Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   12 / 118
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
LOL Csak arra vigyázz hogy ne törjenek le a lábai. Nekem általában le szoktak ilyenkor vagy összeérnek. Ha kell tudok segíteni assemblyben vagy C-ben is.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Nincs most véletlen kéznél nálad egy HEX fájl ami csak villogtat ledet valamelyik lábon?
Nem tudom hogy a bascommal van-e a gond...Ez életem első atmega128-a. Már a programozás is izgalmas volt, az meg nem a MOSI, meg a MISO lábakon, hanem valahol a PORTE-n töténik...
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Amúgy vannak trükkjei a 128-nak? Ami nem úgy működik rajta mint mondjuk Atmega16-on vagy tiny2313-mon.
Eddig a programozásnál észleltem ezt...
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Nem lehet hogy a programozással van gond? Én SPI buszon programozom, a mosi miso sck lábaknál. És ami még fontos, hogy SPI programozásnál tápot kell rá adni, különben többet meg se szólal az is előfordulhat. Esetleg JTAG-en is megpróbálhatod ha van JTAG ICE debuggered.
Annyi a z extra, hogy ha jól emlékszem az F,G portok címzése nem az I/O regiszterek tartományában van, hanem memóriába van ágyazva, tehát másképp kell kezelni őket mint a többit (kivéve a PINF). Tehát nem in és out utaításokkal, hanem load és store típusúakkal lehet elérni a az F és G porthoz tartozó regisztereket, kivéve a PINF.
Ezenkívül a R16-R31 általános célú regiszterekre van csak értelmezve az LDI (load immediate) utasítás, tehát ezeket célszerű használni programírás közben.
Mindez persze csak assemblyre vonatkozik, a WinAVR GCC fordtója mindezt tudja neked nem kell vele szarozni.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Nem tudom mi baja lehet...Ha a normál SPI-re raktam rá a programozót, akkor meg se mukkant. Az avr.tavir.hu-n kérdeztem meg hogy miért nem megy. Azt mondták rakjam át a PORTE-re. Átraktam és megy a programozás. A program eljut addig hogy a Portd-n és porte-n H-ra rakja az összes lábat, de tovább nem megy. Valahol a késleltetésbe fagy bele. Gyógyított Bascomot használok, lehet hogy a demó eredetileg nem kezelte jól a nagyobb AVR-eket. A mega16 viszont tök jól ment eddig
Lehet hogy utána kell néznem a C-nek. Nincs róla valami jó kis oldal, ami elindít ??? lehet angol is
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Próbáld meg esetleg AVRstúdióval assemblyben. Azt bizztosan ismered hogy hogyan kell. Szerintem nem olyan bonyolult. De majd keresek neked valami példát C-re. AvrStúdió kell meg WinAvr hozzá, meg egy makefile, amibe be kell írni a proci tipusát meg a forrásfájlokat. A másik gépemen van ilyen project, csak hétvégéig nem férek hozzá. Lehet hogy kéne egy AVR cikksorozat is ide a HE-re? A Pic18F4550 és USB cikkeken most dolgozok.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Igen, kellene AVR-es cikksorozat is
Majd este szenvedek AVR Studioval, most lemék a műhelybe és még próbálkozok életet lehelni belé
(#) gtk válasza Gory hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Idézet:

Lehet hogy kéne egy AVR cikksorozat is ide a HE-re?


Igen ,az jo lenne!
(#) MaSTeRFoXX válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Elég érdekes jelenség jött létre:
Még mindig a bascommal szórakoztam...
Beállítottam 1 sec késleltetést a villogáshoz... Egész nap azt hittem nem megy a cucc, a ledek folyamatosan világítanak. Rámérek PIC-es frekimérővel, erre meg 990kHz-et mutat a műszer! Nem hittem el! Kerestem egy középhullámú rádiót, összekötöttem az antenna bemenettel, és valóban ott volt 1 mega körül!
Az az érdekes, hogy a belső oszcillátort használa, az is 1 megán jár...
Nem tudom mi lehet vele...
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Használj timer interruptot. Az a tuti.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Megoldódott!
A Bascomnál a chip fusebitek beállításánál volt a bibi... Volt ilyen mód hogy : "ATmega103 compatible mode", na ezt kellett átrakni erre: "Standard Atmega128 mode"
Elment ezzel egy nap, mire rájöttem
Az ilyen interuptokban még nem nagyon vagyok otthon...
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Pedig az jó dolog, hasznos tud lenni. Főleg ha assemblyben programozol.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Máma azért kiszenvedtem egy assembly-s programot, persze nem ment, a fusebitek miatt, azután már nem is próbáltam.
Rádugtam az LCD-t és tök jól megy. Holnap jön a RAM próba.

Lenne egy kérdésem: Van az AVR-nek egy olyan utasítása hogy BRNE, Branch if not equal tehát ugorjon ha nem egyenlő a megfelelő cimre. Ez OK. Az assembly-s programot egy ledvillogtatóból írtam át, amit a neten találtam, ott, és nálam is a késleltetésnél használja. Ugorjona címre ha nem egyenlő... DE mi nem egyenlő mivel? Ebből hogy jön ki, az hogy, ha a változó nulla akkor ugorjon?
A PICnél legalább volt DECFSZ parancs

m128test.asm
    
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
A Z regiszter értékét nézi. Gyakorlatilag az előtte levő utasítás eredménye 0-e vagy nem. Attól függően ágazik el. Az adatlap végén az instruction set summary-ban megtalálod.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 4, 2006 /
 
Köszi!
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 5, 2006 /
 
Rendeltem még régebben 4 db max118-as 1Msps sebességű AD átalakítót, kísérletezni jó lesz. Megjöttek ezek is. Egyenként 8 csatornásak, van DIP meg valami smd tokozású is kettő. Alkatrészeim már vannak ingyen, lassan a kijelzőt is meg kéne vennem

Tudtok mondani valami könnyen beszerezhető memóriát, ami tudja legalább 20Mhz-et, vagy próbálkozni az 1Mhz-et? Lehetőleg DIP tokozású legyen belőle, és valami egyszerű működésű kéne.
Köszi
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 5, 2006 /
 
Memória: Nincs véletlen valami rossz 386, v 486-os alaplapod? Én abból termeltem ki őket, típusa: 61c256. Most jöttem fel a műhelyből, elindult a szkópon a memória kezelés is.
Alig kell fél mp, hogy kirajzolja az ábrát, 4MHz-en.
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 5, 2006 /
 
Hát sajna nincs, mert ami van azt sajnálom csak ezért haszálhatatlanná tenni. De találtam a RET-nél 62256-os SRAM-ot, mintha valahol említette is volna bbatka ezt a fajtát. Nettó ára 292 Ft, ami még elmegy. FIFO ramot viszont nem találtam sehol, az a baj. Pedig az mk3-ban láttam hogy elég jól bevált, lehet hogy egyszerűbb lenne.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 5, 2006 /
 
Annó én is a 62256-ba botlottam bele. Amit kaphattam volna az is 14 megás volt, tehát ezt elvetettem.
Viszont máma összedobtam breadboardon egy wien hidas oszcillátort, és meghajtottam a szkópot vagy 20 Hz-el szinusszal. (azért nem gyorsabban, mert ilyenkor a waitms utasítás 1-en van, jobban meg nem megy, csak a waitus utasítással, és nem volt kedvem átírni a programot.... Tök jól megy a RAM, most kb 220 mintát tárolok el benne.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Ezért az árért a 62256 nagyon olcsó. Csapj le rá.
MASTERFoXX gratulálok.
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Jól néz ki Látom te is szereted a szép tiszta munkát Sajnos még nincs időm az oszcilloszkópot bütykölni, mert a robotos projectemet kell foltozgatnom, meg nyákot maratni hozzá, meg az USB-s cikk is csak félkész. De legalább minden alkatrészem megvan. Mondjuk nem tudom mit fogok kezdeni némelyikkel, mert olyan pici, hogy esélyem sincs beforrasztani.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Ma sikerült beüzemelni a TDA8703-mat. Igaz az adat most nem került még a RAM-ba, és néha szépen villogott az over/underflow LED, és ez látszódott is a kijelzőn....
Megvettem szinte mindent az analóg részhez, holnap azt is összepróbálom, ha megy, akkor majd épül hozzá az "idegrendszer" vagyis a logika, ami az egészet vezérli, meg az oszcillátort is beüzemelem...
Azt találtam ki, hogy a bbatka féle analóg részt kicsit leegyszerűsítem, kihagyom az első IC-t, mert azt hallottam amúgy is hajlandó gerjedésre, hátha kevesebb IC-vel nem lesz az. Vagyis majd nálam az első IC-re megy majd az erősítésszabályozó hálózat, utána megy a triggerre, meg egy sima feszültségkövetőre, és az fogja meghajtani az AD konvertert. A feszültségkövető elé meg megy az eltoló áramkör.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
A bemenő műveleti erősítős rész impedanciájának sokszorta nagyobbnak kell lennie mint 1MOhm. Nem célszerű elhagyni a neminvertáló fokozatot.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Akkor mégse... Mindegy. Most így lessz összerakva, mivel eggyel kevesebb IC-t vettem meg, a kész szkópban benne lesz
Érdekesség:
A RAM, és az ADkonverter kicsit langyosodik . A RAM-nál végülis érthető, a számítógépben is szokott egy kicsit, de hogy az ADkonverter...
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Az eltolást nem lehet szoftveresen? Vagy valami gyakorlati ok miatt egyszerűbb azzal a műveleti erősítővel?
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 6, 2006 /
 
Azért nem lehet szofveresen eltolni, mert az AD konverter az 1.55V-tól 3.26V-ig működik, alatta under- fölötte overflow-ot ad ki magából
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Júl 7, 2006 /
 
Úgy értem hogy az AVR-ben minden konverált értékhez mondjuk hozzáadsz 12-t.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Júl 7, 2006 /
 
Jó, úgy lehet persze, de az AD konverternél a bemenő feszültséget muszáj eltolnod, különben nem mér jól
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Júl 7, 2006 /
 
Gory, ráadásul a minél jobb jel-zaj arány érdekében az AD átalakító által fogadható feszültségtartományt a lehető legnagyobb mértékben ki kell töltened. Azaz ha jól látom 1,7Vcs-cs lehetőleg legyen meg.

MaSTeRFoXX !
Mekkora frekvenciájú órajelet használsz az AD átalakítóhoz ? Tényleg melegszik ?
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Júl 7, 2006 /
 
Persze ezzel tisztában vagyok, csak arra az esetre gondoltam mikor a képernyőn fel le akarod tolni a jelalakot. Egy műveleti erősítőt lehet úgy spórolni hogy egy potit köt az ember valamelyik A/D csatornára a mikrokontrolleren, és akkor annak az értékét kell szoftverből lekérdezni, és hozzáadni az átalakított értékhez. Csak annyi a macera hogy valamilyen polling vagy időzített lekérdezés kell, és ha változás van az értékben, akkor hozzá kell adni a kirajzolandó görbéhez. Szerintem az az előnye, hogy teljesen digitális a szabályzás és kézbentarthatóbb az eltolás mértéke, esetleg amikor átküldi számítógépre az adatot, akkor könnyebb az eltolást megállapítani.
Következő: »»   12 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem