefogatóit te csináltad vagy ez a gyári?/nekem azok nincsenek meg/

Rátekertem a trafóra,. 522 primer menet lett a vége.
230Volltra méreteztem, ahogy mondtad.
15.7cm2 és 1.2T-val számoltam./így már alul gerjesztett?/
Összeraktam és ráadtam a hálózatot, hogy megnézzem
hogyan működik.
Már nem melegszik annyira.3-4 perc alatt nem éreztem semmi melegedést a tekercsen.
Egy kicsit még búg, de gondolom ha jól össze van rakva az is elhalkul.
Tudnál nekem tanácsot adni, hogy szereljem majd össze szakszerűen?/Milyen hézagolók kellenek, hova kell elhelyezni azokat, stb.../
Köszi a képeket, tényleg gyönyörű lett!

(#) Moszkvai válasza nyikolaj hozzászólására (») Nov 18, 2008
Én se voltam pár napig, el voltam a trafótekeréssel.
Nem egyszerű az biztos. Még abban sem vagyok biztos, hogy meg tudom csinálni.Csak reménykedem.
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 18, 2008
Ezért kéne korrekten átnézni, mit is csináltál. Lehet, hogy van ott egy kis bibi, amit sokadszorra sem veszel észre. Ezért ajánlottam, hogy hozd el, hogy végig mérhessük, de nem akarod. Távsegítséget meg nagyon nehéz adni, a legjobb szándék ellenére is.
Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy ha a csévetestre nem fér rá a tervezett 2x280Voltos 0.5A-es tekercs amit a csöves egyenhez gondoltam, akkor az 1x280Volt 0.5A graetz-el elég lenne 1dbGU50+1db6H8C-hez?
(#) djhans válasza Moszkvai hozzászólására (») Nov 18, 2008
Még bőven sok is. Az enyém 1x280V 0,4A és nekem egy szeteró GU50 SE-t hajt. Tehát 2 GU50+2 6H8C. És így terhelve az egyenfesz 350V körül áll be a 470u pufferen. Nálad kicsit több lesz mert mono lesz. A GU-k 90-90 mA-t fogyasztanak nálam.
(#) MrBrown hozzászólása Nov 18, 2008
Sziasztok,
Pici teljesítményű (1-2W) végfokoknál is érdemes lehet tenni néhány (mondjuk 10-22) mikros kondit a pentóda gyorsító rácsa és a föld közé? Vagy nem produkál hallható külömbséget?
(#) Ricsi1992 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 18, 2008
Jó,még meggondolom.

Akkor először is átnézem,minden jó helyre van-e kötve,rácsok,ellenállások....Ja,köbzoli javasolta még a börzén,hogy cseréljem ki a becsatoló kondit kisebb mint 1uf-ra(1uf volt rajta)kicseréltem egy 22nf-osra,és úgy zizegett mint amikor megnézted(mikor a potit max zizegésre tekertem),csakhogy akárhogy tekertem a potit,nagyon zizegett,még a zene is alig hallatszott.Visszaraktam az 1mikrós fóliát,és újra "jó" volt. Érdekes.

szerintem 0,25W nem lehet ilyen "hangos".Tényleg,te is hallottad kb. fél percig,több volt mint 0,25W nem?
Lehet,hogy a rácsok vannak elkötve a GU-n...majd alaposan átnézem.

Idézet:
„Ezért kéne korrekten átnézni, mit is csináltál.”
Akkor ezek szerint én nem tudom korrekten átnézni,mi?
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 18, 2008
De, át tudod. Miért ne tudnád?
De mégiscsak van valami vele, amit nem veszel észre. A kimenő teljesítményt nagyon nehéz fülre megítélni, nem is igazán emlékszem a hangerőre, ezért kell mérni. A bemeneten lévő kondi nem igazán kéne, hogy befolyásolja a brummszintet. Inkább ott arról lehet szó, hogy az mp3 kis kimenő ellenállásához jobban tud a nagyobb kondi hidegíteni, ezért lehet kisebb a brumi.
(#) CHZ válasza Moszkvai hozzászólására (») Nov 18, 2008
Köszömöm , még "sapka és cipő" is kell a teljes felöltöztetéséhez .

Már valóban alulgerjesztetted ,így nem szabadna zúgnia . Vasak illesztése lényeges , ha használt a vasmag , akkor érdemes a talkozási felületeket polírpapíron felcsiszolni és összerakáskor vigyázni , hogy semmi ne kerülhessen közéjük . Legkisebb kosz bekerülése is zúgást fog okozni . Bilincsekkel összehúzva , nem szabad rezegnie , ez kézzel is jól érzékelhető ha nem sikerült jól összerakni . Több próbálkozásra is zajos maradna , akkor GEMINI , vagy más lakk segíthet , megmártva biztos a siker .
(#) Moszkvai válasza djhans hozzászólására (») Nov 18, 2008
Köszi!
Ha mást nem akkor legalább greatz-el meg tudjam csinálni.
Köszi a tippeket!
Várom a felöltöztetett képeket is!
Ha 2x280V lesz , akkor azt vékonyabb kb. 0,315mm vezetékkel is csinálhatod , még ez is bőven elég lesz .
Csöves egyenirányítás esetén kevesebb DC lesz a csövön 30-50V is eshet , ezzel is számolni kell .
Ha megcsinálod a szek. tekercset csőhöz és nem lenne elég , akkor 2db SI diódát is beköthetsz a cső helyett.
Akkor nem fontos graetz , csak 2 dióda .
Mos jutott eszembe , hogy Te 2db. hál trafót csinálsz , akkor még vékonyabb vezeték is lehet , akár 2x 0,25-0,27mm , így már rá fog férni ..
A trafó rögzítők farostlemezből készültek , feketére festve , mivel nem volt eredeti hozzá .
(#) Rockmenyét válasza CHZ hozzászólására (») Nov 18, 2008
CHZ: köszi a segítséget, rendes vagy hogy foglalkoztál vele!

Valahogy mindenképpen nyugodtabb vagyok ha a csövek stabilizált fűtőfeszt kapnak, és nem csak a brumm miatt. Amennyire lehet kímélni szeretném őket, ezért csináltam meg a "lágy" felfűtést is... lehet kicsit hóbortos vagyok, de hát melyik csöves nem az?
Sajnos csak hét vége felé tudok újra nekiesni, a meló miatt hétközben max. az alkatrész beszerzés marad

Erről mi a véleményetek? Ilyen esetekre (elégtelen AC feszkó) jó lehet?
The 4X8 power supply
(#) vandorbot válasza kocos hozzászólására (») Nov 19, 2008
Valahogy úgy, hogy az egyik trióda a tetejét horpasztja, a másik meg az alsó csúcsát ?
Tehát az egyik anódfeszét Ut közelébe, a másikét Uk közelébe kell beállítani ?
(#) EcoPityu válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 19, 2008
Szia!
Az én 6P45SZ-es végfokom is hangosnak tűnt, a 30cm-es ORION hangszórón, pedig csak 4w-ot tudott, és nem értettem, hogy miért csak 4w....

Aztán rájöttem, hogy nem is kapott segédrácsfeszültséget...

Mikor megadtam neki, egyből 70W-ra nőtt a teljesítmény, és a 30cm-s hangszóró már nem is annyira kedvelte...

Jól át kell nézni azokat a beállításokat.
Nomeg ti bent a szakkörön, lehet, hogy csak torzításhatárig mértétek, viszont te odahaza, jóval efölött hallgatod.

Egy jó hangfalon már 1-2w is elég zenehallgatásra!!!
(#) sturbi válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 19, 2008
Az lehet, hogy ilyen kevés, de akkor valami gond van (vagy mérési hiba, vagy elkötés, vagy beállítási hiba).
Ettől a hangja akár jó is lehet, de füllel nem tudod megbecsülni a teljesítményt.
Érdemes lenne mással is átnézetni, mert én már jártam úgy, hogy legalább ötszöri átnézés után sem vettem észre, hogy fordítva kötöttem be 12 db IC-t (még szerencs, hogy TTL-ek voltak), ráadásul annyira biztos voltam magamban, hogy nem CV-CC tápra kötöttem, hanem áramkorlát nélkülire (azon az asztalon csak olyan volt, amin mérni akartam) és kinyírtam az összeset (utána is a kollégám vette észre az elkötést).
Pentódásan 10 W körül, triódásan 6-8 W között szerintem ki kellene jönni belőle. (25 V cs-cs. az kb. 10 W 8 ohmon, színusszal, vágáshatárig vezérelve az erősítőt (színuszos teljesítmény)).
(#) fleta hozzászólása Nov 19, 2008
Sikerélmény!
Sikerült az apx100 kimenőjét szétszednem, pedig rendesen be volt eresztve . az első tagot leszaggattam, és csak a cséve alatti vas meradt meg.nem volt nehéz, mert tört rendesen. jó fajta vas. a lapok egyben vannak, nem EI forma. próbáltam kiütögetni ovatosan a cséve alatt a vasat, de nem engedett, valószínű hogy hidraulikus préssel rakták össze.JÖtt egy mentő gondolat, a varrógépolaj. jól beitattam az este, és ma újra próbáltam és sikerült. Lehet hogy csak szerencsém volt, de majd kiderül mert még 3 db-ot szét kell szednem.
(#) CHZ válasza Rockmenyét hozzászólására (») Nov 19, 2008
Nagyobb áromkkal nem használható .. , kisebb áramra és magasabb feszültségre viszont hasznos lehet .
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 19, 2008
Valóban érdekes dolog ez a teljesítmény-kérdés. EL84-ek rendszeresen 3,5W környékén produkáltak a TV hangkimenőkkel, de még ezekkel is az ember néha "elszúrta" a szám elején a hangerő beállítást, egy jó hangos részletnél jól "beleszaladt" a túlvezérlési tartományba, és ilyenkor már jól hallhatóan torzított. A Trioda cég 6xECC82-vel felépített ellenütemű erősítője a 4W-jával már majdnem minden esetben elegendő teljesítményt nyújtott. A Hapro mester jóvoltából nálam járt Pioneer gyártmányú rádióerősítő a 2xECL82-jével 7W-ot tudott, ez viszont már minden körülmények között megállta (volna) a helyét, ha a hangminősége elfogadható lett volna.
Tehát, ebből egyenesen az következik, hogy (legalábbis az én hangsugárzóimmal, és igényem szerint) kb, 5-7W magasságában van az a teljesítményhatár, ami minden körülmények között elvárhatóan teljesít. Természetesen, ezzel nem kötelező egyetérteni, ez az én véleményem.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Nov 19, 2008
Erre próbáltam Ricsinek is utalni, hogy az ember sokszor annyira egyértelmű dolgokat "benéz", hogy utána meg el sem hiszi, hogy mekkora ... volt. Ezt talán ez a smile fejezi ki a legjobban. Vagy ez.
(#) Moszkvai válasza CHZ hozzászólására (») Nov 19, 2008
KÖSZI!
Átgondolom újra.
(#) CIROKL hozzászólása Nov 19, 2008
Sziasztok : tudna valaki nekem segédkezni , trafó ügyben? Van kettő darab hipersil trafóm , régi Orosz gyártmány.Valamiféle szines tv hálózati trafója volt. A kérdésem az lenne hogy ezeket föl lehetne - e használni a GU50 hez kimenőnek? Ahogyan mértem van rajta természetesen a primer + tekercsenként 13 v+16v .És ez mind a két oldalt megvan. Üdv :CIROKL

Trafó.jpg

(#) fleta hozzászólása Nov 19, 2008
Szétszedtem az apx100 kimejőjét. tudnátok segíteni a menet kiszámításában?Vagy ha valaki már csinált ilyet,
kellene a drót vastagság és a menetszám. 8 és 16 ohmra szeretném tekerni. Az elektroncső.hu-n találtam egy adatot TK 206 A Trafóadatot, de nem tudom jó-e. PL 509 csövekhez kellene ill az ATX100 lenne a végfok, és ehhez kellene a kimenő. Nem hi-fi hanem hangszererősítőnek.
100ohm 100 voltra 0,45-ös huzalból volt tekerve mindkét tekercs
(#) Ricsi1992 hozzászólása Nov 19, 2008
Kosz a válaszokat!
Egyszerüen nem lehet 0,25w.Imi,te láttad az S30-as hangfalam(30W),olyan méllyei vannak a kis csövesnek,hogy max hangerőn majdnem kiesik a membrán,szerintem 0,25W nem rángatná így...A PCL-nél se halkabb,és az is van elvileg 2W.

8ohmos műterheléssel néztük,és már a varázsszem összeért(amikor zenét halgatok,ha összeér a varázsszem/és még egy kicsit tekerek rajta/,akkor kezd el torzítani)Egyes osztásba volt a szkóp,és 4egység magas volt a jel(cs-cs)
Ja,átnéztem,nem találltam hibát.

Az káros a varázsszemnek(EM84),hogyha egyfolytában összeér a két csík(max hangerőn)?165V-ot kap a 6-os lábra,a 9-en még egy 470k is van.
(#) CHZ válasza fleta hozzászólására (») Nov 19, 2008
A primer menetszám és a vezeték vastagsága marad , a szek. kevesebb menet vastagabb , drótból , áttételből visszaszámíthatod a pontos szek . menetszámot , ha pontosan azonos trafót kapsz , csak nem 100V -os kimenethez .
(#) fleta válasza CHZ hozzászólására (») Nov 19, 2008
A szekundert biztosan ki lehet így számolni? nézegettem egy hasonló kimenő rajzát, értékeit,és itt a 4 ohm 50 menet, 8ohm 20 menettel több, 70 menet, és a 16 ohm 30 menettel több 100 menet..A menetszám nem lineárisan változik. Ha 4 ohm 50 menet, a 8ohmnak 100 menetnek kell lenni, a 16 ohmnak 200 menetnek. Gondolom nem így kell számolni, ezen akadtam el.
(#) Imi65 válasza fleta hozzászólására (») Nov 19, 2008
Nem jó a fejtegetésed, mert a kimenöfesz emelkedéssel az áramnak csökkennie kell, mert a teljesítmény állandó. Tehát, ha 4 helyett 8 Ohm -ra illesztesz, akkor dupla fesznél nem változna az áram, az pedig 2x-es teljesítmény lenne. Az meg nincs, még a kedvünkért sem.
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Nov 19, 2008
A varázsszemet annyira nem zavarja, hogy éppen mit mutat.
Ricsi, ezen még meditálhatsz 1-2 hónapig, de attól még nem változik semmi. A PCL-t se mérted, csak gondolod, hogy 2W. Az a baj, hogy nem hiszed el, hogy néha mérni is kell. Sok mindent lehet hallani is, de a csöveseknél nagy szerencsénk van. Amelyik jobb mérve, az általában jobban is szól. Ha a suliba be tudtad vinni, akkor nem lehet probléma ide sem elhozni. Nézzük már át végre fokozatonként, hogy mi újság vele. Akkor aztán megnyugszol végre. Ha mégis jó, azért, ha meg valmi gondja van, akkor meg azért. Azt furcsállom, hogy a szaktanárok sem tudtak érdemben hozzászólni, vagy segíteni a mérésnél. Lehet, hogy ott nem klaffolt valami.
Most éppen a PL82PP-t hallgatom, egyenlőre monóba. Egész kellemesen szól ahhoz képest. Az eleje PCF80, DC csatolva.
Következő: »»   287 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem