Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   345 / 3999
(#) lapose válasza Norberto hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Szia!

Idézet:
„A helyzet jelen pillanatban az, hogy a lakás összes pontján végigmértem mindent, főként a dugaljak és radiátor-rendszer kapcsolatára fókuszálva.”

Kérdés, hogy mit mértél feszültséget, vagy ellenállást?
Mert ez a feszültség különbség csak akkor keletkezik, ha a konnektorba olyan fogyasztó van bedugva, amiben ez kapacitív osztó benne van!
Ha korrektül le akarod próbálni a hálózatodat, akkor a védővezető és a nullavezető közti ellenállást kellene lemérni! Ugyanis a be nem kötött védővezető és a radiátor közt nem fogsz tudni feszültséget mérni!
Egy egyszerű ellenőrzés: egy földelt hosszabbító segítségével dugd be a többi konnektorba is a számítógépet, és ha ott is megjelenik a feszültség, akkor hiányzik a védőföld!
Lakótelepi lakásban erre nagy esély van!
(#) moltam válasza proli007 hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Egy jk ff ic t tudsz mondani?
(#) SzervízMacska válasza moltam hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Van néhány fajta. Gugli szerint...
(#) moltam válasza SzervízMacska hozzászólására (») Nov 30, 2008 /

Kösz!
(#) proli007 válasza Georgee hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Hello!

Azért elárulom, hogy az analóg VU méter is egy Deprez műszer. (Csak néha nem lineáris kitérésű, de nem véletlenül)

Ha egy 10A-es árammérőd van, akkor az lehet egy lágyvasas műszer, ami egyen és váltóáramot is tud mérni. (Ez felismerhető is általában nem lineáris a skálázása, valamint a skálán ábrázolva van egy tekercs, benne a vassl.) Ezzel, feszültséget mérni nem igazán tudsz. (Mert egy bazi vastag tekercs van benne csak)

Ha tényleg ampermérőd van, akkor 150W mellett van még egy lehetőség, hogy nem a feszültséget méred, hanem az áramot. Ekkor a Shunt ellenállást növelni kell, vagy a tekercset kell áttekerni nagyobb menetszámra. (De ha egyenáramú a műszer akkor nem igazán lehet, mert nem tudod a diódákat beiktatni, vagy nagy lesz a linearitási hiba)

Másik lehetőség, hogy egy Deprez alapműszer van kiegészítve egy Shunt ellenállással (belül, vagy kívül). Ezt már használhatod feszültség mérésre, ha megszabadítod a Shunt ellenállástól.
Akkor meg kell mérni, mekkora áramra tér ki végértékre, és ehhez már kiszámítható az előtét ellenállás értéke. (Az egyenirányító használata miatt nemlineáris lesz a skála, de 230V-nál már ez elhanyagolható)

De nem tudom, miért nem jó, egy VU indikátor, mikor szerintem Te a feszültséget nem mérni akarod, csak "indikálni".

üdv! proli007
(#) Gery hozzászólása Dec 1, 2008 /

Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy:
Az előlaphoz szeretnék ledet kivezetni. És ennek a kábelének nem kell vastagnak lennie. Én arra gondoltam hogy audió kábellal megcsinálnám. Hogy a föld legyen mondjuk a negatív a jel pedig a pozitív. És akkor így csupán egy vékony kábel menne, és az esztétikusabb lenne. Szerintetek ez jó ötlet?
(#) The_W hozzászólása Dec 1, 2008 /

Sziasztok
Korábbi kérdésemmel kapcsolatban:
Csak belekukkantva nem láttam az oszcilloszkópban égésnyomokat, meg semmi különösebbet.
Mindenkinek köszönöm, aki segítő választ adott, és ezúton közlöm: nem sürgős most, kicsit hanyagolom, tanulmányi dolgok jöttek közbe, amelyek halaszthatatlanok. Majd még pár hét múlva, ha nem gond, feldobom megint mint témát.
Mégegyszer köszi mindenkinek!

Üdv: W
(#) proli007 válasza Gery hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Hello!

Gondolom az "audió kábellal" árnyékolt vezetéket értettél. De az tökéletesen megfelelő, mert az a néhány mA áram szinte akármelyik vezetéken elcsámpázik odáig.

üdv! proli007
(#) kiszebra hozzászólása Dec 1, 2008 /

Lehet hogy nem ide való. Az Unitra BETA DSS201-es nek hány volt tápfeszültség kell?
(#) Baja hozzászólása Dec 2, 2008 /

Sziasztok.Rádió távirányítással(repülőgép modell) kapcsolatos kérdésben szeretnék segítséget kérni.Olyan rádió-adót szeretnék vásárolni,aminek a hatótávja 10-15 km.Sajnos nem találtam idáig sehol,és nem tudom,hogy egyáltalán létezik-e gyáriba ilyen,vagy úgy kell "maszekon" csinál(tat)ni.Szóval ha létezik hol tudnám beszerezni,ha csak csinál(tat)ni lehet akkor ki,és hol tudna nekem ilyet csinálni.Előre is köszönöm a segítséget.
(#) Gery válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Oké, köszönöm szépen! Akkor azzal oldom meg.
(#) szilva válasza kiszebra hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Szia!

Nem tudom, melyik tápfeszre gondolsz, úgy tudom, az egyenirányítás után a pufferen, a végfokhoz menően 36V van, és abból még ő stabilizál kisebbet az előfokoknak és hasonlóknak.

Egyébként pl. itt van bővebb info:
Bővebben: Link
(#) gg630504 válasza Baja hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Felfelé 15 kilométerre elegendő 0.1 watt.
Talajszinten ( hegy mögé ) 15 kilométerre kell 50 watt.
(#) Baja válasza gg630504 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Szia.Sajnos gyenge vagyok elektronikából,azért írtam,hogy "csinál(tat)ni" kellene. Ha én állnék neki,nem sok jó sülne ki belőle.Ha valaki ért hozzá esetleg,és tud ilyet építeni(és akar is),felvenném vele a kapcsolatot.Vagy gyáriba is érdekelne,csak nem tudom,hogy hol lehet ilyet találni.Ha van infód ilyenről,azt megköszönöm.
(#) proli007 válasza Baja hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Hello!

Szerintem kereskedelmi forgalmú készüléket nem fogsz találni, és én sem készítenék ilyent.

- Mert a kimenő teljesítmény határa törvényben letett szabványokhoz kötött.
- Mert gyakorlatilag is értelmetlen ilyen teljesítményű adót készíteni, mert ilyen távolságból még a gépet sem látod, nem még hogy merre tart.
- Amatőr készítése úgy mint használata törvénybe ütköző cselekedet.

(Amúgy a távolság növekedésével a szükséges teljesítmény négyzetesen nő)
üdv! prolli007
(#) Baja válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Értem.Nem tudtam,hogy törvénybe ütközik.Inkább a mechanikai területen mozgok.Elég nagyméretű lenne a gép,ezért nagy tér kell neki a manőverezéshez.És nem folyamatosan lenne ez a távolság(10km) adó és vevő között,csak biztos ami biztos nehogy lepottyanjon.Szerintem 3-4,max 5km körül mozogna,a repcsi,de ezt nem lehet a földről kiszámolni pontosan.Inkább túlméretezésre gondoltam,minthogy újat kelljen gyártani.Hol tudom megnézni,hogy mennyi a törvényes határ teljesítmény ügyben?Köszönöm.
(#) The_W válasza Baja hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Szia
Ugyan nem foglalkozom igazán a témával, és én eddig 500 mW -ról tudtam, de egy google -s tárolt változatú honlapon ezt találtam:
"A fenti értékek elméletiek. A gyakorlatban 2.4GHz es sávon nem szokás 2km feletti távolságok áthidalása. Ennek az az oka, hogy a kisugárzott teljesítményt törvény limitálja, nem lépheti túl a 100 mW EIRP (20 dBm) értéket, ezen felül a 2.4GHz-es sáv túlzsúfolt, viszonylag nagy FM értékekkel érdemes dolgozni. "

A forrás

A nem tárolt változat egy üres oldal volt. Lehet, hogy már nem aktuális információ.

Üdv: W

ui.: Utólag átnézve, lehet hogy hülyeséget linkeltem be. Ez wlanos rádiókapcsolatokról szól. Ettől függetlenül a rádióadó max teljesítménye még lehet hogy ugyanennyi.
(#) Baja válasza The_W hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Átolvastam,sok hasznos infó van benne.Köszi.
(#) wg_kezdo hozzászólása Dec 2, 2008 /

Szeretnék csinálni egy ir kapcsolót.
A lényeg, hogy a lehető legkevesebb áramot vegye fel készenléti időben.
3V-al kéne működnie, de csak 5 V-os érzékelőt találtam:
SFH 5110-36 Fotodióda + szűrő 36 kHz
Átnéztem az adatlapját, de nem találtam infót arra, hogy mennyit fogyaszt várakozás közben.

(Amúgy egy AVR-t kapcsolgat majd ami egy szervót fog mozgatni).

Ja még egy nagyon durva kérdés:
Egy 3V-os gombelemből tudok valahogy 5V-ot csinálni? (a probléma az, hogy mindent 5V-ra készítettek mint pl ezt a fotodiódát is és azt nehéz produkálni, 2db gombelem luxus, a ceruzaelemből meg egy raklap kell, hogy elérje a kívánt feszt.)
(#) Sir-Nyeteg válasza wg_kezdo hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Az ilyen áramköröket nevezik step-up -nak.
(#) PWM válasza wg_kezdo hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Helló!
3V-ból 5V-ot csinálni DC-DC konverterrel lehet. Pl.:Bővebben: Link
(#) wg_kezdo válasza PWM hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Köszönöm, sokat segített.
Még egy dologról, hogy ezek mennyire veszélyesek a fogyasztásra? (mármint zabálják az áramot vagy nem lényegesek?).

Az árak tényleg borsosak lehet, hogy inkább a ceruzaelemek mellett döntök max nagyobb dobozt használok .
(#) bodnar00 hozzászólása Dec 2, 2008 /

Sziasztok! Van egy trafó, rajta +-15V stabiizálva az lenne a kérdésem, hogy a trafóról leszedhetek még egy külön egyenirányítóval 9V- ot stabilizálva? Egy kis motornak kell a 9V a +-15V pedig egy áramkörnek.
(#) proli007 válasza bodnar00 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Hello!

Ehhez a tápod rajzát, trafó adatait is látni kellene.
- Ha a trafónak lenne még kivezetése, akkor lehetséges.
- Egyébként is készíthetsz 9V-ot a 15V-os tekercsről, csak a veszteség lesz nagyobb. (A motor, valószínűleg sokkal többet eszik, mint a +-15V-os egység.)

üdv! proli007
(#) mrfencer hozzászólása Dec 2, 2008 /

Üdv!

Tudnátok nekem ajánlani egy olyan opto érzékelőt, amit kb 80-100cm-re tudok elhelyezni? Ami ha megszakad a jel akkor sikit!
Köszike!
(#) bodnar00 válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Ez egy kicsike trafó 3 kivezetéssel 15v a két szélsőn ebből a 3 kivezetésből van egy +-15V os stab. a trafó két szélső kimenetéről akarnám a másik 9V ot lekapni ha ezt így lehet, mert ugye mint írtad a motor többet eszik na hát itt a gubanc, van itt egy 9V ost trafóm is csak azt már másba beápítettem a 12V osaim meg böhöm nagyok és ha így megoldható lenne egy tápról a 2 akkor nem kéne vennem trafót.
(#) rolandosss21 hozzászólása Dec 3, 2008 /

Sziasztok!
Ez a kondi egy 220nf-os kondi. Az lenne a kérdésem, hogy a kondin melyik a negatív láb?
Mellékelem a kondit, ugyan ilyen csak nem ezekkel az értékekkel.

234.jpg

(#) kobold válasza rolandosss21 hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

Fóliakondi, ahol a csík van, az a negatív pólus.
(#) zolee1209 válasza kobold hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

Sajnos nem tudok képet mutatni, mert nem otthon vagyok. De az a hosszú fekete csík minden Remix kondin rajta van, esetleg más színnel. De azt nem értem: a fólia kondi mióta polarizált??? Én ilyen kondit használtam váltóra és semmi baja nem lett!
(#) peter_77 hozzászólása Dec 3, 2008 /

Sziasztok!

Számítógépem hangját szeretném a házimozi dvd lejátszójával összekötni. A problémám azzal van, hogy amikor vettem a lejátszót nem figyeltem eléggé, hogy megfelelő mennyiségű bemenet legyen rajta, így egyetlen egy scart csatlakozó található a hátoldalán. Azon keresztül kommunikál a TV-vel és valószínüleg hangot is közvetít (nem röhögni), mert a TV adás hangját is tudom hallgatni a házimozin keresztül. Hasonló analógiával össze lehet-e kötni a PC-vel, vagy létezik-e egyáltalán kis Jack-scart átalakító vagy esetleg közbe kell-e iktatni egy köztes RCA átalakítót?

Köszönettel: Péter
Következő: »»   345 / 3999
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem