Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
15-6 liter nettó hasznos térfogat kellhet kb. neki, de előtte jobb volna megtudni, mire is képes valójában, mert az is lehet, hogy nem kifejezetten autós felhasználásra szánt T-S paraméterekkel tervezték, és úgy semmi mélyátvitele nem lesz majd a hsznek.
helyes. Remélem nem az utolsó.
Fordított fázis egyszerűen annyit jelent, hogy a magas és mélyközéphangszórót egymáshoz képest fordított polaritással kötöd be. Mivel nem ismerjuk a hszek fázimenetét, azért van kb. 50% esély rá, hogy fordítva illeszkednének jobban egymáshoz. De csak ezért tényleg ne szedd szét. Ui. Valami ragasztófélével tömítetted az oldallapok közt azért?
Te arra gondolsz ,hogy free-air!
T-S mérést kell csinálni , abból kiderül mekkora dobozt kell neki csinálni. De ha vannak pontos T-S paraméterek akkor mondok neked liter-t és pontos reflexcső méreteket is.
Hangszórónál polaritás?
Vagy csak én nem jól értelmezem a dolgot? Tömíteni? Persze sziloplaszt a hangszórók alatt a csati alatt is meg a hátlapnál körbe... Nem szele sehol... Elől meg a faragasztó a tömítés... üdv! UI.: szóval az sem mindegy hogy hogyan kötöm a polaritásokat? Miket nem tudok meg.. Idézet: „Hangszórónál polaritás?” Bizony van neki olyanja, (jelzik is ha máshogy nem egy kis festékpöttyel a pozitívat). A + és a- pólus. :yes: Nem mindegy hogy befelé, avagy kifelé mozdul a membrán .
Hojoj!
Akkor lehet hogy szét kellesz szednem a dobozokat? Ha én ezt hamarabb tudom.. Abból indultam ki hogy a hangszórókon úgysem DC fesz van ezért nem törődtem velük! üdv!
Gyakorlatilag mindegy is. amíg össz. egy hangszóró van, csak egymáshoz képest lényeges - ha kettőnél több szól már - hogy ne ellenfázisban tegyék.
Nem tudom a T-S paramétereket és azt sem hogy hogyan kell megmérni ill. hogy mi az?!
Csak egy sima stereo hanfal párt szeretnék csinálni.. Kell rá lyuk ahol kijön a levegő, ill. reflex cső bele? Ill. a láda belsejét ki kell tömni valamivel vagy ki kell bélelni? Bocsi ha sok hülyeséget kérdezek
Elöbb le kell mérni ,mert nem sok örömöd lesz benne.
Ezt megteheted programmal egy kis kiegészítő áramkörrel, vagy multiméterrel egy ellenálással ,és egy számítógépes hangenerátorral. A második esetben erősítőre is szükséged lesz. Mindegy melyiket választod az erdmény a lényeg. Csillapító anyag mindenképpen kell bele. A reflexcső meg a hangszóró függvénye. Ezt az EBP érték határozza meg.
A hangszórónak kifelé vagy befelé kell mozogni?
PL ha polaritáshelyesen ráteszek egy pillanatra 3V-ot merre kell mozdulnia a membránnak? üdv! UI.: Az mennyire lényeges hogy a hangváltó a "pozitív" ágban legyen sorba? vagy az mindegy? üdv!
Kifelé szokás, ekkor helyes a polaritás. Így már tudod majd mit, hova, helyesen.
Nos a mélyeket látom hogy hogyan mozognak de a magasakat nem :no:
Pont ellentétesen kell a dobozokon a csatit hátul kötni... Majd kiveszem a magasakat és kisípoltatom hogy melyik a fix ág és melyik a hangváltó.. Az mennyire számít hogy a hangváltó melyik ágban van? Vagy az teljesen mindegy? üdv!
Kézzel tapintva a magashsz is érezhető merre mozdul, és el lehet menni 9V-ig is nyugodtan egy pár pillanatra.
A kérdésed nem teljesen értem, ugyanis a váltóból a hangszórók felé két-két madzag jön, ebből kettő test, kettő a szűrt jel (mk. és magas). Ha a csatlakozónál szintén tartod magad ahhoz, hogy a test az erősítő felől jövő 0 pontra csatlakozzon, illetve a melegpont a szűrők közös bemenetére, akkor nagy meglepetés már nem érhet. Ezek után a mélyközepet bekötöd pol. helyesen, a magasat meg kipróbálod mindkétféleképp. És úgy hagyod, ahogy jobb.
Azért ez ebben a formában nem igaz, az EBP érték csak utal arra, hogy használható-e b-reflex dobozban a hangszóró, ami igazából döntő, az a T-S paraméterek egyensúlya.
Autóba való hszek általában free air működésre való T-S paraméterekkel kerülnek ki a gyárból, azt nem mondom, hogy így tervezik, inkább csak így sikerül, ha elég gyenge a mágnesük. De láttam már ellenpéldát is, ahol a mélyközép erős mágnessel készült és érzékeny volt, de számottevő mélyátvitel nélkül, mert kieg. szubbal együtt való működésre tervezték a hszt, és ezért a mélytartomány rovására vállalták a jobb paramétereket. Konkrétan erre gondoltam, meg arra, hogy most nem tudjuk melyik verzióról van szó.
Nem mondtam én sem mást! . Egyébként meg EBP-töl függetlenül is láttam bass-reflex dobozt.
De most az a kérdés ,hogy ez a készlet ajtóba ,vagy kalaptartóba való -e? Mert nyilvánvaló ha ajtóba ,akkor az zárt doboz volt! Ha free-air akkor sok jót nem tudok jósolni. A másik ,meg hogy szüksége van a srácnak korrekt T-S paraméterekre. Ezt lemérheti ,vagy leméretheti valahol. Egyébként a második lenne az egyszerübb .
Dehogyisnem, azt írtad: "A reflexcső meg a hangszóró függvénye. Ezt az EBP érték határozza meg." Hát ez így, semmiképp nem igaz, és még félreérthető is, mert esetleg valaki azt olvassa ki belőle, hogy nemcsak a reflexcső léte, hanem a hangolása is EBP függő. Pedig egyik sem az.
Ez persze nem jelenti azt, hogy ész nélkül lehetne követni a nagy gyártók gondolatmenetét, amikor olcsó dobozokba Az ajtóba és kalaptartóba való hangszórók kb. 98%-ának a paraméterei egyformák, mindkettőt freeair üzemre tervezik. A különbség nem emiatt lehet, hanem azért, amit előbb írtam, ha van szub, senkit nem érdekel, mit csinál 100Hz alatt a hsz, így lehet jobb paramétereket is engedni neki.
ha van egy textilperemes hangszóróm és tudom az összes adatát ( T-S paraméterek) honnan tudom megállapitani hogy jó-e reflexbe vagy sem??
Bármelyik hangfaltervező progi "megmondja"
Pl a WinISD már az elején közli az ebp-t és vizuálisan is szemlélteti. A mellékleten egy jófajta hsz ebp-je látható
igen próbáltam énis, beirtam nyitottba és zártba is kijött meikbe hogyan szól,, de honnan tudom h mennyire lenne jó???
illetve mégegy kérdés. 12db-es hangváltót szeretnék, 4000hz körüli vágással, 200wot ami birja tartósan. valaki tud segiteni?
Milyen hangszóróid vannak?Biztos vagy ebben a 4 kHz-ben?Minél nagyobb az ebp-je, annál jobban megy reflexdobozba.Azt hogy hogyan fog szólni, azt nem lehet előre megjósolni, viszont az érzékenységét és a várható frekimenetet elég pontosan ki tudod számítani. A hangváltó méretezésénél és ebből adódóan a keresztfreki megválasztásánál lényeges adat (többek között) a hangszóró eredő induktivítása.Ha konkrét hangszórótipusokat tudnál közölni akkor többen is tudnának segíteni.
2 db lb 1221 sorbakötve plusz egy dome magas.... átalakitott mélyek nagyobb érzékenység mint a gyári, és zárt láda lesz!!
Már nem azért ,de te olyan dolgokat vélsz olvasni , amire senki sem gondolt. Az hogy kiforgatod azt amit leírtam , belemész meddő vitákba. Azzal azt érted el ,hogy a srác aki hangfalat akart építeni elhúzott innét mert erre nem kíváncsi, különben meg én sem.
Mi az ,hogy? "reflexcső léte, hanem a hangolása is EBP függő" A reflexcső léte igenis EBP függő ,senki nem fog zárt dobozba építeni olyan hsz-t aminek 136.4 -es EBP -je van. Hangolásról meg egyedül te beszélsz itt . Egyébként meg azért is javasoltam a T-S mérést ,hogy ha nem alkalmas akkor ő is megérthesse ,hogy miért nem. Akkor eladhatná őket , mért T-S el meg még könnyebben.
akkor meséld el légyszíves, hogyan is gondoltad az alábbi gondolatsort:
"A reflexcső meg a hangszóró függvénye. Ezt az EBP érték határozza meg." S mit kell érteni alatta. Az pedig hogy egy hangszóró alkalmas-e b-reflex dobozba vagy sem, nem az EBP értéktől függ, hanem továbbra is a T-S paraméterek egyensúlyától.
A programnak gőze sincs róla. Inkáb csak kiszámolja az fs/Qes arányt, aztán ennyi.
konkrétabban?
Eredetileg nem szóltak 4kHz-nél már...
Ha mélyeket is akarsz hallani csinálj neki minél nagyobb dobozt, de minimum 20 litereset.
Ezt egyébként doboz nélküli használatra, kalaptartóba,ajtóba tervezték.Szobában ki kell kisérletezni hogy miben szól jól.A SAL nem is közöl róla T-S adatokat, így szerintem mindegy neki hogy miben van.Ezt fülre kell eltalálni
Na... ezt aztán jól elnéztem
válaszoltam egy több mint két éves dologra
Ok ahogy gondolod.
minera kérdezte: " Kell rá lyuk ahol kijön a levegő, ill. reflex cső bele?" Én erre válaszoltam azt: "A reflexcső meg a hangszóró függvénye. Ezt az EBP érték határozza meg." Nyilván itt a reflexcső puszta létezéséröl ,volt szó. A hangszóró függvénye ,meg kb azt jelenti a te nyelvezeteden a T-S paraméterek egyensúja. Azt ,hogy egy doboz bassreflex ,vagy zárt lesz -e, ott az EBP érték iránymutató ,de nem ökölszabály. Nem értem miért álsz ekkora harcban az EBP-vel. Legszívesebben eltörölnéd örökre ,mert biztosan van jobb módszer ennek a meghatározására. Most esett le,hogy mi ismerjük egymást! Egyébként tényleg kíváncsi lennék arra ,hogy mi lenne az a módszer ami alapján el tudod dönteni ,hogy mire alkalmas leginkább egy Hsz. Üdv Ptesza |
Bejelentkezés
Hirdetés |