Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Death of Zen (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő
Lapozás: OK   22 / 72
(#) CIROKL válasza torcsi2 hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Szia: a picike trafónak mia szerepe? Myilyen végtranzisztorkat vetettél be a kisérlethez? Mekkora tápfesz ? myennyi nyugalmi val tesztelted? Ezek a nagy huzal ellenálások voltak csak csupán kéznél , vagy úgygondoltad ez kell ? Egy kisérletet megér ,mindenesetre? vanmár bővebb véleményed az egésszében azt te is írod :Makacs közép !Ezen mit értesz ? sok vagy a megszokottól több? Valóban egy megszokott erősítőtől sokkal erőteljesebb a közép ennél . De szerintem nem zavaróan, bár ez a megítélés mindenkinek a szubjektív megítélése?
(#) válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Szia!

Tegnap kiderült, hogy én voltam a hülye, nem a konstrukció... Egyetlen dolgot változtattam, mégpedig azt, hogy a hangszóró negatív pontok átkerültek közvetlenül a pufferek lábára - így már korrekt volt a vezetékezés, de a földek összekötésekor keletkező hülye zúgás/gerjedés nem szűnt meg. Mint nem sokkal később kiderült, mindössze az volt a probléma, hogy a bemenő jelvezetékeket (ideiglenesen) meghosszabbítottam kb 10cm-en egy mezei árnyékolatlan ( ) kábellel, hogy kiérjen az RCA csatlakozókig. Gondolom így sikerült valami jó kis zavart összeszednie - de ezt aztán hamar megszüntettem, és így már szépen muzsikál Azóta véglegesen be is dobozoltam. A kimeneten semmi zaj/brumm/rádióadás és hasonlóak nem tapasztalhatóak, így a dobozra nem is láttam értelmét bármit is rákötni - akkor inkább már maradjon meg a kettős szigetelési szabványhoz minél közelebb...

Azért építés közben is volt persze egy-két érdekes dolog - pl amikor az egyik panelen beállítottam élesztéshez a potikat a megfelelő helyzetbe, közben telefonáltam egyet, majd a másik panelt rákötöttem a tápra. 8A-es áramfelvételt mutatott a multi a másodperc törtrésze alatt, úgyhogy gyorsan ki is kapcsoltam a gépet - szerencsére túlélte .

Jelenleg 1.2A nyugalmi árammal működik, de ezt valószínűleg fel fogom venni a gyári ajánlás, 1.7A környékére, mivel épp hogy csak meglangyosodik a tranyók tokja (tehát a hűtés bírni fogja).
Egyébként egy 225VA-es trafó szolgáltatja a delejt, utána 2db 15A-es graetz és 2*30000µF puffer alkotja a tápot. Holnap (amint felébredtem, tehát valószínűleg délután ) teszek képeket a Ki mit épített topikba.

Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! A teljesség igénye nélkül azért külön köszönet az összes eddigi segítségért Alkotónak, Vendelkirálynak és Cirokl-nek!

Még valami eszembe jutott: Akashi-nak megígértem két vagy három hete, hogy szubjektív véleményt alkotok a DoZ és az Orion SE1025 hangzása közötti különbségekről. Nos, azt kell hogy mondjam, hogy az évekig favorizált mini Orion helyét (mind fizikailag, mind pedig a saját 'ranglistámon') a tegnapi nappal átvette a DoZ Nekem tetszik a hangja, szerintem semmi baj a kicsit karakteresebb középtartománnyal - mondhatni, egy nap alatt annyit hallgattam, hogy már egészen megszoktam. Nem tudom pontosan megfogalmazni hogy miben is más a hangja mint az Orionnak, de valahogy mégis kellemesebb ezt hallgatni. Azt hiszem most már semmi pénzért nem térnék vissza az Orionra...

szerk.: Huhh, bocsánat a hosszú post miatt... Pedig nem vagyok grafomán, de most valahogy elkapott a hév...
(#) CIROKL válasza hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Azért ide is várnánk szerintem az általad konstruált DoZ ról fotókat amennyiben lehetséges?
(#) Alkotó válasza hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Örülök, hogy megoldódtak a bajok.
Az nyilvánvalóan várható volt, hogy az "A"-s erősítő az jobb lesz mint az Orion minitorony erősítője.

Egy kis kitérő: SE1025-ből kétféle van. Az első néhány 100 darab, egy spec. STK IC-vel volt felépítve, és elképesztően jól szólt, aztán azt nem lehetett beszerezni -éppen az Orionban dolgoztam akkoriban-, ezért jött helyette a tranzisztoros, agyonzsúfolt verzió, mert a hely ugye adott volt. Ez is jó volt, de nem érte el az eredetit.

Ha kettős szigetelésű a trafó, akkor a bemeneti csatlakozó közös hidegpontját kösd rá a bordára (azért nézd meg előtte minden tranyó jól el van e szigetelve, nehogy feszültség legyen rajta), mert az elektromosan jól fog árnyékolni ezáltal.
Az mindenképpen nagyon örvendetes, hogy e nélkül sem szed össze zavaró jeleket. Jó helyen laksz ebből a szempontból.

Alkotó
(#) vendelkiraly válasza torcsi2 hozzászólására (») Dec 31, 2008 /

Őrülök, hogy neked is és Gé-nek is sikrült megcsinálni az erősítőt! Majd jövőre részletesebben írok!
Most cssak boldog új évet szeretnék kiívánni minden fórumozónak, aki erre a topikra tévedt!
Remélem jövőre is folytatjuk a DoZ tárgyalását. A tapasztalatok azt mondják, hogy érdemes foglalkozni a kapcsolással. Remélem még sokan mások is utánépítik, és örömüket lelik majd az erősítőben.
Nem szaportom a szót!
BUÉK!!!!
(#) CIROKL hozzászólása Jan 1, 2009 /

B.U.É.K. minden kedves fórumtársnak ! DoZ legyen veletek!
(#) torcsi2 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

A "picike trafó" ahogy fogalmaztál nem más mint 220/12v-os trafó melynek a szekunder oldalát használtam, hálózati zavar védelemnek egy másik áram körnél és itt is bekötve maradt.
A végtranyók hagyományos 2N3055.
A tápfesz 39,8 volt.Nyugalmi áram 1,7 A.
A huzal ellenállások 110 ohmosak ez volt itthon.
A tesztelés még várat magára szeretném több ember véleményét is kikérni mielőt véglegesen összerakom.
(#) CIROKL válasza torcsi2 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

Ígymár értem ,és kössz a választ !A 100 ohm ellenálások helyére ha 1,7 apm lessz a nyugalmi akkor elég a 1-2 Wattos is!Már egy páran megépítettük ezt az erősítőt , a vélemények azok nagyon megoszlonak !De ez így van rendjén !Mindenkinek más jön be és ez így jó , de elsősorban te magad dönsd el ? hogy hogyan tetszik ! Üdv.CIROKL

Szia!
Az ellenállások azért nem 1 W-osak mert nem találltam itthon.A nagyobb teljesítményből még nem volt baj.
Nem sokára beszámolok a hangzásról is.
(#) CIROKL válasza torcsi2 hozzászólására (») Jan 1, 2009 /

Igen ,én ezt a végleges dologra értettem .Természetesen a deszkamodelhez használsz ami van!

Szia!
Megszületett a teszt eredmény persze nagyon sok minden elhangzott de próbálom tömören leírni.
A hangforrás egy Philips 723-as cd játszó hangfal videoton dobozba telepített, a Hangszóró 2000 KFT által forgalmazott tipusok. A hanganyag Yelo lemezei (audió).
Szóval a hűtőbordák elérték a 64 fokot és indult a zenehallgatás.
Elsőre megállapítottuk,hogy kiváló dinamikával rendelkezik a DoZ.
Meleg barátságos hangok jöttek elő.
A közép sem volt már annyira telt mint első hallásra.
A mély nagy felbontású, és renkívül finom de mégis tekintélyt parancsolt.
Még meg kell hallgatni egy párszor, hogy a fülemnek is kellemes legyen.
A teszt közben mértem a hőfokot a bordákon, amely szépen csökkent pár fokot. De ha úgy döntök, hogy dobozolom az erősítőt valószínűleg rézlap+rézscső+víz lesz a hűtése.
(#) Akashi hozzászólása Jan 2, 2009 /

Nekem is a "makacs" közép volt a feltűnő. Nagyon szépen szól a DoZ, de szerintem nagyon el vagyunk a hangzásvilágától szokva. Nagyon sok függ ám attól mit hallgatunk rajta.
Ha más forrást kapcsolok rá, egész más a hangzáskép.
Érdemes ezzel az erősítővel foglalkozni, finomítani.
Az Orionon nincs ekkora különbség, hogy mit hallgatok.
Annak valahogy símább a hangzásvilága, és jól meg lehet döngetni. A DoZnál nem mindegy milyen zene szól..
(#) CIROKL hozzászólása Jan 2, 2009 /

Sziasztok : Uraim végre elkellene már felejteni hogy mit és mivel hasonlítgatunk össze ? Szerintem Itt erősen csak a DoZ ra öszpontosítsunk !Ezt a meghalgatásos , mit mivel dolgot már több esetben is kitárgyaltuk !Van akinek ez nemjön be van akinek ez bejön ? Nos ez nagyon szubjektív dolog .Ha valakinek az Orion a jó akkor halgassa azt ha valakinek a Texsas erősítő jön be akkor maradjon annál STB és még sorolhatnám ...Én személy szerint ha építek egy még általam nemhalgatott erősítőt akkor azt nem igen szoktam más erősítőkkel összevetni , hiszen az eggyik ezért jó a másik meg aztán amazért ? szóval mindennek van valami jósága vagy gyengesége ?Maradjunk ennél a kapcsolásnál , ezt kell ebben a topikban nekünk megítélni hogy jó-e valamire S vagy nem , nem azt kellene kitárgyalni hogy az Orion az miért jobb ...meg a DoZ miért rosszabb!Ha valaki nekifog egy erősítő építésnek , akkor saját maga döntse már el hogy marad a deszka modell vagy netán megépíti véglegesre ?Ez a DoZ nekem bejött a pont a különleges hangzásvilága miatt ,DE már túlvagyok rajta hajt a kiváncsiság a következő kapcsolás iránt !
(#) CIROKL válasza torcsi2 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Szia: A te meghalgatásos beszámolódnak én személy szerint nagyon örülök mert , a kialkotott véleményed az enyémmel megeggyezik erről az erősítőről !Végre valaki rajtam kívül aki nem máshoz hasonlítgassa a DoZ -t Írod hogy a hőfok üzemszerüen lejjebb megy egy pár fokot ez így a természetes !Ha mégis úgydöntesz lessz folytatás ! akkor várnánk a fejleményekről további információt? / HÚ vízhűtés /izgalmasnak tűnik?
(#) magery válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

"Szerintem Itt erősen csak a DoZ ra öszpontosítsunk !"

Épp ezt csináljuk, a DoZ-ra összpontosítunk, ezt tárgyaljuk ki és ebbe a hangja is beletartozik. Ezért építjük nem! Ha valaki megépíti ezt az erősítőt akkor biztos lesz róla valamilyen véleménye is, és hol máshol mint itt fog beszámolni az élményről amit hallott. Valakinek bejön a hangja valakinek pedig nem, és ezt le is írják ide a fórumba. És hát valamihez képest jobb vagy éppen rosszabb. Ez a lényege a fórumnak, a megszerzett tapasztalatok közlése. B.U.É.K.
(#) torcsi2 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Szia:Örülök, hogy tetszet a teszt beszámolóm.
Elég rövidre sikerült pedig három óra hallgatás és a vélemények közül, elég nehéz összefoglalót írni.
Ha ma rászánom magam, a trazisztorok CSERÉLGETÉSE következik. Remélem lesznek külömbségek.
A tapasztalatomat majd leírom.
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Vízhűtés és egyéb hűtés!

torcsi2 ítra, hogy 64-fokos bordákon "indult a zenehallgatás"
Kicsit zavaros bennem a kép. Mindenki azt mondja, hogy az A osztálynak akkor "szebb" a hangja, ha be van melegedve, és üzemmeleg állapotba van. Másrészről, pedig törekszünk, hogy a tranzisztorokat minél jobban hűtsük. (nagy borda, ventillátor, netán vízhűtés) Én azt gondolnám, hogy a tranzisztor annál rosszabban viselkedik, minél magasabb a hőmérséklete. Alacsony (szobahőmérsékleten) hőmérsékleten jobban érzi magát, így a paraméterei is jobbak, kvázi az erősítő hangjának is akkor kéne jobbnak lenni, holott mi azt mondjuk, hogy melegedve jobb hangot produkál.
Avagy ezek a tranzisztorok 50-60 fokon jobban érzik magukat???? és a paraméterei is ekkor jobbak????
Nálam ez kicsit ellentmondásos!
De majd mindjárt megnézek pár gyári leírást a mondjuk egy 2N3055-ről, ott szoktak közölni diagrammokat.
(#) CIROKL válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Most viszont én is elvagyok ám bizonytalodva, pont te irtad itt ezeket :
Idézet:
„Csak azt sajnálom, hogy nem tudtuk sokáig hallgatni, és szinte hidegek maradtak a hűtőbordák, pedig egy ilyen erősítőnél számít, hogy bemelegedjen.”
Valamikor itt a 8. oldalon akkor ez hogyan is van ?Az lehetséges hogy a 64-fok az már sok ?
(#) vendelkiraly válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Igen én akkor is azért írtam, mert én is ezt hallottam, és olvastam.
Mivel nem értek hozzá eléggé, én elhiszem, ha nekem valamit mondanak, és ezt több forrássból is hallottam.
Szerény fülhallásom alapján nekem egyébként bekapcsoláskor jobban tetszik a DoZ-m hangja, mint 2 óra járatás után!

Csatoltam egy gyártó adatlapját.
Sokkal nem lettem okosabb.

2N3055.pdf

(#) vendelkiraly válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Annyit látok a 3-as ábrán a Figure 3-on, hogy a kollektoráram növekedésével kicsit növekszik, utána pedig csökken a hFE érték, és a megadott 3 hőmérséklet közötti eltérés az áram növelésével jelentősen lecsökken. Mindez 4V-os kollektor-emitter feszültségen. De ez ennél bonyolúltabb gondolom én. sok más paramétert kéne még vizsgálni eltérő hőmérsékleten.
(#) lamalas válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Idézet:
„Mivel nem értek hozzá eléggé, én elhiszem, ha nekem valamit mondanak, és ezt több forrássból is hallottam.”

En mindig azt mondom, hogy hallgass a sajat fuledre. Az erositok alapvetoen muszaki keszulekek. Elsokent tehat muszakilag kell megfeleloen kivitelezni oket. Ezutan ha van affinitasa az embernek akkor kiserletezzen ezzel-azzal hogy javitsa a hangminoseget de ne csak vaktaban, hanem szisztematikusan es masok tanacsait csak iranyadonak, lehetosegnek erdemes a listara venni, de nem erdemes "elhinni" v. keszpenznek venni, hogy ki mit mond a szubjektiv hangminosegvaltozas teren! Ki kell probalni a valtoztatasokat es mindenkinek a sajat fulere kell(ene) hallgatnia
(#) torcsi2 válasza vendelkiraly hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Érdekes a felvetés ezen még nem gondolkottam el.
Tehát ismét van mit tesztelni.
A diagramok melyeket müszerekkel határoznak meg, a valós elektromos tényezőket tükrözi.De szubjektív megitélést nem tartalmaz.Ha találsz valamit, megkösszöném ha közzé tennéd tanulságos lehet mindenki számára.

A tranzisztorok hőfokát ventilátorral lehet szabályozni, melyet most ki is próbálok.
Hűtés-Hőmérséglet mérés-Szubjektív zenei teszt. Nagyon kiváncsian várom az eredményt.
(#) Akashi hozzászólása Jan 2, 2009 / 1

CIROKL.
Senki se tárgyalta ki azt hogy melyik erősítő miért jobb és a másik miért rosszabb, csupán a meghallgatásos különbségek lettek leírva hátha valakit érdekel.
Szerintem igenis szükség van arra, hogy össze legyenek hasonlítva dolgok, hiszen mint írtad eléggé szubjektív dolog, hogy kinek mi jön be. Hol máshol írja le az ember a tapasztalatait a Doz hangzásáról ha nem ebben a fórumban?
A DoZ-ra való összpontosításnak nem arról kell szólnia hogy "kizárunk" a fórumból minden mást ami nem DoZ. Legyünk rugalmasabbak.
Én is megépítettem a DoZ-t, és ha lesz időm, biztos véglegesítem, mert mint írtad különleges a hangzásvilága. Vannak zenék amit ezen hallgatva "új világ" tárul fel. ..és végülis lényegében azért épít az ember erősítőt hogy hallgassa.

Bocsánat az OFF-ért.
(#) torcsi2 válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Megcsináltam kölönböző hőmérségleten a meghallgatást.
A 64 fok tényleg nem a legjobb az erősítő hangjának.
Folyamatos hűtés közben ugyan azt számot hallgattam melynek ugyan nem sokat változott a hangja, de 40 fok körül élesedni kezdet letisztult, egyszóval halgathatóvá vált.Kb 30 foknál viszont már kezdett "fetes" lenni.Rideg éles eltünt a lágyság.
Hát röviden ennyi fért bele az időmbe.
(#) CIROKL válasza torcsi2 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Nos ennek a gyors kisérletnek nagyon örülök hisz ez irányban még nem kacsingattunk !Én akkor személy szerint és a te meghalgatásos eredményeid által nyugott vagyok.Az én DoZ -om mintegy félnapos járatás után is csak 45 fok környékén van!

C.JPG

(#) vendelkiraly válasza torcsi2 hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Köszönjük a tesztelést!

Persze ez is szubjektív vélemény, de ez már valami! Nekem bekapcsolás után rögtön (hideg bordákkal) élesebbnek tisztábbnak tűnik a hangzás, mint amikor már 50-60 °C-os a hűtőborda. Lehet hogy nekem ez az általad fetesnek mondott hangzás jobban tetszik, ezért írtam, hogy bekapcsoláskor jobban tetszik a hangja.
A 40°C olyan aranyközépútnak tűnik, de akkor ott van még a tranzisztortípusbeli különbség és azon belül a hömérsékletoptimalizálás.
Hát nem egyszerű, de leht hogy megéri kikísérletezni a megfelelő hangzást.
Többieknek mi a tapasztalata ezzel kapcsolatban?
(#) CIROKL válasza Akashi hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

OFF: Csak arra vigyázz hogy a TL071 +- 41 voltról fölne robbanjon!
(#) Akashi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 2, 2009 /

Na most ez mire volt jó?
(#) torcsi2 hozzászólása Jan 4, 2009 /

Égész hétvégén hallgattam Dozt és egyre jobban tetszik a hangja.Igaz a minősége nem vetekszik a mai modern technikával, de dinamikából jól vizsgázott.
Úgy, hogy itt az az ideje a megépítésnek.
A kis teljesítményű alkatrészeket smd alkatrészekből rakom össze.
A hangerő szabályzóhoz meg egy stepper mocit is találtam.
Az áramszabályzó poti pedig smd hellitrimmer lesz.
Ha valakinek van olyan dolog, amit buktatókhoz sorolna kérem ossza meg velem.Előre is köszönöm.
(#) CIROKL válasza torcsi2 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /

Ha a kisérleti példányon beálítod a trimer potikat , ezután leméred és fix ellenálással is szerelheted!Abban az esetben ha nincs szándékodban utánna álítgatni?a nyugalmi áramot ! Végtranyónál minél maradsz? A 100 ohm nak annak kell a nagyobb watt!
Következő: »»   22 / 72
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem