Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Vezetéknélküli stereo hangátvitel, nagy dinamikával
Témaindító: tothtechnika, idő: Okt 30, 2008
Témakörök:
Sziasztok!
Biztos ismeritek páran ezeket a 866 Mhz-es cuccokat, gyártanak benne fejhallgatókat, vezeték nélküli hangfalakat stb... Szereztem egy ilyen adót, és egy ilyen vevőt. Vezetéknélküli sztereó audió átvitelt szeretnék csinálni jó minőségbe. Ami az alapvető problémám: Ezeknek a cuccoknak rendkívüli nagy alapzaja van, spec. az enyémnek 45 db jel zaj viszonya van, ami elég silány. Arra gondoltam, hogy a "jól" bevált kompanderes megoldással meg lehetne növelni a dinamikatartományt akár 100-110 db-re is. A vezetéknélküli mikrofonoknál is használják ezt az eljárést, hogy összekompresszorozzák a bemeneti jelet, és a vevőnél egy expander visszalakítja az összenyomott jelet eredeti jellé. Ha nagyon jó a kompresszorunk, és az expanderünk, akkor szinte észrevehetetlen ez a folyamat, viszont nagyságrendekkel megnő a dinamikatartomány, és természetesen ennek velejárója, hogy a zaj is lecsökken elég jól. Nézegettem a drótnélküli mikrofonokat (gyáriakat, itt most nem ezekre a 2 tranyós cuccokra kell gondolni), azokba legtöbb esetben philips gyártmányú NE 571, vagy NE572 tipusu ic van, mind a vevőbe, mind az adóba. Ilyen IC.vel szeretnék én is építeni magamnak kompresszor- expander párost, mert elég jók az ic-k paraméterei. Kérdésem: 1. Mi lehet a különbség a két ic között? 2. Nincs valakinek ezekhez kapcsolása, (adatlapból én nem bírok ehhez kapcsolást kinézni, nincs semmi benne nomráisan meghatározva) Nagyon örülnék egy kapcsolásnak ami működik, ezekkel az ickkel, mivel ilyenem van, és nagyon sok helyeken ezeket használják, biztos jók, és nem utolsó sorban be is lehet szerezni őket. Előre is köszönöm a segítséget, remélem sikerül valakinek megoldania ezt a régi problémámat már!
Szia!
Idézet: „Mi lehet a különbség a két ic között?” Az NE 571 sztenderd míg az NE572 "programozható". Idézet: „Ezeknek a cuccoknak rendkívüli nagy alapzaja van, spec. az enyémnek 45 db” Hát... mit is mondjak erre? Ha az otthoni HiFi verziót vetted meg, akkor ne várj többet tőle. Ugyanis az otthoni felhasználásra szánt cuccok általában 40-45 dB-esek, kivétel a videomagnó, az elérheti a 20 dB-t is, na az már tényleg szörnyű. A professzionális eszközök 96 dB-nél kezdődnek. Idézet: „Nincs valakinek ezekhez kapcsolása, (adatlapból én nem bírok ehhez kapcsolást kinézni, nincs semmi benne nomrálisan meghatározva)” Ha a PHILIPS által kiadott adatlapot nézted, akkor abban van "mintakapcsolás", igaz ők tesztáramkörnek írják. Visszatérve a kütyüdhöz, nem tudom, hogy milyen csatlakozó van rajta, de ha RCA, akkor tuti nem profi cucc. Már csak azért sem, mert ugyebár a "profi" vezetékezés csatornánként 3 eres asszimetrikus bekötéssel, ezzel is drasztikusan emelve a zaj-és zavarvédelmet. Kipróbálhatod az utólagos "szépítgetést", hátha bejön. Az igazi megoldás az lenne ha gyári jobb minőségűt használnál (ugyan drágább). Én rádiós eszközben maximum mikrofont használok (40 ezer darabja). Ja és max 10 méterig, hiába van ráírva a 100m. Ez csak a biztonsági tartalék. Azért nem lenne jó dolog ha mondjuk a keverőpult jelét rádión küldeném át a 50 méterrel arrább lévő végfokokra. Gondold el, mekkorát szólna a pár ezer wattos cuccon, ha nekiállna a jel egy külső zavarástól "sisteregni". Persze az ilyen vagy akár a több kilométeres átlövésekre is van zavarmentes megoldás, csak nem a mi pénztárcánkhoz van méretezve. Arról nem beszélve, hogy lehet még engedély is kell hozzá!
Persze, hogy nem profi cucc az enyém, ha az lenne nem 45db jel zaj viszonya lenne. Nekem emiatt kellene professzionális, amit dinamikakompresszorral el lehetne érni, ha jól van méretezve (legalább 90db jel zaj viszonyra lenne szükségem, de inkább 100 felettire). Szerintem nem árulok el nagy titkot, hogy a komoly profi cuccokba is dinamikakompressor van, mivel 100db körüli jel zaj viszonyhoz nagyon nagy szélessávú moduláció kellene, amihez viszont elég nagy adóteljesítmény is szükséges. 75kHznél nagyobb sávészélességet nem szoktak alkalmazni, kiv. 2.4 Ghz-nél. Ha jól van mééretezve a dinamikakompresszor-expander páros, egész elfogadható minőségbe lehet megvalósítani az átvitelt. A másik gondom, hogy nem is találtam gyári megoldást sem erre (profibbat). Nem pénzbeli akadálya volt. Ha valaki be tud linkelni ilyen cuccot az is érdekelne (de azért 100 ezer alatti jó lenne, nem akarok 100 ezernél többet rákölteni.)
A gyári drótnélküli mikrofonokba is dinamikakompresszor van, legtöbbe ne572 (SM58-asba is).
Volt anno a régmúltban "nagyorion" magnóm. Abban volt ilyen kompander/expander. Hát én nem voltam tőle hasraesve. Mármint jel/zaj viszonyban oks de zenére...
Az előbbi hozzászólás "profi" irányát én sem értem... gondolom ha profi felhasználásra kellene akkor olyasmit vettél volna... Alternatívának a Bt-s A2DP-t tudnám ajánlani pl.: motorola DC800/H805 egész jó páros, de a DC800-al érdekes módon a többi Bt füles is szebben szól. Illetve a Sennheiser-nek is van egész jópofa vezetéknélküli rendszere, igaz "kicsit" drágábban. Minden esetre Bt-vel akár egész olcsón is meg úszhatod...
Egyébként profi cucc kellene, csak nem találtam. A bt2-s nem jó, kicsi hatótávos (bluetooth), nekem legalább 80 méteres kell.
Volt egy RTÉK amiben az Orion-os IC-vel volt expander/kompander kapcsolás...
A 80 méterrel még a 100m-es Bt-k is neccesek lennének. Én azt hittem, hogy otthonra kell.
Nagy távolság... Nagy hangminőség... Nagy megbízhatóság... Nagy ár!
Hali. Egy olyan kérdésem lenne hogy azt meg lehetne oldani valaki szerint hogy van egy 5.1-es hangfal szettem, amire két gépet szeretnék rákötni, anélkül hogy ki be dugdosnám(persze egyszerre csak az egyik használná). Szóval maga a kérdés az lenne hogy lehetne-e olyan adót ill vevőt építeni ami ugy nézne ki hogy minden vevőhöz két adó tartozna (3 vevő kéne ami külön frekit használ: frontnak, rear speakernek meg a mélynek) az adók meg értelemszerűen a gépekben lennének. A segítséget előre köszi
köszi, amúgy igazad van...a keverős megoldás tényleg egyszerübb lenne, igazából erre nem is gondoltam, rögtön a rádiós megoldás tűnt kézenfekvőnek. Viszont a képen az egyetlen kivehető tárgy számomra az öngyújtó Azért kösz az infót
Sziasztok!
Tudnátok segíteni nekem is van itthon egy vezeték nélküli fejhallgatóm és az lenne a kérdésem hogy megleht csinálni hogy hangfalról szóljon?
Szia! És az miért lenne jó? Hogy is gondoltad?
Amúgy keresd meg a vessző (,) billentyűdet, s ha megvan, akkor használd is.
Sziasztok!
Abban kérném a segítségeteket, hogy szeretnék készíteni egy olyan jó minőségű hang továbbító rendszert otthonra ami a line szintű jelet jó vagy kiváló minőségben tudja továbbítani rádiófrekvencián. A lényeg hogy olcsó legyen és quartz-al működjön mert így ha netántán elemről működtetném akkor nem mászna el a frekvencia. a frekvencia teljesen mindegy csak lehetőleg ne zavarjon bele a számítógép, és ha lehet akkor aki talál vagy tud fellelni vevőt is annak végtelen hálás lennék! ja és jó lenne ha mellőzné a tekercseket. az áramkör nem baj ha bonyolult. Első ránézésre lehet hogy túl megkötött de ha valakinek van egy jó kiindulási kapcsolási rajza akkor már van mit próbálgatni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |