Fórum témák
» Több friss téma |
Jo az is.
A lenyeg az, hogy legyen egy valtoztathato ellenallasod. Amikor belotted a feszultseget akkor lemered az erteket es egy hagyomanyos ellenallast teszel.
Ok,Amúgy az adó mégsem 3V-ról működik hanem 4.5V-ról,pontosabban én járatom ekkora feszről.
Most az vevő fesz igényének a kitalálása okoz gondot.Vagy 4 vagy 6db cerkaelemről megy.. Előbbi rémlik de nem vagyok benne biztos. Ha mégis 6V és nem 9 és én utóbbit kapcsolom rá nagy gáz?
Kerd meg egy baratodat, hogy segitsen egy kicsit.
100 Ohm-os ellenállás helyett jó lesz a 120 Ohm-os??
Ez a tökéletlen boltos rosszat adott.
Gondoltam.
Igen de akkor koss vele parhuzamosan egy 1 nF kondit. Egyelore episd meg a levegoben (szepen) es kiserletezz egy kicsit a tavolsaggal. Amennyiben nem megfelelo akkor csak a vegfoknak a feszultseget emeld fel 6 voltra. Ennyi faradsaggal mar rek kirajzolhattad volna legalabb a meglevo vegfok rajzat es akkor tobbet lehetne mondani.
Először inkább megépítem és ha nem működik,akkor megrajzolom,de az már végső eset.
Nagyon nem szeretek megéptett kapcsolást "visszafejtegetni"
Ne butaskodj, az egy negyed ora es megvan.
Hali én is épitetem már ijet csak én ludas voltam vettem
a kinainál egy 4 funkcios rc autot aminek a táv vezérlöjét pc re (lpt) re kőtőtem ehez még van még egy progi is amivel szépen el lehet játszani ha érdekel van kapcs rajzom is meg a prog is megvan még valahol sajna a linkre nem emlékszem már
Na megépítettem a kis végfokot,kollektor feszkót 4.5V-ra lőttem be,utána potit lemértem,amiből kiderült hogy kb 120K Ohm-os ellenállásra van szükség,amiből persze egyet sem találtam itthon.
Mivan akkor ha rajtahagyom a potit és az töltené be az ellenállás szerepét? Más, adó ANTENNA kivezetését és a végfok bemenetét egy kis db árnyékolt kábellal kötöttem össze(nem tudom számít e valamit)
ja,és antennakivezetést is valamivel visszább forrasztottam be.
Mindegy neki, hogy trimmer vagy ellenallas.
Az emitter ellenallassal parhuzamosan koss egy 1 nF-os keramia kondit(vagy ami van).
Akkor is ha 100Ohm-os az ellenállás?
Mert azóta sikerült találnom.
Igen, amennyiben a tavolsag nem megfelelo akkor el is hagyhatod a 100 ohmos ellenallast vagy egy 10-20 ohmost teszel helyebe.
Termeszetesen meg egyszer ramersz a kollektor feszultsegre.
Érdekes, hogy ha a végfokot kikapcsolom(leveszem a tápot) utána néhány perc múlva vissza,és újra lemérem a kollektor feszt,sohasem lesz annyi a fesz amennyit előtte beállítottam.
Mondjuk néhány tizedes eltérésről van szó.
Ne a tizedvoltokon gondokozz. Megnott a tavolsag??
Még nem próbáltam,vevőre is rá kell tenni az antennát,stb..anélkül cseszhetem.
Mellesleg 1nanós kondit is keresni kéne. Asszem 6.8nanos van csak.. még ma beszámolok a fejleményekről,működik e vagy sem!
Használd a válasz gombot légyszives, mert így nem tudni kinek válaszolsz!
Hali
Kipróbáltam az erősítővel "felvértezett" adót,hatótávja ahelyett hogy nőtt volna, azt vettem észre hogy csökkent. Mondjuk ez a hidegnek is betudható. hosszas próbálgatás után 6V-ra állítottam a kollerktor feszt,de semmi változás,olyan mintha ott sem lenne az a végfok.
Hat valamit nem jol csinaltal, masnak megy csak neked nem.
Milyen tranzisztort tettel? Mondtam, hogy vedd fel a rajzat a vegfoknak.
Milyet?
Hát amilyen a Kp rajzon szerepelt BC547! Jó kiveszem az emitter ellenállást,helyette 30Ohm-at rakok. Mellesleg 1nanós kondi helyett helyett 6.8 nanós-at
Te az adod korulbelul igy nez ki:
Bővebben: Link Csak annyi kulombseggel, hogy nallad 40 MHz kristaly van es aaz ertekek egy kicsi valtoznak, de makepp egylere megy az egessz rajz ezeknel a kis adoknal. Elvileg az utolso tranzisztor es az antenna szurokor koze kell berakni a plusz erosotot. Tehet a beszurt rajzon a 2.2uH es a 150pikos kondi koze. Ezert mind mondom, hogy rajzold le a vegfokod mert ott vannak tekercsek is.
Te, ne tegyel emmiter ellenallast, direkt kosd le a testre az emmitert.
Nezd meg, hogy az a tranzisztor amely az antenna kimenet elott van milyen tipus (ird vissza). Annak a kollektora megy (gondolom ) egy kondin keresztul es egy teketcsen az antennara. Kb. ugy ahogyan a beszurt rajzon lathato. A kollektornal megszakittod az aramkort es az uj erositot a szakadas koze teszed. Kerjel meg valakit, hogy tavolabb legyen a vevo mellett. Te az adobol adj jelet es figyelitek, hogy mit csinal. Egy kicsit tavolab megy a valaki a vevovel es ha nem veszi akkor probaly a bazistrimeren egy muanyag palcikaval allitgatni addig amig veszi a vevo a jelt. Jo lenne egy kis terero mero neked amivel az asztalon tudnal jatszadozni, vagy egy negyfrekis voltmero. De ez utobbit lehet keszitteni egyszeruen ha van egy digitalis muszered. elejebe kel rakni egy kis aramkort amivel az antennan mered az RF feszultseget. Igy helyben ki tudod ertekelni, hogy mikot a leg nagyobb a kimeneti feszultseged.
Itt van egy RF voltmero elotet rajz.
Bővebben: Link Amennyben van egy digitalis muszered akkor a kis kapcsolast a muszer es az antenna kimenet koze teszed es mered alittod a dolgokat addig amig a mert ertek a leg nagyobb. Az a negy 200 ohmos ellnallas kepviseli az antenna terhelest(impedanciajat). Azert ven negy parhuzamosan kotve , hogy az induktivittasa minnel kissebb legyen a terhelesnek. Egy kicsit tanulmanyozd at a dolgokat, hogy lass is.
A tranzisztorok típusa C1815,mind a kettőé.
A kimenet előtti tranyó kollektora az IC 14-as lábához(ha jól számoltam) A bázis megy egy ellenálláson 2 kondin és egy tekercsen keresztül az antenna kivezetéséhez.
Itt meg egy egyszeru tereromero:
Bővebben: Link Kifeszited az adod antennajat az a kis terero antenajat melleje rakod (20-30 cm) es figyeled a kiterest. A muszer helyebe tehetsz egy digitalis muszert is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |