Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Idézet: „A helyzet jelen pillanatban az, hogy a lakás összes pontján végigmértem mindent, főként a dugaljak és radiátor-rendszer kapcsolatára fókuszálva.” Kérdés, hogy mit mértél feszültséget, vagy ellenállást? Mert ez a feszültség különbség csak akkor keletkezik, ha a konnektorba olyan fogyasztó van bedugva, amiben ez kapacitív osztó benne van! Ha korrektül le akarod próbálni a hálózatodat, akkor a védővezető és a nullavezető közti ellenállást kellene lemérni! Ugyanis a be nem kötött védővezető és a radiátor közt nem fogsz tudni feszültséget mérni! Egy egyszerű ellenőrzés: egy földelt hosszabbító segítségével dugd be a többi konnektorba is a számítógépet, és ha ott is megjelenik a feszültség, akkor hiányzik a védőföld! Lakótelepi lakásban erre nagy esély van!
Van néhány fajta. Gugli szerint...
Kösz!
Hello!
Azért elárulom, hogy az analóg VU méter is egy Deprez műszer. (Csak néha nem lineáris kitérésű, de nem véletlenül) Ha egy 10A-es árammérőd van, akkor az lehet egy lágyvasas műszer, ami egyen és váltóáramot is tud mérni. (Ez felismerhető is általában nem lineáris a skálázása, valamint a skálán ábrázolva van egy tekercs, benne a vassl.) Ezzel, feszültséget mérni nem igazán tudsz. (Mert egy bazi vastag tekercs van benne csak) Ha tényleg ampermérőd van, akkor 150W mellett van még egy lehetőség, hogy nem a feszültséget méred, hanem az áramot. Ekkor a Shunt ellenállást növelni kell, vagy a tekercset kell áttekerni nagyobb menetszámra. (De ha egyenáramú a műszer akkor nem igazán lehet, mert nem tudod a diódákat beiktatni, vagy nagy lesz a linearitási hiba) Másik lehetőség, hogy egy Deprez alapműszer van kiegészítve egy Shunt ellenállással (belül, vagy kívül). Ezt már használhatod feszültség mérésre, ha megszabadítod a Shunt ellenállástól. Akkor meg kell mérni, mekkora áramra tér ki végértékre, és ehhez már kiszámítható az előtét ellenállás értéke. (Az egyenirányító használata miatt nemlineáris lesz a skála, de 230V-nál már ez elhanyagolható) De nem tudom, miért nem jó, egy VU indikátor, mikor szerintem Te a feszültséget nem mérni akarod, csak "indikálni". üdv! proli007
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy: Az előlaphoz szeretnék ledet kivezetni. És ennek a kábelének nem kell vastagnak lennie. Én arra gondoltam hogy audió kábellal megcsinálnám. Hogy a föld legyen mondjuk a negatív a jel pedig a pozitív. És akkor így csupán egy vékony kábel menne, és az esztétikusabb lenne. Szerintetek ez jó ötlet?
Sziasztok
Korábbi kérdésemmel kapcsolatban: Csak belekukkantva nem láttam az oszcilloszkópban égésnyomokat, meg semmi különösebbet. Mindenkinek köszönöm, aki segítő választ adott, és ezúton közlöm: nem sürgős most, kicsit hanyagolom, tanulmányi dolgok jöttek közbe, amelyek halaszthatatlanok. Majd még pár hét múlva, ha nem gond, feldobom megint mint témát. Mégegyszer köszi mindenkinek! Üdv: W
Hello!
Gondolom az "audió kábellal" árnyékolt vezetéket értettél. De az tökéletesen megfelelő, mert az a néhány mA áram szinte akármelyik vezetéken elcsámpázik odáig. üdv! proli007
Lehet hogy nem ide való. Az Unitra BETA DSS201-es nek hány volt tápfeszültség kell?
Sziasztok.Rádió távirányítással(repülőgép modell) kapcsolatos kérdésben szeretnék segítséget kérni.Olyan rádió-adót szeretnék vásárolni,aminek a hatótávja 10-15 km.Sajnos nem találtam idáig sehol,és nem tudom,hogy egyáltalán létezik-e gyáriba ilyen,vagy úgy kell "maszekon" csinál(tat)ni.Szóval ha létezik hol tudnám beszerezni,ha csak csinál(tat)ni lehet akkor ki,és hol tudna nekem ilyet csinálni.Előre is köszönöm a segítséget.
Oké, köszönöm szépen! Akkor azzal oldom meg.
Szia!
Nem tudom, melyik tápfeszre gondolsz, úgy tudom, az egyenirányítás után a pufferen, a végfokhoz menően 36V van, és abból még ő stabilizál kisebbet az előfokoknak és hasonlóknak. Egyébként pl. itt van bővebb info: Bővebben: Link
Felfelé 15 kilométerre elegendő 0.1 watt.
Talajszinten ( hegy mögé ) 15 kilométerre kell 50 watt.
Szia.Sajnos gyenge vagyok elektronikából,azért írtam,hogy "csinál(tat)ni" kellene. Ha én állnék neki,nem sok jó sülne ki belőle.Ha valaki ért hozzá esetleg,és tud ilyet építeni(és akar is),felvenném vele a kapcsolatot.Vagy gyáriba is érdekelne,csak nem tudom,hogy hol lehet ilyet találni.Ha van infód ilyenről,azt megköszönöm.
Hello!
Szerintem kereskedelmi forgalmú készüléket nem fogsz találni, és én sem készítenék ilyent. - Mert a kimenő teljesítmény határa törvényben letett szabványokhoz kötött. - Mert gyakorlatilag is értelmetlen ilyen teljesítményű adót készíteni, mert ilyen távolságból még a gépet sem látod, nem még hogy merre tart. - Amatőr készítése úgy mint használata törvénybe ütköző cselekedet. (Amúgy a távolság növekedésével a szükséges teljesítmény négyzetesen nő) üdv! prolli007
Értem.Nem tudtam,hogy törvénybe ütközik.Inkább a mechanikai területen mozgok.Elég nagyméretű lenne a gép,ezért nagy tér kell neki a manőverezéshez.És nem folyamatosan lenne ez a távolság(10km) adó és vevő között,csak biztos ami biztos nehogy lepottyanjon.Szerintem 3-4,max 5km körül mozogna,a repcsi,de ezt nem lehet a földről kiszámolni pontosan.Inkább túlméretezésre gondoltam,minthogy újat kelljen gyártani.Hol tudom megnézni,hogy mennyi a törvényes határ teljesítmény ügyben?Köszönöm.
Szia
Ugyan nem foglalkozom igazán a témával, és én eddig 500 mW -ról tudtam, de egy google -s tárolt változatú honlapon ezt találtam: "A fenti értékek elméletiek. A gyakorlatban 2.4GHz es sávon nem szokás 2km feletti távolságok áthidalása. Ennek az az oka, hogy a kisugárzott teljesítményt törvény limitálja, nem lépheti túl a 100 mW EIRP (20 dBm) értéket, ezen felül a 2.4GHz-es sáv túlzsúfolt, viszonylag nagy FM értékekkel érdemes dolgozni. " A forrás A nem tárolt változat egy üres oldal volt. Lehet, hogy már nem aktuális információ. Üdv: W ui.: Utólag átnézve, lehet hogy hülyeséget linkeltem be. Ez wlanos rádiókapcsolatokról szól. Ettől függetlenül a rádióadó max teljesítménye még lehet hogy ugyanennyi.
Átolvastam,sok hasznos infó van benne.Köszi.
Szeretnék csinálni egy ir kapcsolót.
A lényeg, hogy a lehető legkevesebb áramot vegye fel készenléti időben. 3V-al kéne működnie, de csak 5 V-os érzékelőt találtam: SFH 5110-36 Fotodióda + szűrő 36 kHz Átnéztem az adatlapját, de nem találtam infót arra, hogy mennyit fogyaszt várakozás közben. (Amúgy egy AVR-t kapcsolgat majd ami egy szervót fog mozgatni). Ja még egy nagyon durva kérdés: Egy 3V-os gombelemből tudok valahogy 5V-ot csinálni? (a probléma az, hogy mindent 5V-ra készítettek mint pl ezt a fotodiódát is és azt nehéz produkálni, 2db gombelem luxus, a ceruzaelemből meg egy raklap kell, hogy elérje a kívánt feszt.)
Az ilyen áramköröket nevezik step-up -nak.
Helló!
3V-ból 5V-ot csinálni DC-DC konverterrel lehet. Pl.:Bővebben: Link
Köszönöm, sokat segített.
Még egy dologról, hogy ezek mennyire veszélyesek a fogyasztásra? (mármint zabálják az áramot vagy nem lényegesek?). Az árak tényleg borsosak lehet, hogy inkább a ceruzaelemek mellett döntök max nagyobb dobozt használok .
Sziasztok! Van egy trafó, rajta +-15V stabiizálva az lenne a kérdésem, hogy a trafóról leszedhetek még egy külön egyenirányítóval 9V- ot stabilizálva? Egy kis motornak kell a 9V a +-15V pedig egy áramkörnek.
Hello!
Ehhez a tápod rajzát, trafó adatait is látni kellene. - Ha a trafónak lenne még kivezetése, akkor lehetséges. - Egyébként is készíthetsz 9V-ot a 15V-os tekercsről, csak a veszteség lesz nagyobb. (A motor, valószínűleg sokkal többet eszik, mint a +-15V-os egység.) üdv! proli007
Üdv!
Tudnátok nekem ajánlani egy olyan opto érzékelőt, amit kb 80-100cm-re tudok elhelyezni? Ami ha megszakad a jel akkor sikit! Köszike!
Ez egy kicsike trafó 3 kivezetéssel 15v a két szélsőn ebből a 3 kivezetésből van egy +-15V os stab. a trafó két szélső kimenetéről akarnám a másik 9V ot lekapni ha ezt így lehet, mert ugye mint írtad a motor többet eszik na hát itt a gubanc, van itt egy 9V ost trafóm is csak azt már másba beápítettem a 12V osaim meg böhöm nagyok és ha így megoldható lenne egy tápról a 2 akkor nem kéne vennem trafót.
Sziasztok!
Ez a kondi egy 220nf-os kondi. Az lenne a kérdésem, hogy a kondin melyik a negatív láb? Mellékelem a kondit, ugyan ilyen csak nem ezekkel az értékekkel.
Fóliakondi, ahol a csík van, az a negatív pólus.
Sajnos nem tudok képet mutatni, mert nem otthon vagyok. De az a hosszú fekete csík minden Remix kondin rajta van, esetleg más színnel. De azt nem értem: a fólia kondi mióta polarizált??? Én ilyen kondit használtam váltóra és semmi baja nem lett!
Sziasztok!
Számítógépem hangját szeretném a házimozi dvd lejátszójával összekötni. A problémám azzal van, hogy amikor vettem a lejátszót nem figyeltem eléggé, hogy megfelelő mennyiségű bemenet legyen rajta, így egyetlen egy scart csatlakozó található a hátoldalán. Azon keresztül kommunikál a TV-vel és valószínüleg hangot is közvetít (nem röhögni), mert a TV adás hangját is tudom hallgatni a házimozin keresztül. Hasonló analógiával össze lehet-e kötni a PC-vel, vagy létezik-e egyáltalán kis Jack-scart átalakító vagy esetleg közbe kell-e iktatni egy köztes RCA átalakítót? Köszönettel: Péter |
Bejelentkezés
Hirdetés |