Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Altium Designer

Témaindító: Pavel, idő: Feb 19, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 47
(#) elektrorudi válasza Csibi hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Idézet:
„Hello Ha van license-d, akkor egyenesen az Altium oldalarol,”

Komolyan gondolod, hogy akinek van license, az a hobbielektronika oldalon fog érdeklődni a frissítés lehetőségéről ?
(#) Csibi válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

Komolyan gondolod, hogy ezen a fórumon, ez a helyes megoldás?
Idézet:
„Ezen a fórumon nem illik ilyet kérni...
de mivel nem tudod "azonnal megvenni"
írjál magánban....”

Szerintem, Tüske is a te válaszodra vár és még ki tudja hány emberke fog, ezek után.
A fórum, szerintem azért készült, hogy segitsünk egymásnak, az elektronika minden terén kiigazodni, de nem igy. Vajon az oldal tulajdonosa, w.a.r.e.z-es oldalra vágyik? Nem hinném.

OK.
Teljesen igazad van.
Nem erről szól az oldal.
Többé nem írok ilyet.

A megoldási javaslatod ?
(#) Csibi válasza elektrorudi hozzászólására (») Nov 16, 2008 /

A Google nagy úr, mindent orvosol

Bocsáss meg, nem kötözködni akarok, de a Te javaslatod mennyivel különb az enyémnél ???

... hogy én megspóroltam a srácnak 1 óra keresést mindeféle virusos szex oldalak között ???
Ezzel, már warez oldalt csinálok a hobbielektronikából... ???
Nem ez (volt) a célom ! :no:
Sajnálom, az én erkölcsi küszöbömet ez még nem lépte át.
Persze már előre hallom:
"ez csak téged minősít"
Igaz.
De nem látok semmi rosszat abban, ha valaki képtelen megvenni 4 millióért egy programot, csak azért, hogy 1db erősítőt megrajzoljon magának, és van annyi műszaki érdeklődése, hogy ezt ne kockás papíron akarja megtenni, hanem egy progit akar használni hozzá...

De szerintem itt tegyünk pontot a dolog végére, mert a modik teljes joggal off-olják majd a hozzászólásunkat !

(#) Moderátor hozzászólása Nov 16, 2008

Szép dolog, hogy már béke van, de egyet nem értek:

Idézet:
„Hello
Ha van license-d, akkor egyenesen az Altium oldalarol, ha nincs, akkor ott kellene keresgélni ahol a progit találtad.”

Hogy ennek a hsz-nak az egészét hogyan lehetett ennyire félreérteni. Pontosabban ez már nem is véletlen félreértésnek látszott, hanem olyan furakodós, vájkálós, direkt jellegű félreértés.

Szóval azt nem értem manapság egyre inkább itt a HE-n, (és ez a "trend" meghonosulni látszik mostanság sajnos eléggé) hogy ahol, amelyik témában alapvetően nincs feszültség, ott mesterségesen miért kell azt kelteni vagy gerjeszteni, akár icipicit, akár nagyobb mértékben is? Ez az egyetlen dolog, ami nem fér a fejembe....... és gondolkozhatnék erről hónapokat, éveket is akár.
(#) Tüske hozzászólása Nov 17, 2008 /

Az igen!! Akkor én itt elnézést kérnék, hogy ilyent mertem kérdezni! Egyáltalán nem ez volt a szándékom, hogy ekkor viszályt okozzak és h Csibi-t ilyen helyzetbe hozzam! (persze erről az egészről megvan az én véleményem is,ami többekközt részben egyezik az utolsó pár hozzászoólással!).
Mindenesetre csibinek kössz a segitséget!A google nagy úr
(#) ptesza válasza p100 hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Sajnos ugyanez a problémám. Minden dióda ,híd ,zener esetében , Error:Node Not Found jelzést kapok én is. Úgy láttam P100 problémájára nem volt válasz?

Mi lehet a hiba?
(#) Norberto válasza ptesza hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Tudsz csatolni egy egyszerű dokumentumot, aminél gond van?

Valamint: a program melyik verzióját használod?
(#) Csibi válasza ptesza hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Szerintem az lehet a probléma, hogy az alkatrész név szerinti lábai, a schematicban nem egyeznek a footprint-ban szereplő nevekkel.
Pl:
Schematicban Dióda lábai: A mint Anód valamint K mint Katód vannak nevezve
A footprintban a dióda pad-jei: 1-es illetve 2-es nevezeteüek.
Ezért nem találja, hogy hova is jönnek kötve azok a lábak.
Ilyenkor, értelem szerűen vagy a schematicban vagy a footprintban található lábakat, egyeztetjük a másikban szereplőkkel.
(#) ptesza válasza Norberto hozzászólására (») Nov 21, 2008 /

Rajzoltam egyet , jól modellezi a hibát. Megadtam a footprintet is.

Protel99se ha minden igaz SP6.

(#) ptesza válasza Csibi hozzászólására (») Nov 22, 2008 /

Igen ,pontosan ez volt a probléma. Felvettem egy uj lib-et, rajzoltam egy diódát ,a lábakat elneveztem A-nak és K-nak ,és máris megy minden.

Köszi , már majdnem elment a kedvem.
(#) Chainsaw hozzászólása Dec 13, 2008 /

Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem, hogy az Altiumban (Summer 08-as) hogy lehet megoldani, hogy saját maga helyezgesse el az alkatrészeket? Mert valahol azt hallottam, hogy ő is el tudja rendezgetni, aztán huzalozni. Köszi!
(#) gb197 válasza Chainsaw hozzászólására (») Dec 13, 2008 /

Szia.
Nagy fába vágtad a fejszét. A program valóban tudja az autoplace-t és route-t, de igazán nem érdemes evvel foglalkozni. Attól jobb és optimálisabb nincs, mint mikor az ember tervez. Elég bonyolult a beállítás, több időt elvesz mintha megterveznéd. A Summer 08 egyébként is profi célokra való (alaplap tervezés stb.)nem hobbira.
Itt egy általam készített két oldalas nyák, amit teljesen manuálisan tervezetem Protel DXP-n.

021.JPG

(#) Chainsaw hozzászólása Dec 14, 2008 /

Engem azért mégiscsak érdekelne, hogy hogyan lehet megcsinálni, vagy hogyan kell beállítani! Érdekel, hogy miket tud úgy csinálni! Ha tudnál benne segíteni az nagyon jó lenne!!! Egyébként nagyon szép a NYÁK!! Elismerésem! Köszi!
(#) gb197 válasza Chainsaw hozzászólására (») Dec 14, 2008 /

Tanfolyam első lecke.
Hozzál létre projektet, legyen benne séma és pcb munkalap.
Szerkezd meg az általad kívánt kapcsolás az editorban. Már a felrakáskor is hozzá lehet rendelni a footprint-te, -így hívja a program a alkatrész tokozását- de, én utólag szoktam szerkeszteni , ez a hatékonyabb. Ezt megteheted az alkatrész tulajdonság ablak jobb alsó moduljában. Minden alkatrésznek állítsd be a tokozását. Minden alkatrésznek legyen beállítva a dezignátorja, pl. R1, R2 U1, U2, , vigyázz arra, hogy ne legyen fedésbe az alkatrész számozás. Ne legyen pl. két R1.
folyt köv.
(#) Chainsaw hozzászólása Dec 14, 2008 /

Oh, köszönöm szépen a tanfolyam leckéket, ha folytatod tovább. Köszi!
(#) vilon hozzászólása Dec 17, 2008 /

Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem. Találtam ugyan a forumban leírást a altium dxp-hez hogy miként lehet a kész áramköri rajzot PCB-be átrakni, de valahogy mégsem működik nálam pedig a leírás szerint csináltam.
1. rajz megrajzolása
2. lementetted valamilyen néven a rajzot
3. létre kell hoznod a Fájl menüben egy PCB Project-et
--------------------------------------------------------------

Eddig talám még jó is.

4. bal oldalon a rajzot, amit korábban már elkészítettél, rá kell húzni az újonnan létrehozott PrjPCB-hez...ezzel meghatározod, hogy a projekthez az a rajz tartozzon
----------------------------------------------------

Gondolom ez még jó.
---------------------------------------------------
5.a projektet lemented...ezt úgy tudod megcsinálni, hogy rámész jobb gombbal bal oldalon a PrjPCB-re (ezután a korábbi piros színű mentés ikon szürkére változik bal oldalt a Projects menüben)

Hát nekem nem nagyon váltogatja a színét, hanem eltűnik.
Azért folytattam a leírás szerint.
-------------------------------------------------------------
6. a rajzzal egyező néven létre kell hozni egy PCB fájlt, a DXP-n belülről, de ezt már a PrjPCB ikonra kattintva kell megcsinálni (tehát nem bemész a mappába, és csinálsz egy ilyen fájlt, hanem a programon belülről készíted el az üres PCB-t)

Itt már határozottan gond volt mivel az úi PCB fájl nem azonos névvel jön létre, átnevezésre meg nem találtam lehetőséget. Ezért később már úgy hagytam „Sheet1” névvel, számomra úgy sem ez számít.

7. ha megvan az üres PCB, akkor az SCH részbe bemész és a Project menüben lesz egy "Compile PCB project" nevű szöveg, arra kell majd rákattintani
8.létrejön a már nem üres PCB, és az alkatrészeket szabadon módosíthatod, stb-stb

Tehát a 8-as és 9-es pont közé tennék most egy 8 és feles menüpontot, amiben ez szerepelne:

„A Design menüben a legelső lehetőséget kell választani, ami valami ilyesmi lesz: Update PCB Document xyz.PCBDOC Erre rákattintva, előjön egy ablak, amiben bal oldalon alul a Validate gombot kell elsőként megnyomni, majd ezt követően a mellette lévőt, Execute gombot! Ha minden jól ment, akkor ezt követően automatikusan a létrehozott "kusza" PCB dokumentum fog megnyílni.”

Na, nekem ezek után is annyira üres maradt PCB lap, hogy át láttam rajta.

Az a gyanúm, hogy magamtól már nem jövök rá, mert két napja ezzel kínlódom, és lehet, hogy mindig ugyan ott hibázom. Felteszem Seet fájlt is kipróbálásra.

Örülnék ha tudnátok segíteni és akár emil címre is küldhetnétek választ. v3000l@citromail.hu
(#) bbatka válasza vilon hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

1, Először PCB Project nyitása (3kép)

2, Projecthez Schema nyitás (2kép)

3, Schemában Netlist készítés , amit a PCB-be majd be kell importálni. (1kép)

4, PCB készítés a varázslóval. Jobbra lent System/Files.
PCB board wizard

5, A pcb-be beimportálni az alkatrészeket.

A neveknek nem kell megegyezni. A lényeg hogy mindent egy könyvtárba ments el és lehetőleg a gyökérbe. Az elérési útvonalban ne legyenek ékezetek.

Röviden ennyi.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Dec 17, 2008 /

A project-et húzd-ejtsd módszerrel legkönnyebb szerkeszteni. Lásd 2. kép.
Csak ne felejtsd el lementeni a projectet.
(#) vilon válasza bbatka hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Hát nem tudom mit művelek, mert sehogyan sem akar összejönni, és már arra is gondóltam, hogy az én példányom hibás. Persze igaz, én nem naponta foglalkozom ilyesmivel azért is bénázom, mert csak időnként ha eszembe jut valami amit kiszeretnék próbálni, (miközben több hónap, vagy akár egy év is eltelhet), készítek magamnak valamit, így persze amire régebben rájöttem, arra már nem emlékszem.
Azt azért furcsállom, hogy egy ennyire komoly programban nem maradnak amár összekötött vezetékek az alkatrészhez kapcsolódva, ha valamiért arrébb kell helyezni, még akkor sem ha a kötéspont rajta van, sőt még ha külön a "manual junction" al rányomok a kötéspontra úgy sem. Lehet, hogy itt is én bénázom, bár látszatra minden kötéspont rendben van.
Azért arra kíváncsi lennék még, hogy másnak sem viselkedik gumiszalag szerüen a kötés, mint ahogy más egyszerűbb programnál is megvan ez.

Természetesen köszönöm a segítségedet.
(#) bbatka válasza vilon hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Úgy emlékszem Norberto régebben megtalálta hogy hogyan kell beállítani ezt a gumiszalagszerű viselkedést. Én nem nagyon hiányolom, mert általában címkéket használok a jobb átláthatóság miatt. Kicsit olvass vissza a fórumba. Úgy 4 hónapja volt ez téma kb.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Megtaláltam. A 19-es oldalon van a megoldás.
(#) vilon válasza bbatka hozzászólására (») Dec 18, 2008 /

Nagyon rendes vagy, hogy ennyit segítettél,de azt hiszem átváltok a Diptrace-ra aminek az 1.5- ös free változatát most találtam meg. Elég puritán külsőre, de előnyére írható, hogy nagyon sok alkatrésszel rendelkezik, amin meg is lepődtem.
Ha gyűjtöd a pontokat és megmondod hogyan kell adakoznom, nyomok egy piros pöttyöt a segítségedért.

Köszi
(#) ptesza válasza vilon hozzászólására (») Dec 19, 2008 /

Nem beleszólni hanem tanácsot adni szeretnék ! Használjál tanuljál ,olyan nyák tervezőt aminek a formátumát tudják nyák gyártók is fogadni. A protel ilyen!
(#) vilon válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

Egyébként igazad van, - attól független, hogy nem valószínű hogy bármikor is több áramkört fogok készíteni magamnak egy-két darabnál évente, - mert nem lehet egyszerűen feladni egy kis nehézség miatt. Csak hát, elég kínos visszakérdezni egy adott válaszra, márpedig időnként ezt kellene tennem, mert például fogalmam nincs mi az a címke amit bbatka is említett, bár már többször olvastam a fórumban róla, sajna különösebb magyarázat nélkül. Tényleg felment a vizem az altiumra, bár ehhez hozzájárult az is, hogy szerkesztés közben folyamatosan kilépett és tönkrement amit addig megcsináltam. Ezért is gondolom, hogy az én példányom hibás lehet. Na mindegy, már túl tettem magam és igyekszem rájönni hogyan juthatok tovább.
Az igazság az, hogy a megjegyzésed jól jött, és inkább lehiggasztott.
vilon
(#) bbatka válasza vilon hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

A portokat hívom címkének. Jelentősége inkább digitális áramköröknél van.
Hát igen, ahhoz hogy berögződjön a program használata el kell készíteni vagy 10 áramkört legalább. Régebben mikor évente 1 áramkört készítettem , állandóan tanulhattam újra. Gondolom ez így van a kisebb tudású áramkör tervező programoknál is. Ha belejössz és meglátod a program lehetőségeit, akkor biztos nem fogsz másikat használni. Kérdezz nyugodtan. Megpróbálok (lunk) válaszolni. Persze én is saját magamtól jöttem rá a dolgokra, ezért valószínűleg csak alap szinten kezelem a progit.
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Dec 20, 2008 /

Itt elég sok címkét használtam. A másik lehetőség a buszok használata lett volna. Így áttekinthetőbb a kapcsolás és utólag könnyebb javítani, mintha vezeték dzsungelt csináltam volna.
(#) vilon válasza bbatka hozzászólására (») Dec 21, 2008 /

Megnéztem a felrakott képet és egyértelművé vált, hogy miről írtál előzőleg is már. A gumiszalagot pedig egyszer már kérdeztem és kaptam is választ rá Norberto - tól és még és még mpopovics is kiegészítette azt. Hát nem tudom hol voltam akkor éppen, de végre leesett.
(#) faferi válasza vilon hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

Buék! Mindenkinek.

Régen használok Protelt, most 2004-esem van. Itt látom, Ti már 2006-ost használtok. Esetleg elmondaná nekem valaki honnan lenne praktikus beszerezni, ingyen.
Köszi!

Ferko
Következő: »»   11 / 47
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem