Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Az 1W-os ellenállások szükségesek vagy elég a sima 0,4 vagy 0,6W-os? Annak van valamilyen jelentősége, hogy 100uA-es vagy 1mA-es Deprez műszert használok?
Én 1W-osakat szoktam rakni. Lehet feleseket is. A deprez árama csak az egész áramkör fogyasztását csökkenti, vagy növeli.
Egy felhasználási terület ami napjainkra kiszorult a közhasználatból a gumiipar-lobbi hasznára éppúgy mint az ujrafutózás: Portable Tire X-Rayer Shows Nails and Cuts
Lehetne hordozható röntgent sokmindenre használni, csak ne legyen senki a túloldalán Pl épületek vizsgálatánál is.
Sikerült megszereznem a GM csövet, egy TUNGSRAM ND-124 -es üvegcsövet. Eredetileg kettő darabot kaptam, de sajnos az egyik cső már 100 darabra volt törve, úgyhogy azt visszaadtam. Reménykedem benne, hogy ez működik. Volt hozzá magyar adatlap is.
Nem értem, hogy működhet GM csőként egy üvegfalú cső. A belső üvegfelületen kell, hogy legyen felpárologtatott fémréteg szerintem.
Nos, ezen én is meglepődtem amikor kibontottam a dobozkát amibe volt, de keresgéltem neten
Idézet: címszóval, és talláltam ezt az oldalt és ezen belül is ezt a csövet nézegettem ami szintén üvegcső és a leírásába ez van írva: „glass Geiger Müller tube” Cathode: most likely a tin oxide coating on inside of glass wall. Szóval valószínűleg úgy van ahogy írtad, a belső falra van felvíve valami vékony oxidréteg...
De miért oxid? Nem elég, hogy az ón oxidnak elég nagy az ellenállása, még lehelet vékony is. Lehet, hogy ezzel csökkentik le a munkaellenállás értékét.
és akkor erre kell a látható fény ellen valami árnyékolás?
Hát lehet rá rakni, mert erős UV hatására lazán vezetni kezd a benne lévő gáz.
Uraim, a rajzon lathato (elvitek a fenykepezogepem s igy lerajzoltam)) geiger muller csovekrol ki tudna adni adatokat?
Kerestem a neten de nem talaltam semmit sem a csoveken lathato felirat szerint. Ti benne vagytok a tenaban hatha valamelyikotok ismeri. Bővebben: Link
Valami külső burkolat mindenképpen lesz rajta, hogy védje a törékeny csövet. Milyen anyagból lenne célszerű csinálni neki házat?
Általában az a szokás, hogy végablakos csöveknél ólommal vonják be a csövet, egyedül az ablaknál van egy rés, ahová szűrőket lehet rakni (alfa,béta, gamma méréshez). Én a nem végablakos csövemhez is esztergáltam egy kis alucsövet, mint árnyékolást (EM ellen is), és egy 1 centi vastag, cső hosszúságú rést martam bele, hogy abba az irányba legyen érzékenyebb. Szóval célfüggő a dolog.
Üdv. Ha jól emlékszem a G19H a magyar gamma IH11 es műszernek a csöve. 450-550V közötti munkaponttal, a helyes értéket a háttérsugárzáshoz pár beütés /perc értékhez kell állítani, a műszer kalibrációjához ismert aktivitású sugárforrás kell.
Nem rossz! Kár hogy 100€-st nem rejtenek bele. Egyszer hallottam hogy beszélő borsodis sörösdobozokat kerestek így de nem érte meg a munka, egy napig pakolták a rekeszeket és csak párat találtak az sem fizetett sokat.
Van egy házi készítésű geiger számláló, és egy CD V-715 ionizációs kamrás sugárzásmérőm. Egyikkel a szórt sugárzást, másikkal meg a direkt sugárzást lehet mérni. Nekem normális xray csövem van, csak még nincs kész a normális 100kV-os tápja. Hamarosan kész lesz
Hát, lehet sokmindenre használni Majd én is kitalálok még néhány dolgot. Eredetileg én is akartam ilyen videót csinálni, de megelőzött. De azért megpróbálom.
Csak hogy pontot tegyünk a hülyeségre ami a topic elején burjánzott: egy izzóban túl nagy a gáznyomás ahhoz hogy elég nagy gyorsítást kaphassanak az elektronok a becsapódáskori fékezési vagy karakterisztikus sugárzás keletkezéséhez. A mai izzóknak szükségük van a töltőgázra hogy a magas hőmérsékleten izzított volfrám kigőzölgése és a üvegburán lecsapódása minimális legyen és ezzel élettartama hosszú.
Röntgensugárzás keltésére csak a megfelelően nagy vákuumú elektroncsövekkel van esély ami kibírja a nagyfeszültséget és le tudja adni a keletkező tetemes hőt pl. TV nagyfeszültségű szabályzócsövek, lokátoregyenirányítócsövek, ...
Egyetértek, tehát ha nincs elég nagy vákum, és a feszültség együtt, akkor a röntgen mennyisége egyenlő a 0-val. Még a tv képcső sem nagyon alkalmas komolyabb röntgenhez.
Mindenképpen lefékezi az elektronokat a gáz, ez érthető. Sugárzás lesz is, csak lágyabb, mint kisebb nyomáson.
Sőt mondok még valamit. Ha egy 40MeV-os betatronnal lődözöl levegőn, atmoszfériukus nyomáson wolframra, akkor is lesz röntgen, de 10 nagyságrenddel kisebb, mintha ugyanez vákumban történne.
Igaz, de a lényeg a "kis"-en van. 0,01-0,005 Hgmm között ami nagyságrendekkel erősebb vákuum mint az izzólámpák ritkított védőgázas tere. A hidegkatódos csövek elég rossz hatásfokkal működtek mivel a gáz sok energiát nyel el így erősen hűteni kell gyönge sugárzás mellett is. Még a vákuumozott izzólámpákban is a maradék gáz lefékezi az elektronokat így nem marad elég energiájuk röntgensugárzás keltéséhez.
Koszi, tobb csovet szedtem osze regebben egy fotoelektron sokszorozoval (фзy 19 M) egyut.
Ez utobbinak meg van az adatlapja.
Ez már morbid(a link.)
Akkor nézd meg ezt
Bővebben: Link
Sok rákos beteget,pl. pajzsmirigyrák esetében CT-re küldenek.Nem csökkenti ez a beteg esélyeit?
Pajzsmirigyrák példa kicsit morbid volt,de azért engem érdekelne,ki mit gondol erről. Elnézést,hogy elkanyarodtam a témától,csak a videóra reagáltam.
Nem tudom, CT-nél mekkora a megengedett dózis, de biztosan nagyobb, mint egy sima tüdőröntgennél. Hirtelen nagy dózis pedig mindenképpen ártalmas.
sugárvédelmi tanfolyamon azt tanították, hogy a CT 1,5 év háttérsugárzás dózisnak megfelelő, a mellkasfelvétel pedig 1 hét kb.
Üdv! Minden sugárzás növeli az esélyét a génmutációnak és ezzel a ráknak is de ha már úgyis mindegy több előny várható a diagnosztikától vagy a terápiától. Pl egyes rákfajtáknál sugárterápiával pusztítják a rákos és ezzel persze az ép sejteket is, de nagyobb eséllyel gyógyul mintha csak kemoterápiát használnának.
Wikipedián olvastam a CT működéséről.Ezek szerint létre lehet hozni síkszerű röntgensugár-nyalábot(szószörny).Ez alatt fókuszált röntgensugarat értünk?(van egy olyan érzésem,hogy nem,de lehet tévedek)Hogyan lehet létrehozni röntgen-sugárnyalábot?
Nem szeretnék ilyet létrehozni,csak próbálom a kíváncsiságomat enyhíteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |