Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Dobozolási technikák, műszerdobozok
Lapozás: OK   11 / 88
(#) szamóca válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Aha. Jó ötlet, vagy a teljes burkolás amit Zoli^3 említett, még jobban fokozná a látványt.
(#) Abukodonozo válasza szamóca hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Értem...fával kicsit nehezebb dolgozni, de tény, hogy frankón nézne ki. Ha mégis a fújás mellett döntenék, van rá mód, hogy utána a festék kopását megakadályozzam?
(#) Attila86 hozzászólása Jan 4, 2009 /
 
Eszembe jutott most egy szerintem tök jó ötlet.
Fogok egy mondjuk 2cm*2cm*10cm-es fa hasábot (lehet valami keményebb műanyag is, a lényeg hogy az áramot ne vezesse). Ezt a hasábot hosszanti irányban 3mm-es fúróval kifurkálom. A furatoknak egy vonalban kell lenniük és egymástól a furatok középpontja 6mm-re kell hogy legyen. Utána a lyukakba M3-as süllyesztett (lapos) fejű csavarokat teszek, amelyek hosszabbak mint a fa hasáb, tehát mondjuk 3cm-esek. A csavarokat nem rögzítem sehogyan a fa hasábhoz (nem csavarok rá anyát), hanem egyszerűen csak ráfordítom az egészet egy fél centi vastag vas lapra úgy, hogy a csavarok feje érjen hozzá a vas laphoz.
Hozzászorítom a fa hasábot a vas lemezhez, majd itt jön a lényeg:
A csavarok felső részéhez érintkezőket csatlakoztatok, majd egy hatalmas feltöltött kondit egyenként kisütök a csavarokon, így azok odahegednek a vas laphoz (ponthegesztés).
Ez után lehúzom a hasábot, majd újra 'betárazom' és mellé 'lövök' még egy sor csavart.

Na ki találja ki hogy mi készülne így el? Igen, hűtőborda!
A csavarok menetes része szerintem jócskán megsokszorozza a hűtőfelületet, mintha csak 1-1 henger lenne. De ezt akár még ki is lehetne számolni...
Ha a fa hasábon nem egy hanem két sor furatot készítek, akkor nem is kell pozicionálni sem a csavar-sorokat, mert a második furatsor 'rácsusszan' az előző odahegesztett csavarsorra.
Szerintem olcsóbb lenne így hűtőbordát készíteni, mert a kis M3-as csavarok filléres alkatrészek.

Mi a véleményetek a dologról?
(#) Abukodonozo válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Attila mester ez engem nagyon-nagyon érdekelne, mivel egy olyan dobozba akarok erősítőt építeni (ATX táp) amihez szerintem nem fogok tudni olyan hűtőbordát találni ami nekem kell...szerintem az ötlet nagyon jó, de mekkora legyen az a kondi?
(#) Gery válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Ez gyakorlatilag a pontheggesztés. A kondinak viszont valóban nagynak kellene lennie...
(#) Attila86 válasza Gery hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Igen, írtam is a hozzászólásomban.
(#) Gery válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Neharagudj, kapkodtam, de már látom!
(#) lapose válasza Attila86 hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Szia!

Egy esetben tartom jó ötletnek: ha a csavarok és a fémlap alumíniumból vannak, ugyanis a vasnak sokkal nagyobb a hőellenállása!
Hasonlót régen az oroszok gyártottak, csak ők alumíniumból öntöttek süni hűtőbordákat!

huto.jpg
    
(#) válasza lapose hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Idézet:
„ha a csavarok és a fémlap alumíniumból vannak”

Ezzel csak egyetlen probléma van, nevezetesen pedig az, hogy alumíniumot szabad levegőn nem fogsz tudni hegeszteni. Legfeljebb védőgázas (pl CO2) környezetben. Legalábbis én így tudom, de javítsatok ki ha nem így van.
(#) pedrock válasza Abukodonozo hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Én a kis hely, kis hűtőborda, nagy disszipáció kombinációt azzal orvosoltam, hogy ráraktam egy ventilátort. Hangja nulla, mert 12V-os, de 5-8V amit kap (szabályozott).
(#) szamóca válasza hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Pontosan nem tudom, de létezik pl. alu elektróda is (fehér bevonatú, ami szabad levegőn pár nap alatt tönkremenne)ívhegesztéshez. Sőt ezt lehet lánghegesztési eljáráshoz is használni.
(#) válasza szamóca hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Az a baj, hogy én sem tudom pontosan...a vegyészmérnök úr (aki kompetens az ügyben) pedig már alszik, szóval most nem kérdezem meg tőle - de majd holnap, ha el nem felejtem!
Egyébként szerintem az elektróda simán lehet aluból (vagy alu bevonattal), de amit hegesztesz, az már nem lehet alu, hiszen azon a magas hőmérsékleten az alu egészen egyszerűen elég (na persze ez így csak oxigén jelenlétében igaz).
Tehát az elektródán ugyebár éghet az alu bevonat, abból nem lesz baj, de a munkadarab azért ne tegye ugyanezt.
(#) szamóca válasza hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Ezt amit írtam láttam és tapasztaltam, tehát nekem volt ilyen elektródám, de tönkrement, mert nem tudtam hogy légmentesen kell tárolni. De alu hegesztésre használták a cégnél, és iszonyat fénye volt a hagyományos vas hegesztéshez képest. Az egyik alu henger kopását pedig a lánghegesztő srác ilyen elektródával rakta fel lánggal! :yes:
(#) mex válasza hozzászólására (») Jan 5, 2009 / 1
 
Létezik bevonatos alu elektróda fogyóelektródás kézi ivhegesztéshez. A bevonat biztositja a porózusmentes varratot. Ezzel együtt sokkal nehezebb a vele való munka,mint egy awi eljárásnál. Mindenesetre hűtőbordát hegesztéssel gyártani macerás feladat,nem éri meg.
(#) Abukodonozo válasza pedrock hozzászólására (») Jan 7, 2009 /
 
Nem rossz az ötlet...valami hasonlót csinálok én is! (bocs a keső válaszért)
(#) fox11 hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Műanyag dobozokat honnan lehetne beszerezni,melyben van 9V-os elemnek hely kialakítva(elemtartó fedeles)?A méretei kb 90mmx60mmx25mm.Gyári doboz érdekelne.Ha valaki tud segíteni előre is köszönöm.

Üdv fox11
(#) pedrock válasza fox11 hozzászólására (») Jan 16, 2009 /
 
www.tme.hu , www.conrad.hu itt nézz körül.
(#) fox11 hozzászólása Jan 16, 2009 /
 
Köszi mindkettőtöknek.A TME-t és a Conradot már néztem,de sajnos hasonló méretű nem volt.Körülnézek a másik említett helyeken is.

Üdv Fox11
(#) zoknee hozzászólása Feb 9, 2009 /
 
Sziasztok!
Átfutottam a fórumot, de nem találtam sok mindent arra, hogyan lehetne plexit házilag 90°-ban hajlítani? Egy U alakú 'fél' dobozt szeretnék csinálni, azaz a teljes doboznak 3 oldala lenne plexi, a többi három meg fa.
Kinek milyen ötlete van? Olvastam valamelyik fórumban, hogy lehetne sütőben melegítéssel próbálkozni?
Meg még utánna kell néznem, hogy a cégek mekkora felárért hajlandóak ilyet csinálni...
A Puso-Plasztik Kft (plexicentrum.hu) -t néztem ki anyagbeszerzésre, esetleg a Akvamarin WORKTEAM Kft.(plexis.hu) jöhet még szóba. Némelyiket ajánlják is itt a fórumokon
(#) Frankye válasza zoknee hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Lehet sütőben melegíteni, de nagyon óvatosnak kell lenni, mert felhólyagosodhat. Ha van vasalóból származó kerámiagyöngyös fűtőhuzalod, vagy más, hasonló "vonalmelegítőd, az is jó, de a Köbzoli által javasolt megoldás is kitűnő.
(Egyébként forró vízben is fel lehet melegíteni.)
(#) Frankye válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 9, 2009 /
 
Persze, nem is azért írtam! Anno, mikor először plexit hajlítgattam, még nem volt hőlégfúvó (
Idézet:
„anyóshajszárító”
:hehe: ), és én még csak a sütőben tudtam melegíteni. (Vagy láng fölött, de az még inkább megégette...)
(#) varttina hozzászólása Márc 26, 2009 /
 
Építettem már bútorlapból erősítőnek dobozt. Egyetlen hátránya, hogy rossz hővezető, így szinte az összes képződött hő a szellőző furatokon keresztül tud távozni. Most építeni akarok egy nagyobb teljesítményű erősítőt, és ugyancsak bútorlapból akarom megvalósítani a dobozát. Ezesetben már kevés lenne a passzív hűtés.
Azt akarom, hogy a ventillátorzaj minél halkabb legyen, ezért nem a hátlapra fogom szerelni a ventillátort, hanem a dobozt több részre osztom, és a ventillátor a doboz rekeszei között fogja áramoltatni a levegőt.

doboz.jpg
    
(#) Árpy válasza varttina hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Helló!
Nem lenne célszerűbb a hűtőbordát a doboz hátulján elhelyezni? Így meg lenne oldva a megfelelő szellőzés.
(#) CIROKL válasza varttina hozzászólására (») Márc 26, 2009 /
 
Szia : Attól még hogy az erősítőd dobozát Fából csinálod nincs is semmi gond , De minek ez a labirintus , gondolom azért a hűtőbordák azok nem fából lesznek !Meglehetne azt a dobozt úgy is konstruálni hogy a hűtőbordák a fából készült dobozodon esztétikusan helyet kapjanak ?Meg még egy dolog minek egy erősítőre ventilátor ?Úgy kellene a hűtőbordát méretezni hogy ezt mellőzd . Estlegesen még ha egy ipari erősítőről van szó akkor még azt mondanám OK.Othoni használatúnál meg aztán mit akarsz halgatni a ventilátorok zaját vagy csak a zenét ? Itt is láthatsz egy erősítőt amin igen csak van hűtőborda és az aluminiumból készült dobozt fával burkoltam !Dobozok
(#) varttina hozzászólása Márc 27, 2009 /
 
Sziasztok!
A hűtőbordáim még alumíniumból vannak, annyira azért nem ragaszkodom a fához. Szívesebben építeném ventillátor nélkülire, de abból kell gazdálkodnom, amim van. A ventillátorok alacsony fordulaton mennének, és csak egy bizonyos hőmérsékletnél kapcsolnának be. A labirintus, és a gumi foglalatok pedig reményeim szerint a maradék zajt is elnyelnék. Ha nem is lesz a legjobb konstrukció, legalább egyedi lesz.
(#) banyaiakos válasza varttina hozzászólására (») Márc 27, 2009 /
 
Én is érdekesen oldottam meg a hűtést... A hűtőbordának az egyik végén lemartam 20mm-t a bordákból de a két szélsőből nem és a végét egy takarólemezzel takartam le. Így a levegő a kimart részen "fordul". A ventilátor szintén alacsony fordulaton és csak egy beállított hőmérséklet fölött fog üzemelni.
De itt a kép:

hutes.JPG
    
(#) Sword hozzászólása Ápr 17, 2009 /
 
Gondolom a probléma már megoldódott, de picit belekotyogok. Alapszinten ismerem a hegesztési eljárásokat. Szóval az aluhegesztésre a közhiedelemmel ellentétben van pár alternatíva.
Lánggal is lehet, bár nagyon nehéz...taknyolás jellegű. Folyasztószer kell hozzá az oxid miatt. Legjobb az AWI+ALUhuzal, awi-val bármilyen fémet lehet hegeszteni, ha nincs hozzá pótanyag max levágsz egy csíkot az anyagból és azt tolod a hegfürdőbe
A lényeg, hogy vagy váltóáram kell, vagy egyen de fordított polaritással (elektródán van a +, testkábel a -).
Bevont elektródásnál meg elvileg a maghuzal alu, szóval nem ég ott semmi, csak a bevonat, de az meg a varratvédelem miatt van csak.
(#) bgsf válasza varttina hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Idézet:
„A hűtőbordáim még alumíniumból vannak, annyira azért nem ragaszkodom a fához.”

Fából hűtőborda? Azért ez olyan mint fából vaskarika!
A legjobb hűtés az, ami túl van méretezve. Nem muszáj egy cuccnak kritikus hőfokon járni, hűtőventi pedig csak addig működik amíg forog....
A dobozolással kapcsolatban csak annyit: én szögvas keretet készítek és arra csavarozom fel a borítást meg a teherbíró idomokat (pl.: trafó). Így javításkor mindenfelől hozzáférek a kütyühöz és nem kell a panelt sem kiemelnem. A külső borítás lehet vaslemez (olcsó) vagy alu (drágább), ki milyen eszközökkel és festési technikával rendelkezik....Nekem a vaslemez a megfelelő. Tápegységem újra dobozolásánál már hybrid változat van. Képek ITT
(#) bgsf válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Az előbb bénáztam, itt vannak a képek. Alu/vas doboz és egészen jó lett! Szerintem....
Képek
(#) CIROKL válasza bgsf hozzászólására (») Ápr 17, 2009 /
 
Sziasztok itt is lehet egy -két Dobozolási technikát látni ! Fém fa , alu ,vas STB
Következő: »»   11 / 88
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem