Fórum témák
» Több friss téma |
Ha az SSR-t választod, akkor inkább valamelyik MOC_ optotriakos változatot válaszd és ne sima optocsatolóval old meg! MOC-ban van nullaátmenetes és direkt (fázishasításos szabályzásra való) is.
Közben látom hogy 24V-ra kell! 24V DC !? Akkor a sima darlingtonos-optocsatoló is talán elég lehet! Ha mégsem, akkor egy külső tranzisztorral kell "megfejelni" a sima optocsatolót, (darlingtonkapcsolást készíteni teljesítménytranyóval...) s igy már elég lehet a kapcsolási teljesítmény is. Az alkatrészigénye csekély, és CSAK egy LED terheléssel kell számolni a vezérlő oldalról. Persze a hagyományos relé is megfontolandó ha csak ekkora teljesítményt kell kapcsolni. Ezt te tudod... De ez inkább már anyagi döntés lesz szerintem!
Akkor kukázhatom ezt a típust? Mert a neten sem találok a google-val optodiak-os kapcsolást
Először ellenőrizni kellene hogy a 2N6075-ös triak életképes e! (A (#204811)-es hozzászólásod képe alapján lehet hogy kicsit túl lett vezérelve a GATE bemenet!? )
Valamint érdemes az MOC3020-as adatlapjában levő kapcsoláshoz igazodni. Ha van BT-s triakod, akkor a MOC- ok üzemképességét sem ártana letesztelni! Remélem sikerül megoldani a gondot.
Igazad volt... Túl volt vezérelve a Gate. Kicsit nagyobb ellenállással már viszi (4,7K) Köszi a segítséget!
Köszi a segítséget. Majd az anyagi részét leboxoljuk a kollégákkal
Sziasztok!
Még nem igazán vagyok benne a szilárdtest relék használatában. Helyettesíteni szeretnék egy reed relét az egyik áramkörömben a Vishay LH1510AT jelű reléjével. Úgy tűnik, hogy minden paramétere rendben van, csak azt nem tudom igazán, hogy ha egy sima kapcsoló alkalmazást akarok, akkor a DC (5) lábat használnom kell-e? Kérem, segítsen, aki tud! Előre is köszi.
Szia!
Az adatlap szerint csak a 4. és 6. lábat kell bekötni AC / DC (Főleg AC) alkalmazásnál. " Output Parameter Test condition Symbol Min Typ. Max Unit ON-resistance ac/dc: Pin 4(ą) to 6 (ą); IF = 5.0 mA,; IL = 50 mA; R-on; 6.0; 11.27; 15 Ω. ON-resistance dc: Pin 4, 6 (+) to 5 (ą); IF = 5.0 mA,; IL = 100 mA; R-on; 1.5; 3.15; 3.75 Ω. " (Másdan nemnagyon tudok segíteni :no: ... )
Köszi Jani, közben már kiokosítottak és ki is próbáltam a dolgot. A DC üzemben lehet párhuzamosítani a kimenetet és így nagyobb áramot kapcsolni, ahogy a Te adataid is mutatják. Minden esetre köszönöm a segítséget.
Szia!
Engem is érdekelne ez ez áramkör, én a mellékelt hőfokszabályzónál a relét szeretném helettesíteni vele. A relé egy kis teljesítményű 230V-os fűtőtestet kapcsolgatna egy keltetőgépben (pl. hajszárító, vagy valami hasonló kisebb teljesítményű fűtőtest). Azt szeretném tudni, hogy helyettesíthető-e vele? Ha igen, akkor érdekelne, hogy a dióda milyen paraméterü legyen, valamint T1 tirisztor (TIC225S),ha ilyet nem kapok, akkor mivel helyettesíthetem?
Szia!
Én a Sharp S 202 SE2F (250V/8A), vagy a S 216 SE2F ((250V/16A) javasolom az áramkörödbe. Nullátmenetes, triakos áramkörök, a bemenetük viszont LED-ként kezelendő, azaz nincsen szükség sem a diódára, sem az ellenállásra, ellenben sorba kell kötni az anódjával egy 1K ellenállást, a katódja pedig mehet a BC546B kollektorára. A BC546B tökéletesen megfelel erre a célra. A fenti szilárdtest reléket eléggé kedvező áron megrendelheted pl. ITT is, de biztosan meg lehet kapni máshol is.
Szia! Én BT139-el épitettem meg. Kisseb teljesítményeket hűtőborda nélkül is kényelmesen kapcsolt. De mindenképp kell egy "kis" hűlőfelületről gondoskodni! Esetleg a BT137, vagy a BT138 is megfelelhet. ( Szerintem a legtöbb kisteljesítményű triakkal üzemképes. ) S ha az előtét számolásával nem akarsz bíbelődni, akkor érdemes a BF256A ( B vagy C ) fet-tranzisztorból kialakított áramgenerárort bekötni. Nem egy dreága holmi, s 5V-30V -ig stabilan tartja a MOC_ ledjének áramát.
Hali mindeki!
Nekem van egy 3A-es SSR az erősitőben de mikor bekapcsolom akkor bezavarja az erősitőt, szóval búg tőle hogy lehetne ezt kiküszöbölni valakinek van ötlete? üdv.: tibiiii00
Egy soros RC szűrő talán kicsit csillapíthat a zavaron.
Ezt az SSR kimeneti pontjaival párhuzamosan kell kötni... Én R-nek egy 0.6W-os, 50-100 ohm körülit tennék. A C-nek pedig 47-100nF próbálnék ki. Esetleg egy soros induktivitás is segíthet.
Ha a javaslataim nem válnak be, akkor talán az SSR cseréje fogja megoldani a problémát.
( Feltéve, hogy volt időszak amikor tökéletesen kapcsolta a berendezést! )
Hali mindenkinek!
olyan kérdésem lenne.. hogy SSR relayből létezik-e olyan ami két fázis tud kapcsolni...ellentétesen.. ? (a 2 fázis igazából 1 csak külön van mérve)(éjszakai áram)nos szeretnék erre az éjszakai áramra rákötni mondjuk egy mosógépet.de mivel ez a kapcsolt feszültség csak bizonytalan ideig áll rendelkezésre ugy kellene megoldani hogy ha megszűnik akkor a normál hálózatról működjön tovább lehetőleg ugy hogy a mosógép "ne vegye észre" a váltást.olvastam több topicot a 0-átmenetről meg stb-ről de nem igazán vagyok képben. a segítséget előre is köszi
Sziasztok!
Remélem jó helyen teszem fel a kérdést. Van egy PWM szabályozható fényerőszabályozó. A PWM jelet szeretném leválasztani. 4n35-el megy is szépen csakhogy ez a megoldás alapesetben nyitott. Nekem olyan megoldás kellene ami alapesetben zárt! Jó ha olcsó és nagyon egyszerű, mindössze ~1mW körüli teljesítményre kell. Ha van valakinek ötlete szívesen fogadom.
Az optocsati kimenőjelét egy másik tarnzisztozzal INVERTÁLD! De ehez külső tápfeszt is igénybe kell venni, mivel a második tarnyó kinyitásához bázis fesz kell biztosítani... Amikor az OPTO kinyit, akkor a második tranyónak zárnia kell. Ha jól értem a problémát. Esetleg alkalmazhatsz az invertáláshoz logikai kapukat is.
Az a baj hogy csak 24V-os táp van ami sok a tranyó kinyitásához.
CSUPÁN CSAK ELMÉLETILEG. Elvileg megoldható lenne az észrevétlen váltás. De tökéletes átkapcsolás nincs. Bár ha egy két színuszhullám kimarad, azt talán nem venné zokon a készülék. De ezt csupán csak elméletileg. Mert két független áramkört egyre fogsz összehozni. S ha valamelyik SSR egyég meghibásodik, akkor a másik áramkört HÁTBATÁPLÁLJA!!! S ez balesetveszély forrása lehet. (Amúgy meg szabályellenes is!)
Egy feszültségosztóval szerintem beállítható a szükséges bázisfeszültség a tranyó kinyitásához... Az opto ezt a bázisfeszt fogja söntölni. S megis történt a fordítás.
Akár egy sima zéneres kapcsolás is elendő lehet a bázisfesz stabilitásának biztosítására.
Mert tulajdonképpen ez is egy feszültségosztó...
Kipróbálom. Esetleg az is gond lehet hogy igazából jó volna ha 5V-30V között működne. de ha nem lesz más... Holnap kísérletezek egy kicsit.
Azért elég szélsőséges paraméterre tervezel!
Ha jól méretezed, akkor szerintem a zéneres kapcsolás fog beválni. Viszont, a zéner előtétellenállását a MAX feszhez kell méretezni! Ellenállás helyett egy áramgenerátor talán sokkal jobb lenne. Olyat mint amik az SSR-ek bemenetét is védik. FET-es áramgenerátor. Rendszerint 5-30V ig állandó nyitóáramot biztosít a bemeneti led számára... S igy szélsőséges feszültségnél is közel egyforma áramot biztosít a zénernek... )
Nem az optora menne 5-30V. Amiről szó van: Adott egy cél ic-s áramgenerátor, amivel nagyfényerejű ledek hajtok. Ennek a betápja 5-30V. A chip tud olyat, hogy van egy analóg ADJ láb amit ha leföldelünk leáll a chip. Ha szabadon lóg akkor kb. 1,25V-on van a láb és teljes fényerőn megy. Azért analóg mert így egy ellenállással is szabályozható. A leírása szerint open kollektoros tranyóbekötéssel lehet pwm vezérelni. Ehhez tökéletes egy sima opto., Csahogy fordítva működik. Amikor a pwm 100% nem világít, ha pwm 0% akkor világít. Ezt kellene megfordítani. Talán egy fetet bekötök opendrain, gate-re pedig feszosztóval belövök vmit. Ahogy olvasom a fetek sokkal nagyob gate feszt bírnak. (2n7000 +-20V) a tranzisztorok 5V jával szemben. Aztán ahogy írtad, itt lesöntölöm a gate-ről a feszt és meg is van. Ha valamit rosszul mondtam plíz javíts ki. Köszi.
Én bipoláris tranyóban gondolkodtam, de egy jól megválasztott fettel is müködöképes lehet. Egy próbát megér az az elrendezés is.
BC337-es tranyóval simán megy. A feszoztsós megoldás jónak tűnik, pláne zenerrel. Köszi.
Üdvözletem a fórumozóknak.
Egy viszonylag nagy indítóáramú induktív terhelést szeretnék be- és kikapcsolni egy triakkal, névleges áram több tíz Amper is lehet, igaz csak másodpercekig, esetleg 1 percig. Viszont a triaknak le kell tudnia kapcsolni a 230V-ot bármikor, tehát terhelés alatt is! Tudtok ajánlani bevált típust, ami lenne úgy legalább 40A-os és 400V-os, illetve milyen vezérlést érdemes építeni az üzembiztos működés, és elsősorban a lekapcsolás miatt? Köszönök mindenféle segítséget!
Szia!
Itt érdemes szétnézni: Bővebben: Link A lap közepe táján vannak a szilárdtest relék. Illetve itt egy katalógus, úgy tudom van magyarországi forgalmazójuk is! Ez kimondottan induktív terhelésre írják!
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Van egy nagy CO gépem (HEGA 450P ; 380V-os),aminek a hegesztés kezdésekor egy nagy 50A-es mágneskapcsoló adja a delejt.Ezt szerettem volna kiváltani szilárdtest relével,de ami nekem oda kellene,azt már aranyárba mérik.Gondoltam hát építek egyet,biztos olcsóbban kijövök. A kérdésem az lenne,hogy a Jani által épített MOC30-al megvalósított kapcsolás tudna-e egyszerre 3 db nagyteljesítményű triacot,vagy tirisztort kapcsolni.Ugye ez a 3 tirisztor kapcsolgatná a 3 fázist a relé helyett. Amit találtam tirisztort,az bőven meg is bírja (SKT 130/12E ; 1200V 130A). Bocsi a sürgetésért,csak arra kérnék azonnali választ,hogy az előbb említett tirisztor jó lenne-e,mert azért holnap tudnék elmenni. Előre is köszi a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |