Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 6W-os erősítő TDA2003-as IC-vel
Lapozás: OK   3 / 12
(#) vendelkiraly válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Szerintem majdnem mindegy! Amit épp találsz. Annyira nem lesz tőle nagy változás.
(#) vendelkiraly válasza bancsi15 hozzászólására (») Nov 8, 2008 /
 
Ha pontosan ragaszkodunk a kapcsoláshoz, akkor kondenzátorok párhuzamos kötésével kisakkozhatjuk, hogy kijöjjön a 39nF. Ha párhuzamosan kötöd a kondenzátorokat, akkor az eredő kapacitás, a kondenzárorok kapacitásának az összege lesz. pl: párhuzamosan kötsz 4 db 10nF-ot. akkor az 40nF lesz. Sokszor nincs pont olyan alkatrész, ami kéne. Legtöbbször szabványos értékeket szoktak megadni kapcsrajzokon. Ha mégsem, akkor törekedni kell, hogy ahhoz az értékhez minél közelebbit keressünk, vagy állítsunk elő.
(#) witti hozzászólása Dec 4, 2008 /
 
Sziasztok! :wave:
Pár hozzászólással ezelőtt, már írtam hogy elkészült egy TDA2003 -as végfok egy 3 sávos hangszínszabályozóval + egy torzító az előfoka. Kis gitárerősítőként használom, és jó fél évig nem is volt vele különösebb baj.
Viszont tegnap óta arra lettem figyelmes, hogy morgó, perregő hangot ad! Jobban mondva amikor a torzító pedálok elé vannak kötve (,talán nagy lehet neki a jel és beleunt?), és ahogy kihúzom a bemenetéről a cuccokat úgy is megmarad a nem természetes "erős" morgás (ami a basszus levételével megszűnik), illetve ez a hanghatás a hangszínszabályzókkal növekvő-csökkenő folytonos hangfrekvenciát eredményez. Szóval olyasmi, mint egy hanggenerátor.
Most pihentettem egy 10 percet és újra bekapcsolva, nem csinálja, de ahogy hozzáértem az egyik potihoz elkezdett "sípolni", elhallgatott, megint sípolt de magasabb tónusban, inkább ciripelt, és nem morgott mint negyed órával előtte... (Valami kontakt hiba lehet?)
Szerintetek hol keressem a hibát? Ez a jelenség mire utal? Bármilyen ötletet szívesen fogadok!
(#) Babó22 hozzászólása Dec 20, 2008 /
 
Az előttem hozzászólónak hasonlóan nekem is ez a problémám. Csak én nem építettem hangszínszabályozót, és nem gitárerősítőnek használom, hanem átlagos lejátszóhoz. Monó verzióban van megépítve egységcsomagból. amikor bekapcsolom az erősítőt, akkor még nem,vegy olyan 2-3 perc múlva elkezd brummogó hangokat kiadni, morgó mindenféle hangokat. Ha kihúzom, akkor visító hangokat hallok. A visítás szerintem azért van, mert a Jack csatlakozó összeszedi a világ összes zaját. Egyébként Witti, amikor hozzáért a potihoz, akkor azért voltak sípoló hangok, mert witti volt az antenna, aki összeszedett mindenféle zajt. Viszont a brummogás nem fér a fejembe, hogy mi okozza, hogyan lehet elhárítani. Egyébként egy 9V-os elemről járattam. Majd fogok építeni hozzá tápot, csak működjön az erősítő. Kapcsolási rajzot nem mellékeltek a KIT-hez, de ha nagyon kell majd a NYÁK-tervből visszafejthetem.
(#) Kovidivi válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
Van, hogy egy erősítő kicsi tápról ilyen jelenségeket művel. Próbáld ki az adatlapban ajánlott feszültségről hajtani, és legyen terhelhető is, legalább 10VA-es!
(#) Babó22 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
Szóval kell egy 10 VA-es trafó, graetz híd, pufferkondiból egy tápot csinálni?
(#) Kovidivi válasza Babó22 hozzászólására (») Dec 24, 2008 /
 
Hát legalább 10VA, és ha jól néztem, akkor max 18voltos táp! Mondjuk egy 12V AC-s táp pont jó lenne, mert az egyenirányítva 16-17Voltot ad, az pedig az IC-nek teljesen jó! Egy kicsit nagyobb trafó, és kész! Graetz, pufferkondinak 1000µF plusz 100nF!
Boldog Karácsonyt Mindenkinek!!!
(#) NémethBálint hozzászólása Márc 3, 2009 /
 
Sziasztok!
Nem szeretnék emiatt egy új témát nyitni, ezért ide írnám le amit akarok.
Na, szóval én is tervezek egy erősítőt építeni a TDA2003-as IC-vel. Melyik kapcsolási rajzot építsem meg?
Ezt?
Vagy azt, ami az adatlapján van?
Adatlap
Mi a véleményetek erről az IC-ről? Hordozható erősítőnek elmegy, vagy komolyabb táp kell hozzá?
Ja, és a mi a legfontosabb: hűtőborda nélkül meg tudom ölni?
Vagy hogyha mindenképpen szükséges a borda, akkor egy 486-os CPU-ról származó elég neki?

És kell hozzá NYÁK is? Vagy elég, hogyha csak úg összeforrasztgatom az alkatrészeket?

A válaszokat előre is köszi: Bálint
(#) vendelkiraly válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 3, 2009 /
 
Szerbusz!

Nekem ez volt az első nem tranzisztoros erősítőm. Megpróbálok egyértelműen válaszolna a feltett kérdéseidre.
Az adatlapi kapcsolást építsd meg!!!
Nem tudom mit értesz hordozható erősítőn, de nem kell hozzá komolyab táp. Én is használtam adapterről is. Pl egy régi nyomtató adaptere ideális lehet.
Hűtőborda nélkül ne használd! Motort is lehet meztelenül vezetni, de nem érdemes. Ha jól tudom van benn védelem, de ezzel ne kísérletezz. Mindennek megvan a rendje.
Ha meg tudod oldani a rögzítést elég neki az a borda. De egy bordára csak egy IC kerljön, vagy ha többet teszel, akkor szigetelőlapkával el kell válsztani őket a hűtőbordától illetve egymástól!
Nem egy bonyolúlt kapcsolási rajz. Én annó csináltam hozzá nyákot, de aztán kartonlapra is szereltem ilyen erősítőt. Szerintem próbaként csak simán légkábelezéssel építsd meg.
(#) vendelkiraly válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Én annó ezt építettem meg, ez tutira működik! ProfiCAD-ben megrajzoltam, hogy egyértelmű legyen. Ez csak R4, C7-tel több! Jó kis erősítő volt ez, kezdő erősítőnek csak ajánlani tudom.

TDA2003.png
    
(#) NémethBálint válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Én még annyira kezdő vagyok, hogy nem is tudok nyákot készíteni : )
Hordozható erősítő alatt azt értem, hogy működjön egy 9V-os elemről!
A hangládámban is csak úgy simán összeforrasztgattam a vezetékeket (kivéve az előerősítőt, mert azt nem én csináltam), és az is kiválóan műkszik!
Viszont remélem, hogy nem járok úgy mint a TDA2005-ös erősítőmmel, hogy csak fingik sz*rik, de nem műkszik
A topikom róla: Bővebben: Link

És mégegyszer köszi
(#) sebestyen_ferenc válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 4, 2009 /
 
Üdv Bálint bátran építsd meg a vendelkirály által linket erősítő kapcsolást, én anno mikkor kezdő voltam jó pár példányban megépítettem. A kapcsolásnál túl nagy feszültség erősítés van beállítva (értéke:101-szeres), ami alapzúgás eredményez és hamar túl lehet vezérelni, az ic-t. Én javaslom az IC feszültségerősítését, csökkenteni R1/R2 ellenállások aránya határozza meg, a rajznál (220/2.2)+1, ebből jön ki 101 . Én tennék pl. 22k és 1k,ellenállásokat így 23-szoros csökken.
(#) NémethBálint hozzászólása Márc 7, 2009 /
 
Sziasztok!
Na, megépítettem azt a kapcsolást, amit Ronin javasolt, és azért azt, mert nem voltak olyan ellenállások, ami az adatlapi kapcsoláshoz kellettek volna. Ezt is annyi módosítással csináltam meg, hogy tettem a 3-mas és az 5-ös láb közé egy 100 nF-os és egy 100 µF-os kondit. Egy kicsike hűtőbordára tettem rá az IC-t. Először véletlenül fordítva kapta meg a 12 Voltot.
De túlélte! Megforrasztottam rendesen, és most is hallgatom! Kis hangerőn nagyon jó a hangja, viszont ha a PC-n több mint a felére feltolom a csúszkát, akkor a magas hangok torzítanak, de a mélyek nem! Vagy ennyire elég csak a 10 Watt?
Annyit még megcsináltam, hogy a levegőben lógó 1-es lábat 100 nF kerámia kondival a földre kötöttem. Semmit sem változtatott a helyzeten :no:

Ja és azért más a nevem, mert kaptam egy jó kis ban-t.
(#) sebestyen_ferenc válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Szeretném látni a kapcsolást, nézzük meg mit lehet módosítani, gyanúm szintén az, hogy túl nagy a jelerősítése, s ebből adódik a torzítás mikkor felhúzod a hanghártya jelszintjét
(#) vendelkiraly válasza NémethBálint hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Amit én rajzoltam azt építsd meg! Azon szabványos értékű ellenállások és kondenzátorok vannak. Szerintem azzal jobb hangot fogsz kapni. Ha pedig olyan ellenállásértékkel találokozol, ami nem szabványos, akkor kettőböl, vagy többől összerakod sorosan és már kész is. Ugyan így kondenzátornál is lehet variálni, csak tudni kell, hogy minek mi lesz az eredője.
(#) NémethBálint válasza sebestyen_ferenc hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
A kapcsolást már 2 hozzászólásban is láthattad. És nem nagy az erősítés, ekkora hangerőnél már más erősítő bömböl, ez meg éppen h csak szól.
(#) NémethBálint válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 7, 2009 /
 
Na, most megépítettem azt mait te ajánlottál. Sajnos 220 Ohmos ellenállás helyett csak 240 Ohmos volt itthon, és 2.2 Ohmos helyett csak 4.7 Ohmos. Amire oda volt írva, hogy elhagyható, azt el is hagytam. Hát csak azt tudom mondani, hogy a jelerősítés nagyobb lett, a mélyhang több lett, viszont 40 milliamper helyett 100 milliamper lett a nyugalmi áramfelvétel. Ha leveszem az összes mélyhangot szoftverből, és adok neki hangot, akkor nem torzít, hanem visszhangzik, meg sok lesz a magas. Szóval nem lett sokkal jobb, de lehetséges hogy az ellenállatok miatt van ez.
(#) desz hozzászólása Márc 25, 2009 /
 
Sziasztok a 39nF-os kondiról már írt itt valaki, de én nem akarok ilyen párhuzamos kapcsolással szenvedni
. Milyen értékeket használtok ti a végfokban ennél aCx és Rx-nél?????? Köszi
(#) bancsi15 válasza desz hozzászólására (») Márc 25, 2009 /
 
Szia!

Nekem a Cx az 47nF az Rx pedig 39Ohm. Saját tervezésű nyákkal csináltam és baromi jól szól.

Üdv.
(#) vendelkiraly válasza desz hozzászólására (») Márc 25, 2009 /
 
"de én nem akarok ilyen párhuzamos kapcsolással szenvedni"
Nem kell feltétlenül rgaszkodni az elméleti értékhez. Próbáld ki 33nF-os kondival, 47-essel, meg 100nF-ossal. Aztán amelyikkel jobban tetszik a hangja, azt hagyd bent.
(#) Mayan hozzászólása Máj 4, 2009 /
 
Egyszerű...

tda2003_i.png
    
(#) a spojleres válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
SZIASZTOK NEM LÁTTAM ITT VÁLASZBA A TDA 2003 MAL A HID KAPCSOLÁST PEDIG AZ A LEGJOBB HA VALAKINEK KELL LERAJZOLOM MERT ÉN MÁR SOKAT PROBÁLKOZTAM EZZEL ANNO 20 ÉVE
DE EZ BEVÁLT NEKEM AKKOR IGAZ MÁR AZOTA JOBB FETES VÉGFOKOK VANNAK DE AKKORIBAN 1XÜ VOLT GÉPKOCSIBA ÉPITETTEM 4 HANGSZORORA 8 TDA VAL
nincs kicsatolo kondi nincs torzitás
de HÜTÉS kellet rendesen
(#) martin96 hozzászólása Jún 4, 2009 /
 
Volt egy elég érdekes problémám.Egy autórádiót szétszedtem, kivettem belőle az erősítőt kipróbáltam működött.Vettem nem rég be egy olyan ic-t, az elkezdett recsegni és leégett.Ez miért volt?
(#) modellektro válasza martin96 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
sajnos ezt látni kéne közelebbről
esetleg vmi testelést kihagytál vagy bemeneti kicsatolás vagy egy alkatrészt elnéztél pl ellenálás értéke ijesmi nézd át mégegyszer vagy irj több dolgot is rola mert nekem pl ez kevés
(#) modellektro válasza a spojleres hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
az a hid kapcsolás nekem is tetszett egyszer megcsináltam de már nem tom merre van
ja és az müxik plusz minuszos tápról is és aszem 13.6v gépkocsinál 4ohm ra van min vagy 15-18w de nem tul jo adatokkal vagyis 40-16khz 2%-10% viszont nem érezni kocsiban ezt a torzitást hacsak nem tekered oda neki de azt lehet már hallani mikor a végét járja a poti
(#) modellektro válasza a spojleres hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
esetleg ha feltennéd a rajzot az jo lenne sztem mindenkinek aki barkácsolni akar mert ez jo kis erősitő egyszerü is de van jo végeredménye is vagyis szinte biztos a sikerélmény vele
(#) modellektro válasza bancsi15 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
téged mért tiltottak le nem értem ezért a válaszért mert a másikat sejtem ( AZ ELŐZŐT) de az se igazságos mert most nem tud beszolni hozzászolni válaszolni mi meg kérdeznénk tőle NAGYBAN
KÖSZI TOPI
(#) gyula1990 hozzászólása Jún 16, 2009 /
 
sziasztok itt a rajz hídba kötéshez

18w
http://bp2.blogger.com/_ztWtnthp5tk/RkW7cyJceRI/AAAAAAAAAK0/7-Gi_-bt-ro/s1600-h/circuit-TDA2003+Amplifier+BCL+(bridge+amplifier)+18W+for+CAR.jpg
(#) fúró hozzászólása Aug 2, 2009 /
 
sziasztok a tda2003-as ic -hez szeretnék valami hangerőszabályzást potenciométerrel aki tud megkérném az segítsen mekkora kohmoslegyeny?
(#) fúró hozzászólása Aug 2, 2009 /
 
meg annyit ha nem haragszol hogyan kősemmbe?
Következő: »»   3 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem