Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
A problémám a következő lenne: van 1 számítógépem, ami dos-os üzemmódban fut, de a horizontális frekvencia:36.9kHz, még a vertikális 96Hz, ezért ez nem jelenik meg a mai lcd monitorokon, mivel általában max. 75 Hz-en működnek. CRT monitort nem tudok használni különböző indokok miatt. A felől szeretnék érdeklődni, hogy nincs e valamilyen vga konverter, amivel a vertikális frekvenciát lekonvertálhatom, vagy átalakíthatom, esetleg nem létezik e másfajta megoldás. Válaszotokat előre is köszönöm.
Erős a gyanúm, hogy ehhez spec. monitor tartozott, a régi kártyáknál sem volt divat 75Hz fölé menni - pláne nem DOS módban. Ha lehet, tegyél bele egy régebbi VGA kártyát, az alapból tudni fogja a dolgát.
Ilyen konvertert csak úgy lehet építeni, hogy digitalizálni kell (ha analóg) a kimenőjelet, RAM-ba írni, majd onnan a szokásos (szükséges) módon kiolvasni a megfelelő frekivel. Nem kispályás feladat, régen a Brooktree cég gyártott mindenféle video IC-ket, talán fellelhető még ilyen. (azóta ez a feladat is értelmetlenné vált) Még nekem is van itt egy baromi nagy CRT monitor, hozzá való fél A4-es lap méretű kártyával... Már 15 évvel ezelőtt sem volt jó semmire...
Vannak kulonbozo segedprogramok, amik kepesek a videokartyak beallitasat, ezaltal a kiadott jelet megvaltoztatni.
A regebbi videochipek leirasai megtalalhatok a neten, az osszes regiszterrel egyutt. Igy nem tul nagy feladat, akar egy debug programmal szepen hexankent atirni. De valoszinuleg ilyen powerstrip-szeru program letezik DOS ala is, pl. hasonlo a whatvga.exe, ahol mondjuk tesztelheted a kulonbozo uzemmodokat es latni fogod az LCD-n, hogy melyik megy.
Sziasztok!
Karácsonyra szeretnék venni egy TFT monitort. Ehez lenne néhány kérdésem. Mi a külömbség a TFT és a TFT Wide között. Melyiket érdemessebb megvenni? Én SAMSUNG-ra gondoltam, mi a vélemény róla? Kontraszt, fényerő és a reakcióidő legalább mennyi legyen? Előre is köszi üdv: peti0227
Szia!
Attól függ mire kell. Internet, filmnézésre 25ms-es is jó. Játékra 8ms vagy az alatt legyen. Én legalábbis így tudom.
Internere és filmre kellene.
Ezek szerin az 5ms is jó nekem, nem fontos a 2ms? Idézet: „Mi a külömbség a TFT és a TFT Wide között.” A Idézet: jelentése, széles. Tehát a széles, 16:9 arányú képernyőt különböztetik meg ezzel, a 4:3 tradicionális monitortól. Azt pedig a felhasználás módja/pénztárcád dönti el hogy milyen hypi-supi monitort veszel. „Wide”
Félreértettél. 25ms is jó neked. Játékra kell minél gyorsabb monitor.
köszi, hogy válaszoltál.
Nem értettelek félre, csak én minimum 5ms-os monitort akarok venni. A kontrasztról nem tudsz valami infót? Miért jobb a 8000:1 mint a 300:1?
Válaszidő: egy képpont alapállapotból történő kigyújtásához, majd teljes kioltásához szükséges idő ezredmásodpercben megadva (ms = millisecundum). Minél jobb ez a képpont-reakcióidő, a kijelző annál gyorsabb és folyamatosabb képváltásokat tud megjeleníteni. Lassú kijelzőn a gyorsan mozgó téma zavaró, ún. utánhúzási jelenséget produkál, azaz az elmozduló objektum "szellem-körvonalai" kis ideig még homályos udvart hagynak hátra maguk után.
Kontraszt-arány: az egymás mellett megjeleníthető legsötétebb (kioltott) és legvilágosabb képpontok közötti fényintenzitás-különbség aránya. Az aktív kijelzőpanel feketéje a háttérvilágítás miatt nem tökéletesen fekete, így minél magasabb egy monitor kontraszt-aránya, annál kontúrosabb, élesebb különbségeket képes megjeleníteni.
Még az érdekelne, hogy léteznek ezek a vga konvertekek, azzal talán sikerülhetne. Ha van valakinek, akkor leírhatná a tapasztalatait.
Szia!
Nem. Az nem erre van. Azzal TV jelre lehet konvertálni.
Szia, próbálgatni kell, itthon az egyik (Acer AL1913) vert. 60Hz-120Hz-ig rá tud húzni az analóg VGA-ra.
Esetleg nem lehetne XP alól és parancssorból futtatni?
Szia, sajnos nem lehet Xp alól futattni, mert nem vinyóról dolgozik, hanem egy háttértároló chipről. Igazából az op rendszert sem tudom megállapítani, mivel mikor bekapcsolom azonnal betölti a programot. Próbálgattam a biosba belépni, de ez eddig nem sikerült elővarázsolnom. Lehet nincs is.
Az a ROM chip (?) hol van, milyen kártyán?
Még nem szedtem szét a gépet, mert ahhoz egy kicsit drága. Csak a CRT monitort akartam lecserélni LCD monitorra.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |