Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   294 / 2208
(#) EcoPityu válasza vandorbot hozzászólására (») Nov 25, 2008
A katodin fázisfordítót úgy kell beállítani, hogy k.b. a cső anódján 2/3 tápfesz, a katódján 1/3 tápfesz legyen kivezérlés nélkül, mert így tud szimmetrikus kimenőjelet, azonos amplitúdóval előállítani.

3felé asztjuk a tápfeszét az ECC-nek, a felső 47k-n az 1/3, a csövön a második 1/3, az alsó 47k-n a 3. 1/3.
(#) Imi65 válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 25, 2008
Nem tudom, hogy a kolléga a katódellenállását módosította-e, mert a munkaellenállásokat durván a kétszeresére növelte, ezáltal a kívánatos munkaponti áram nagyjából a fele. Mivel a csövön a feszültségértékeket továbbra is értéken kéne tartani, a csövet más munkapontba kell állítani.
(#) sturbi válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 25, 2008
Ha a burkolatra gondolsz, az üvegből van (olyan füstüveg, amelyik egyik irányba jól, másik irányba rosszul ereszti át a fényt). A T alakú felső rész kivágása volt a legmeredekebb mutatvány (az üveges részéről). Ragasztva van, mint az akváriumnál és egyszerű tükörtartókon nyugszik.
A 6P7SZ csövek küllemre ugyanolyanok mint a 807-esek, csak más a foglalatuk, paramétereiben a 6P3C megfelelői.
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Nov 25, 2008
Készitetem, két Pcl86-bol, egy stereo csőves se-t. A probléma meg sem szolal, gyanakszom a kimenő trafokra mivel, szintén Tv-kimenő trafók,pontosaban a Bucuresti Electronica tv-ből valok. A hangszorok nem voltak meg igy nem tudhatom a szekunder tekercsnek az impedanciáját. Ohm mérővel sekunderen 14ohm korulit mértem, a primeren 250 korulit, csak hogy ez nem az impedencia mivel ez dc ellenállást mértem ki. Kérdésem a kimenőt kéne át tekerni vagy más baja van a cucnak?
(#) Imi65 válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Nov 25, 2008
A szekunder ellenállásának max. 1 Ohm körüli értéket kéne mutatnia. Nincs még egy szekunder?
(#) sebestyen_ferenc hozzászólása Nov 25, 2008
nincs 1 primer tekercs van és 1 szekunder
Akkor az eredeti TV-ben valami jó nagy impedanciás hangszóró lehetett. Ettől azonban még meg kéne szólalnia, legfeljebb jóval halkabban, mint ahogy az elvárható volna.
(#) Fábián György hozzászólása Nov 25, 2008
Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni egy Eag 782/a erősítővel kapcsolatban. Bekapcsoláskor úgy tűnik minden rendben van, de pár perc zene hallgatás után a hangszóró elkezd sisteregni és recsegni, illetve lehalkul a hang. A hangszórót megnéztem egy másik erősítőn és jónak bizonyult.
Az erősítőben minden alkatrész eredeti, nem cseréltem benne semmit, csak a 220-as vezetéket kellett pótolnom, mert le volt vágva. A védőföldet rákötöttem a fém házra, bár eredetileg ugye nem volt, de gondolom nem ez lehet a probléma.
Szóval hol kellene keresnem a hiba okát, illetve milyen méréseket végezzek?

(#) sebestyen_ferenc válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 25, 2008
Akkor a számitásaim szerint, 2*100mentet kell tegyek fel 0,5-os drotból. A kimenő trafó 4,4 cm2-es, Remélem jól számoltam, ha nem akkor szoljatok
(#) Imi65 válasza Fábián György hozzászólására (») Nov 25, 2008
Én 1. körben arra tippelnék, hogy gáz(os)ak a végcsö(vek). Cseréld ki őket újra, jó az orosz 6P14P is bele. Itt a rajza is.
Mi valószínűleg jóval kevesebbet tudunk arról a trafóról, mint Te, ezért nem tudhatjuk, mi alapján jó-e a 2x100 menet. De lehet jó is.
(#) Fábián György válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 25, 2008
Köszönöm a gyors választ és a rajzot is. El84-ből hiány van otthon, de akkor kipróbálom 6P14P-el. Még annak idején az egyik találkozón szereztem egy marékkal.
Sajnos csak este tudom ki próbálni munka után
Sokat én se tudok mondani rola, egy Pcl86-csőnek kell 4 és 8ohmos hangszoró lesz a szekunderen és a vas 4,4 cm2
(#) kissanyi hozzászólása Nov 25, 2008
Nekem csak vas csöveim vannak.
Abból lehet erősítőt csinálni?
(#) Imi65 válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 25, 2008
Már miért ne lehetne. Ha ügyesen szabod, nagyon jó váznak. Még repülőt is csináltak belőle.
(#) sebestyen_ferenc válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 25, 2008
szerintem most, csak viccnek szántad! :guluszem1:
neki fogtam tekerni 0.6-os drotal. Remélem csak a kimenő trafóval van a baj
(#) kissanyi válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Nov 25, 2008
Részben igen.
A csöveimet pakolászom és van néhány nem színüveg, meg vas csövem.
(#) Imi65 válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 25, 2008
Elég régen voltak azok a vaslámpások divatosak.
(#) rockersrac hozzászólása Nov 25, 2008
rádió ezt találtam itt he-n.mondom megkérdezem már ugyan mennyi az ára!jött nemsokára az üzenet priviben: 30000 ft
én ,, cseppet " soknak találom! :O :eek2: nektek mi a véleményetek róla?
(#) CHZ válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 25, 2008
Nekem van EL34 is fémházas kivitelben .
(#) Imi65 válasza CHZ hozzászólására (») Nov 25, 2008
Még nem találkoztunk.
(#) kissanyi válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 25, 2008
Nem sokkal a pattintott kőkorszak után.

USA
2 db 6AC7

A következők a Szovjetunióban készültek:
1 db 6K3
1 db 6A7
2 db 6ZS7 a ZS, az ciril

Az eredeti dobozukban vettem őket, vagy 30 éve. A dobozok, már tönkre mentek.
(#) csiperke válasza Fábián György hozzászólására (») Nov 25, 2008
Szia!
Valamelyik EL84 lesz a ludas, ahogy bemelegszik lezárlatosodik, ha van másik csöved próbáld ki benne.
(#) csiperke válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 25, 2008
Az sok nagyon érte, de miért akarsz bulgár rádiót?
Nekem is van egy románc típusú bulgár rádióm, azt olcsón odaadom.
(#) Fábián György válasza csiperke hozzászólására (») Nov 25, 2008
Sajnos másik EL84 nincsen, sőt megnéztem most itthon és nem is 6p16p van, hanem 6p14p van helyette és ebből raktam be 2 db újat de a jelenség meg maradt. Amúgy mind a két EL84-en belül ilyen ezüstszínű lerakódás van. Meg próbálok még egy másik pár 6p14p-t.
(#) Fábián György válasza Fábián György hozzászólására (») Nov 25, 2008
Hurrá, sikerült. Az újabb pár 6p14p-vel úgy tűnik megszűnt a probléma, de azért járatom még pár órát ma este. Szép hangja van nagyon, igaz csak monoba megy, de tetszik.
Köszönöm a segítséget Imi65 és csiperke.
(#) csiperke válasza Fábián György hozzászólására (») Nov 25, 2008
Annyi cső nem lehet rossz egyszerre!
Átnéztem újra a rajzot, és még 1 dolog lehet, az egyenirányító cső.
A rajzon EZ81 et ír , de jó bele az EZ80 -is próbára, ilyet találhatsz a régi csöves rádiókban is.
De ha nincsen belőle másik akkor rakj be a helyére 2db BY238 vagy 1n4006 diódát.
Ha ez sem segít akkor már csak a tápkondi lehet félig kiszáradva és ahogy melegszik úgy zárlatosodik le.
Ezt rossz vagy régi PC-tápból esetleg tv-ből szoktam kitermelni (220µF 400 V DC körüliek).

Közben írtam amíg te is írtál De azért örülök én is.
(#) CHZ hozzászólása Nov 25, 2008
Majd minden dobozom 38x28 cm belmérettel , a külső méretek 42x 32 cm . Nagyobb végfokok is elhelyezhetők ekkora dobozba .

Most végeztem a teljes huzalozással , méricske és beállítás következik .

PP.JPG

(#) kissanyi válasza Fábián György hozzászólására (») Nov 25, 2008
„ezüstszínű lerakódás van”

Meg kell repeszteni a ballont és a tükör eltűnik.
Következő: »»   294 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem