Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akusztikus jel elnyomó
Lapozás: OK   1 / 2
(#) menyus hozzászólása Dec 1, 2008 /

Sziasztok!

Érdekelne hogy véleményetek szerint mivel lehet megakadályozni egy beszélgetés digitális vagy analóg elvű rögzítését? Az én (hiányos) ismereteim szerint egy ismert frekvenciájú jelet csak azonos frekvenciájú az elnyomandónál nagyobb amplitudójú jellel lehet elnyomni. Esetemben kellene csinálnom egy szerkentyűt ami megakadályozza pl egy tárgyalás vagy előadás (rejtett) rögzítését oly módon hogy az eljárás a tárgyalást számottevően ne zavarja. Egy video szerint elvileg megoldható:

Bővebben: Link

A felvételen hallható hogy a készüléket bekapcsolva olyan zajt állít elő ami mellett simán érteni lehet amit a narrátor beszél, visztont a felvételen csak a zaj van.

Szerintetek hogyan oldható ez meg?

Én már próbálkoztam emberi beszédsávra filterezett fehérzajjal, de ahhoz hogy az hatásos legyen akkora teljesítménnyel kell nyomni hogy a beszélgetés mellette lehetetlen.

Szóval érdekelne a készülék működési elve. Érdeklődve várom a hozzáértők ötleteit, én feltartom a kezem, nem értem hogyan működhet...

(#) kaqkk válasza menyus hozzászólására (») Dec 1, 2008 / 4

Meg kéne próbálni egy 20Khz -es frekvenciát kb 50-100hz-
el modulálva 5-10w teljesítménnyel sugározni a"védendő"
területen .A mikrofon valószínűleg a nagy teljesítményű ultrahang -ról "demodulált " 50-hz-t rögzítené
(#) menyus válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Ez ígéretesnek hangzik de a moduláló frekvencia ugyanúgy jelen lenne a hallható tartományban, ami egy tárgyaláskor zavaró. Vagy rosszul gondolom?

Van egy akusztikus szimulátor programom, mindjárt ki is próbálom.

A modulációt AM ben vagy FM ben gondoltad?
(#) kaqkk válasza menyus hozzászólására (») Dec 1, 2008 /

Szerintem egyszerűbb am ben
(#) asi válasza menyus hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Szerintem meg lehetne próbálni modulálatlan jellel is,
a hallható tartományon kívül. Elég nagy teljesítmény esetén túlvezérli akár a mikrofont, és/vagy az előerősítőt, mert annak sincsen végtelen dinamikatartománya. Könnyű kipróbálni, csak egy megfelelő magassugárzó kell hozzá meg egy erősítő, de bizonyos mértéken túl azért vigyázni kell, mert az emberi szervezet (fül) felveszi ezeket a rezgéseket is, csak nem lesz belőle inger, illetve nem hangérzet. Csinálnak hasonló elven fegyvert is
(#) gg630504 válasza menyus hozzászólására (») Dec 2, 2008 / 4

Minden részvevő visz magával saját hangjáról előre elkészített felvételt, amelyen dezinformáció van. Több saját szöveg előre összekeverve.
Aki személyesen ott van, azt segíti a térhallás, szájmozgás, gesztus.
Már látom, kezdik fejleszteni a stereo poloskát
(#) menyus válasza asi hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Nem műkszik, ezt már próbáltam, kutyariasztó "fegyverrel". 22 KHz en ment és kb 100 decibelt nyomott 1 m ről a leírása szerint, nekem fájt a fülem tőle.. Azoknál a tipusoknál amikben van AGC a mikrofon után ott működött a dolog, az AGC nélküli tipusokkal (ebből van több) viszont nem. Az AGC t leülteti..ennyi. De az a kütyü a videón nem ezen az elven működik, ott maga a zaj fedi le a beszédet úgy hogy élőben szinte nem is hallani a zajt, viszont a felvételen nagyobb amplitudoval van jelen a zaj mint a hasznos jel.
(#) menyus válasza gg630504 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Szia Gábor!

Neked sincs erre valami ötleted? ( A weboldal anyagát megkaptad? De ezt inkább majd privátban... ( www. K...re.com/rdf.html.. .stb ) Gondolom emlékszel még ?
(#) kaqkk válasza menyus hozzászólására (») Dec 2, 2008 / 4

És a modulált jelet próbáltad már?
Próbáld meg egy 555 ic -vel 20khz frekire beállítod és az
5 lábon vezéreled a hf jellel (fm moduláció)
(#) menyus válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Még nem, mert sajnos az analizátor programban nincs modulációra lehetőség. Pedig úgy emlékeztem hogy van...Az hogy milyen jel mennyire befolyásolja az eredményt szerinted? Mert ha jó a négyszög is akkor összeütök egy 2 bemenetű logikai kapuból négyszöghullám generátort 20 KHz re és azzal kipróbálom. Az egyik bemeneten megvalósítható az oszcillátor engedélyezése a másikkal maga az oszcillátor. Így meg tudom modulálni 100 % al AM ben.

555 öm is van, lehet az jobb is lesz. Ott a modulációt is tudom állítani míg az inverteres oszcinál csak az "engedélyezem vagy nem/megy vagy nem" (OOK moduláció) re van lehetőség.
(#) kaqkk válasza menyus hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Ha van időd és energiád próbáld ki mindkettőt .
Én az 555 -tel kezdeném a kisérletet .
(#) idlob válasza menyus hozzászólására (») Dec 2, 2008 / 4

Érdekes, hogyha ez zavarja mind az analóg, mind a digitális felvevőket, akkor, vajon hogyan hallható a videón a narrátor hangja?
By the way, arra tippelnék, hogy hallani nem lehet semmit miközben működik, mármint füllel. A videón hallható zaj is rögzítéskor került rá, csak valószínűleg elég távol van a kamera (vagy legalábbis a mikrofonja), hogy elviselhető mértékűvé csökkenjen a zaj.
Továbbá a narrátor keze leárnyékolja a zavart!
Én ebből tippelnék, hogy pl. szikraköz van benne, vagy egyéb széles spektrumban sugárzó zaj forrás. (Hangot ennyire nem tud kéz leárnyékolni.) Nem a mikrofon membránjára jutó hangnyomással manipulál, hanem az elektronika, az előerősítő szed fel zavarjelet. Gondoljatok csak arra, hogy aszimmetrikus jelvezetésénél az autó úthoz közel eső épületben simán meg lehet hallani egy rosszul zavarvédett gyújtókörű autót, motort.

Lehet hogy ma este összedobom az 555 ös verziót, az analizátorral meg modulálom. Tudom modulálni négyszög / háromszög / trapéz / sinus / fehér / pink...stb jellel, és ezen belül pedig lehet sávszűrőzni is a programmal. Kiváncsi leszek...
(#) andrew24 válasza menyus hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

izgalmas kérdés..

Hátőő..
azt nemtudom hogy egy rejtett felvevőt mivel lehetne megakadályozni.

De, ha valakinek mondjuk kódolt digitális üzenetet akarsz küldeni, akkor róbáld ki az RSA eljárást.

2048 bites kulcs és fölötte ami van mind atombiztos.
..

helyben.. háát.. mm.. egy szép nagyfrekvenciás nagy amplitudójú generátor mint a tesla féle, asszem az mindenféle hiradástechnikai eszközt odavág.

Vagy egy RFI és egy EMI emitter, mondjuk ami kifejezetten arra lett építve hogy mindenféle frekvencián izmosan nyomjon ki valami zavarást...

Jobbat nemtok..
(#) menyus válasza andrew24 hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Hát azért jó lenne ha a tárgyaló felek mobiljai működőképesek maradnának... Ezzel az erővel mikrohullámmal is beszórhatnám a tárgyalót. Egy "gazdaságos" mikrót átalakítva... No, ennél valamivel szelídebb megoldásra szeretnék rátalálni. Az eszköz működési elvére kéne rájönni, a gyakorlati kivitelezés (feltéve ha nem tartalmaz beszerezhetetlen dolgokat) már részletkérdés.
(#) menyus válasza idlob hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Az előbb egy működő mobilt toltam az mp3 diktafonom "szájába"... szinte meg sem nyekkent, kicsit GSM kvartyogott a felvétel a beszéd alatt. Pedig a mobil cellát is váltott közben (a spektrumon látom..) tehát a rögzítő kb 2 - 3 W rf powert kapott kb 5 centiről 900 és 1800 as sávon. Ez sem hatott, szerintem kilőve...A szikra pedig olyan széles spektrumú jelet produkál hogy erre a célra szerintem felesleges lenne bevetni.És a készülék doboza is olyan "hangszórós kivitelű..." Ez szerintem rossz irány, mindenesetre az ötletet köszönöm, nekem eszembe sem jutott.
(#) idlob válasza menyus hozzászólására (») Dec 2, 2008 /

Elképzelhető, hogy valóban nem így működik, ellene szól, hogy, pl. fém dobozban van (ha jól látom), ami rontaná az RF hatásfokát.
Igazából azért gondoltam rá, mert a hang nagyon hasonlít egy neon inverter vagy tesla-tekercs által keltett zajra.
Esetleg a tetején lévő rács méreteit is érdemes lenne megvizslatni, hogy azon kb. milyen hullámhosszú jel hajlandó még kibújni, bár ennek hasznosságában nem vagyok meggyőződve.
(#) asi válasza menyus hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

AM vagy FM modulált hangot (vivőt) előállíthatsz egy hangkártyával is, nem kell hozzá HW-t építeni sem.
GOTO Google
A kimenetet egy végfokra, és mehet is a teszt
(#) 1n4148 hozzászólása Dec 3, 2008 /

Nekem is lenne egy kérdésem, eléggé kapcsolódik ide, de egy kicsit más jellegű, én nem elrejteni akarom a beszélgetést, hanem a hangot megszüntetni.
Egy hangkioltót akarok csinálni, arra gondoltam, hogy pontosan egyező amplitúdójú inverz jelet csinálok, nyilván a jelszint csökkenése miatt, csak kis távolságból lenne jó, de pl egy kis szoba zajmentesítésére talán használható. Szóval a kérdés, hogy lehetne ezt a lehető legegyszerűbben megoldani, kritikus pont, hogy a bemeneti és kimeneti jelerősségnek minél közelebb kell legyen egymáshoz.
(#) asi válasza 1n4148 hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

Ez egy létező zajelnyomó/szűrő rendszer működési alapelve. A gond az, hogy a résztvevők is ugyanolyan hangerővel fogják ("ideális" esetben) hallani a valódi beszédet, és az inverzét, nem csak a felvevő/poloska.
Mivel a két hang forrása nem azonos, kizárt hogy egy zárt térben ki tudj oltani vele egy beszélgetést mondjuk, gondolj a visszavert hullámokra, illetve a fáziskülönbségre.
(#) xenon válasza asi hozzászólására (») Dec 3, 2008 /

Na igen, más a forrás, így létrejön valami efféle eloszlás. Pedig jól jönne időnként egy ilyen "csendsugárzó", de egyszerűen nem lehet (ilyen formában legalábbis) megoldani, ilyen az interferencia; itt kioltjuk a hangot, mellette meg éppen erősítjük. Ráadásul nem konstans a hullámforrás, ha messzebb megyünk, csak késéssel tudunk reagálnia változásokra. Fejhallgató szinten megoldható, ilyet lehet is venni, ha jól emlékszek.
(#) menyus válasza xenon hozzászólására (») Dec 4, 2008 /

Igen, a seinheiser nek van ilyen fejhallgatója. De amit nem értek ebben az az, hogy ugyanabban az időpillanatban nem sugározható le az elnyomó jel csak késve. Mert honnan tudod hogy a beszélő a következő pillanatban mekkora amplitudóval,frekvenciával fog megszólalni, azaz milyen legyen az inverz jel? Akkor meg hogyan nyomja el az inverz jel a hasznos jelet?
(#) xenon válasza menyus hozzászólására (») Dec 5, 2008 /

Nem olvastam utána a működésének, úgyhogy csak tippelek: mikrofon érzékeli a beérkező jelet, elektronika megfelelő mértékben erősít, fázist fordít, hangszóró lesugározza a fül felé. Itt lényegében egy fix pontban kell kioltani a hangot, a hallójárat belépési pontját (az adott ember számára) forrásként lehet tekinteni, ezután a hang egy dimenzióban terjed, így itt az eredeti és az inverz jel "együtt tud haladni".
(#) bbatka válasza xenon hozzászólására (») Dec 5, 2008 /

Elméletben periódikus jelekre igaz lehetne ez a módszer. Valóságban azonban a hangok szinte sohasem periódikusak.
(#) xenon válasza bbatka hozzászólására (») Dec 5, 2008 /

Ezt nem egészen értem... Ha a hanghullám belép a fülbe (erre írtam, hogy az egyén számára úgy is értelmezhetjük, hogy ott a hang forrása), ott képezhetjük az ellenfázisú jelet, és tovább is sugározhatjuk azonnal, ami így szépen kiolthatja a másik jelet. Nem kell semmiféle előismerettel rendelkezni a hangról, azt időkésés nélkül feldolgozhatjuk ilyen speciális esetben.
De ha én tévedek, akkor hogy működnek ezek a fejhallgatók?
(#) bbatka válasza xenon hozzászólására (») Dec 5, 2008 /

Szerintem időkésés nélküli hangfeldolgozás nem fog menni. Nem vagyok benne teljesen biztos azért. Ha csak 1fok eltérés van a két jel között, akkor egy kaotikus valamit kapunk. Tehát én úgy gondolom hogy 1 periódussal el kell tolni a 180 fokos jelet az eredeti jelhez képest. Próbálgasd mondjuk műveleti erősítőkkel. Az egyiket invertálóban a másikat nem invertálóban, majd összegezni a két jelet.
A hangszer erősítésről tudok nyilatkozni. Régen két módszer volt. Az egyik a zajzár. Ez azt jelenti hogyha az erősítendő jel szintje egy bizonyos határ alá csökken akkor az erősítő bemenete rövidre záródik, így a kimeneten nincs zaj.
A másik a magas tartomány vágása.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Dec 6, 2008 /

Van még egy módszer amivel ki lehet szedni a zajt a hangfelvételből. Tegnap nem jutott eszembe, pedig néhány éve elég sokat használtam a régi kazettáim digitalizálásánál. A/D átalakítás után szoftveres zajszűrés. Ehhez azonban a zajból (számok közötti szünet) mintavételezni kell. Amennyire tudom a szoftver a zajt vonja ki az eredeti felvételből. Nem ismerem azt a Seinheiser fejhallgatót , amit említettél, de el tudom képzelni hogy így működik.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem