Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vezeték nélküli gyertya
A rajzon azt alsó dióda is LED ugye? Mert ha nem akkor felesleges....
Ezen a kapcsoláson még lehet egyszerüsíteni ám: R1, R2 elhagyható, helyette 1db ellenállás kell a 3 - (2,6) láb közé bekötve. A 7-es lábat nem kell bekötni. Érdemes nagy ellenállást használni mondjuk: 1Mohm és 470nF kondi
Köszönöm..
Az ellenállások kiszámítása gondolom úgy megy mint az 555-nél... Használhatom a HE számolóját? üdv!
Olvastam hogy kiszámolta az értékeket (köszönöm neki)
Csak közben rajzolgattam.. üdv
Igen, így gondoltam.
Ha az elektromnos gyertyában használod akkor a tápjára tegyél legalább egy 100nF-os kondit. Az egyenirányítás is maradhat egyutas, a graetz-el nem biztos, hogy jobb lenne. Esetleg egy kis schottky diódával még lehetne egy picit javítani rajta (pl. BAT46 az 1n4148 helyett) Ha tápegységről próbálod ki, akkor is kell a kondi a tápjára, de egy további áramkorlátozó ellenálláson keresztül adj neki feszültséget.
Csak megsaccoltam de jó lesz úgy is. Ha meg túl gyors vagy túl lassú a villogás akkor picit módosíthatod a kondi értékét.
Ilyen akadt először a kezembe.. ez megfelelne?
Már egyből a tekercsel fogom kipróbálni...
Zoli!
Töröltem a "láthatatlan" képeket, és a Paint-es OFF-TOPIC hozzászólásokat.
Ugyan, kérem, igazán nincs mit, ez a dolgom. :pirul:
Nem biztos, ki kellene próbálni, 110pF 4V zárófeszültségnél, kisebb feszültségnél általában még nagyobb a kapacitása. Nem tudom, hogy ez okoz-e problémát 3,5MHz környékén.
Nem véletlenül írtam a BAT46-ot (0V-nál is csak 10pF) és elég kicsi feszültség esik csak rajta. Amúgy az 1N4148 is csak 4pF kapacitású.
Nagyon jók lettek! Kár, hogy a tartó alját nem vetted fel, kíváncsi lettem volna az adóáramkörre. És miről fogják táplálni az megajándékozottak? Dugasztápról? Mert az enyém 9V-os elemről fog működni, de lehet, hogy egy táppal jobban járnék.
Sikerült szereznem használt 5V-os mobiltelefon töltőket. Ezek a kapcsolóüzemű töltők kicsik, könnyűek, stabilizált kimenetük, és ekkora terhelés meg se kottyan neki - még csak meg se langyosodnak.
A szerkezethez készítettem fa korongokat körkiszúróval, 3 korong van egymáshoz ragasztva, de a középső korong közepe ki van szedve (O betű formájú) és oda van belerakva az áramkör. Tehát kívülről nézve egy rétegelt fa korong, és nem is lehet szétszedni!
Nagyon jó ötlet! vásárban lehet venni pár Ft-ért ilyen telefon töltőt... legalább sosem merül le!
Jól néznek ki! A LED-ek le vannak csiszolva hogy megtörjék és jobban szétszórják a fényt?
Bocs, ha esetleg már írtad, milyen "zselével" öntötted ki?
Igen, az elejét csúcsos "piramis formára" csiszoltam le.
Az egyiket elfelejtettem lecsiszolni, de az nem is lett olyan szép, mint a többi
Gratula... nagyon szépek (bár csak volna időm nekem is...)
Sziasztok!
Én is elkészültem a vezeték nélküli gyertyámmal SIKERÜLT kapnom egy üzletben színváltós LED-et... Képek mellékelve.. Az egyik adóm "többet ad" azonos távolságból... Ha a báziskorlátozót növelem akkor a hatótáv is csökken? Kb 2.5-3cm re van az adó és a vevő de amikor a LEd a "leg kevesebbet" eszi akkor 4V esik a LEd-en ezért picit langyos míg a másikon azonos távolságból kb 3.4V esik ez a legtöbb amit mértem.. üdv!
Valaki nem tudná megmondani hogy mire KELL figyelni a gyertya öntésénél?
Hogy ne rontsam el az egészet? (én a gyertyából ki szeretném olvasztani a zselét majd vissza beönteni.. üdv!
Sziasztok!
Én is megcsináltam a kapcsolást és remekül működik. Elismerésem a kitalálólnak. Osztálykarácsonyon nagy sikert aratott. Én annyit módosítottam hogy gyertya zselé helyett sima fehér viasz gyertyába tettem ledet. Szerintem így is jól nézki de ez nézőpont kérdése. mellékelek 1 videót remélem jó lesz aminégért bocsi telóval készült üdv
Örülök, hogy Neked is sikerült! Mégis jobb ezzel a LED-del, mint egy villogóval igaz?
Tegnap este az enyém is elkészült. Bár én soha sem fogom gyertyába önteni, engem csak az elektronika érdekelt. Egy fontos tapasztalat azoknak, akik most kapcsolódnak be: járt utat a járatlanért el ne hagyd!. Ha az okosok azt mondják, hogy ebbe BD139 kell stiroflex kondikkal, akkor ne variálj, hanem szerezd be és építsd egyformára az adót és a vevőt! Így elsőre indul majd és olyan jó lesz, mint (például) az enyém: 3,5V-ról (használt lapos elem) 7-8 cm-nél kezd halványulni és 9 cm fölött kapcsol ki. Idézet: „én a gyertyából ki szeretném olvasztani a zselét majd vissza beönteni..” Mi lenne, ha nem öntenéd ki- és vissza, hanem a megolvasztott zselébe óvatosan belenyomnád az elektronikát? Persze csipesszel! Vagy nem jó a pohár? Másikba akarod tenni? Természetesen az olvasztást úgy kell csinálni, ahogyan már többször írták: vízfürdőben!
Igen a pohár nem jó mert a tekercs nem férne bele...
Vízfürdőben és egy zsákba teszem a zselét vagy hogyan? A vízbe simán nem tehetem mert elfolyik
Áhá!
És ez a zselé le fog merülni az aljára vagy fennmarad a tetején? üdv!
Én is arra gondoltam hogy ha összekeveredik a vízzel akkor vége..
Akkor csak az edényben megmelegítem a zselét és átöntöm márkisba..
hali! én arra gondoltam hogy usbről táplálnám a cuccost és egy nagyobb lapos műanyag dobozba tenném a primer oldalt. az ugy müxik ha a primer tekercs sokkal nagyobb mint a szekunder? és ha esetleg 2 vagy több szekunder van?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |