Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   309 / 2208
(#) kocos hozzászólása Dec 5, 2008
közben kész lett a PCL86 PP egyik kimenője . Igazi "TV erősítő" lesz, mert a PCL86-ok is TV ből vannak, a kimenők Tavasz TV fojtójának vasára készülnek, a fűtést egy áttekercselt junoszty trafó biztosítja, de ezen felül biztos lesz még benne valami TV-ből bontott alkatrész (MKT kondik, relé ...stb )
(#) EcoPityu válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 5, 2008
A kör alakú HAUSER ganyingert, már egyszer idelinkeltük, de ez a másik se semmi...
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 5, 2008
Nálunk is lehet kapni otthon a "keravill"-ba ....
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Dec 5, 2008
Kóci!
Te mennyit vársz az ECL86PP-től? Már, hogy símán csak a 6,5cm2-es vasra tekerted??

Amúgy szerintem fuzzking a "mennyire nehéznél", a cucc tömegére gondolt!

(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Dec 5, 2008
Max 10 wattot várok, ennyivel is számoltam, és 40Hz fa-val.
De az EL84 gityómotyót 80Hz fa-val számoltam, 6nm2-es a vas, és tegnap rádugtam a basszgityómat (5húros), és a H húr is dörrent rajta rendesen!

Ja, hogy a tömege mennyi? olyan jó 15 kiló lehet
(#) kocos válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 5, 2008
Attól függ, mik az elvárásaid! Én a fentebb betett gityóerősítőm imenőjét ilyen képkimenő vasra készítettem, de ott szándékosan a kis vaskeresztmetszet, volt a cél,és a gerjesztést is kicsit magasabbra vettem, hadd torzítson a kimenő is hifinél PP-ben nem tudom mennyi az, ami várható? A Budapest típusú bolgár rádió ennél is kisebb kimenőt használ két El84-hez, és 50 Hz-nél már működik, mert a brumm hallható A Marshall cég a 20/20 típusú rack véágfokjában még ennél is kiseb kimenő hazsnál, de az gitárra való, bár a modern lehangolt gitársoundoknál ott is számolhatunk akár 50-60 Hz-et is.

Azt meg nem mondtad meg milyen csőhöz, milyen Ra-ra milyen teljesítményre kell az SE kimenő rajza, e nélkül nemigen tud senki segíteni

Egyébként a vaskeresztmetszet kiszámolásához a képlet imígyen vala :

Qvas=10..20xngyök(P/fa) [az x itt szorzás, nem pedig replusz !!! ]
(#) nyikolaj válasza speccy hozzászólására (») Dec 5, 2008
Én a fénycső fojtót átalakítottam légrésesre.
Finoman le ütöttem róla az U alakú lemezeket és a T profilú lemezek két rövidebbik végéről le köszörültem egy kevés anyagot majd szigeteltem.
(#) Merkel Géza hozzászólása Dec 5, 2008
Sziasztok!
Egy VOX AC-4 klónt szeretnék építeni, hogy ne bosszantsam a családot a nagyobb "kütyümmel". Ez a kis gitárerősítő mindössze 4 csövel (EZ80, EF86, ECC83 és 1 db EL84) ketyegett valamikor és állítólag az "A" osztályú kapcsolás miatt csodás, tiszta és valódi "vintage british" hangja volt.
Természetesen szeretném az EZ80-as egyenrángató csövet is félvezetős egyenirányítással kiváltani.
Kérdéseim a gurukhoz:
Milyen vasmagkeresztmetszeteket használjak a hálózati ill . kimenőtrafókhoz? Köszönettel venném ha a tekercsadatokat is megadnátok. (Szólógityóval, 40 Hz felett kínoznám! )
Csak viszonylag nagyértékű elkóim vannak (200mF-től fölfelé) , az eredeti kapcsolásban pedig "csak" 16 ill. 8 Mf-es elkók vannak. Az egyenirányításnál, gondolom ez nem baj. De mi van azzal a 8 Mf-os elkóval ami az EF86 os ill. az EL84 anódkörében van? Mi történik ha azt is nagyobb kapacitású elkóval helyettesítem?
(#) rockersrac válasza kocos hozzászólására (») Dec 5, 2008
hát az anyagi keretek miatt valószínű hogy ecc82,vagy 83 lesz az előfok,attól függően hogy meikből tudok gyorsabban 2-re szert tenni,meg gu50 a végcső(az is anyagi dolgok miatt)én úgy 10-12 wattot szeretnék kinyerni belőle,már ha ennyit ki lehet hozni belőle!torzítás mentesen.és kisebb termekbe, házibulikba terveztem használni hangosítás gyanánt,de ez még egyenlőre terv csak.azt tudom hogy ez a 10-12 watt bőven elég lenne nekem,ha tud ennyit a kimenő! amúgy Ra-t nem tudom hogy micsudi! :O
(#) CHZ válasza besi99 hozzászólására (») Dec 5, 2008
Szia !
Sajnos azzal az erősítés kisebb lesz , ezért + fokozat kell elé .
(#) kocos válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 5, 2008
Ha Ra-t nem tudod, akkor olvassgassál még mielőtt csöves erősítő építésébe kezdesz!! Ra egy csőnek adott munkapontban a terhelőellenállása. Ehhez illesztjük a kimenőtrafót! GU 50 kimenőhöz őségesen van adat ebben a topikban is, és az elektroncso.hu-n is, és Ágoston Lajos - Audiofil erősítők építése c. könyvben is. Képkimenő ehhez az erősítőhöz nem jó, mert csak 6nm2 a vaskereztmetszete. SE-hez amúgy is illik nagyobb vaskeresztmetszetet választani, mert a légrés csökkenti a primer indukciót. Nagyobb pakettvastagsággal, mondjuk az EcoPityu féle csévetest összeragasztós módszerrel 12-13 nm2-t el lehet érni ezzel a maggal, de az ablaka kicsi, nem biztos, hogy beleférsz!!!!Még El84-hez OK, mert ott kisebb átmérőjű drótokat lehet hazsnálni, de ott is csak, ha kevés részre osztod a primert.
GU 50-hez minimum SM85/a, vagy /b hiperszil vas, vagy Ei84/45 lemezcsomag szükséges (mindenesetre minimum 9-10 nm2 vaskeresztmetszet)
(#) kocos válasza Merkel Géza hozzászólására (») Dec 5, 2008
Az EZ80-at ne cseréld le, jobban szól vele! A nagyobb kapacitású kondi bajt nem csinál (bár az EZ80 katódjára max 50 mikro mehet), de felesleges, mindenesetre 50 mikro minimum kell (az eredetiben azért vannak olyan kicsik, mert akkor még nem voltak, nagy kapacitású elkók, vagyis voltak, de nagyok, és drágák voltak )
Hálózati trafónak minimum egy 40 W terhelhetőségű kellene ez lehet SM65, lehet EI84/28, mindenesetre egy 7-8 nm2 nem árt . Kimenőnek alkalmazható a már említett TV képkimenő vas Ei66 0,35 mm vastag lemezek, 6cm2.
Tekercs adatot kapcsolási rajz nélkül nemigen tudunk szolgáltatni, ugyanis nemismerjük, milyen tápfeszekről "megy" az erősítő (illetve csak sejtjük )
(#) CHZ válasza kocos hozzászólására (») Dec 5, 2008
Vatera.hu-n azért szokott lenni ilyen kondi is .

C1.JPG

(#) Ricsi1992 válasza kocos hozzászólására (») Dec 5, 2008
Éppen vasat keresek a kimenőhöz.

Idézet:
„Qvas=10..20xngyök(P/fa) [az x itt szorzás, nem pedig replusz !!! ]”

Itt a 10..20 mit jelent?Mennyivel érdemes számolni?Ha 10-el számolok,sokkal kisebb vas elég adott teljesítményhez.
Szóval 10-el számolva: 10xngyök(10/25)=6,3cm2
20-al: 20xngyök(10/25)=12,6cm2
Most akkor mekkora vas lenne elég?A 6,3-as is jól átvinné a.....

Már régen Imi írta,nem tudom jól-e értettem:a vaskeresztmetszet a csévén felülről a négyzet területe?(ahova az E közepe megy)
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Dec 5, 2008
Olyan nekem is van egy fóknyi: 1-2,-5,-10u, 400-630V
(#) Imi65 válasza djhans hozzászólására (») Dec 5, 2008
Nekem 50 µF van, MKP, de sajna csak 250V-os. És Remix.
(#) CHZ válasza djhans hozzászólására (») Dec 5, 2008
Akkor hasznosítsd , mert igen jók .
(#) fleta hozzászólása Dec 5, 2008
Soldano slo 50 gitárerősítő sok menden jóval, ha beindul. Pár hónapig pihentettem, de eljött az idő. Még kell hozzá 47 mf 450 volt elkó, sehol sem kaptam, csak 400 voltost. De most lessz talán. Az overdrive része érdekes, ha kéritek a rajzot is feltöltöm. Ennek az erősítőnek az az érdekessége hogy sok rajz kering róla a neten, de hibásak. Nem tudom, ez tuti rajz alapján lett csinálva, ebből már 5 db működik. A Marshallokat veri.
(#) djhans válasza CHZ hozzászólására (») Dec 5, 2008
Lehet rá pályázni ha valakinek kell.
Van - ugyancsak 250V-os - Siemens 25 µF .
(#) djhans válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 5, 2008
Csak 250V-os kevés ide. 400-as már jó lenne

Amit én be tudok szerzni 100u 1kV az meg nagy.
(#) CIROKL válasza fleta hozzászólására (») Dec 5, 2008
Szia: Most vettem itt ,47mf 450volt
Bővebben: Link
Esetleg, kettő, sorba kötve. De úgy meg feleződik a kapacitás, és duplája lesz a méret.
(#) fleta válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 5, 2008
Köszi, már rendel is. Nem ismertem ezt a lapot
(#) kocos válasza CHZ hozzászólására (») Dec 5, 2008
Tudom, most csak 15 mikro/200 V van, pedig de jó lenne vagy 10-20 50mikro/500 Volt! DjHanstól most kaptam 6 100Mikro/1000 Voltos mosntrumot Nem tudom ezt milyen cső "érdemelné meg" 807, GU50, 6l6 ?
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Dec 5, 2008
Akkor miért nem csinálsz elkótlan erősítőt?
(#) kocos válasza fleta hozzászólására (») Dec 5, 2008
Így igaz! Én hallottam, próbáltam ezeket az erősítőket, nagyon jól szólnak! (Ugye Tóth Gábor féle cucc? )
(#) kocos válasza djhans hozzászólására (») Dec 5, 2008
Ha több bőr lenne a pofámon, akkor pályáznék, de már így is a lekötelezetted vagyok
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 5, 2008
Köszi,mostmár értem.
Szerinted hány wattot tudna a GU50 PP 280-300V-on a börzén vett vasaimmal(8cm2)
(#) speccy válasza nyikolaj hozzászólására (») Dec 5, 2008
És ha átalakítottad légrésesre, akkor kevesebb lesz a brumm és egyéb zaj?
Következő: »»   309 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem