Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 6.3V AC -ból 6.3V DC

Témaindító: Rockmenyét, idő: Dec 1, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) Rockmenyét hozzászólása Dec 1, 2008 /

Sziasztok!

A "Csöves erősítő készítése" fórumban már fárasztottam a kollégákat a kérdéssel, de több szem többet lát alapon megpróbálkozom a témanyitással, hátha van megoldás. Meg talán mást is érdekelhet hiszen meglévő régi erősítő modernizálásánál is hasznos lehet.

Szóval van egy készülő csöves erősítő, amiben a csövek 6.3V-os fűtését stabilizált egyenfeszültséggel szeretném megoldani.
A gond az hogy a táptrafón 6.3V váltó van csak. Sajnos áttekercselni nincs lehetőségem és kicserélni sem tudom.
A trafót direkt ehhez az erősítőhöz tekercseltettem, külön 1-1 fűtötekercs van a két előfokhoz (sztereó erősítő) és 1 közös a végfokhoz. Sajnos amikor készíttettem, még AC fűtéssel számoltam most meg verem a fejem a falba...

Van valamilyen lehetőség, csoda vagy akármi amivel az egyes fokozatok számára 6.3V stabilizált egyenfeszt lehet előállítani ~3.5A terhelhetőséggel, áttekercselés nélkül?

A trafó bírja a terhelést, direkt így lett méretezve, tartalékkal.

Gondolkodtam 1N5830-as schottky-diódákból összeállított graetz-egyenirányítón hogy kevesebb feszültség essen a diódákon (~0.55V/dióda schottky esetén), stabkockának meg LT1084 de nem tudom hogy működne-e.

Feszültség kétszerező szóba jöhet 3.5 ampernél? Ha lehet a bonyolultsága és a termelt zaj miatt a kapcsoló üzemű megoldásokat kerülném. Akkor inkább marad AC fűtés.

Bármilyen ötlet nagy segítség lenne csak kérlek ne azt javasoljátok hogy cseréljem ki/tekerjem át/tegyek be még egy trafót
(#) titi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Hali!
Egyenirányítod, szűröd, 5V-os stabkocka diódával, tranyóval...fűtés...
(#) Sebi válasza titi hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Nono!
Nem kazánfűtés, hanem elektroncső fűtés. Ennek szigorú tűrése van és inkább pozitív, tehát aláfűteni nem illik, mert a katód nem arra van kitalálva.

Rockmenyét: az összeállításod nem rossz, ki kell próbálni, hátha nem annyira pontos a trafó kimenő feszültsége és elég a többlet az LDO-nak. Ha két egyforma tekercsed van, azzal is lehet némi nyereségre szert tenni, hogy kétütemű egyenirányítást használsz, ez két diódányi nyitófesszel többet ad le. Utána a két előfoknak 1-1 LDO.
A végfokot nem érdemes DC-ről fűteni.
(#) speccy válasza Rockmenyét hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Azt hiszem megtaláltam a megoldást a problémádra:
Bővebben: Link
Mostanság én is a Piccolo erősítőmet építgetem, és a minap találtam rá erre az oldalra.
(#) titi válasza Sebi hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

A diódát a stabkocka "alá" gondoltam, megemelni vele a kimenő feszt...nem úgy értettem, hogy 5V-ról menjen..
(#) titi válasza speccy hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Na pont erről beszéltem!
(#) mgabesz válasza titi hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Csak nem voltál elsőre egyértelmű. Aki kezdő, vagy bizonytalan valamiben azt könnyen el lehet vinni rossz irányba.

Én három diódával ( 3X0,6V ) megemelném az 5V-os stabkocka testjét. Így a tranyó bázisára 6,8V kerül.
Ebből a tranyón leesik 0,6V. Marad 6,2V fűteni. Ez NPN tranyóra vonatkozik. Annak a bázisát kötjük a stab kimenetére, a collectort a stab bemenetére, az emitterről meg fűtjük a csöveket.

Hali.
(#) titi válasza mgabesz hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Idézet:
„Aki kezdő, vagy bizonytalan”

Bocsi, de gondoltam, ha csöves erősítőt csinál, akkor vágja, hogy mire gonoltam...
(#) mgabesz válasza titi hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Nem biztos.

Olvastam már itt érdekes dolgokat.

Valamint mindannyian voltunk kezdők. Mi is akartunk építeni dolgokat amire végül hónapjaink mentek rá, mire utánaolvastunk a dolgoknak, persze internet nélkül könyvekből.

Én úgy gondolom, ha valaki segítséget kér akkor nem sajnálom a billentyűzetet pontos választ adni kérdésére, amennyire csak tőlem telik.

Nem az adható pontok miatt, hanem azért, mert lehet, hogy holnap nekem nem tiszta valami és én szorulok segítségre.
Akkor pedig én is ezt várnám el a többiektől.
Mert ez az oldal pont azért létezik, hogy segítsünk egymásnak.

Bocsi, ha hosszúra nyúlt a mondandom, nem akartam elkanyarodni a témától.

Üdv.:

(#) speccy válasza mgabesz hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Ezt nagyon szépen írtad le!
Ez a fórum lényege, hogy képességeinkhez és tudásunkhoz mérten segítünk egymásnak a problémák megoldásában.
(#) Rockmenyét hozzászólása Dec 2, 2008 /

Köszi szépen az ötleteket, jó hogy van egy ilyen fórum ahol számíthatunk egymás segítségére. De azért össze ne vesszetek!

LTSpice progival szimuláltam le az LT1084-es összeállítást, hát eléggé határeset. Ma jöttek meg az 1N5830-ak, csak későn értem haza és már nincs erőm kísérletezni. Holnap összedobom tesztelésre és beszámolok az eredményről.
Ha máshogy nem megy, marad az áteresztő tranyós megoldás, vagy az AC.
(#) asi válasza Rockmenyét hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Hát, ha esetleg "belemennél" a kapcsiüzemű megoldásba, akkor szerintem a legegyszerűbb egy készen kapható DC/DC modullal megemelni az egyenirányított + szűrt nyers feszültséget, és utána egy hagyományos áteresztős megoldással beállítani a fűtőfeszültséget. Persze mindezt, csak ha van elég tartalék a trafóban.
Megjegyzem vannak olyan kapcsiüzemű modulok, amik a min/max bemenőfesz közötti kimenő feszültséget is képesek adni a kimeneten stabilban, de az áruk borsos!
(#) CHZ válasza speccy hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Szerintem elkerülte a figyelmed , hogy 6,3V AC van ..csak és ebből nem lehet , nem lesz 6,3V stab. DC a javasolt megoldásoddal .
Csak kis dropout -tal rendelkező kapcsolásokkal (IC) lehetne próbálkozni .
(#) proli007 válasza Rockmenyét hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Hello!

Szerintem az LT1084-nél kisebb maradék feszültségű kapcsolást is lehet készíteni, ha az áramkorláttól eltekintünk. Az ár különbözetet meg zongorázni tudnám.

LowDrop

üdv! proli007
(#) titi válasza CHZ hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Javítsatok ki ha tévedek, de a 6,3V AC egyenirányítva, pufferelve kb: 8,82V DC.
Az a kb. 2,5V fesz nem elég?
(Úgy tudom, a 78xx 2V-al igényel többet, a kimenetinél?)
(#) szamóca válasza titi hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

De Ő 3,5A-al akarja terhelni, ezt vegyük figyelembe! :yes:
(#) CHZ válasza titi hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Sajnos tévedsz , nem számolod az egyenírányító diódákon eső feszt és a trafó belsőellenállásán is veszik .
Ilyen kicsi feszülségeknél ezeket is számolni kell , nem csak 1,41-el szorozni , itt csak elméleti érték ami így adódik .
Ha megnézed a linket láthatod , hogy ott is 6,3V stabhoz 8-10V AC szekunderű trafót írnak !
(#) speccy válasza CHZ hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Nem, nem került el a figyelmemet, de a linken a lap alja felé van egy ilyen stabilizátoros kapcsolás, ami direkt 6,3V AC re van tervezve, és így a fűtés DC 5V lesz.
Nem tudom, hogy ez a valóságban elfogadható érték-e (én is még csak ismerkedek a csöves erősítőkkel), de ott azt írják, hogy az alacsonyabb fűtés nem káros, sőt növeli a cső élettartamát ilyen határok között.
(#) speccy válasza speccy hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Ja, és a tranzisztor típusától függően tud akár 3,5A-t vagy akár sokkal többet is.
(#) CHZ válasza speccy hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Igen 6,3V AC már elég lehet 5V stab. DC-hez .
Van 5V fűtésű csö is , 6,3V helyett már én kevésnek tartom .
A túlzott aláfűtés károsabb mint a kicsit nagyobb , de az adatlapokon megtalálható az alsó és felső határ ...

(#) zoly15 hozzászólása Dec 2, 2008 /

Ez csak egy tanács lehet hogy beválik lehet hogy nem..
Mindenesetre bocsi hogy beleszólok a dologba...
No szóval léteznek oylan stabilizátor IC-k amik képesek 1V különbséggel is dolgozni (bemeneti és kimeneti feszültség különbsége) például az LM2940
Létezik többfajta feszültségűben is.. És ha ezt is megemeled 5V-ról akkor elérhető a fűtőfeszed + megerősíted egy tranyóval és kész is a tápod..
Ez az én elgondolásom...

üdv!
(#) Istike88 hozzászólása Dec 2, 2008 /

Csak egy észrevétel. Lehet rosszul tudom de ha váltófeszt csöves egyenirányítással egyenirányítunk akkor az ugyanannyi marad DC-ben mint AC-ben? tehát nem nő meg a diódáshoz hasonlóan a feszültség. Ha hülyeséget írtam akkor szóljatok

Üdv
(#) speccy válasza CHZ hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Értem. Köszönöm a felvilágosítást! Ma is tanultam valamit.

Amúgy miért olyan fontos, hogy stabilizált legyen a fűtés, ha amúgy sem okoz károsodást a kisebb feszültségingadozás?
(#) mgabesz válasza speccy hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Rockmenyét írta a topicindítóban a stabilizált egyenfeszt.

Nomeg, ha csak simán egyenrángatod diódával, akkor a kimenő fesz-ed leesik 5,6-5,7 V-ra ( alulfűtés ). Ha ezt puffereled akkor felmegy durván 9V-ra, persze üresjáratban.

Annak utána kelene számolni, hogy 3,5A-nél mennyit esik a feszültség.

Ja, bocsánat nem úgy értettem, hanem hogy miért van szükség egyáltalán DC fűtésre?
(#) mgabesz válasza speccy hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Csöves erősítő.

Audiophile erősítő??

Zaj ??

Ja világos. Köszönöm. Én még nem vagyok szakértője a témának, sőt még nem is nagyon vagyok jártas benne. Még csak a PCL 86 SE piccolo erősítőnél tartok, de az nem sokára teljesen kész (már csak a dobozoláson dolgozom).
(#) Rockmenyét hozzászólása Dec 2, 2008 /

Sziasztok!

Ismét köszi a rengeteg ötletért
Talán mégis összejön valahogy az a stabil 6.3V.

Igazából nem létszükséglet a DC fűtés, sőt vannak audiofil emberkék akik szerint az AC jobb... Én ebbe nem akarok belemenni mert egyrészt én is igencsak kezdő vagyok a csöves témában. Másrészt nem szakmám az elektronika csak érdekel és hobbiból űzöm

Én ha csak megoldható stabil DC-vel szeretném fűteni a csöveket mert egyrészt kézben tartható a fűtőfesz ami tutira annyi amit az adatlap előír, másrészt nem szűrődik be brumm. Ráadásul megoldható a csövek lágy felfűtése ami megint csak jótékony hatással van az élettartamra.

Most mindenekelőtt összedobom a schottky graetz-et, megfejelem egy 31.000µF-os kondival és megnézem mi a rögvalóság... Van egy LT1084-em, próbának beszereztem egyet úgyhogy reménykedek.
(#) Rockmenyét válasza proli007 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

proli007: ez alkalmas FET-tel megépítve (ami bírja a 3.5 ampert) és a TL431-et megfelelően beállítva elvileg alkalmas lehet a feladatra?
(#) speccy válasza Rockmenyét hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Még egy ötlet: Mi lenne, ha feszültségkétszerezőt használnál?
Elektroncso.hu-n van mindenféle feszültség kétszerező/többszöröző. Utána meg jöhetne az akármilyen stab ic.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem