Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   335 / 3610
(#) mex válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Valóban vétettem helyesirási hibát,ugyan észrevettem de már később... Az,hogy "sokat adok a helyesirásra" ebben a formájában nem igaz,egyszerűen csak irok,ahogy anno tanitották,illetve az a párszáz-(talán megközeliti az ezret is) könyv is befolyásolja. Asimov-on én is túl vagyok egyáltalán a fantasztikus irodalom magyarországon magyar nyelven megjelent könyveit olvastam,és rengeteg ponyva is van a "számlámon". Amit tudok az elektronikáról jórészt könyvekből tanultam-tanulom.Ezzel együtt úgy gondolom,nem olvashatatlan az irásom,nem is szándékszom jobban odafigyelni,ha pedig az elküldött hsz-ben találnék hibát,a lehetőség szerint javitom.
(#) Frankye válasza Gafly hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Az ezres nagyságrendű számokat kettőezer felett kell kötőjellel írni, ha betűvel írod ki. Tehát:
1234 = Egyezerkettőszázharmincnégy
4321 = Négyezer-háromszázhuszonegy
(#) wg_kezdo válasza mex hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Nem rád gondoltam .

Amúgy a nagybetűvel írás a másik ami idegesít és látjátok engem is nagyon megfertőzött.
(#) Frankye válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Idézet:
„Sőt volt olyan ügyfelem akinek a Marketingese is így írta nekem a levelet, hogy: "lécci tedd fel ezt a bannert, ma nem vok 3-ig köccike".”

Egysezr (de csak egyszer!) nekem is jött egy ilyen levelem. Fogtam, és válaszként visszaírtam az illetőnek:
"Légy szíves, és töltsd fel ezt a képet, mert ma - előre láthatólag - nem leszek elérhető helyen, kb. 15:00 óráig. Szíves segítségedet előre is nagyon köszönöm. Üdvözlettel: ... Ezt szeretted volna írni? Mert ha igen, akkor a továbbiakban légy szíves így megfogalmazni! Köszönöm!"
Érdekes módon, azóta rendesen megfogalmazott leveleket kapok az illetőtől.
(#) llaci56 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Helytelenül használod, mert régen is (modjuk 50 éve), és ma is az a szabály, hogy ha a számokat betűvel írjuk, akkor 2000-ig egybe, azon felül pedig (a szokásos hármas tagolásban) kötöjellel írjuk.
Azt megkérdezhetem, hogy miért írsz ékezetlenül? Hogy tudsz így (pl.) "10 méter fokabel"- t kérni? Nem fókebélt, hanem főkábelt!
(#) Frankye válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Akkor a Jóisten éltessen valóban!
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Még vagy 50évfordulót kívánok mindannyiunknak Zolikám!
(#) Gafly válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

> ezres nagyságrendű számokat kettőezer felett kell kötőjellel írni, ha betűvel írod ki

Mondom, en is igy tanultam.
Ezt az internet is megerositi, bar nem meggyozo aranyban.
Yahoo kereses eredmenye (lusta embereknek helyesirasi problemak gyors tisztazasara egy lehetoseg) :

2,510,000 for tíz-ezer (About) - 0.19 s
1,750,000 for tízezer (About) - 0.25 s

Egyebkent szerintem elegge szignifikans eredmenyeket ad:

884,000 for majom (About) - 0.15 s
328 for malyom (About) - 0.28 s

Visszaterve a szamok irasara, azert a 2/3 <-> 1/3 arany elgondolkoztato...

> mert régen is (modjuk 50 éve), és ma is az a szabály, hogy ha a számokat betűvel írjuk, akkor 2000-ig egybe

Lehet hogy ez a szabaly, de ugy tunik valtozik a nyelvhasznalat...
Meg az is lehet hogy hozza igazitjak a szabalyt egyszer

Ellenpelda az hogy a nemetekneknel atirtak hivatalosan a nyelvet de a gyakorlatban megis a regi format hasznaljak:
Weiss <-> Weiß

> Azt megkérdezhetem, hogy miért írsz ékezetlenül?

Csak?
Es meg sokszor sortoreseket is teszek be amitol teljesen olyanna valik a hozzaszolas mint egy vers...
(#) Norberto válasza Gafly hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Idézet:
„Nekem pl. az egybe/kulon/kotojellel irassal szoktak gondjaim lenni...
Peldaul amikor csekket toltok ki, akkor "Tizezer" vagy "Tiz-ezer"?
Az elso format hasznalom, de anno a masikat tanultam...”

Én teljesen, 100%-osan biztos vagyok benne, hogy a második formát sosem tanították sehol, semerre. Legfeljebb rosszul emlékszel, vagy egy rossz berögződés miatt történhetett ez. Amióta világ a világ, és kitalálták egyáltalán azt, hogy 2000 fölött kötőjellel kell írni a számokat, azóta biztos, hogy az előforduló
Idézet:
„ezer”
szó után következik a kötőjel.
(#) Norberto válasza wg_kezdo hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Idézet:
„Már eddig is sok embernél láttam fórumokon, hogy egy idő után akármit is tesz akár mennyire is odafigyel ráragad a hibás helyesírás.”

Szerintem embere válogatja. Én viszonylag sokat gépezek, sokat olvasok fórumokon, de mégsem érzem azt, hogy lefelé épülnék helyesírás terén.

Hogy miért? Mert gondoskodok arról, hogy ez így történjen. Ennyi. És hogy miként? Meglepő, de én! szeretek (sőt, imádok... nagyon-nagyon sokak szerint tudok is) írni szabadkézzel, akármilyen nagyon is kényelmes vagy gyors tud lenni a billentyűzeten való gépelés. Hosszabb, saját célú, egybefüggő szövegeket a mai napig mezei papírlapon szoktam megírni, tollal és nem gépen. És pont ez az, amitől az ember nem visszafelé fejlődik...
(#) Action2K válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Happy HE birtsday to Z^3!

(#) Frankye válasza Action2K hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Aranyos!
(#) Gafly válasza Norberto hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

> „ezer” szó után következik a kötőjel.

Valoban igazad van, direkt lekaptam a polcrol a "Helyesirasunk" c. konyvet, szo szerint ezt irja:
"Ketezerig minden szam nevet egybe irjuk;
ezen felul csak a kerek ezreseket es a milliosokat.
Ketezren felul, ha az ezres utan a szam meg folytatodik,
az osszetett szamneveket a hatulrol szamitott szokasos szamcsoportok szerint tagoljuk"

Ismet csak egy yahoo gyakorlati pelda:

Tízezer-nyolcszáz
12,000 for Tízezer-nyolcszáz (About) - 0.40 s

Tízezernyolcszáz
15 for Tízezernyolcszáz (About) - 0.66 s

Ettol fuggetlenul ahogy mar utaltam ra az elobb, a kerek ezresekre vonatkozo kivetel kezd feledesbe merulni.
Ez a 2:1 arany eleg durva es elgondolkodtato:

Tíz-ezer
2,510,000 for Tíz-ezer (About) - 0.22 s

Tízezer
1,750,000 for Tízezer
(#) Müszi válasza Norberto hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Énnekem ez a 2009-ik hozzászólásom
Gratula az 5000.-hez.

üdv
(#) Müszi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Isten éltessen Zoli Mester!
(#) wg_kezdo hozzászólása Jan 6, 2009 /

Sziasztok!

Szeretnék egy felhívást közzétenni:
Kaptam pár régi C16-os és egy Videoton TV computer-t a helyi iskolától. (kukába végezték volna).
Még nem tudtam letesztelni őket, kinézetre jó állapotban vannak.

Személy szerint én vettem egyet 3000 Ft-ért.
Ezzel támogatva a helyi iskola 90 tanulójának informatika termének fejlesztését (kis 600 fős falu).
Átnézve a gépeket nagyon régi P1-2-es gépek 16Mb rammal amin a win98 is alig fut. A támogatásból lehetne memóriákat venni így legalább a szövegszerkesztő és táblázat kezelő programokat tanulhatnák.

Akit érdekelne kérem privátban keressen meg.

Tudom, hogy itt nem nagyon szabad hirdetni, de remélem nem veszik a moderátorok és a tulajdonos rossz néven a fenti felhívást

Megkérdeztem, hogy miért írsz ékezetlenül. Erre nem kérdezheted vissza azt, hogy "csak?", mert ez így értelmetlen.
Újra megkérdeztem. Miért írsz ékezetlenül?
(#) Gafly válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

> Újra megkérdeztem. Miért írsz ékezetlenül?

Azt nem mondhatom hogy nincs olyan gépem ahol van ékezetes karakterkészlet.
Ettől kezdve szinte teljesen mindegy.

Egyébként egész nap számítógépek előtt ülök és az alapértelmezett nyelv az angol.
Szinte azt is mondhatnám hogy jóformán csak a fórum hozzászólásokhoz kellene haszálni az ékezeteket.
Nagyon megszoktam már, ez esik a kezemre. Érthetőséget nem (nagyon) rontja, nekem kényelmesebb/megszokottabb.
Ha valaki segítséget kér és megkapja, akkor örül neki ékezet nelkül is...
Csak azért hogy hozzászoljak valamihez (amihez nem érdemben nem tudok hozzátenni, segíteni) nem nagyon szoktam írni.

Vissza is valtottam a billentyuzetet es huzok dolgozni

Nálam is az angol karatkter az alapértelmezett, - C, Clipper, TP, VB, stb... Én is szoktam segíteni kérdezőknek, ha tudok, de nem úgy, hogy
"Na, örülj neki b=+ így, ahogy kiesett belőlem...",
hanem igyekszem megtisztelni az "olvasót", - azt, akinek írok, és mindenkit, aki olvassa. Meg talán igyekszem igényes is lenni magamra...
(#) zolika59 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Ékezet nélül írni nem ildomos (hogy finom legyek). Más szándékos nyelvtorzításra is vonatkozik. Legalább annyival tiszteljük meg egymást, hogy igyekszünk helyesen írni!
(#) googa hozzászólása Jan 6, 2009 /

Én azt szeretném kérdezni, ha már ilyesmi a témakör, hogy Ti észre vettetek olyat magatokon, hogy mióta az irományok zömét számítógéppel készítítek el, azóta romlott, csúnyult és kényelmetlenné vált számotokra a kézzel írás?
Nálam ez mind jelentkezik és egyre rosszabb.
A másik dolog, amikor tervezhetnékem van, vagy folyamat ábrát, vagy listát készítek, akkor inkább kézzel csinálom és minnél nagyobb méretű papírra.
(#) moltam hozzászólása Jan 6, 2009 /

Kösz a segitséget utp kábeles ügyben sikerült beüzemelni 10 driver fel driver le próbálkozás után
(#) llaci56 válasza googa hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Én tapasztalom ezt... De érdekes, hogy 1-2 sor írása után már megy.
Az az igazság, hogy papírt már csak egy bizonyos helyen használok... Mindennemű feladatot lusta vagyok elvégezni. Inkább írok rá progit.
(#) googa válasza llaci56 hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Amikor a hugom negyedikes volt általános suliban, hozott haza olyan matek házit, amiben csak a számok voltak és a műveleti jelek hiányoztak. Az egész család ült rajta, de nem jött ki sehogy az eredmény. Aztán fogtam VisualBasic barátomat és írtam rá egy progit, utána már hamar meg lett a megoldás.
(#) KTobi válasza googa hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Szabad ilyet? Azt a húgodnak kellett volna megoldani fejből, nem?
(#) googa válasza KTobi hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Nem Ahogy kiderült, végülis családépítő tréning volt a feladat célja.

Egyébként hová tűntetek? Elmentetek gázt gyűjteni?
(#) KTobi válasza googa hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Pedig általában nagyon egyszerűek szoktak lenni ezek a feladatok.

Nálunk van gáz. Most már orosz, "extraminőségi" helyi gáz.

Felétek nincs?
(#) googa válasza KTobi hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Van, jó levegős, alig van fűtőértéke.
(#) vicsys hozzászólása Jan 6, 2009 /

Sziasztok!
Dolgozik valamelyikőtök optikai kábellal? Oktatási célra kellene 1-2 hulladék darab, hogy kézközelből be tudjam mutatni. Előre is köszönöm, ha valaki segítene!
(#) googa válasza vicsys hozzászólására (») Jan 6, 2009 /

Mi is alvállal-Kozsó-val csináltattuk és ők úgy vigyáztak rá, mint az aranyra. Nem hagytak hulladékot sehol. Sajnos.
Következő: »»   335 / 3610
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem