Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Mit érteszz diferenciális jelen?
Karaktereket is tudok küldeni nem? És ha már a másik végén ahogy írtad össze lehet fogni a szálakat, akkor a fogadó PIC - eket úgy programozom fel hogy az adott karakter beérkezésére legyen érzékeny Idézet: A két drót közötti potenciálkülönbség előjelet vált 0->1, ill. 1->0 váltáskor. „Mit értesz differenciális jelen?” Lásd: SN75176A, DS75176A, uA96176, LTC485 vagy MAX485 RS485 vonalmeghajó/vevő IC-k adatlapját! Kép: Hivatkozás
Üdv Újra!
Lenne egy, csak félig-meddig PIC es kérdésem. Tudnátok nekem olyan opto érzékelőt ajánlani aminek a hatótávolsága ugy 80cm-er körül van, és ha megszakad a jel akkor a kimenetén megjelenik valamilyen feszkó/vagy eltünik? Valami olyasmi érdekelne, amit PIC-re egyszerűen ráköthetek. Köszi!
Egyetemen kínai kulcstartó lézert és valami fotodiódát vagy fototranzisztort használtak kollégák erre a feladatra.
Azért talán érdemesebb valami vivőfrekis dolgot alkotni, hogy a környezeti fények kevésbé zavarják. Pl. egy 36kHz-es oszcillátor (akár 555-ösből) adóoldalon, és egy ezzel meghajtott infra LED, vevőoldalra meg mondjuk egy TSOP1736. A TSOP kimenete simán kezelhető logikai jelként.
Rendben, köszi srácok! Utána nézek ezeknek!
Sziasztok! Van egy olyan esetem, hogy egymás után 4-5 helyre CALL utasítással jutok el, majd mégis egy feltételes elágazás során egy teljesen független címre kell GOTO-val ugranom, akkor ugye megkerülöm a RETURN utasítások használatát. Ezt a részét nem ismerem a dolgoknak, hogy egy-egy CALL hívásakor milyen regiszterek állítódnak el, mert ugye csak megjegyzi a PIC, hogy hová kell a RETURN-ből visszatérnie.
Na, egyszóval: Mit kell csinálni, hogy elfelejtessem a PIC-el azt, hogy CALL-t használt. Remélem valaki érti mit akarok ezzel a zagyvasággal, és tud segíteni. Köszi szépen előre is! Idézet: „Mit kell csinálni, hogy elfelejtessem a PIC-el azt, hogy CALL-t használt.” A PIC-el semmit. Rosszul építed fel a programot!
1. miután a goto-val elugrottál, onnan térj vissza, ha végeztél a teendőkkel.
2. egy mutatóval(jelzővel) térj vissza a rutinból és a visszatérés után ugorj oda, ahová kell. A programot úgy kell szervezni hogy a rutinhívásból mindig legyen visszatérés.
Ha csak egy helyrol hivod meg a rutinokat, akkor akar le is cserelheted a CALL-okat es RETURN-oket GOTO-ra. Ha tobb helyrol kell hivni a rutint, akkor termeszetesen watt altal vazolt megoldas javasolt.
Amugy a misztikus terulet ahova a PIC tarolja a visszateresi cimeket STACK-nek nevezik ami amugy egy LIFO buffer - mar ha erdekel a dolog akkor a 'stack' szora ha rakeresel a DataSheet-ben akkor talalhatsz informaciot, mekkora a merete, mi tortenik ha nem RETURN-nel tersz vissza stb...
Köszönöm! Igazából rémlett a verem, meg stack, pclath, meg ilyesmi, de mivel a rutinom igen kevés ezért csak sötétben tapogatóztam, vagy értsétek úgy, hogy nem tudtam értelmes szavakkal kérdezni, hiszen csak sejtésem volt erről a területről. Még este bogarásztam a datasheetben és megtaláltam, hogy miként működik a call/return páros, miköze ennek a stack-hez és, hogy 8 call-t tud lekezelni a PIC-em. Azért jó érzés egyre jobban megvilágosulni ebben a témában.
Sokunknak az a problémája, hogy a kevés (vagy nem olyan mély/hiányos) tudás miatt nehezen és nem túl célzottan kérdezünk.
Most kezdtük el s suliba az assembly-t egy olyan programot kell írni: ha az PORTA 0. bitje 1 akkor jobbra forgatja a PORTB bitjeit ha PORTA első bitje 1 akkor pedig balra írtam egy progit de az mplab azt írja hogy "Register in operand not in bank 0" a hetedik és kilencedik sorra adja ezt a hibát. LÉgyszí segítsen valaki. Előre is kössz.
Üdvözletem mindenkinek!
Lehet az én problémám nem egészen ide illik, de ezt a topicot találtam a legaktívabbnak a PIC-ek körében. Azt hiszem ez életem első bejegyzése ezen az oldalon, pedig már régóta be vagyok regisztrálva. Most viszont inkább tanácsot kérek, égetés ügyében. Eddig nem foglalkoztam mikrokontrollerekkel, de rengeteg helyen lehet azt olvasni és hallani, hogy mindent megvalósíthatunk velük, és elméletileg a programozáson múlik minden. El is határoztam, hogy megtanulok bánni eme jószágokal. Rengeteg utánnaolvasás után eldöntöttem, először megismerkedek a PIC-ekkel aztán az AVR-ekkel. Sokan dicsőítik az AVR-t a PIC-ekkel szemben. Nekem személy szerint egyikkel sem volt dolgom eddig, úgyhogy mind a kettőt meg szeretném tanulni, és majd mindig az adott feladat eldönti, hogy melyikhez nyúlok. Életem rövid előmenete után jöjjön a probléma: JDM égetők Kipróbáltam többet is szurkálós próbapanelen, de egyik sem vált be. Pedig az alaplapom nem mai darab, még párhuzamos portom is van. Amikor a 4-ik változat sem hozott sikert, úgy gondoltam, hogy lemérem a gépem kimenetét, feljegyzek mindent, mint egy mérési jegyzőkönyvhöz és tanácsot kérek. alaplap: Asus P3BF "COM"-portnál ugyebár 5-ös ér a GND, ehhez képest szépen megmértem mindent. 5-1 -13V 5-2 -13V 5-3 5mV 5-4 5mV 5-6 -13V 5-7 5mv 5-8 -13V 5-9 -13V Mivel az RS-232 foglalat nem szúrható bele a próbapanelbe, a csatolást úgy oldottam, meg hogy a kábelt a panel széléhez szigszallagoztam, és UTP kábelből kiaplikált vezetékeket dugdostam a lukacskákba ezt úgy tudom megvalósítani, hogy olyan kábelt használok, aminek mind a 2 vége néni És a hossza(szégyellem magam, de eddig nem is néztem, lehet ez a probléma forrása) kereken 180cm. A megépített programozók a következők: - Link 1 - Link 2 - Link 3 itt természetesen az adatlapból kinézett, megfelelő lábakra kötöttem mindent, ja és az bc547-esek helyett, bc337-et használtam, de szerintem ez nem eredményez számottevő különbséget) - Még volt egy negyedik variáció is, aminek már a linkjét nem találom, de a lényegen nem változtat, úgyis csak az ellenállás értékek mások, meg váshová kerülnek 1n4148-asok. Ja és persze, ami nem változik, hogy ez sem működik. Szoftvernek természetesen az IcProg-ot, PICnek pedig PIC16f876A-t használok, vagyis próbálok használni. Eredetileg 877-et akartam, de ez volt a boltban az utolsó a 16F87x-es családból. Még engedtek is belőle 500FT-ot, mert december 6-a volt. Úgy vagyok vele, hogy tanulási célokra teljesen mindegy. Ja és van még itthon egy 12F509 is, rajta is próbálkoztam, sikertelenül. Próbáltam tényleg mindent összeírni, mint egy jegyzőkönyvbe, ha valakit zavar attól elnézést kérek. Ja és mégvalami, olyat is olvastam, hogy ez a JDM dolog alapjaiban vérzik, mivel az RS-232 szabványra rosszul van illesztve(sajnos ezt a linket sem jegyeztem meg). Erre nem tudok mit mondani, a rossz tapasztalataimat lehet csak a hosszú kábel miatt szereztem. Őszintén megmondva nem riadtam vissza, sőt, mostmár azért is akarok PIC-el dolgozni. Az egyszerűsége és olcsósága miatt döntöttem ez a JDM mellett. Ha van ötletetek szívesen fogadom, nem riadok vissza egy bonyolultabb megoldástól sem. De mivel ez nekem még csak tanulóproject nem szívesen költök 3 ezer forintnál többet a programozóra. üdvözlettel: skeletor
Sajnos a JDM-el sok embernek akadt problémája.
A ChipCad nevű cég árul egy pickit2 nevű usb-s égetőt, mplab (Microchip cég fejlesztőkörnyezete) ismeri, sok ic-t debugolni is lehet vele futás közben, elfér a mellényzsebedben, nagyon jó kis jószág. Ha komolyan akarsz pic-ekkel foglalkozni érdemes beruházni rá. Ha csak a programozó kell, az most 10.000Ft alatt van, de egy kis fejlesztő panellel együtt is 12.000Ft. Karácsonyra ideális ajándék. Az MPLAB-ban az asm fordító ingyenes, a C fordítók a 18-as sorozattól tudnak fordítani, de beintegrálható több gyártó olyan c fordítója ami ugyan nem ingyenes, de tudnak 12-es 16-os sorozatú pic-eket is programozni. Az ARM-et nem ismerem, de ami infó eddig letapadt nálam az annyi, hogy sokkal kevesebb ic tipust árulnak, hasonlítsd össze a chipcad ez irányú árlistáját, és valami magyarországi ARM forgalmazó árlistáját. Ja van egy picbasic nevű fejlesztőeszköz is pic-hez, itt üzenem a többieknek, hogy elsőre ment vele a hőmérő amivel itt szenvedek már 2 hete, viszont kasán olvasható minden időzítés belőle, ezért csak azért is átírom c-re!
Köszönöm a gyors reagálást! Hát, dilemmázok a gyári égetőkön. Ellene szól az ár, és az is, hogy elesek az áramkörépítés nyújtotta örömöktől. Viszont mellette szól az az elég nyomós érv, hogy így biztos működik és csak a pic fejlesztésre kell öszpontosítani. Kicsit szerintem próbálkozok még.
Ja és elnézést a szerkesztési hibákért az előző hozzászólásomban, kicsit késő van már
Nézz fel az oldalamra, találsz leírást a JDM miért ne, kérdésről és egyéb égetőkről is, amik nálad szóba jöhetnek. Találsz "egyszerűbb" égetőkre is utalásokat(ha az egyszerűbb, hogy külön tápot kell nekik építeni).
Igen, csak kicsit késő volt. Az ARM a kis kézi számítógépembn van, és közben azzal is szórakoztam, ezért sikeresen össze is kevertem a levélben.
Köszönöm a linket! Pont itt olvastam, hogy a JDM nem a legmegfelelőbb választás. Viszont, akkor nem az indexből indultam, így a további tartalmakat nem is láttam. Na nem baj, most csemegézek kicsit.
Bonyolultabb megoldás alatt azt értem, hogy már ahhoz is PIC-et kell égetni, hogy később azzal programozhassak. Nem kivitelezhetetlen, meg bírnám oldani, de először egy egyszerűbb megoldást keresek.
Ha van párhuzamos portod, akkor inkább arra építs egy programozót, ahhoz nem kell a programozóba is PIC-et rakni. Ha ez működik, akkor majd gyakorlásképpen, az építés kedvéért összerakhatsz egy PICkit2 klónt, amibe ugyan már kell felprogramozott PIC, de a párhuzamos portossal ez megoldható. Mindkét programozóra láthatsz konkrét javaslatot [/i]watt[i] oldalán.
Üdv
Segítséget kérnék. Valaki leírná, hogy hogyan lehet használni a PIC (F690) AD átalakító módját? Van egy NTC termisztorom és egy hőmérőt szeretnék készíteni, gondolom ahhoz az kell. Az adatlapból nem sokmindent tudtam kibogozni, de ha valaki valami támpontot tudna adni ahonnan elindulhatnék, esetleg vmi leírás linkjét, az kiindulásnak jó lenne, és megköszönném. Köszi
A PICkit2 Starter Kit mintaprogramjai bemutatják az A/D konverter egyszerű használatát (az RA0 lábra kötött potenciométerrel leosztott feszültséget méri).
A mintaprogram tanulmányozása mellett, olvasd el az adatlapot is, mert abban még példa is van amellett, hogy mindent részletesen leír.
krkic hozzászólása áthelyezve ide a tegnap nyitott témájából! (Néhány hsz-szel előrébb.)
Látom rá sem próbáltál keresni a hibára, mert akkor megtaláltad volna a választ.
Ma kreatívkodtam picit.
Nyomtattam egy etikett cimkére szép színes lábkiosztást, és felragasztottam kedvenc PIC-emre. Kapott még egy fedő cellux réteget is. Így már jobban áttekinthető a próbapanelen a huzalozás.
Teljesen korrekt. Lehet ezt az ötletet én is alkalmazni fogom. Kissé felgyorsítja majd a dolgokat, nemcsak PIC-re alkalmazva.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |