Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
A katodin fázisfordítót úgy kell beállítani, hogy k.b. a cső anódján 2/3 tápfesz, a katódján 1/3 tápfesz legyen kivezérlés nélkül, mert így tud szimmetrikus kimenőjelet, azonos amplitúdóval előállítani.
3felé asztjuk a tápfeszét az ECC-nek, a felső 47k-n az 1/3, a csövön a második 1/3, az alsó 47k-n a 3. 1/3.
Nem tudom, hogy a kolléga a katódellenállását módosította-e, mert a munkaellenállásokat durván a kétszeresére növelte, ezáltal a kívánatos munkaponti áram nagyjából a fele. Mivel a csövön a feszültségértékeket továbbra is értéken kéne tartani, a csövet más munkapontba kell állítani.
Ha a burkolatra gondolsz, az üvegből van (olyan füstüveg, amelyik egyik irányba jól, másik irányba rosszul ereszti át a fényt). A T alakú felső rész kivágása volt a legmeredekebb mutatvány (az üveges részéről). Ragasztva van, mint az akváriumnál és egyszerű tükörtartókon nyugszik.
A 6P7SZ csövek küllemre ugyanolyanok mint a 807-esek, csak más a foglalatuk, paramétereiben a 6P3C megfelelői.
Készitetem, két Pcl86-bol, egy stereo csőves se-t. A probléma meg sem szolal, gyanakszom a kimenő trafokra mivel, szintén Tv-kimenő trafók,pontosaban a Bucuresti Electronica tv-ből valok. A hangszorok nem voltak meg igy nem tudhatom a szekunder tekercsnek az impedanciáját. Ohm mérővel sekunderen 14ohm korulit mértem, a primeren 250 korulit, csak hogy ez nem az impedencia mivel ez dc ellenállást mértem ki. Kérdésem a kimenőt kéne át tekerni vagy más baja van a cucnak?
A szekunder ellenállásának max. 1 Ohm körüli értéket kéne mutatnia. Nincs még egy szekunder?
nincs 1 primer tekercs van és 1 szekunder
Akkor az eredeti TV-ben valami jó nagy impedanciás hangszóró lehetett. Ettől azonban még meg kéne szólalnia, legfeljebb jóval halkabban, mint ahogy az elvárható volna.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni egy Eag 782/a erősítővel kapcsolatban. Bekapcsoláskor úgy tűnik minden rendben van, de pár perc zene hallgatás után a hangszóró elkezd sisteregni és recsegni, illetve lehalkul a hang. A hangszórót megnéztem egy másik erősítőn és jónak bizonyult. Az erősítőben minden alkatrész eredeti, nem cseréltem benne semmit, csak a 220-as vezetéket kellett pótolnom, mert le volt vágva. A védőföldet rákötöttem a fém házra, bár eredetileg ugye nem volt, de gondolom nem ez lehet a probléma. Szóval hol kellene keresnem a hiba okát, illetve milyen méréseket végezzek?
Akkor a számitásaim szerint, 2*100mentet kell tegyek fel 0,5-os drotból. A kimenő trafó 4,4 cm2-es, Remélem jól számoltam, ha nem akkor szoljatok
Én 1. körben arra tippelnék, hogy gáz(os)ak a végcsö(vek). Cseréld ki őket újra, jó az orosz 6P14P is bele. Itt a rajza is.
Mi valószínűleg jóval kevesebbet tudunk arról a trafóról, mint Te, ezért nem tudhatjuk, mi alapján jó-e a 2x100 menet. De lehet jó is.
Köszönöm a gyors választ és a rajzot is. El84-ből hiány van otthon, de akkor kipróbálom 6P14P-el. Még annak idején az egyik találkozón szereztem egy marékkal.
Sajnos csak este tudom ki próbálni munka után
Sokat én se tudok mondani rola, egy Pcl86-csőnek kell 4 és 8ohmos hangszoró lesz a szekunderen és a vas 4,4 cm2
Nekem csak vas csöveim vannak.
Abból lehet erősítőt csinálni?
Már miért ne lehetne. Ha ügyesen szabod, nagyon jó váznak. Még repülőt is csináltak belőle.
szerintem most, csak viccnek szántad! :guluszem1:
neki fogtam tekerni 0.6-os drotal. Remélem csak a kimenő trafóval van a baj
Részben igen.
A csöveimet pakolászom és van néhány nem színüveg, meg vas csövem.
Elég régen voltak azok a vaslámpások divatosak.
Nem sokkal a pattintott kőkorszak után.
USA 2 db 6AC7 A következők a Szovjetunióban készültek: 1 db 6K3 1 db 6A7 2 db 6ZS7 a ZS, az ciril Az eredeti dobozukban vettem őket, vagy 30 éve. A dobozok, már tönkre mentek.
Szia!
Valamelyik EL84 lesz a ludas, ahogy bemelegszik lezárlatosodik, ha van másik csöved próbáld ki benne.
Az sok nagyon érte, de miért akarsz bulgár rádiót?
Nekem is van egy románc típusú bulgár rádióm, azt olcsón odaadom.
Sajnos másik EL84 nincsen, sőt megnéztem most itthon és nem is 6p16p van, hanem 6p14p van helyette és ebből raktam be 2 db újat de a jelenség meg maradt. Amúgy mind a két EL84-en belül ilyen ezüstszínű lerakódás van. Meg próbálok még egy másik pár 6p14p-t.
Hurrá, sikerült. Az újabb pár 6p14p-vel úgy tűnik megszűnt a probléma, de azért járatom még pár órát ma este. Szép hangja van nagyon, igaz csak monoba megy, de tetszik.
Köszönöm a segítséget Imi65 és csiperke.
Annyi cső nem lehet rossz egyszerre!
Átnéztem újra a rajzot, és még 1 dolog lehet, az egyenirányító cső. A rajzon EZ81 et ír , de jó bele az EZ80 -is próbára, ilyet találhatsz a régi csöves rádiókban is. De ha nincsen belőle másik akkor rakj be a helyére 2db BY238 vagy 1n4006 diódát. Ha ez sem segít akkor már csak a tápkondi lehet félig kiszáradva és ahogy melegszik úgy zárlatosodik le. Ezt rossz vagy régi PC-tápból esetleg tv-ből szoktam kitermelni (220µF 400 V DC körüliek). Közben írtam amíg te is írtál De azért örülök én is.
Majd minden dobozom 38x28 cm belmérettel , a külső méretek 42x 32 cm . Nagyobb végfokok is elhelyezhetők ekkora dobozba .
Most végeztem a teljes huzalozással , méricske és beállítás következik .
„ezüstszínű lerakódás van”
Meg kell repeszteni a ballont és a tükör eltűnik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |