Fórum témák
» Több friss téma |
Szia.
200W os tápot könnyen lehet építeni AT v. ATX táp átalakításával, de nem biztos hogy érdemes. Ha komolyabb minőségű kapcsolásod van a pc táp architectura nem felel meg, oda bizony komoly fejlesztés kell.
Köszi.
Utánna olvasok kicsit, mert állítják hogy ez hűha kategória, aztán ha tényleg akár meg is építem.
Sziasztok!
Komplett erősítő kapcxsolási rajzot szeretnék, 100W-oast, mert van egy trafóm, és ez lead 26.5V-ot (középkivezetés nélkül) ez egyenirányítva 37.5V körül mozog! Az lenne a kérésem, hogy ez az erősítő +36V-ról pöccenjen, és ne kelljen neki szimmertikus táp! (nem akarok bajlódni a trafó ujratekercselésével :no: ) egyébként az arősítő mélyládához lesz (250W). előre is köszi!
Hello.
Hány ohmos a mélyláda?
a mélyláda mégcsak papiron van! szal mind1, 4 vagy 8Ohmos! először legyen meg az erősítőm, aztán, arra lehet építeni! 250Wosra gondoltam, akkor majd olyat veszek, amilyen az erősítőhöz kell :yes:
Csak valami hídkapcsolás jöhet szóba. Kicsi a tápod, ezért kis impedanciás láda kell majd. A 8ohm szóba se jöhet. Álltalában +-50V / 8ohm ad 100W-ot. Ez nem matematikai, hanem statisztikai számítás átlagos zenehalgatásra. Az egyszer 36V-ra próbálj TDA2030-at
kiegészítve kiegészítve végtranyókkal hídbakötni. Most nem találom a konkrét kapcsot, de rajt vagyok.
Találtam valamit. A RT-92-es évkönyvbe. A két rajz ötletéből össze lehet hozni.
Nyugii, 1*36V-ból símán tudsz csinálni 2*40V-ot, úgy látom a kollégák nem hallottak még a feszültség kétszerezés elvéről, 2*40V-ból meg aztán már lehet erősítőt válogatni, tudnám ajánlani mindjárt KDmester B5-ös című erősítő-alkotását, naggyon szép hangja van, itt az oldalon a kapcsolások között megtalálod, teljes leírással. De ott van a VF2, 28VAC-ról elmegy gyönyörűen, és audiofil erősítő!!
Khhm, előző hszedben írtad,
Idézet: „+-50V / 8ohm ad 100W-ot.” Akkor az első rajzon lévő hibridből, hogyan jön ki 100W +-18V-os tápfesszel?
ahham, érdekes, megnézném én szkóppal 20Hz-en azt a 100W-ot, milyet torzít
Szia!
Nem olyan vészes! Mivel híd kapcsolás van, olyan mintha +-36V-ról menne a kapcsolásod! Az elméleti maximum: Ueff*Ueff/Rt=162W kb. 10% torzítással(mivel nem elméleti, hanem gyakorlati áramkörünk van!). A 100W 1% alatti torzítással lazán lejön! Persze ezt akárhogy is ragozzuk ez egy TDA2030-as, nyilván nem egy audiofil erősítő, de átlagos zenehallgatásra jó lesz!
Érdekes amit mondasz. Ezt a számolást kicsit elmagyaráznád? Nem kötekedni akarok csak érteni szeretném. Pontosan hogy jött ki a 162W ?
Hello. Hídbakötés, valamint a terhelés csak 2ohm.
Hát nem tudom srácok mennyire jó ez a kapcsolás.
Csak ötlet volt a kis táp miatt.
Tetszik az ötlet csak a nagy áramok miatt kicsit nehéz lenne a brummot kisímítani.
Ez a kapcsolás elég rossz, nem érdemes vele foglalkozni. Nem csak a hangja, de műszakilag is problémás kapcsolás, instabil, stb.
Nekem sem tetszik... :no:
Ez amolyan kényszerszülött kapcsolás. Ahogy írták is minőségileg siralmas, legfeljebb kis hangerőn hajtva hallgatható. A teljesítménye ideális esetben annyi lenne amennyit lapose mond. De ha levesszük a végtranyókon eső feszt, és a nagy kivezérlésen eső tápfeszt, akkor jobb esetben 14V ha marad. Ezzel már "csak" 98W vehető ki 4 Ohm-on. Ez egyébként egy 1979-es kapcsolás, amit a mi "honi KiT-mesterünk" is árul.
Másnapos jó reggelt mindenkinek!
Nekem volna egy kapcsim ami 36v-ról elmegy és 150w-ot tud 8ohmon, de sajna a 4ohmot nem bírja, meg egy fesz kétszerező táp is volna itt. Ezt hozta a jézuska biztos jó lehet
Ez a kétszerezés igen csak brummos.
Más gond is van! Az eredeti kérdés +36V-os szimpla tápos meghajtást ad meg. Ebből már eleve nem vesz ki 100W-ot 4Ohm-ra senki, hacsak nem hidal. De ilyen kapcsolást még nem mutatott senki.
Remélem nem haragszik meg senki de 100w-ot 4ohmon sem lehet kiszaggatni 36v-ról minimum 40-42 volt kell hozzá, de ha gondoljátok összetudok ütni egy kapcsit 36 voltra hidalva.
Nah összedobtam egy kapcsit.
TDA2050-eből ugyan is ez legalább ad mélyet nem mint a TDa2030-as ennek olyan tranzisztoros erősítő hangja van remélem ez megfelel ide.
Az, hogy 2030 v. 2040 v.2050 az szinte mindegy, de nekem is jobban tetszik a táparam vezérelt "B" osztálytól. Tulajdonképp erre gondoltam.
Nos tehát akkor ezt is megoldotam, kérem a következő beteget (erősítőt)
Cseberből vederbe. A két kapcsolás között nem sok különbség lehet hangzásban, ráadásúl azt is elhibázottnak tartom, hogy egyik erősítő kimenetéről él a másik. Ezzel az a baj, hogy az inverz jel képzése már a másik erősítő " torz" jeléből lesz, ezért a torzítások nem összeadódnak, hanem összeszorzódnak. :yes:
|
Bejelentkezés
Hirdetés |