Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » EAGLE NYÁK tervező
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 1, 2005
Témakörök:
Eagle leírások a neten:
Eagle alkatrész-könyvtárak: http://www.snapeda.com
és a leírás hozzá.- http://www.piclist.com/images/www/hobby_elec/e_eagle.htm - http://pa-elektronika.hu/hu/cikkek/75-eagle.html
Hello..
Itt is felteszem kérdésem Attila86 javaslatára Lehet olyat az eagle-ben,hogy egyszerre több vezetősávot jelölök ki és változtatom a szélességét? Ha igen akkor hogy vagy mivel.
Egy osztályt (Class) kell létrehozni majd a kívánt sávokat az osztályhoz adni
Kattints rá a "Group" gombra, jelöld ki a kívánt részt a nyákon, majd kattintsd a "Change" gombra, ott pedig válaszd "Width"-et, azon belül pedig azt hogy mekkorára akarod változtatni a vezetősávok szélességét. Utána vidd az egeret a kijelölt terület fölé és kattints egyet az egér jobb gombjával!
Ja igen, ez a 4.15-ös verzióra értendő, az 5.1-ben lehet hogy kicsit máshogy megy a dolog.
Hello Attila vagyok.
egy kis gondom lenne a nyák többszörözésével! nemrég kezdtem az eagle-vel dolgozni. egy egyszerű nyákot tervezek hőkapcsolásra és késleltetésre. A javíthatóság érdekében a müveleti erősítő panelt illetve a időzítő panelt külön becsatlakoztathatóra terveztem (felcserélhetőek hibaazonosítás esetén, mivel három ban belőle azonos egy áramkörben) A gondom az hogy egy a4-es lapon kellene a sok kicsi és néhány nagyobb panelt összehpzni (boardok) mivel felfér egy a4-es lapra. A probléma az hogy a vonalazásokat hiánytalanul átteszi, de a forrvégeket pontokat nem! Már két napja keresem a megoldást, végigolvastam a teljes topicot, kereső sem egyéb info , leirás pdf, stb sem segitett (eagle 4.11 verzio) nem feltört, és a panel is elférne a keretbe, de nem tudok boardot másolni! Kérem valaki segítsaégét akinek már volt hasonló problémája!
Mentsd el a kapcsolásaidat más néven, hogy igy lecsatlakoztasd a sch-król.
Nyisd meg az új nevűt board nézetben, és minden layert tegyél láthatóvá. Jelöld ki amit másolni akarsz, és cutt majd copy. Ennek mennie kell.
Sziasztok! Hogy lehat az egaleban beallitani azt, hogy nyomtataskor egy lapra tobbszor kitegye ugyan azt a tervet?
Alapból sehogy.
Ha jól emlékszem valamelyik eagle topicban olvastam valami ulp-ról ami erre jó.
Köszönöm az eddigi segítséget! most már megy a sokszorosítás!
Lenne további kérdésem: Ha több fájlból áll a kapcsolási rajz illetve a nyákterv, azt lehet-e egy lapra vágózni. Arra gondolok, hogy van egy alaplap, majd pedig vannak a kiegészítő lapok (komparátorok és időzítők) lehet-e ezeket a brd fájlokat összehozni egy közös lapra úgy, hogy a kicsi lapocskák mellé kerüljenek a nagy nyáknak. Vagy kizárólag ugy müködik, hogy meg kell csinálni mindent egyben. ebben az esetben a táp és testvezetékelés is probléma, mivel szét kellene kézzel választani. Csatoltam a teljes fájlokat
Bocsi a sch fájlok kimaradtak!
Egy jó 5letre lenne szükségem. Magam terveztem egy hőszivattyút, annak a vizvisszatérő vezérlő áramköre lenne. Ha eléri egy bizonyos vizhőmérsékletet, akkor elkezdi a klíma kompresszorokat a vezérlés kikapcsolni, az időzitő azért kell mivel nem indolhat el a kompresszor csak ha 3 perc eltelt (ennyi idő kell a hütőgáz kiegyenlítésnek. Az áramkör tesztpadon nagyon frankón mükszik, de szerettem volna egy jó pofás formátumba megalkotni! Nincs lézernyomtatóm ezért fénymásolóval probálom a nyákot vonalazni de nem akarok sok papirt pocsékolni! Attila
Köszönöm most már müködik! de csak akkor ha az sch fájl is megvan hozzá! csak a brd fájl esetén hibát irt ki!
Azért mentetttem komparator1 névre, mivel ha több a nyák , utánna már hibákat jelez vissza a ellenörzés! Lehet e-? több brd nyáktervet egy lapra nyomtatni? PDF szerkesztőm nincs, igy azzal nem tudom megcsinálni, az eagle egyébként is szimpibb. Bár most letöltöttem az 5.0.3-at freeware módban, be is tölti a náhány sorral lejjebb lévő javított brd fájlt, de azt már módosítani nem tudom( korlátozott az 5.0.3 verzió! (méretben) A 4.11 ben nincs gondom a mérettel de ahhoz nem tudok vágólapozni másik fájlt, csak ha becsukom az egyik panelt. Egyáltalán lehet egyszerre több panellal is dolgozni? Attila
Az lenne a kérdés hogy:
vagy egy hőszivattyúm, amely 3 kompresszorból áll! Az a feladata az áramkörnek, hogy kristálystabilan tartsa az áramoltatott melegvizet, esetemben a 35-40 fokos elmenő hömérsékletet. Ahhoz hogy hidegebb vagy melegebb időben tudjam a hőmérsékletet stabilan tartani, ki vagy be kell kapcsolni a kompresszorokat. (melegebb időben elég 1 , 0 fok körül már kettő kell, hameg nagy a hideg akkor 3 kompresszor kell hogy menjen. Ha kikapcsolom az összes klímár csak egy fan-coilom üzemel, akkor is tulmelegedhet a viz. (az pedig nem jó mert nagyobb nyomáson több hőt termel és gazdaságtalan is, el is romolhat) A höszivattyú alaplap az alapkapcsolás. hogy elférjek egy klassz müanyag dobozban ezért egy lécsoron kapja a komparátotokat (ez figyeli a hőt) illetve az időzítőt (ez késlelteti a relét) Minden fájlt feltöltöttem, így jól értelmezhető! A feladat az lenne hogy egy db a4-es lapra felkerüljön az össze panel. az alaplapból 1 db, a komparátorból 3 db az időzítőből is 3 db. Vajon ez a jó kis eagle képes-e rá?
Hello!
A következőt javaslom: mivel csak nyomtatáshoz kell (én legalább is így értem) csinálj egy új boradot mentsd el, zárd be, majd nyisd meg a nyomtatandó első boardot, itt group->cut, ezt bezárod, ezután megnyitod az eddig üres új boardot itt paste->lerakod meneted, bezárod, nyitod a köv. boardot és group->cut stb-stb... Remélem érthető! Ha kész vagy (tele a papír ) már nyomtathatod is.
Köszönöm! ez gyorsan ment! Tényleg müködik!
De valamiért néha nem csinálja meg. Kb ugy 5 nekifutás után sikerült. fenn a 3 komparátor, a 3 időzítő és a főpanel is egy lapon. Igy már ki tudom nyomtatni! Nagyon hálás vagyok érte! Még egy kérdésem lenne: Mindenhol olvastam hogy jobb a lézeres vasalásos technika mint a positiv20. Bírja a lézertoneres (müanyag alapú) technika a hidrogén peroxid / sóssav oldószert is? Mennyi víz kell hozzá és milyen az arány? vagy 10 éve nem dolgoztam vaskloriddal sem. Attila
Ja igen ez tényleg fontos!
Ha már terveztem egy panelt és másolom más néven abba nem csinálja bele a többit, akkor sem ha letörlöm az sch fájlt. Csak üres board lapra lehet elkezdeni a bemásolást! szerintem ez volt a fő gondom! Valszeg az eagle emlékszik valamilyen hivatkozásra ami nem kell neki a több panel elhelyezésnél. attila ja és ráment vagy 2 napom is!!! :eek2: Idézet: „Mindenhol olvastam hogy jobb a lézeres vasalásos technika mint a positiv20.” Ebből parázs vita szokott lenni Én 1dl vízhez 40ml sósavat és 40ml hidrogént teszek. Ez nem az a hirtelen nagy fűst, 2-3 perc alatt mar le egy közepesen nagy panelt.
Azt hiszem megvan a megoldás a problémára!
A másoláshoz fontos info!: 1. belépek a board lapra: group majd cut utánna megnyitom az new boardot majd paste elhelyezem a nyáktervet a lapon save és kilép itt a lényeg!!! Ki kell lépni a teljes eagle progiból hogy miért mert emlékezik a cut által felvitt vágólapjára és nem enged másikra cserélni. ujraindit eagle megnyit második nyáklap group majd cut kilép majd load elmentett lap paste (megjelenik az ujabb lap save kilép megint a teljes programból! ismét megnyit megint betölt immár a harmadik rajzot majd ugyszint group majd cut becsuk a lap megnyit a mentett paste Ez csak és kizárólag így megy! 5.0.3 -al is és 4.11 el is ugyanaz a helyzet! Azért nem vitte át mert nem léptem ki a teljes programból. :eek2: és véletlen jöttem rá :eek2: most már ok: Attila (és minden segítségek köszönök!
CSak a board fájlokat kell becsukni, az egész programot nem
A vasalásos technika nem jobb, csak kicsit egyszerűbb. (Már akinek sikerül) Ha jobb lenne, akkor a panelgyártók is vasalnának. A fotó technika pontosabb és nagy tételben produktívabb, és mielőtt a vasalós technika istenei megszólnának azért olvassatok utána, hogy készülnek a chipek. De az tény hogy otthonra a vasalás egy egy tételhez nagyon szép eredményeket tud produkálni, de erről a nyák gyártás topicban részletesen olvashatsz.
Azért most így éjjel a sötétben bevillant a kép, ahogy az AMD meg az INTEL mérnökei versenyt vasalnak a minél kisebb csíkszélesség érdekében, és momentán a 35mikronnal az INTEL mérnökei vasalnak jobban
Elnézést nem idevágó megjegyzésért, csak gondoltam felvidítom kicsit a társaságot. Próbáljátok magatok elé képzelni egy mai proci belsejét azzal a milliói kis mütyűrrel (egyszer láttam egy ilyen eagla stílusú tervezővel készült chip rajzolatot, hát nem volt semmi), és a vasalóval szaladgáló technikusokat Bocsi még egyszer az off-ért de annyira jó. Idézet: „vasalóval szaladgáló technikusokat” poz20 spray-vel és gyárilag lakkozott nyákkal sem szaladgálnak ott. Idézet: „nagy tételben produktívabb,” Nagy tételben szitáznak.
Csak a board fájlokat csuktam be az történt hogy a másik megnyitása után és group majd cut után becsuktam a board lapot.
visszanyitottam a nyomtatási boardot majd beillesztés és láss csodát! Ugyanaz a board jött elő mint az előző megnyítás előtt! vagyis nem az ujabb lap, hanem amit előtte töltöttem be! Ha a teljes progiból kilépek akkor már kicseréli a következő beillesztésre, egyébként ott csücsül a Eagle memoriájában és valamiért nem engedi kicserélni Attila
Hello!
Valamit nem jól csinálsz, annak mennie kellene! Bezárást én úgy értettem hogy a boardot és a schematicot is ! Persze az sem jó ha a azonos nevűek és egy projectben vannak. Idézet: „Nagy tételben szitáznak.” Szitázással/stencilnyomással nem csak a PAD-eket nyomják rá a panelra? Én úgy tudom igen, hogy csak azokat.
Van egy ossz hírem, a szitát is fotózzák, nem vasalják.
Két módszer van. Az egyik az, hogy a szitát bekenik egy fotóérzékeny anyaggal (tehát nem hőérzékeny), majd ezt levilágítják, és ahol fény éri ott felkeményedik, ahol nem az kimosható, és ott lehet felvinni a vezetékezést, de a lényeg fotózáson van. A feliratokat is hasonlóan szitázzák, tehát ez esetben is a szita fotózáson esik át, és ahol kimosódik az anyag ott tud a festék átmenni és kialakítani a feliratot. De pl. a BM-en fotóznak, és csak a lödstophoz használnak szitát, de ott is csak az egyenletes felület kialakítása miatt, és utána az így felvitt lakkot is fotózzák, és a feliratot is így viszik fel, csak azt nagyon nem csípolják, mert az ő technikájukkal az anyag pazarlás. De mindegy melyik módszert használják a lényeg a fotózás! Egyszer leírtam már hogy milyen módszerrel dolgozik a BM ha érdekel keresd meg, pontos idők hőmérsékletek benne vannak. Idézet: „De mindegy melyik módszert használják a lényeg a fotózás!” Ez igaz, minden vezetősávok ős anyja P20 |
Bejelentkezés
Hirdetés |