Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   63 / 507
(#) Bonanza02 válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

"neked csak a kész kell, amit valaki más kitalált, megcsinált, szenvedett vele, keméyn pézt ölt bele"

Na látod, ez az: EGYÁLTALÁN NEM ISMERSZ!
Nekem 23 éves szakmai múltam van és mérnök végzettségem. Az "A" osztályú erősítők építésétől kezdve a hangszórók tekercseléséig,gyártásáig,hangfalak gyártásáig,4x200W-os erősítők gyártásáig,inverterek gyártásáig,20 éven keresztül TV,videó javításig mindennel foglalkoztam.(és akkor ez még a 10% volt,mert a GSM mérnöki dolgokról nem beszéltem)

Te meg 6-7 éve...
(#) gulyi88 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

oké elsimerem a szakmai múltadat!
én csak 20-30 oldala ismerlek, nem 20 éve!
ezalatt így ismertekek meg, ezt mutattad magadból.
(#) watt válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Idézet:
„Nekem 23 éves szakmai múltam van és mérnök végzettségem.”

És hazug is vagy(kérdés!)? Vagy ha netán igaz, amit állítasz, akkor meg bújj el, mert amiket eddig itt összehordtál ,az a szégyen netovábbja! Méghogy márnöki végzettség! Vegyész?

Ha nagyon kötözködsz, szépen idézgetem azokat az egetverő marhaságokat, amiket eddig itt előadtál!

Kérek egy moderátort intse rendre Kissanyit és Bonanzát, mert rombolja a topic színvonalát(hangulatát) és a rosszindulatú kötözködésen kívül napok óta mást nem látni tőlük. Ebből itt nagyon sok embernek már elege van, amit már többen jeleztek is! És kérem itt ne vegyétek figyelembe, hogy esetleg néha szakmailag véletlenül még értékelhetőt is írtak! Ilyen stílusban ne osztogadsák itt az észt(ész nélkül), mert nem kíváncsi rájuk senki!
(#) kissanyi válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

"működik ez tény! de a terhelés szabja meg hogy milyen legyen az inverter! ezt rákötnéd egy aszinkron motorra (persze egyfázisú kondenzátoros)
nemtudom mit szólna hozzá, lehet hogy elindulna de annyi biztos hogy nem tetszene neki!
míg egy fűtőszál vagy izzó esetleg SMPS táppal szerelt kütyü vígan elmegy róla."

Idézet tőled.

No comment.
(#) gulyi88 válasza kissanyi hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

legyélszives és kommentáld! fejts ki bővebben..
(#) kissanyi válasza gulyi88 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

A véleményed önmagáért beszél.
Megpróbáltam, hogy presztizs vesztés nélkül gyere ki a dologból. Nem fogadtad el.
Szerinted, mit kellene a tőled idézett részen megmagyarázni, félre magyarázni?

A lényeg, hogy állításoddal ellentétben mid a kétfázisú, mind a háromfázisú, rövidre zárt forgórészű motor jól érzi magát nem szinuszos feszültségen is.

Részemről a témát lezártam.
(#) Bonanza02 válasza watt hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

"osztogadsák"

Ez vagy te kedves watt.Elhatárolódok tőled minden téren (ebbe beletartozik a kommunikáció is).

Én megszavaznék wattnak egy figyelmeztetést mostmár.

Húú, tényleg nem mondtam igazat. Nem egy mérnöki diplomám van,hanem kettő.
(#) gulyi88 hozzászólása Nov 29, 2008 /

..kívülről nézve csak itt öljükegymást, dehát ez tesz minket emberré..
(#) Riggs hozzászólása Nov 29, 2008 /

Régebben én is építgettem invertereket. A legnagyobb 1KW-os volt és hagyományos trafós. Mintha cementeszsákot cipeltem volna... 20db IRF540-es FET ketyegett benne, amiből idönként 1-1 megadta magát. A rövidzár védelmet nem nagyon tudtam megoldani. Gondolom a négyszögjel meredek felfutó éle miatt a FET hamarabb túllépte a maximális áramát, mintahogy a védelem életbe lépett volna.
A szinuszos inverterek és frekvenciaváltók alapvetően másképp működnek. A kisfeszültséget 100KHz-en feltranszformálják 300V dc-re, amit aztán ugy szaggatnak meg, hogy a négyszög szélességét a szinusz pillanatnyi értékének megfelelően válasszák meg. Érthetőbben a szinusz jel sok kis négyszögjelre van felhasítva. Ez oszcilloszkópon szépen látható.
A fogyasztók ezt gyakorlatilag nem veszik észre. A rövidzárvédelem is hatásosabb, hiszen nullátmenet után fokozatosan emelkedik az áram, "van idő" szabályozni. Szinuszosat még nem építettem, viszont sokat javítottam, ezek a mérési tapasztalataim.
(#) Iszkakof István hozzászólása Nov 29, 2008 /

Ma, nem mindennapi megtiszteltetésben volt részem. Egy Úr szélerőművet akart készíttetni velem. Van egy halastava, és mellé építene valami menedéket (ki tudja mekkorát), a 24 V-os szélerőmű szolgáltatja majd az energiát. Azzal tanácsoltam el, hogy nincs még elég tapasztalatom.
(#) pudding1 hozzászólása Nov 29, 2008 /

Nagy nehezen átrágtam magam az elmúlt pár nap termésén és arra a következtetésre jutottam hogy egy kicsit elvonulok pihenni, mert ami marhaság itt előkerült attól kikészült a gyomrom...... Nem gondolom hogy bármiféle jogom lenne megítélni másokat, de mióta egy másik fórumon egy állítólagos villamos mérnök felsorolta nekem az elektromos jármű meghajtásához -szerinte- felhasználandó alkatrészeket:1db 120Ah- akku+ autó önindító+mágneskapcsolók.....nos azóta valahogy nem igazán hiszek az ilyen állításokban hogy kinek hány meg milyen diplomája van.(Vagy ha igaz akkor már értem miért tart itt ez az ország és ebből következik hogy még egy darabig itt is maradunk.) Mindössze az a probléma ezzel az egésszel ami itt elhangzott hogy aki szeretné tudni mi az igazság, nem tudja eldönteni hogy kinek is higgyen mert minden elhangzott oda-vissza.
Az én személyes tapasztalataim (nem muszáj egyetérteni): A neodym mágnes nagyon sokáig megőrzi az erejét(min.10év, mert én akkor vettem az elsőket, és azóta is forgalmazok ilyet) ellenben a ferrit nem csak hogy 10x gyengébb, hanem az tényleg pár év alatt elveszíti a mágnesességét. Ár és teljesítmény arányában a neodym a jó választás. Természetesen léteznek jobbak és erősebbek is, de amennyivel drágábbak-nem éri meg.
A trapéz inverterrel nálam egyedül a Saeco kávéfőző nem akar normálisan működni, azon kívül minden! Keringető szivattyúnak, szünetmentes tápnak, tv-nek,hűtőszekrénynek a hangjában lehet hallani egy jellegzetes "brummogást", ezen kívül nincs eltérés a sínusoshoz képest, áramfogyasztásban sem.
A szélgenerátor telepítéséhez a hatályos jogszabályok alapján földtől számított 6 méterig, tetőre szereléskor a gerinctől számított 3 méterig bejelentési kötelezettség sincs, de fontos hogy ezekbe a méretekbe beleszámít a lapátok hossza is. (Pl. 75cm-es lapátnál a földtől 525cm-ig lehet feltenni a generátort.)
És most kezdhetek csuklani mert elkezdenek emlegetni....ez van.
(#) Bonanza02 válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Nem,nem mondtál semmi elképesztőt. Ha forgalmazod,akkor gondolom tudod azt is,hogy a kínai tömeggyártásnak köszönhetően csökkent az ára a különleges mágneseknek.Ezért kezdenek áttérni a szamárium-kobald mágnesekre.Ezek picivel gyengébbek ugyan,de nem oxidálódnak és a hőmérsékleti hatásoknak is jobban ellenállnak.
Csak ennyi.Az más kérdés,hogy amerikában,ausztráliában is vannak hasonló szélturbina építő fórumok,és ott nem javasolják 800W alatti generátorokhoz.

"1db 120Ah- akku+ autó önindító+mágneskapcsolók.....nos azóta valahogy nem igazán hiszek az ilyen állításokban hogy kinek hány meg milyen diplomája van.(Vagy ha igaz akkor már értem miért tart itt ez az ország és ebből következik hogy még egy darabig itt is maradunk.) "

A hazai mérnök társadalom nevében kérek tőled elnézést az illető helyett is.Nem volt tisztában a teljesítmény viszonyokkal.Ez van.
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Annak idején a Műszaki Főiskolán az első héten így kezdte Söller úr(lehet, hogy nem jól irtam a nevét, régen volt): Uraim, felejtsék el amit eddig tanultak.
Itt az az igaz és azt kell megtanulni, amit én mondok!
Ahogy befejezte az előadását, lementem és kiiratkoztam(még aznap)...
(#) pudding1 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Köszönöm hogy pozitívan álltál hozzá a hozzászólásomhoz, és mindenkinek sok sikert kívánok a további érdemi munkához!

Más.... Talán először a permanent kft. -től tudtunk elfogadható áron kisebb teljesítményű szélgenerátorokat vásárolni, és vezetője Kozma Úr több fórumon, telefonon és személyesen is segítette a szélgenerátor építőket, nemcsak az általa forgalmazott, hanem az épített és tervezett szélkerekekkel, töltésvezérlőkkel kapcsolatban is. Sajnos egy tragikus baleset elszólította Őt közülünk....Nyugodjék békében! :no:
(#) Bonanza02 válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Nem tudom,hogy Bencére gondoltál-e,de nyugodjék békében ő is.
Sajnos senki nem élhet örökké.
:sir:
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 29, 2008 /

Ez mikor történt?
A nyár végén voltam benn náluk. Személyesen nem ismertem őket, de szerintem vele beszélgettem. Bár csak érdeklődtem, nagyon előzékenyen fogadott,és hosszasan beszélgettünk.
(#) lehar válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Szerintem vannak ,,,érdek körök,,, akik mindent megtesznek az általában zöld energia elöállitása ellen,ennek egyik modozata a ködösités.(néha nagyon jól átgondolt számitásokkal felvértezve).Már volt ,,,beszélgetésem,,, olyan emberrel aki a MÜKÖDŐ rendszeremröl akarta bebizonyitani hogy ez nem jó.Áramtermelésre inkább használjak benzinmotoros generátort.....stb.Hogy ez mire jó neki?,szerintem még ő se tudja biztosan.
(#) pudding1 válasza lehar hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Stimmel! A fél világ tele van pakolva avval a fajta generátorral ami nálad is van (ausztráliától alaszkáig) és mégis folyton azzal jön valaki hogy az nem működhet.....Nekem is itt vannak letekerve a drótok, megvannak a korong mágnesek, van műgyanta, egyszerűen csak neki kellene állni, de valahogy mindig halogatom. Nekem valahogy vonzóbb a hagyományos generátor formájú rendszer, de ettől függetlenül nem állítom hogy a másik fajta nem működhet. Más: az fd 1.5-300 as szélgenerátor forgó részén 8db 40x25x5mm es neodym mágnes van és ehhez van 36 tekercs. Összehasonlítottam a saját 40x20x10mm es mágneseimmel és az enyémek erősebbek (ha minden igaz N35-ös). (Próbálkoznék más méretűekkel is, de most ebből van készleten) Arra lennék kíváncsi hogy ki hogyan tuningolná ezt a generátort egy új forgófésszel az adott 40x20x10-es mágnesekkel, ill. ha lenne más mágnes akkor mekkora és hány darab kellene. A cél amit el szeretnék érni hogy alacsonyabb fordulaton termeljen mint eddig, vagy ha ez nem megy akkor azonos fordulaton az új forgórésszel több A-t adjon le.(lehet hogy a kettő ugyanaz???)
(A mágnesek erejét műszer hiányában úgy hasonlítottam össze hogy mágnes és egy 100ft-os közé 2 üveglapot tettem. Felül a mágnes, alul a 100-as függ a levegőben. Elkezdem felemelni a mágnest a felső üveglappal, és ahol a 100-as leesik azt a távolságot lemérem.Egyszerűbb az eset ha vannak kisebb pl.5x5cm-es üveglapjaink, és ezeket rakosgatjuk egyessével növelve a db-számot. A gyári forgórészen lévő mágnesek 24mm-ig ez enyémek 30mm-ig tartják meg a százast. -elnézést ha már leírtam egyszer ezt a módszert-)
És még egy kérdés: a forgórész úgy néz ki mintha egyszerűen egy vas korongból lenne kiesztergálva és abban vannak a mágnesek. Lehetséges ez? Jobb lesz ha én is így csinálom, vagy inkább műanyagból legyen?
(#) Bocy hozzászólása Nov 30, 2008 /

Ehhez mit szóltok ? Kivitelezhető és mire lenne alkalmas ? Az emlitett kaszkádos kivitel is alkalmas e háztartási gépek - berendezések űzemeltetésére ? http://fenykapu.free-energy.hu/pajert6/HazInverter.html
(#) Riggs válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Az FD1.5-300-ban a tekercsek vasmagon vannak? Terhelés nélkül nehéz megforgatni a forgórész tengelyét?
(#) mjoy válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Szia!
Nálam a forgórészen kicsi mágnes szeletkék vannak körbe 42 db , ebből több sor egymás mellett hosszában. Kb . 2-3 mm vastag a szeletkék.
Az állórész 36 hornyú . 3X7 tekercs van bent ,csillagba kötve.
A méh telepen találtam .
Összedobálták ,megnyomták,törték ..
Sajnos a tengely és pajzs sérült .
A tekercs földzárlatos volt ,tele volt vizzel.
Sokat dolgozott vele a tekrcselő mire be tudta rakni a vezetékeket .Huzós lett a tekercselés .
Ezt 5: 1 áttételel hajtóm.

Enek mintájára kellene épiteni egy erőssebb mágnesekkel rendelkezőt,amin most még csak gondolkodom.
A kiindulás egy régi 4 KW -os motor .Nagy átmérőjő.Mondjuk evig?
Az álorész 36 hornyu minimum vagy több kellene.
A forgorészre körbe be kellene rakni 25db-ot a te erös mágneseidből.4 sorban egymás mellett kicsit megcsavarva.
Lehetne használni az eredeti forgórészt is.
ehez már nem kellene áttátel sem.

A mágnest mivel lehet ragasztani megbizhatóan , rendesen ?

Mást téma . Kedd délelöti orákban otthonvagy?
(#) Riggs hozzászólása Nov 30, 2008 /

Egy napelemekkel foglalkozó honlapon ezt a frappánsan megfogalmazott mondatot találtam:

Az általunk forgalmazott napelemek éjszaka, holdfényben is működnek. Energiatermelésük ekkor zéró (0).
(#) pudding1 válasza Riggs hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Üdv! A szokásos vaslemezkés generátor felépítés, pont mint az autóknál-tehát vasmagos.
(#) Gyuri.3000 hozzászólása Nov 30, 2008 /

Üdv!

Volna egy kérdésem,ha pl. 50x10x10-es mágnesek vannak akkor ezt kell a tekercs belső méretének venni? Valamint honnan tudom meg, hogy milyen "erős a mágnes" árlistából nem ott csak méret van feltüntetve és hogyan lehet kiszámolni, hogy hány menet kell 1V-hoz adott V sebességen? Ha jól sejtem az Ui=B*L*V, de B értékét egy mágnesnél hogy kapom meg? Sok buta kérdés
és valamikor még tanulnom is kellet ilyet, de annak már majd 20 éve. Ha valaki segíteni tud azt köszönöm.
Én még csak a nagyon elméleti fázisban vagyok és most kezdenék tesztelgetni házi készítésű generátorokat. Jelenleg toronyházban lakom, de ez talán hamarosan változik és addigra szeretnék vele előbbre haladni.

(#) watt válasza pudding1 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Idézet:
„A fél világ tele van pakolva avval a fajta generátorral ami nálad is van (ausztráliától alaszkáig) és mégis folyton azzal jön valaki hogy az nem működhet.....”

Mármint a vasmagosokra gondolsz? Persze, hogy működik. Mostanában a vasmag nélküliek vannak favorzálva. Ennek csak egyetlen egy oka van, otthoni körülmények között könnyebb elkészíteni.

A hatékonyságot csak elvileg lehet növelni egy kész generátoron, gyakorlatilag nem biztos, hogy megoldható. Gondolok itt a vezeték átmérő növelésére, a menetszámok növelésére, a rések csökkentésére.
A mágnesek erősítése csak akkor kifizetődő, ha a tekercsek elbírják a nagyobb terhelést.

Más kivitel esetében, minél nagyobb átmérője van egy generátornak(nem kívül ), annál nagyobb sebességgel halad el a mágnes a tekercsek előtt ugyanakkora fordulaton nézve. Nagyobb átmérő több tekercset és több mágnest is kíván, hogy a gerjesztett feszültség ne lüktessen nagyon. Egy horizontális kerék fordulatszáma nem annyira kívánja meg a rengeteg pólust, mint a vertikális, de egyiknek se lehet elég sokat tenni. (A kulcsi erőmű 200 pólusú, direkt hajtású, de azért nem ez a cél, én 30-40 közötti tekercset tervezek, 40mm-es korong mágnesekkel)
Gondolom az ártól sokan elriadtok, de ha figyelembe vesszük, hogy egy évben milyen a gázszámlánk, akkor ez az ár nem is tűnik olyan soknak(60...200eFt-ról beszélünk 60..80mágnes esetében.)
(#) watt válasza gerry hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Gondoltam kicsit referálok, hol járok.
Kész az áramkör, és a program félig. A winchester motorjának a jeladóit sikerült életre keltenem, és jelenleg a fordulatszámot tized pontossággal át tudom küldeni a PC-re soros vonalon keresztül. Következőkben a PC-re írok egy grafikonos adatgyűjtő programot, ami kirajzolja és eltárolja az adatokat.
Az áramkör áram és feszmérő része is kész, erre kell még a progit a PIC-be megírnom. Lassan de haladok. Remélem egy héten belül sikerül legalább egy egyszerű mérést elvégezni (a ventillátor fordulatszám szabályzása közben mérném a kerék fordulatát első körben terheletlenül, majd letakarnám a széllel szemben forgó oldalát. A két mérés eredményét tanulságos lenne összehasonlítani, szerintem....)
(#) kitt hozzászólása Dec 1, 2008 /

Hali mindenkinek. Az lenne a kérdésem, ha megcsinálok
egy generátort hogy kössem össze a tekercseket?
Ugyértem sorba vagy párhuzamosan?
(#) lehar válasza kitt hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Ez igy megválaszolathatatlan.Ird le milyen generátort csinálnál?
(#) kitt hozzászólása Dec 1, 2008 /

igazad van. 16db állómágnes 16 db tekercs.
(#) szsrobert hozzászólása Dec 1, 2008 /

Itt egy kis méretű tábori szélerőmű:
Következő: »»   63 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem