Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Hát ha te voltál ott és te se tudod akkor ha én nem voltam ott akkor honnan tudjam?
Én a mai napig úgy vasalok hogy nem tudom hány fokos a vasaló lapja. Egyszerűen ki kell kísérletezni. Ugyanígy a nyomással, papírral, tisztítási módszerrel és persze a csillagok állása is fontos A kísérletezésen van a hangsúly
Ehhez a vasaló-dologhoz csak annyit, hogy én kettővel próbáltam, az egyik egy 1 kW-os szovjet kövület, a másik pedig 1.2 kW-os, két éves, a típusát hirtelen nem tudom. Maximumra tekerve a szovjet gép egy pillanat alatt barnára égeti a papírt, míg a másikat rajta hagyhattam három percig is. Az új vasalók, hiába nagyobb a teljesítményük, valószínűleg sokkal finomabban kapcsolgatnak ki-be, és nem biztos, hogy engedik ekkora hőfok elérését. A régi nem törődik semmivel, izzít, mint a félőrült, és a felhasználóra bízza, hogy eléget-e valamit, vagy sem.
A levilágítást UV lézerrel végzik, tehát a fénnyaláb párhuzamos sugarakból áll így nem világít alá.
A kicsinyítéshez használt lencsét pedig addig csiszolják, amíg az eltérése a tökéletestől 1 Hidrogén atom mérete, vagy még kevesebb. Az ára gondolom a csillagokat verdesi.
És ha elkészül a nyák, és kifúrógátasnál csupa por, meg kéznyom lesz,...
utána hogyan, mivel szoktátok megtisztogatni? mert egyszerűen nem tudjuk forrasztani, mert elválik a nyáktól a cin,.... segítsetek!!!!
Aceton. Kiváló zsíroldó, vegyszer boltban liter számra árulják fillérekért. Szilvia papírtörlőt 3-4 rétbe hajtod, rászorítod az üveg szárára megdöntöd, megvárod míg kicsit megszívja magát és mehet. Kémiai ónozás előtt elengedhetetlen a teljes zsírmentes tisztaság.
Utána kémiai ónozó, és ezzel a korrózíó is meg van oldva, vagy mondanak itt sima fenyőről lekapart gyantát alkoholban feloldva és a nyákot beecsetelni vele. Ez mellesleg a forrasztást is segíti.
Hú, ez érdekes téma, hol lehet erről olvasni még ? Hogyan lehet a lencse anyagát 1 hidrogén atom méreténél kevesebb méretben módosítani mikor nem is hidrogénből van ? Vagy az üvegét alkotó atomok nem nagyobbak a hidrogénnél ?
na erre az uw lézerre nem gondoltam. És nem töri a lencse?
[OFF]Pár éve volt egy műsor valamelyik ismeretterjesztő csatornán, ahol a jövőbeni (akkor még kb 50nm) gyártástechnológiához való fejlesztéseket mutatták. Fotoreziszt, lézer, optika.
Ha jól emlékszem a lencsét a Zeiss egyik Németországi gyárában készítették. A méréseket a lencsére vezetett fénnyalábok interferálásával végezték ilyen pontossággal. A csiszolást is mutatták de semmi különös nem volt benne, gondolom a csiszoló folyadék összetételében van a titok. Lehet hogy 10 hidrogén atom volt ? Már nem emlékszem. Arra emlékszem hogy a legnagyobb kihívást a megfelelően kis hullámhosszú és elegendően nagy teljesítményű, valamint kellő üzemidejű (a megtérülés szempontjából) lézer előállítása jelentette. Sajnos ilyen mélységű irodalmat én nem találtam, de ezzel az a baj mire valaki megírja, kinyomtatják ismertté válik, már régen elavult lesz. Legalábbis a részletek. Gulasoft a lencsét pont arra használják hogy megtörje a fényt. A megfelelő pontosság azért kell hogy csakis úgy törje meg ahogy a fizikakönyvekben le van rajzolva.[OFF]
Sziasztok!
Elkészült első vasalásos nyákom az itt összeszedett infók alapján. A dicsekvésen kívül köszönetet szeretnék mondani mindazoknak, akik a beírásaikkal hozzásegítettek ehhez! Hordozó papírnak az első képen látható vékony és fényes papírra nyomtatott szórólapokat használtam, amihez könnyebb volt hozzájutni, mint felhajtani műnyomópapírt. Vasalás/áztatás után egy helyen hiányos volt a maszk, sajnos ezt csak maratás után vettem észre, egy darab huzallal javítottam. A maratáshoz nátriumperszulfátot használtam, nem büdös, nem hagy foltot, nem mar elég gyorsan...legközelebb inkább a sósav/hidrogénperoxidot fogom kipróbálni.
Jó a kép a hátoldalon. Lehet hogy a sósav hidrogénperoxid jobban szétszedte volna.
Mivel lehet ilyen képet csinálni? Nekem is kell! Én is karoooooookkkk! :eek2:
Szerintem pl acdsee-vel ha lemented szürke árnyalatosnak akkor ilyen lesz.
ACDSee edit image, ott a color-ban saturation lehúz nullára
szasztok keresek egy magyar nyelvű paneltervezőt,vagy leírást.És van-e 74HC244-es ic-s JTAG-hoz egy panelrajz?A segítséget előre is köszönöm
Fotóbolt. (Vagy bármilyen jobb képmanipuláló program.) Kell egy kis méretben is mutatós képdarab.
Ebből szürkeárnyalatos képet kell csinálni. Ennek a képnek szintjeit széthúzni, (valószínüleg jobb lett volna, ha a feketét nem 0%-ra, hanem egy kicsit szürkébbre állítom). Aztán ebből készült negatív kép. Utána a képmódot átállítani bitmap-re, vagyis kétszínűre, (ha jól emlékszem 600 dpi-s felbontással és 15 vonal/inch raszterrel csináltam, de ezt próbálgatni kell). Az így elkészített képet lehet vasalni. Az utolsó trükk annyi, hogy a tonert csak annyira mostam le a kész nyákról, hogy a feketeség beüljön a lemaratott részekre, így lett szép kontrasztos a végeredmény. Utána lakkozás és kész.
Az eagle-t ajánlom, ahogy elnézem neked a demó teljesen megfelel, nem magyar de itt ha rákeresel találsz egy 60 valahány oldal körüli magyar leírást.
Hali lenne 1 egyszerű kérdésem hol lehet kapni Gödöllőn vagy környékén Vasklorid ot vagy egyéb nyák marató anyagot. Előreis köszi.
Postán tudok küldeni én is. Vagy lehet venni online is pl vaterán. Személyesen arrafelé nem vagyok jártas.
Keress egy fodrászkellékest, vagy fodrászt, Hidrogénperoxid ott van, és bármelyik háztartási boltban van 20%-os sósav.
Ha nincs gödöllőn se fodrász se fodrászkellékes, akkor bejössz pestre, és az Üllői úton van vegyszerbolt. Ott veszel 3 flakon peroxidot 1 évre tuti elég.
Sziasztok
Az lenne a kérdésem, hogy nem lehetne-e csak sósavval maratni a nyákot?Kémiailag elvileg az is lehoznáa rezet. És ha nem akkor miért nem? Aztán... Vasalásos módszerrel szeretném elkészíteni a nyákomat, és ehhez még kettő kérdés: 1;Nincsen hőfokmérőm, ezért nem tudom megmérni a vasaló hőmérsékletét. körülbelül hova állítsam a vasalót? 2;A maratás után ugye a festéket az aceton is lehozza, esetleg a körömlakklemosó? Köszönöm
Sósav egyáltalán nem marja a rezet!
Tényleg! Meglepő. Emiatt kell azt oxidálni a peroxiddal. Ezt már eszi a sósav. Sokan írták, hogy nem a hőfok a lényeg, de azért magas legyen, ám még ne barnuljon a papír! Aceton elvileg lehozza a nyákról, bár lehet kicsit dörzsikélni kell.
A réz eléggé passzív fém , a sósav nem tudja megmarni .
A hidrogén peroxid oxidálja a felületét és a sósav a rézoxiddal már reakcióba tud lépni (le tudja marni) A festéket maratás után lemoshatod acetonnal (amit úgy is neveznek hogy körömlakk lemosó) a vasaló hőfokáról sajnos nem sokat tudok mondani (Én fotózom a nyákjaimat) de 200 c környékén már jó a hőfok ez általában a szabályzó 3/4 állása vagy a fölött van
Üdv mindenkinek! A vasalásos technikához lenne kérdésem. Mégpedig az, hogy hallottam, lehet fényes újságlapokra is nyomtatni lézernyomtatóval. Ezt hogy lehet? Kivágok egy A4-es lapot egy fényes újságpapírról és beleteszem a nyomtatóba és rányomtatom a nyáktervet, vagy az újságpapírt ráragasztom egy sima A4-es fénymásolópapírra, és úgy nyomtatom rá tervet (természetesen az újságpapíros részre pozicionálva). És ez nem fog valami kárt okozni a nyomtatónak?
Ez jó, csak ilyen keskeny halat hol kapsz hozzá ?
Vitorláshal !
Csak szegény nem tud megfordulni, ha elúszott az egyik széléig ki kell venni megfordítani. :circling:
Majd szerelek rá tolatóradart.
Egyébként nyákmarató lesz, bár ha csinálok 4-et akkr egybenyitva már tud körözni a haluci |
Bejelentkezés
Hirdetés |