Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   350 / 3960
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
hmmm...

"Inkább a névleges terhelésközeli üzemállapotot kell előállitani műterhelés és bázisáramszabályzás használatával."


Ezt hogyan tudom kivitelezni?
(#) thrasher31 hozzászólása Dec 7, 2008 /
 
Sziasztok!

Bocs, h ismét belekontárkodok a témába, de lenne egy rövid kérdésem:Egy kissebb telyesitményű autó erősítő(amivel csak 4 hangszórót hajtok meg!)táp bekötésénél +12V megy az akkuig. A GND is megy akksiig, vagy elég ha a kasztnira kötöm. :help:
Ha valaki erre válaszolna azt nagyon megköszönném.
(#) Szebence válasza thrasher31 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Szerintem elég csak letestelni pl csavar, vagy valami olyan hely, ahol jó a vezetőképesség, tehát ahol nincs festék stb.
(#) mex válasza Szebence hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Kell hozzá 2db ellenállás,egy poti,és tápfesz.
A bázisáramot potival kell szabályozni,a biztonság kedvéért sorbakötve egy ellenállással ami nem enged adott tápfesz esetén max 0.2amper áramot befolyni a bázisba,a kollektoráramot pedig akkora ellenállással kell korlátozni,hogy a tranzisztor teljes nyitása esetén se tudjon pl. 5ampernél több folyni. A tápfeszültség ismeretében ezek az értékek számolhatók. Ezután már csak a bázisáramot változtatva lehet mérni az egyes értékekre vonatkozó áramerősitést (ami teljesen eltérő a kis illetve a nagyjelű) üzemmódba. A bázis és a kollektorárammérésre kell egy-egy árammérőt a körbe iktatni.
(#) Gyurix válasza mex hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
ha összeérntem ezt mutatja 001 de most mértem megint és most mutatott értékeket valaszínű, hogy a kábellal volt baj ha a +- mértem akkor ezt mutatta 1331, ha a - és a melette lévő váltóáram jelet akkor 600-at ha a - és az eggyel aréb való váltóáram jelet akkor 611 ha két váltót akkor semmit és ha + és mellete lévő váltójelet akkor 605-öt és ha a + és az 1-el arréb lévő váltójelet akkor pedig 600-at mutat a műszer.
(#) Szebence válasza mex hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Köszönöm a részletes válaszod, ha minden jól megy a jövőhéten jönnek meg az alkatrészek, köztük a végfoktranzisztorok is, aztán körülbelül 2 hét múlva lesz ez a mérés aktuális, csak tájékozott szeretnék lenni, hogy mit és hogyan kell majd, hogy felkészüljek mindenre amire csak tudok <:-]>
(#) Imi65 válasza Gyurix hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
A mérés menete a következő:
A műszert diódavizsgáló állásba kapcsoljuk. A piros mérővezetéket a - pontra rakjuk. A feketét ez egyik, majd a másik ~ pontra. Ekkor 650-690mV feszültséget kapunk mindkét esetben, mert a diódákat nyitóirányba vizsgáltuk. Ugyanezt megcsináljuk fordítva (fekete zsinór a - pontra, piros a ~ pontokra, felváltva), ekkor szakadást kell mutatnia.
Folytatjuk a másik két diódával. Fekete zsinór a + jelzésre, piros a ~ jelzésűekre, felváltva. Itt nyitóirányú feszt (6xxmV) kell kapnunk. Majd a záróirányú vizsgálat következik, Piros zsinór a + pontra, és a ~ pontokra, felváltva. Ekkor szakadást kell kapnunk. Az ettől eltérő mérési eredmények hibára utalnak.
(#) Gyurix válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
oké kössz megvizsgáltam a szakadások jók voltak a többiben voltak eltérések de nem valami jó műszerem van úgyhogy lehet csal pl 200ohm mérésnél 0,8ohmot csal.
(#) dtomi86 válasza Imi65 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
szerintem sem rossz, csak próbálok minél többet kihozni belőle. ha a rezgőkört kivenném, és helyette a hálózati feszültségről osztanám le a jelet az pontosabb lenne?
(#) moltam válasza Sir-Nyeteg hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Tr1 irta hogy tirisztor.Az n betűsök mik lehetnek ha nem tranyók?
Van mégegy áramköri elem aminnek a lábai base collettor emitter? Ha van akkor nem bisztos.
(#) thrasher31 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Köszi szépen a gyors választ! Lehet, h nektek ez egyszerű kérdés de nekem sokat segített.
Mégegyszer kösz.
(#) moltam válasza vizor hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Csak arra gondoltam hogy miét kell invertálni nem lehetett volna ugy is hagyni hogyha ha magas számol ha alacsony nem?
(#) proli007 válasza Szebence hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Hello!

Ha már mérsz....
Ha szabad hozzá tennem, hogy ha pld. 5..12V feszültséget használsz, akkor is már szép nagy teljesítményű kollektor ellenállás adódik.
A tranyót se felejtsd el hűteni, mert megárthat a próba az egészségének.

Ha penge akarsz lenni, akkor nem a statikus bétát, hanem a dinamikusat kell mérni. Azaz nem a Béta=Ic/Ib összefüggés, hanem a dIc/dIb összefüggés fogja adni a helyes eredményt. (delta Ic/ delta Ib) És ezt több munkapontban illik mérni, az alkalmazási áramtartományban.

üdv! proli007
(#) lapose válasza dtomi86 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Szia!
Sajnos sem hálózattal sem trimmerel nem lesz pontosabb!
gondolj bele: Egy nap 86400 pásodperc ebből 4 másodperc az eltérés, ez 0.00463%-os eltérés! Nincs az a trimmer, amivel ezt be tudod állítani, és akkor még nem is beszéltünk a hőfokfüggésről!
Ha ennél pontosabbat akarsz, szerintem egy DCF77-es órában gondolkodj!
(#) proli007 válasza moltam hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Hello!
Kicsit túl variáljátok, vagy nem értitek a dolgot.

- Bárhogyan is jelölik a két bemenetet, az két azonos értékű, de különbözően használható bemenet.

- De ezzel az "inverter plusz ÉS kapu" kialakítással, mód van arra, hogy a számláló, fel, vagy lefutó élre számoljon. Ilyenkor a másik bemenet az invertálás miatt természetesen ellenkező, de állandó logikai szinten van.
- Vagy, mód van az órajel kapuzására. Ha felfutó élre számol, akkor az engedélyezés "L" szintű, ha lefutó élre számol, akkor az engedélyező "H" szintű. (természetesen mindig a másik bemenettel)
- Így mindenféle külső elem nélkül a számlálás, megakasztható egy számnál, Ha a számláló kimenetét visszakötjük az engedélyezésnek. Amíg a számláló nem ér oda, a kimenete nulla, és engedélyezi, a felfutó órajeleket a számláló bemenetére. Ha eléri a számot, az aktuális kimenet "H" szintű lesz, amely letiltja az órajeleket. Így a számláló ennél az értéknél várakozik.

Javaslom, hogy a rajzokat és az alkalmazásokat ezzel a szemlélettel nézzétek.

üdv! proli007
(#) Szebence válasza thrasher31 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Nekem legalábbis testelve volt a negatív és nem volt kivezetve az akkumulátorhoz, csak a pozitív.


proli007: Hát nem tudom, hogy ez mennyire oldható meg házilag egy digitális multiméterrel...
Ezeket az üzeneteket kimentem és átadom barátomnak, ő jobban fogja érteni ezeket.
A legjobb az lett volna ha urbanelektronikánál párba tudnám venni....
Köszi, hogy segítetek!
(#) escort lx válasza vicsys hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
helo én még kopasz vagyok ezen a forumon. Építettem mar egy jópár kittet ezek működtek is Pl Quad 405 építettem hangsugárzót is 2db sal 13cm kevlár mélyközéppel tesla magassal 2,5 utas rendszerben zárt dobozban, a végeredmény egész jó bár a mélyek még így is egy kicsit vérszegények. Van egy visaton speaker pro nevü programom, nem a demo verzió! Tudja valaki Hogy kell ezt használni? Nem tudok se angolul, németül meg főleg! Szeretnék még aszámítógépez is egy komolyabb hangsugárzót egy erősítővel, erre a célra van egy toshiba ta8251ah IC-m ehez tuda valaki kapcs rajzoot ill nyáktervet? Válaszaitokat előre is köszönöm!!!
(#) vizor válasza proli007 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Én tökéletesen értem a 4017-es működését, ki is használom ezeket a tulajdonságokat

Azt nem értettem, hogy moltam miért problémázik ezen. Alapból alacsonyra számol és kész. Ha nem tetszik, invertál és akkor magasra fog számolni De nem derült ki, hogy ez-e a gond (talán nem fér be még kapu ic a panelra ?) vagy az, hogy az IC-n belül miért pont így van kialakítva Azon teljesen felesleges gondolkodni.
(#) vizor válasza vizor hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Ezt az "alapból" dolgot persze úgy értettem, hogy ha szigorúan az adatlap szerint nézzük a lábak elnevezését. Amikor először találkoztam az ic-vel, ezt néztem csak és nem a belső felépítésből adódó további lehetőségeket.

Az összefoglaló leírásod a dologról nagyon jó
Egy kezdő nagyon sok hasznos információt kap amivel sokkal könnyebben használhatja az ic-t elsőre
(#) mr.anderson hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
helló mindenkinek!
olyan kérdésem lenne hogy ha 6db 2500mAh-ás ceruza akkumlátort sorosan összekötök akkor a mAh-k is összeadódnak mint a feszültség? lehet ez amatőr kérdés de nekem nagy szügségem lenne az információra.
köszi.
(#) mutty hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Helló mindenki! azt szeretném kérdezni ez milyen alkatrész D1117A
L33AVC modell távirányitóban van,kidurran a szemétláda.Üdv Isti
(#) mutty válasza mr.anderson hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Szeva! Nem , a cucc marad 2500mah-s csak a voltod lesz a 6-os szorzón.És marhán bírgya majd,én már csin.m airsoft fegyóba hát nem tudtam lemeritteni egy egésznapos háboruban sem.Üdv Isti
(#) mr.anderson válasza mutty hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Koszi a valaszt en is airsoftba probalkozom most ami benne van az 1200as de fel napi jatek (kb 700 golyo) alatt kilovi magat.meg olyan kerdesem lenne hogy szerinted melyik megoldas jobb ha 6db 1,5 voltos AA-s aksit kotok ossze vagy ha veszek 1db 9voltos 2500mah-s aksit?
(#) sanyi01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Tehát két nand-ből összerakok egy R/S tárolót. Még eddig ilyet nem csináltam, vettem is most 2db-ot.
Egy érdekes, valóban kezdő kérdés: ha a két nand kaput összekötöm, nem kell közéjük ellenállás (nehogy tönkremenjen... -100 Ft)?
(#) mutty válasza mr.anderson hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Nekem ak 47specnaz Tokyo marui .picikét rugót cseréltem 90 ről 110-re (1 gatyában elég tré már)és a (gyári-gagyi aksit ami 8,4 voltos volt mert kib.-tam a kukába mert annnyira gyári.Helyette kapott 9,6 volton 2500mah-t(8darab 1,2-voltos panasonic ceruza aksit (SZÉPEN Sorba kötve,Vastagabb zsinórralFontos!!!(pl:hosszabítóból kilopva azt)És még egy lézert is ez hajt amit nagyon utálnak.
(#) mutty válasza mr.anderson hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Az 1db 9 voltost meg ne mert megfőzöd hosszu sorozatnál,ez kimaradt
(#) mr.anderson válasza mutty hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
en is igy gondoltam jobb ha ceruza akumlatorokbol van a 9 volt osszerakva. nekem francia gyartmanyu M16-om van es a gyari aksival eleg sz*r ezert gondoltam a "tuningot". szoval nyugottan rakhatok bele 8db 1,2 voltos vagy 6db 1,5 voltos ceruza aksikat. ja meg eszembe jutott hogy mertem a gyari aksit az is 9,2 volt es 8,4 van ra irva habar terheles alatt biztos leugrik.

A fórumban nem használunk vulgáris szavakat! Frankye
(#) SzalaiGyörgy hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Bocsánat ! Nem találtam jobb helyet a kezdő kérdésemnek, mint ez itt.
Látom, hogy a fórumon belül, pontrendszer működik, de nem találom leírását, hogy mik a szabályai.
Hol olvashatnék erről? :miaz:
(#) Csaplar hozzászólása Dec 8, 2008 /
 
Sziasztok!

Szeretnék készíteni egy billentyűzet váltót, elosztót. Egy kis gépet kötöttem a pc-re és jó lenne ha fixen a gép mellett is lehetne egy billentyűzet. (Jó lenne, ha egyszerre működne a kettő)

Tudnátok segíteni? Esetleg van valakinek egy kis kapcsolása?

Köszi és üdv.:
Zoli
(#) proli007 válasza sanyi01 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
Hello!
Akkor eddig, nem sok digitális áramkörrel találkoztál eddig.

- Bármely bemenetet ráköthetsz bármely kimenetre, közvetlenül.
- Egy kimenethez több bemenet is csatlakozhat. (Ha nem CMOS, akkor a FAN-out terhelést is figyelembe kell venni)
- Kimeneteket nem szabad összekötni. (Kivételt képeznek a háromállapotú, vagy szakadt kollektoros kimenetek. De háromállapotúnál, egy időben két kimenet nem lehet aktív, szakadt kollektorosnál, pedig felhúzó ellenállás kell)
- Bemenetek nem lóghatnak a levegőbe. Azt vagy a tápra, vagy a GND-re, vagy valamelyik kimenetre lehet kötni. (Ha GND-re, vagy tápra van kötve a bemenet, akkor szoktak soros ellenállás alkalmazni. TTL-nél és csak óvatosságból.)
üdv! proli007
Következő: »»   350 / 3960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem