Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   24 / 221
(#) barany165 válasza CIROKL hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Szia!Kösz a választ! A lényeg a bakeit volt.A Revox az utánépített A 77-es/RIAA korr./?Azért kérdem mert ilyen bordáim vannak és ezek szerint megfelelnek a célnak.Sajna a hangszedőm nekem is a Shure M95ED, Meg utánépített Revox RIAA.Üdv!
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
itt és most nem a QUAD-ól értekezünk. építettem nem egyet, de nem tetszett! ismerem a működési elvét, a buktatóit, és még a trafókat is én tekercseltem hozzá.
nem önjelölt erősítőépítő vagyok, hanem elektronikai műszerész (a gyakorlatban is).
megépítem John Linsley Hood erősítőjét úgy ahogy ő tervezte, olyan nyákkal, olyan tranyókkal, olyan beállításokkal. majd írok ha elkészültem, meg fotók is!
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
Idézet:
„itt és most nem a QUAD-ól értekezünk. építettem nem egyet, de nem tetszett!”


Itt és most te hoztad fel a QUAD-ot, illetve itt és most te beszéltél hülyeségeket az áramkörről, illetve kitérsz a válaszadás elől.
Még mindig nem látom hol olvastad a téves információidat a QUAD-ról??
Magyarázd el amit állítottál, védd meg az állításodat vagy jelentsd ki hogy hülyeség.

Idézet:
„nem önjelölt erősítőépítő vagyok, hanem elektronikai műszerész”

Miféle műszerész az aki nem tud beméretezni egy bordát és nem tud rajzról olvasni? Áh.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 20, 2008 /
 
leírnád hogyan kell egy hűtőfelületet kiszámolni? szerintem sokan kíváncsiak vagyunk rá! gondolom minden tényezőt figyelembe fogsz venni!
amúgy nehogy a HE, vagy a RT számait idézd, csak számold ki egy JLH-s végfok hűtőfelületét sík felületre, majd függőlegesre is.
a légmozgást vegyük ideálisnak mindkét esetben, a hőkisugárzást meg ne vegyük figyelembe, mert ez függ a borda szinétől.
Miféle műszerész az aki nem tud beméretezni egy bordát és nem tud rajzról olvasni?
rajzot tudok olvasni és készíteni is. részemről a vita lezárva, többé nem reagálok... majd ha készen van a végfok akkor írok, és mérési eredményekkel publikálom az erősítőt. majd lehet fanyalogni, vagy éljenezni, csak tényeket fogok közölni....
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Hiába kiabálsz, akkor is csak azt tudom mondani, hogy a QUAD-ról hülyeségeket beszélsz és amikor számon kérnek honnan szedted csak elbeszélsz a dolgok mellett, meg más dolgokról kezdesz velem kiabálni.
De megvédeni az állításodat NEM tudod. Ez a nagy helyzet. Ha nem reagálsz, az azt jelenti hogy hallgatás beleegyezés nálam. A hűtőfelület kiszámolása nálad eléggé sántít. Azt írtad tanultad nem? Vagy csak tanították? Azt mondod írjam le hogyan kell, egyszer mál belinkeltem egy jó kis oldalt, mint mondtam nem tehetek róla ,hogy te übermeister elektró műszerész létedre nem tudod használni, az lehet,hogy ezzel a módszerrel 100%-osan nem lehet kiszámolni, de sokkal közelebb jutsz a kívánt bordához mint ha TALÁLGATSZ meg vitatkozol olyan emberekkel akik márépítettek JLH-t és tudják ,hogy ez a borda SEMMI egy JLH-nak, és te nem érted meg! De mondok neked valamit, építsd csak meg erre a bordára, aztán majd rájössz ,hogy mennyire kicsi, azt mondod nehogymár ne fűtsön el 50W-ot? Hát nem fog! Majd meglátod, de ha tudnád használni a számolót már abból világosan kiderülne a számodra.
Na sok sikert!!
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
akkor ki tudod számolni egy A osztályú végfok hűtését? vagy nem! nem én beszélek mellé, hanem te térsz ki a gyakorlati dolgok elől. mint írtam, sosem volt A osztályú végfokkal dolgom, kivéve a QUAD 405(bár ez a végfok A-aztán B), bár szerinted az nem működik A osztályban. lécci olvasd már át a Sipos féle könyvet, meg az Urbán féle leírást.
mindenütt az A osztályú erősítőről írnak(kis teljesítményig.....).
mi a szakmád különben? ez nem kötekedés, hanem érdeklődés.......
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Idézet:
„bár szerinted az nem működik A osztályban.”


Na ezt már megint te honnan szedted?????? Én azt kérdeztem mutads meg hol láttad a könyvben, hogy a 242-az A-osztály de FŐKÉNT AZT HOGY A QUAD MELEGSZIK MINT ATOM!!! EZT TE HOL OLVASTAD???
Azt írtad a könyvben! HOL??? mutasd meg!
A szakmám meg rám tartozik!
Másrészt, nem fogok neked számoldatni mert te lusta vagy rá! Számold csak ki magadnak. Hidd el ki tudom számolni. Tudok olvasni meg van számoló gépem is! De ne menjünk már le ovis szintre ,hogy ugysemtudoood.
(#) Doncso válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Idézet:
„a Quad-nál a 2 BD242 az A osztályú végfok. azért melegszik a QUAD is annyira. kb 20W felett kapcsol át AB osztályba, és onnét 100W-ig meg sem áll.”


Erről beszéltem! Ezt te hol láttad a könyvben???????
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
lécci! írd le hogyan kell egy A osztályú végfok hűtését kiszámolni. hagyjuk már a QUAD-t a fenébe!
ki tudod számolni a borda méretét, vagy nem?
a kérdés ez volt... Te hangoztattad hogy "csak" egy képletet kell használnom. akkor használd légy szíves!
ha megtennéd és levezetnéd itt... sokan lennénk rá kíváncsiak. aztán ami meg kijön végeredményként azt használd a végfokodnál. én szorzom kettővel....
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
A szakmám meg rám tartozik!
már megint olyan osztja az ampert aki csak hobbysta.
számold már ki azt a hűtőbordát ne csak beszélgessünk róla. szóval ki tudod számolni, vagy nem? erről szól a téma! kérlek segítsd a többieket akik ilyen erősítőt építenének hogy mekkora hűtőborda kell! írj már egy gyakorlati számítást ne csak idézz tőlem!
műszerész vagyok, de hűtést eddig mindig tapasztalati úton oldottam meg. vagy elég volt, vagy növeltem rajta! ha nem tudnád a hűtőborda nagyon függ a környezettől. milyen a hűtőközeg(állapota, hőmérséklete...stb) gondolom ha neked kijön 1200cm2 és 1300cm2-s bordád van akkor lefaragsz belőle....
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Ki tudom számolni képzeld el, de nem fogok számolgatni neked érted ezt?? Fel tudod fogni az agyaddal? A hülyeségeidet meg ne söpörd a szőnyeg alá hanem válaszolj rájuk! Az meg, hogy hobbista vagyok az egy dolog, mégsem beszélek hülyeségeket egy quad-ról, amit utánna nem tudok megmagyarázni, elég égő egy "elektroműszerésznek" nem gondolod?
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Ki tudom számolni képzeld el, de nem fogok számolgatni neked érted ezt?? Fel tudod fogni az agyaddal? A hülyeségeidet meg ne söpörd a szőnyeg alá hanem válaszolj rájuk! Az meg, hogy hobbista vagyok az egy dolog, mégsem beszélek hülyeségeket egy quad-ról, amit utánna nem tudok megmagyarázni, elég égő egy "elektroműszerésznek" nem gondolod?
azt hiszem én elég udvarias voltam.... ha meg nem tudsz kiszámolni egy hűtőfelületet, akkor meg ne dobálózz olyan "képletekkel" amit talán sosem láttál....... ha pedig ismered, és használni is tudod, akkor meg miért nem osztod meg mindannyiunkkal? miért tartogatod magadnak?
"elektroműszerésznek"
elektronikai műszerész....de ezen nem lovagolok.....
szóval? hol van az a számolási példa?
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Te tényleg ennyire csökkent felfogású vagy? De tudod mit okoska, tessék, Tj=200C a max hő amit a 2n elvisel, Rjc=1,5 C/W, Ic=1,2A Uce=36V, Ptot =36V*1,2A= 43,2W
Rha=(200C-30C)/43,2W-1,5C/W= 2,43C/W
Tehát ettől kisebb hőellenállású bordára van szükség!! Ezt érted?? Ahhoz hogy el tudd fűteni az x-wattodat.
Innentől baromi nehéz találni egy megfelelő bordát.
Szóval hogy is van a QUAD??
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Szóval akkor hány négyzetcentis borda kell?
Te tényleg ennyire csökkent felfogású vagy?
vehetném sértésnek is, de figyelmen kívűl hagyom....
Szóval hogy is van a QUAD??
a Quad-ról már van fórum. hosszú szünet után építeni szeretnék még egy erősítőt, bár nem hiszem hogy a TEXAS-t túl tudom szárnyallni... ez szubjektív értékelés, nem vitatkozom róla...... A osztályú végfokot csak azért építek mert minden alkatrész itt hever a fiókokban, ráadásul érdekel hogy fog megszólalni.
vitázhatunk többet is, de szerintem beszélgessünk.
(#) Moderátor hozzászólása bgsf hozzászólására (») Dec 21, 2008
 
Idézet:
„vitázhatunk többet is, de szerintem beszélgessünk”


Szerintem is. A sértegetőssé alakuló "párbeszédek" végére általában egy háromszög tesz pontot...
(#) bgsf válasza (») Dec 21, 2008 /
 
moderátor forever!
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Jó, akkor beszélgessünk, a vitázás tényleg a buta embereké, a sértegetésért elnézést!
A bordaméret számoláshoz még annyit fűznék hozzá, hogy minden bordának van egy értéke, amiből kitűnik mekkora hőt tud elfűteni, ez egy effektív érték, erre szolgál az amit megadtam neked. Itt nem négyzetcentiméterről van szó hanem xC/W-ról. De ezt tudnod kellene. Na itt én pontot is tettem a végére.
Idézet:
„moderátor forever!”

Erre most inkább nem reagálnák erről mi a véleményem!
A quad-ról alkotott téves hozzászólásaid halványulni látszanak, de ez sem probléma.Én úgy gondolom megvédtem az állításomat. Erre is pontot tehetünk.
Na de nézzünk előre, a bordádról amit fel szeretnél használni a JLH-hoz annyit ,hogy többek és az én véleményem szerint is kicsi lesz! Ennek bizonyítása érdekében és TÉNYLEG a te segítségedre készítettem pár képet a deszkamodellemről, hogy lásd mekkora borda, mekkora feszülség és nyugalmi áram hatására melegedett fel 50-60 fokosra 1 óra zenehallgatás után.
A képen jól látszik a borda mellet az egy cigarettás doboz áll, a borda 35*15cm eloxált alu.
Még mielőtt megijednél, az 40,0V és 1,10A csak még teljesen nincs kész a táp ezért nem jelzi a tizedest.
Üdv: Doncso
(#) cornel hozzászólása Dec 21, 2008 /
 
Doncso!Szerintem hagyd rá bqsf-re.Majd tanul a saját hibájából,vagy nem!Ő a saját törvényei szerit él.A hasznos tanácsokat nem fogadja el,így soha nem lesz belőle jó szakember.Nem is tudom hogy tud így jó hangú erősítőt készíteni,szerintem csak zajt és zörejt halgat!
(#) Doncso válasza cornel hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Nem akartam én bántani, én tényleg segíteni akartam, de lehet igazad van, hagyom hadd szenvedjen, JLH-bácsi erősítőcskéje úgyis igazolni fog a borda méretét illetően, aztán majd rájön.
Üdv.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
fejet hajtok. látom el vagy látva műszerekkel rendesen.
irigyellek.... válásom után más lakásba költöztem és sok kütyüt elajándékoztam (szkóp, frekimérő, labortáp...), mert nem volt hová tennem.
jelen helyzetemben a PC-t használom mindenre, többé-kevésbé jó programokkal.
látom nem kezdő vagy, így már könnyebb a beszélgetés. sajna nem sikerült a nyák a hétvégén, mert itt egy normális fénymásoló sincs a környéken (a fenének kellett az isten háta mögé költöznöm). ráadásul 60 Km-n belül még alkatrészbolt sincs, így csak a régi áramkörökből tudok bontani. de nem adom fel. kipróbálom ezzel a bordával, ha kicsi (márpedig azt írjátok) akkor kerítek nagyobbat, de ezt az erősítőt hallanom kell!
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Hát, szó-szó van egy két műszer itthon, de amit látsz csak töredéke. Bár ,hogy őszinte legyek, nem attól lesz valaki jó a szakmában, hogy van sok műszere, mert mit ér a technika a hozzáértő ember nélkül. Nem tartom magam nagy számnak, de azért a műszereimet tudom kezelni.
De,hogy őszinte legyek, én ha elválnék, tévé helyett szkópot, videó helyett frekimérőt, mikró helyett labortápot vinnék az új lakásba Jó ez csak vicc volt, sajnálom, hogy meg kellett válnod a műszerektől, nekem olyan lenne mintha a fogamat húznák, nem vagyok tehetős ember, nem is a szüleimmel lakom, így nekem is sok energiámba és munkámba került ezeknek a műszereknek a beszerzése, de meg is becsülöm őket rendesen. ITT egy pár két a régebbi állapotokról, azóta kicsit zsúfoltabb a kecó.
Na lényeg a lényeg, ne térjünk el a tárgytól, szerintem próbára mindenképp jó lesz a borda, arra hogy a hangját halld mindenképp, nekem is mint mondtam két AKT-453-as bordán volt, de azzal max 10-15 perc, több nem. De majd meglátod. Az a baj , hogy 1A nyugalmi alatt olyan mintha elfogyna a fesz, elkezd torzulni a hang nem jó, legalább 900mA de inkább 1A-t adj neki. Nem tudom ,hogy egyből sztereóban építed-e de engem már a mono is egyből meggyőzött, ha van otthon bontott passzív hangszínszabályzód kösd elé és hallgasd meg úgy is, nálam sokkal bitangabb hangja lett. Egyébként a PC-s cuccokkal nincs semmi gond, nekem is az volt anno, amikor nem volt semmim csak egy miniscope. Apropó pc-s cuccok, van pc-s RLC-mérőm ha kell, az R-C-je elég korrekt és nem igényel félvezetőt sem, ha kell elküldöm.
Jó hasznát vettem én is.
Üdv.
(#) littlejoe válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Bocs hogy közbeszólok de ez a pc-s rlc-mérő mit takar ? Programot? Engem is érdekelne illetve közkincsé tehetnéd!
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Szia! Irigyellek a műhelyedért. Nekem is volt egy klassz műhelyem, de fentebb írt okok miatt el kellett hagynom. Sajna a műszereket akkori hülyeségem miatt (már úgy sem kell.....), elajándékoztam (nem került rossz kezekbe egyik sem). most kezdem újra építeni az életem, meg feléleszteni ami még a romokból maradt.
most elsőre a labortápom kellene átdobozolni, mert ami van elég tré (csak össze dobtam, mert kellett valami...). közben ki szeretném próbálni a JLH-t. először csak mono végfokot építek mert perpillanat ennyi alkatrészem van itthon. sok jót hallottam/olvastam erről a végfokról, és kíváncsivá tett.
a hangdobozok: 2db S-30 8ohm/30W
jelforrás: LENCO L300 dinamikus hangszedős lemezjátszó, korrektorral. a korrektor noname, de a HiFi erősítők építése c. könyvből építettem(tranyós BC109...). fülre jó, műszeresen nem néztem, mert tetszett a hangja.
hangszínszabályzót egyenlőre nem teszek bele, mert natúr hangra vagyok kíváncsi. amúgy én is a passzív hangszínszabályozók híve vagyok, mivel a rendszerbe nem kerül felesleges zaj és torzítás, bár a jelszint csökkenést bele kell kalkulálni. ezt általában AB osztályú erősítőknél a visszacsatolásban kompenzáltam, így megmaradt a teljes kimenő teljesítmény, de a kimeneten semmi zaj, a torzítás mérhető érték alatt, a frekvenciaátvitel meg bőven belefér a hifibe.(meg néhány hosszúhullámú rádióadó sávjába is...)
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 21, 2008 /
 
Apropó pc-s cuccok, van pc-s RLC-mérőm ha kell, az R-C-je elég korrekt és nem igényel félvezetőt sem, ha kell elküldöm.
Ha lehet akkor tedd közkinccsé! Minden jól jöhet ami segít!
Ha esetleg bele temetkeznék az erősítő építésbe (mert ilyen előfordul) akkor BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Parancsoljatok. Egyébként külön kíváncsi leszek lemezjátszóval milyen hangja lesz, állítólag azzal még jobb mert ugye a bakelit az bakelit.
A műszerről annyit, hogy be kell kalibrálni a progit, utánna már jól mér, egyszerű de tényleg nagyszerű kis cucc, automata méréshatárváltós, ez ellenállás és kondi válogatásnál nagyon jó. Nem kell tekergetni a kapcsolót. Próbáld csak ki, csak a csatlakozásokra figyelj, jobb/bal oldal, mert nem fog működni.
Üdv.
(#) bgsf válasza Doncso hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
köszi a programot, ma kimegyek a városba és beszerzek hozzá mindent ami nincs hozzá. azért szeretem a PC-t használni mindenre (már amire lehet) mert úgy is itt van az asztalon, meg szinte egész nap megy.
a honlapomon van néhány jó program, ha gondolod nézd meg. az egyik szkóp egész használható, de az ÁVG-s hanggenerátor nagyon jó.
A honlap.
a szkóp programokhoz csak sima ellenállásos osztót használok, végül is csak hangfrekis tartományban megy.1/1-1/10-1/100 osztási értéket lehet beállítani.
az egyik szkóp programban van hanggenerátor és egy spektrum analizátor is hangfrekis tartományban.
(#) littlejoe válasza Doncso hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Köszi a mérőprogramot! Kipróbálom csak előbb legyen kész a jlh-m!

DSCN0462.JPG
    
(#) Doncso válasza littlejoe hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
nagyon szívesen!
(#) bgsf válasza littlejoe hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
alakul..... de ha az én bordámat lefikázták, akkor Te mivel akarod hűteni a végfokot? ahogy látom csak sima alulapra szerelted a végtranyókat. AB osztálynál elég de nem fog izzadni A osztályúnál?

HUTES.JPG
    
(#) Doncso válasza bgsf hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Az egy U alakú borda, nem lehet, hogy rosszul láttad???
Következő: »»   24 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem