Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   13 / 52
(#) MolnarG válasza Collector hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Az 1W-os ellenállások szükségesek vagy elég a sima 0,4 vagy 0,6W-os? Annak van valamilyen jelentősége, hogy 100uA-es vagy 1mA-es Deprez műszert használok?
(#) Collector válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Én 1W-osakat szoktam rakni. Lehet feleseket is. A deprez árama csak az egész áramkör fogyasztását csökkenti, vagy növeli.
(#) Laslie74 hozzászólása Nov 22, 2008 /

Egy felhasználási terület ami napjainkra kiszorult a közhasználatból a gumiipar-lobbi hasznára éppúgy mint az ujrafutózás: Portable Tire X-Rayer Shows Nails and Cuts
(#) Collector válasza Laslie74 hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Lehetne hordozható röntgent sokmindenre használni, csak ne legyen senki a túloldalán Pl épületek vizsgálatánál is.
(#) MolnarG hozzászólása Nov 29, 2008 /

Sikerült megszereznem a GM csövet, egy TUNGSRAM ND-124 -es üvegcsövet. Eredetileg kettő darabot kaptam, de sajnos az egyik cső már 100 darabra volt törve, úgyhogy azt visszaadtam. Reménykedem benne, hogy ez működik. Volt hozzá magyar adatlap is.
(#) Collector válasza MolnarG hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Nem értem, hogy működhet GM csőként egy üvegfalú cső. A belső üvegfelületen kell, hogy legyen felpárologtatott fémréteg szerintem.
(#) MolnarG válasza Collector hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Nos, ezen én is meglepődtem amikor kibontottam a dobozkát amibe volt, de keresgéltem neten
Idézet:
„glass Geiger Müller tube”
címszóval, és talláltam ezt az oldalt és ezen belül is ezt a csövet nézegettem ami szintén üvegcső és a leírásába ez van írva:
Cathode: most likely a tin oxide coating on inside of glass wall.
Szóval valószínűleg úgy van ahogy írtad, a belső falra van felvíve valami vékony oxidréteg...

De miért oxid? Nem elég, hogy az ón oxidnak elég nagy az ellenállása, még lehelet vékony is. Lehet, hogy ezzel csökkentik le a munkaellenállás értékét.
(#) imi84 válasza Collector hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

és akkor erre kell a látható fény ellen valami árnyékolás?
(#) Collector válasza imi84 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Hát lehet rá rakni, mert erős UV hatására lazán vezetni kezd a benne lévő gáz.
(#) edgar hozzászólása Nov 29, 2008 /

Uraim, a rajzon lathato (elvitek a fenykepezogepem s igy lerajzoltam)) geiger muller csovekrol ki tudna adni adatokat?
Kerestem a neten de nem talaltam semmit sem a csoveken lathato felirat szerint.
Ti benne vagytok a tenaban hatha valamelyikotok ismeri.
Bővebben: Link
(#) MolnarG válasza Collector hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Valami külső burkolat mindenképpen lesz rajta, hogy védje a törékeny csövet. Milyen anyagból lenne célszerű csinálni neki házat?

Általában az a szokás, hogy végablakos csöveknél ólommal vonják be a csövet, egyedül az ablaknál van egy rés, ahová szűrőket lehet rakni (alfa,béta, gamma méréshez). Én a nem végablakos csövemhez is esztergáltam egy kis alucsövet, mint árnyékolást (EM ellen is), és egy 1 centi vastag, cső hosszúságú rést martam bele, hogy abba az irányba legyen érzékenyebb. Szóval célfüggő a dolog.
(#) Laslie74 válasza edgar hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Üdv. Ha jól emlékszem a G19H a magyar gamma IH11 es műszernek a csöve. 450-550V közötti munkaponttal, a helyes értéket a háttérsugárzáshoz pár beütés /perc értékhez kell állítani, a műszer kalibrációjához ismert aktivitású sugárforrás kell.
(#) Collector hozzászólása Dec 14, 2008 /

(#) Laslie74 válasza Collector hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Nem rossz! Kár hogy 100€-st nem rejtenek bele. Egyszer hallottam hogy beszélő borsodis sörösdobozokat kerestek így de nem érte meg a munka, egy napig pakolták a rekeszeket és csak párat találtak az sem fizetett sokat.
(#) Collector válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Van egy házi készítésű geiger számláló, és egy CD V-715 ionizációs kamrás sugárzásmérőm. Egyikkel a szórt sugárzást, másikkal meg a direkt sugárzást lehet mérni. Nekem normális xray csövem van, csak még nincs kész a normális 100kV-os tápja. Hamarosan kész lesz
(#) Collector válasza Laslie74 hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Hát, lehet sokmindenre használni Majd én is kitalálok még néhány dolgot. Eredetileg én is akartam ilyen videót csinálni, de megelőzött. De azért megpróbálom.
(#) Laslie74 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Csak hogy pontot tegyünk a hülyeségre ami a topic elején burjánzott: egy izzóban túl nagy a gáznyomás ahhoz hogy elég nagy gyorsítást kaphassanak az elektronok a becsapódáskori fékezési vagy karakterisztikus sugárzás keletkezéséhez. A mai izzóknak szükségük van a töltőgázra hogy a magas hőmérsékleten izzított volfrám kigőzölgése és a üvegburán lecsapódása minimális legyen és ezzel élettartama hosszú.
Röntgensugárzás keltésére csak a megfelelően nagy vákuumú elektroncsövekkel van esély ami kibírja a nagyfeszültséget és le tudja adni a keletkező tetemes hőt pl. TV nagyfeszültségű szabályzócsövek, lokátoregyenirányítócsövek, ...
(#) Collector válasza Laslie74 hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Egyetértek, tehát ha nincs elég nagy vákum, és a feszültség együtt, akkor a röntgen mennyisége egyenlő a 0-val. Még a tv képcső sem nagyon alkalmas komolyabb röntgenhez.
(#) Collector válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Mindenképpen lefékezi az elektronokat a gáz, ez érthető. Sugárzás lesz is, csak lágyabb, mint kisebb nyomáson.
Sőt mondok még valamit. Ha egy 40MeV-os betatronnal lődözöl levegőn, atmoszfériukus nyomáson wolframra, akkor is lesz röntgen, de 10 nagyságrenddel kisebb, mintha ugyanez vákumban történne.
(#) Laslie74 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Igaz, de a lényeg a "kis"-en van. 0,01-0,005 Hgmm között ami nagyságrendekkel erősebb vákuum mint az izzólámpák ritkított védőgázas tere. A hidegkatódos csövek elég rossz hatásfokkal működtek mivel a gáz sok energiát nyel el így erősen hűteni kell gyönge sugárzás mellett is. Még a vákuumozott izzólámpákban is a maradék gáz lefékezi az elektronokat így nem marad elég energiájuk röntgensugárzás keltéséhez.
(#) edgar válasza Laslie74 hozzászólására (») Dec 16, 2008 /

Koszi, tobb csovet szedtem osze regebben egy fotoelektron sokszorozoval (фзy 19 M) egyut.
Ez utobbinak meg van az adatlapja.
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Ez már morbid(a link.)
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Jan 31, 2009 /

Akkor nézd meg ezt
Bővebben: Link
(#) belganarancs válasza Collector hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Sok rákos beteget,pl. pajzsmirigyrák esetében CT-re küldenek.Nem csökkenti ez a beteg esélyeit?
Pajzsmirigyrák példa kicsit morbid volt,de azért engem érdekelne,ki mit gondol erről.
Elnézést,hogy elkanyarodtam a témától,csak a videóra reagáltam.
(#) Collector válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Nem tudom, CT-nél mekkora a megengedett dózis, de biztosan nagyobb, mint egy sima tüdőröntgennél. Hirtelen nagy dózis pedig mindenképpen ártalmas.
(#) Laller válasza Collector hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

sugárvédelmi tanfolyamon azt tanították, hogy a CT 1,5 év háttérsugárzás dózisnak megfelelő, a mellkasfelvétel pedig 1 hét kb.
(#) Laslie74 válasza belganarancs hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Üdv! Minden sugárzás növeli az esélyét a génmutációnak és ezzel a ráknak is de ha már úgyis mindegy több előny várható a diagnosztikától vagy a terápiától. Pl egyes rákfajtáknál sugárterápiával pusztítják a rákos és ezzel persze az ép sejteket is, de nagyobb eséllyel gyógyul mintha csak kemoterápiát használnának.
(#) belganarancs válasza Laslie74 hozzászólására (») Feb 1, 2009 /

Wikipedián olvastam a CT működéséről.Ezek szerint létre lehet hozni síkszerű röntgensugár-nyalábot(szószörny).Ez alatt fókuszált röntgensugarat értünk?(van egy olyan érzésem,hogy nem,de lehet tévedek)Hogyan lehet létrehozni röntgen-sugárnyalábot?
Nem szeretnék ilyet létrehozni,csak próbálom a kíváncsiságomat enyhíteni.
Következő: »»   13 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem