Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton EA 6383 s (tuning)
 
Témaindító: gbr, idő: Nov 2, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 22
(#) ferci válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Aug 20, 2008 /
 
Ha az a DC-szint pl. 1-2 Hz nagyságrendű változással mászkál, az is jól látható szkópon, de a másodperces csúszkálás is. Az előfoktól nem hiszem, hogy átjön, mert nem DC-csatolt és ilyen alacsony "freki" átmenne?
Ez kiszűrheted... tedd le testre a végfok bemenetét a biztonság kedvéért egy 100 µF-dal... akkor talán "csendben" lesz és csak az ottani dolgok befolyásolhatják valszín.
(#) szabi_zoli82 válasza ferci hozzászólására (») Aug 20, 2008 /
 
Hm...kipróbálom. Köszi! Majd kiderül mit sikerül elérnem. Majd megírom a tapasztalataimat! Üdv!
(#) Dióda válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Aug 20, 2008 / 5
 
Idézet:
„Nos a vidi erősítő gondja megoldódott.

Hirtelenfelindulásból szétkaptam és tényleg gyárilag földhurkos és gerjed tőle.
Megoldás a részemről úgy történt hogy a hangerő és balansz rész át lett kötözve a végfok elé, a filter kapcsolók pedig a bemenetre.Ez annyit tesz hogy a hangerőszab paneljén lévő két egyforma csatlakozó lett átforrasztgatva ki és bemenetek szerint és így megszünt az összes probléma ami eddig volt
és a hangja is előnyére változott.
Magyarul a hangerő a végfok elé került és a filter a régi hangerő helyére.Csak az a pici probléma jött elő hogy így érzékenyebb lett az előfok a túlvezérlésre, ami annyit tesz hogy ha túl nagyjelű készülékkel hajtod meg akkor már kis hangerőn is torzít mivel a hangszín rész túlvezérlődik.Lehet hogy a bemeneti osztókat majd még átszámolom és akkor tökéletes lessz.
Ha valakit érdekel komolyabban az átalakítás az jelezze és részletesen elmondom.”


Tessék!
(#) hüblerattila hozzászólása Okt 10, 2008 /
 
Sziasztok!
Van egy Videoton EA 6383 S erősítőm. Úgy kaptam, hogy az egyik végfokpanelon kivolt égve egykét ellenálás meg két tekercs. Szereztem bele egy másik ugyanilyen panelt kicseréltem, és ahogy bekapcsoltam elkezdett búgni a trafó és füstölt benne a kicserélt panel. Mi lehet a baja?
(#) perlaci válasza hüblerattila hozzászólására (») Okt 10, 2008 /
 
Üdv
valószínű a végtranyók felszerelésénél nem figyeltél eléggé és testzárlatot csináltál. Húzd ki a kártyát a tüskesorból és ellenőrizd a váz és a tranyók elszigetelését. Ha itt nem találsz hibát, vagy rossz panelt kaptál, vagy táphibád van. A másik panel szól rendesen akkor jó a táp, ellenőrizd a csatlakozónál nincs e valami gond,
(#) Ricsi89 válasza hüblerattila hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Ha netalán megválnál a hibás paneltól, dobj egy PÜ-t, mert lehet vevő lennék rá, ha reális áron adnád.
Üdv: Ricsi
(#) hüblerattila válasza perlaci hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Az új panelt egy ugyanijen erősítőből vettem ki abban is a másik panel volt elszálva. Bár az nem magától romlott el , hanem úgy hogy akitől kaptam az csavarhuzóval véletlenül összeértette egy egymás melet lévő dióda és ellenálás lábát egymással aztán szétégett benne egykét dolog. Ez végett a másik panelnak lehet valami baja?
És amelyik erősítőt most meg akarom csinálni annak szerintem nincs táphibája mert amikor bekapcsolom akkor világít a kivezérlésjelző.

gr89: mivel nem az enyém ez az erősítő hanem egyik haveromnak csinálom ezért nem biztos hogy odatudnám adni a panelokat, de ha nem tudom megcsinálni az erősítőt akkor szerintem a haveromnak már nem fog kelleni és lehet odatudnám adni. Egyébként hány forintra gondoltál darabjáért?
(#) hüblerattila hozzászólása Okt 11, 2008 /
 
Megvan hogy miért búgott a trafó. Az egyik végtranzisztor alá elfelejtettem viszaenni azt a szigetelőlapot és így zárlatos lett. Mostmár csak annyi a baja hogy ahogyan bekapcsolom az erősítőt egyből felmelegszik a két végtrazisztor a kicserélt panelon, a másikon viszont nem. Lehet hogy a zárlat végett elromlott benne valami vagy mi lehet a baj?
(#) hüblerattila válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 3, 2008 /
 
Üdv! Sikerült megcsinálni a panelt de a bd810 és 809 helyett bd 244et és 243at tudtak csak adni. Beletettem őket , szól is de eléggé furcsán, már negyed hangerőnél elkezd torzítani de nagyon. Amúgy a panelon az összes tranzisztort kicseréltem. Mi lehet a gond? Kicsi lenne bele a végtranyó?
(#) djhans válasza hüblerattila hozzászólására (») Dec 3, 2008 /
 
Nem a 243-244 miatt szól úgy, az a hngba nem szól bele. Ott még valami más probléma is van. Egyébként ha nem terheled túl akkor a 243-244 is sokáig fogja bírni. 809-810 helyett most 911-912-t lehet kapni. Ugyanazok az adatai.
(#) hüblerattila válasza djhans hozzászólására (») Dec 5, 2008 /
 
Meglett a gond nem érintkezett az egyik tranyó, de most meg az a gond hogy betettem mindkét végfokpanelt és az egyik szépen leégett megint. De előtte külön- külön bírták, nem volt velük semmi gond. Ilyenkor mi lehett?
(#) hüblerattila hozzászólása Dec 7, 2008 /
 
Senki sem tud segíteni?
(#) balázsmaden hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Sziasztok balázs vagyok.

nekem is van egy vidi ra 63 63 s .
még apámé volt

a kérdésem az lenne hogy:
-amikor bedugom és bekapcsolom maga az erősitőnek olyan hangja van mint 1 utcai trafonak ez normális??

- meg ha hozáérek a power gombhoz elmegy a hang ,ez valami gyári mehanizmus??

- meg amikor hanszintet váltok akor olyan fura sercegést ad kontakthiba??

előre is köszönöm
(#) lapose válasza balázsmaden hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Szia!

Ha zúg a trafó nem normális, meg kell nézni túlterhelés miatt zúg, vagy a trafó a hibás!

Az elnémítás az gyárilag ilyen!

Kontaktspray-t a hangerőszabályzónak!
(#) balázsmaden hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Köszi a tanácsot ,am meg jó poros belüről még nem nyitottam ki kiporolni még rajta van a viaszos csavar ,am kompreszoral menyire jó ötlet kifújni?

bocs a sok kérdésért

és még egyszer kösz
(#) Mate78 válasza balázsmaden hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
én kompreszorral szoktam kifújatni a port minden ilyesmiből,TV-ből, erősítőből, stb,persze kisebbre veszem a nyomást,nem 8 barral nyomatom meg,hanem csak érzéssel, és nincs gond.
(#) agressiv válasza szabi_zoli82 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Ez mókás. Én is láttam már pár videoton erősítőt és mindegyik ugyanezt a hangszóró lebegtetést csinálta, de fel nem tudom fogni a mai napig, hogy miért, bár mondjuk nem is foglalkoztam vele sokat.
Viszont apámnak is van egy ilyen Videoton erősítője amit még pár éve szereztem neki, de az nem csinál semmi ilyesmit. Cseréltem már benne elkókat mivel nem mai darab, de elkó csere előtt sem volt vele probléma, csak a hangja nem volt az igazi. Ebben is BD809-810-es tranzisztorok vannak és ahogy néztem, még a gyári szerelés.
De ha az STK végfok mellett is ugyanúgy jár a hangszóró akkor logikus, hogy nem a végfokkal, hanem az előfokkal van a probléma. Hogy pontosan melyikkel azt neked kell kiderítened.
(#) szabi_zoli82 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
A napokban próbálgattam megint a vidimet, erre a "lebegésen" kívül újabb probléma jött elő. Illetve ez lehetett már régebben is, csak másként próbáltam. A magas hangszínszabályzót ha teljesen feltekerem, iszonyatosan begerjed az erősítő. Aranyos kis nagyfrekis gerjedésnek tünik. Ez már kezd eléggé bosszantó lenni, de úgyis megcsinálom ha már eddig eljutottam. Kapott már másik plexit is, mert az előző tulaj rendesen szétbarmolta. Valami távirányítású hangerőszabályzás lehetett barkácsolva, de szörnyű módon. Most már szép az előlap. Csak a többi része nem jó még. De majd...
(#) szabi_zoli82 hozzászólása Jan 15, 2009 /
 
Arra tud-e valaki egy egyszerű megoldást, hogy miként tudom megoldani a némítást az erősítőn. A vidi némító kimenete alap helyzetben -10V körül van, ha hozzáérek valamelyik gombhoz akkor felugrik közel + tápra (+35V). Az STK muting bemenete alap helyzetben 0V körül van (nem GND). Amikor némít akkor kell neki -5V, max -10V. Na ezt kellene valahogy megoldani. Úgy gondolom tranzisztorral meg lehet oldani, csak a elméleti kivitelezést nem tudom. Ha tudtok segítsetek légyszíves. Köszi!
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Ha a végfok jól van megépítve, a komplementer párok nagyjából összeválogatva, akkor nincs DC a kimeneten.
(#) retro__flash válasza sound.man hozzászólására (») Feb 8, 2009 /
 
heló. engem érdekelne gyári nyákrajz az erősítőhöz mer szereztem 1 iet csak a benne lévő erősítő enyhén tákolt és nem is az eredeti van benne.....szal ha tudsz segíteni akkor +köszönném.......
email-om retroflashnokia@citromail.hu
(#) Zupp87 hozzászólása Feb 15, 2009 /
 
Ha valakit érdekel ugyanez Eagle-ben, jelentem, elkezdtem megcsinálni Hogy mikorra lesz kész, az még egy kérdés.
(#) Zupp87 válasza sk3tch hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Ajánlom mindenkinek, hogy próbáljon egyszer saját maga NYÁK-ot tervezni. Egy táppanel nem nagy ördöngősség.. én anno 11 évesen Alfaset-tel kezdtem, majd kipróbáltam a filctollas technikát, aztán jött pár éve a fotózás.. Ezek közül a legegyszerűbb a filctollas, bár kissé idejét múlt, de ha türelmes vagy, szép panelt lehet vele csinálni, és nincs túl sok macera vele, nem kell világítani, előhívni, stb. Vagy ha már fóliára akarsz nyomtatni, ott a Sprint Layout, az Eagle, vagy az Express PCB.. ezek kölül a sprint-et még nem használtam, de a másik kettő elég egyszerű. Az Eagle-ben meg tudod szerkeszteni a kapcsrajzot is, így tuti nem kötsz el semmit.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 20, 2009 / 1
 
Elkészült az Eagle-s nyákterv EA6383S-hez. Feltettem az EAGLE fájlokat is, valamint a fólia- és a beültetési rajzot PDF-ben is. Az EAGLE fájlok között van egy LIB fájl is.. ugyanis nem volt kedvem a beépített alkatrészeket editálgatni.. így hát (csinálva magamnak egy csomó pluszmunkát) minden alkatrészt én rajzoltam meg, szimbólumot és lenyomatot is. A méreteket az egyik döglött gyári panelról vettem. Próbáltam a legjobban közelíteni a gyári tervhez, több kevesebb sikerrel. Ha valakinek esetleg van türelme, azért nézze át a kapcsrajzot is. Apropo kapcsrajz: találtam az erősítőhöz kapcsolási rajzot, viszont ott a VD32 dióda katódja földelve van, a gyári panelen azonban ez a láb a VT27-es tranzisztor bázisára megy. Én a gyári panelnek hiszek jobban, hisz az valamikor biztosan működött, másrészt pedig logikus a két soros dióda a két bázis között (komplementer tranzisztorpár).
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 21, 2009 /
 
Megj.: A fóliarajz az alkatrészoldal felől látszik. Akik a vasalást választják, azoknak nincs gondja, hiszen vasaláskor automatikusan a tükörképe megy rá a rézfóliára. És akik transzparens fóliára nyomtatnak, azoknak csak annyi a teendőjük, hogy a nyomtatási oldal nézzen a rézfólia felé, és mehet is a szoliba
Megj2.: pár dolog túl közel van még egymáshoz a panelen, így lehet fogom még módosítani.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Feb 23, 2009 / 2
 
No módosítottam egy picit a nyákrajzon. Valamint a PDF-eket is rendbeszedtem.. az előzőekben 0,9 volt a skálaszorzó, arra akkor nem figyeltem, de most elvileg jónak kell lennie, ki is nyomtattam. Valamint a fóliarajz a beültetési rajzhoz képest tükrözve van. Nemsokára én is meg fogom építeni. A ZIP-ben benne van minden.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Márc 24, 2009 / 1
 
Újabb fejlemény a nyákrajzzal kapcsolatban: most már bárki nyugodt szívvel használhatja, mivel megépítettem, és tökéletesen működik
Alább látható 2 kép róla.
(#) hüblerattila hozzászólása Ápr 13, 2009 /
 
Sziasztok! Valaki tudna nekem egy végfokpanel kapcsolási rajzot adni EA6383s vidi erősítőhöz? Köszönöm előre is! Üdv
(#) uli válasza Zupp87 hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Fantasztikus!
Kösz, hogy felrakoskattad ezeket!
uli
(#) Zupp87 válasza uli hozzászólására (») Jún 1, 2009 /
 
Nyugodt szívvel merem most már ajánlani a nyákrajzot, két példánya 1 hónapja működik az erősítőmben.
Következő: »»   3 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem