Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   72 / 731
(#) szamóca válasza pl13 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Erre azt mondanám, hogy kérlek áruld el a típusát-típusszámát, mert erre kíváncsi vagyok. De nekem, van egy olyan érzésem hogy kiakadunk az árcédulától.
(A 36Hz-et f3-on érted?)
(#) Ronin válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Igen, Bassgitárhoz kellene valamit produkálni ebből a hangszóróból.
(#) Bassmester válasza Ronin hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Szerintem számolj ki egy zárt dobozt valamelyik progival.Csillapítás nem hiszem hogy kell bele.A fender rumble-100 asomban a hátsó falon van egy átlósan felragasztott, kb 30x30-as 40cm -es léc.Lehet hogy csak merevítési céllal tették bele, de lehet hogy a hangját is befolyásolja.
(#) pl13 válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Ezt érdekes olvasni, ugyanis a T-S számítás az impedancia fázisával nem foglalkozik, csak az értékét nézi.
Magyarul nem igazán érdekes, hogy miből tevődik össze az impedancia adott frekvencián, lényeg hogy az értéke mekkora.
(#) pl13 válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

mik vannak benne?
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

hát ellenőrizd le. Én is csak az előbbieket tudom ajánlani, JustMLS, LspLAB, vagy a Gilszkilabor-féle méricska. amiről bővebben itt...

egy ilyen léc elképesztően sokat tehet hozzá, vagy vehet el, viszont csak mérésekkel lehet beállítani jól.
(#) pl13 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

HA17-634/8 az árcédula igen könnyed és finom. Igen -3dB-es pont.
(#) bancsi15 hozzászólása Nov 28, 2008 /

Sziasztok!

Milyen anyagból érdemes mélynyomónak dobozt készíteni?

Már annyit dicsérted ezt a hangszórót, hogy még nekilátok valaminek vele. Ez a 25l gondolom hozzávetőleges érték.
(#) szamóca válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

MDF,vagy faforgácslap, másnéven bútorlap.

Huha, hát az SPA2530 már majdnem freeair paraméterekkel bír. Csak zárt dobozzal megy, hogy terhelhető is legyen, a nettó hasznos térfogatnak valahol 40 liter környékén kell lennie.
(#) pl13 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Pedig nem is dicsértem.. Csak leírtam, amire képes. A 25 liter a maximális használható térfogat.
(#) bancsi15 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Köszi szépen. Lenne még egy kérdésem: Az ilyen aluláteresztő szűrő jó lehet mélynyomóhoz? Ha jó valaki tudna értékeket mondani hozzá?

4LowPass.gif

(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

Akkor mégiscsak valami gyári hókuszpókuszról van szó?Nem csak merevítésnek van ott a léc?

Milyen magasat ajánlasz hozzá, és tudnál-e esetleg hangváltó rajzot, reflex-cső méreteket adni a gyakorlati megvalósításhoz?
(#) flaci76 válasza pl13 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /

A T/S hez már nem kell a fázis, csak az impedancia abszolut értéke. Csak amég a két mért feszből eljutunk egy Z-ig addig kellhet, attól függ hogy hogyan számolunk. Ha az ellenálláson mérünk feszt meg a hsz-en, akkor ezek a feszültségek (abs.értékben) úgy aránylanak egymáshoz ahogy az impedanciaértékek (abs.értékben), itt nem kell hozzá a fázis. Ha viszont az eredő feszt mérjuk és a hangszórón eső feszt, ahogy a programok is teszik, akkor már kell, mert vektoriálisan (vagy komplexként) kell kezelni őket. Sokszor ott bukik el a dolog hogy ilyenkor az ell-on eső feszt úgy számolják, hogy az eredőből kivonják a hsz-en eső feszt, de ha nincsenek fázisban ezek a fesz-ek akkor ez nem tehető így meg. Egyszer már végigvezettem matematikailag hogy miért mért nekem rosszul az a program, kár hogy nincs már meg az az A4-es papír, azzal érthetőbb lenne a dolog talán. Én kb 5 hsz-t végigmértem vele mire kiderült hogy rossz jóságokat kaptam, csak el akartam kerülni hogy a kolléga ugyanezen hibába essen, mert a mért görbe ránézésre elég jóindulatú, nem gondolná az ember hogy ott valami nem stimmel. Majd mérek vele egyet, meg legalább 2 másik programmal is ugyanazt és azt felteszem.
(#) Bassmester hozzászólása Nov 28, 2008 /

A Fender rumble 100-ba a képeken látható hangszóró van beépítve.Nem tudom beazonosítani, még a gyártóját sem.Tud valaki közelebbit erről a hsz-ról?
(#) pl13 válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

hja, ez teljesen érhető, nem tudom hogy dolgozik az adott program. Lusta voltam, és nem néztem meg.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

De merevítés, csak az ilyenek ahogy láttam eddig, elég sokat jelentenek.
(#) pl13 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

emiatt is, veszek most vagy 20 darab Peerless dóm magasat.
Váltót nem tudok, ebből még sosem építettem hangsugrzót.

Doboz oldalarányokat, elhelyezést, reflexcsövet közelítően tudok mondani.
(#) flaci76 válasza pl13 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Elkövettem tegnap pár mérést csak hogy ne a levegőbe beszéljek. Ugyan az a hsz audiotester v2.2 és arta limppel. Az AT. mindenhol laposabb fázist mér mint aminek kellene lenni, ezt akkoriban annak tudtam be, hogy nem az ellenállás és a hsz feszültségeinek fázisát mutatja (ezzel a hsz árama-feszültsége közti fázist) hanem a két általa mért fesz fáziskülönbségét. Az impedancia abs.értékei meg ott térnek csak el, ahol a fázis a legjobban kitér valamerre. 0 fázisoknál egybeesik a két görbe f1,f2-nél több mint 2 ohm a difi. Ezzel látszik hogy pont a Q tényezőket fogja meghamisítani. A számolt TS-eket is mellékelem, itt JustMLS-el is mértem egyet, az arta és a jmls elég hasonló (gyak. egyforma), annak ellenére hogy az arta szinusszal mért a jmls meg zajjal. Az AT.-nél ~0,1 eltérés van a Q-tényezőkben, ami azért már számít a dobozméretezésnél.
(#) szamóca válasza pl13 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Rendben, én igénylem a segítségedet, ez ügyben.
A sarkalatos pontja a dolognak mégis csak a hangváltó lenne. Ezek szerint ezt még most fogod kikísérletezni.
Ha így van, igényt tarthatunk-e a majdan elkészülő prototípus rajzára?
(#) Andreas89 hozzászólása Nov 29, 2008 /

hogyha számitógéppel jelgen.-be leképzem a frekvenciát és erősítőn ráküldöm ládára, és egy microfonnal visszaviszem a gépbe, akkor azzal meglehetne tudni mien a láda átvitele? vagy bonyolultabb??
(#) Andreas89 válasza pl13 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

ládatervek..
(#) flaci76 válasza flaci76 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Még hozzátennék valamit, 1,2mH tekercs és egy 10µF kondi impedanciamérése:
Audiotester: elég értékelhetetlen valami
JustMLS: ez hozta a legszebb mérést, tökéletes
Arta Limp: ez is jó mérés, még ki is lehet vele számoltatni az alkatrészek kapacitív/induktív- és ohmos összetevőjét adott frekin. Szentem nem kétséges melyik progi jó és melyik rossz. Amúgy tiszta ohmos tagokat elég széles tartományban az AT is jól mérte, kezdetben ez is egy hiba volt, hogy a mérőrendszerem pontosságát csak ellenállásokkal teszteltem.

Progik működésével én sem foglalkoztam amég nem jártam meg ezzel a programmal. És csak ennél az egynél tapasztaltam ilyesmit. Ezért is akartam óvni a használatától Bassmestert.
(#) ptesza válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

A lényegre ráéreztél!

Szükség van egy jó progira, egy kalibrált mikrofonra ,állványra ,kitartásra, időre.

Jah legalább akkora az egyetnemértés , mint a T-S méréseknél használt progiknál.

(#) Andreas89 válasza ptesza hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

nah az jó.. és mien mikrofon lenne a legjobb??? vagy olyan hol lehet beszerezni?? a többit megtudom oldani, még talán a progit is csak a microfont nem...
(#) norbbie hozzászólása Nov 30, 2008 /

Üdv!

Valaki tudna nekem ezekről a hangszórókról véleményt mondani,nem hiszem hogy nem jók ez nem az átlagos somogyi hangszoró
Így látszik a különbség is mind árban mint mágnees méreteiben is sztem sokkal nagyobb teljesítményt bir el a PA50100 mint az SPA5070......Link 1
Link 2
Használd az URL gombot!
Jav.-szamóca
(#) ptesza válasza Andreas89 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Panasonic WM61A kapszulát kell venned ,mert ennek ismert az átvitele ,és van hozzá kalibrációs fájl. Az álványban lehetsz kreatív (fotó álvány).

Írtam privit is.

Üdv Ptesza
Következő: »»   72 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem