Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
"Egy PA hangsugárzó tervezésekor nem érdemes a faanyag akusztikai sajátosságaival foglalkozni, mivel számtalan fontosabb dolognak kell hogy megfeleljen."
Ezzel megintcsak vitatkoznék. Ha tudod, hogy miért szokás a hangszórókat dobozba sőt, fadobozba rakni akkor talán azt is tudod hogy mi ennek a doboznak a szerepe. Márpedig az lenne a dolga hogy erősítse a hangját a hangszórónak. Ne mondd már nekem hogy mellékes a fa akusztkiai tulajdonsága
Szia!
ha van egy hangszórópárom és hangdobozt szeretnék készíteni és minden adat megvan a hangszóróról, akkor melyek azok az adatok amelyek szükségesek az alábbiak közül? csatolom az adatokat: válaszodat előre is köszönöm.
jujj. Azért jobb lenne, ha átgondolnád mi az az akusztikus rövidzár, melyik doboz "erősíti" látszólag a hangnyomást, és azt is vedd hozzá, amiről eddig irkáltam: a doboz és faanyag mélytartomány szempontjából lényeges tulajdonságai előre beleszámíthatók némi tapasztalattal.
mellesleg, szerinted, ha már itt tartunk, mik a "faanyag akusztikai sajátosságai" ?
inkább maradjunk a teljes adatlapnál: http://www.audison.de/hertz/pics/energy/ev165s_spez.gif[Link][/url]
Nagyjából minden feltüntetett adat szükséges, sőt még kevés is. de azért velemire jó lesz. A szerinted megfelelő doboz meghatározásához a T-S paraméterek kellenek, és nem árt ismerni a hangszóró képességeit, a lengőrendszert, a mechnaikai teherbírást. Ezekből már kb. megsaccolható milyen doboz kell a hsznek.
Ajjaj látom te egy nagyon okos ember vagy. Körülnéztem láttam más topikokban is oltasz rendesen meg fikázol minden más weboldalt mert csak a te gondolkodásmeneted az elfogadható, mindenki **** hülye hozzá.
Szerintem vegyél vissza a fiatalos lendületedből. És olvasd el hogy mi a weboldal címe ahol most éppen fórumozol, és rájössz hogy teljesen értelmetlenül koptatod a billentyűzetedet. Arról nem is beszélve, hogy ha te "ezres nagyságrend felett" készítettél már hangdobozokat akkor nyílván kellene lennie valami tapasztalatodnak is de az eddigi írásaid alapján nem úgy tűnsz mint aki nem a tankönyvből olvasta volna ki az ilyesmit. És én arra gondoltam, hogy te a saját két kezeddel csináltál e már hangfalat? Ha egy gyárban dolgozol az nem egészen ugyanaz. Felhívom a figyelmedet, hogy ez az utolsó alkalom hogy alpári kifejezéseidet kijavítom! A következőnél nagyon keményen büntetek! Ha nem tudod megfogalmazni a mondandód ezek nélkül, akkor ne írj ide. mod.-szamóca
ez elég személyes, szóval inkább privátban kéne. Nem dolgozom gyárban, és a hangszórók, ill. hangsugárzók amik a piszkos kis kezeim közül kikerültek ráadásul még saját tervek is.
Egyébként nem tudom miért fontos ez, a lényegen és a valóságon semmit nem változtat. Az teljesen független a te és az én gondolataimtól is. Másrészt ha nem túl megerőltető, elvárnék némi minimális tiszteletet, csak annyit, amennyi minden embernek kijár.
"Egyébként nem tudom miért fontos ez, a lényegen és a valóságon semmit nem változtat."
Ne érts félre nincs veled semmi bajom, de a szakmai tapasztalat többet jelent mindennél és ebbe kár is lenne belekötni mert ez az igazság. "piszkos kis kezeim közül kikerültek ráadásul még saját tervek is." Nem tudom felfogni, hogy ezek után hogy állíthatod hogy nem fontos a gyakorlati tapasztalat. Nem lehet valaminek nekiugrani programos szimulálással és némi kis számolgatással.
Én sosem írtam olyat amit te tulajdonítasz nekem, de sok példát láttam már rá, hogy a szakmai tapasztalat önmagában Semmit sem jelent, ha nem érted hogy mit miért csinálsz, megette a fene az egészet. Lehet, hogy próbálgatással, némi szerencsével, egyszer ezer alkalomból sikerül, de ha nem érted az összefüggéseket, és hiáynzik az elméleti háttér, vakon sohatöbbé nem tudod megismételni.
Itt nem szimulálgatásról és kis számolgatásról van szó. A hangsugárzóépítésnek jól leírható rendszere van, az első lépésektől, hangszóróválasztástól kezdve, a doboztervezésen át a befejezésig, a hangváltóalaktrészekkel elérhető finom, lehelletnyi változásokig. Egy kétutas hangsugárzó minimális tervezési ideje fél év. Kb. Azért ha csak egy-két számításból állna a feladat, nem ennyi ideig tartana... És azt hiszem, attól még hogy a cím hangdobozépítés. Nem kell értelmetlenül csinálni, és asztalosmunkává degradálni egy hangsugárzó elkészítését.
és az imént említett t-s paramétereket honnan tudom megszerezni illetve a hangszóró tulajdonságait? van még egy karakterisztikám és pár dolog azt most csatolom..
"Én sosem írtam olyat amit te tulajdonítasz nekem"
Gyakorlatilag minden írásoddal ezt próbáltad bizonyítani. Abban maximálisan egyetértek veled, hogy ha valaki nem érti az összefüggéseket akkor akkor nem ér semmit az egész eddig világos. De te aki már rendelkezel tapasztalatokkal miért akarod mindenáron azt ráerőltetni az emberekre, hogy szimuláljanak meg számolgassanak? Inkább oszd meg velük a tapasztalataidat, ha valakinek egy bolhafingnyi józan esze van akkor az meg fogja érteni miről beszélsz és máris sokat segítettél neki, aki meg buta mind a föld annak teljesen mind1 az semmit sem fog érteni max összetákol valamit. És nem a hangdoboz építésre gondoltam a címnél, hanem arra, hogy Hobbielektronika. És itt most ez a lényeg, nem HighEnd kiállításra készít itt az ember hangfalat hanem hobbbiból.
Most látom h már belinkelted amit az előbb csatoltam... sorry
a hiányzó adatokat honnan tudnám megszerezni? Tegyük fel hogy az adatok a rendelkezésünkre álnak, ezután miket kell figyelenbe venni és melyik adat mit határoz meg?
ÜDV!
Szerintetek ezzel mit lehet kezdeni?Eholette A négy darab mélynyomó müködik csak benne közép tartományban nagyon nagyot szól ingyé volt és régóta megvan, ha nem lehet vele semmit kezdeni akkor eladom gitárosoknak.. 4 db 30centis mélyközép van benne..Szerintetek hogy viselkedne ilyen dobozokban? x12 vagy ilyenben x15..
Mindegy ki és mire készíti, ha már hozzáfog legyen ugyanolyan igényes, nem a többiek, hanem önmaga miatt, becsülje magát ennyire.
A tapasztalataim pedig azt támasztják alá, amiket írok. Ha nem sikerült feldolgoznod az eddig leírtak lényegét, akkor inkább hagyjuk a dolgot. Te csavarozz, dobozolj, ész nélkül ha ezt élvezed, én próbálok gondolkodni is előtte-közben-utána, és próbálom másoknak is megmutatni ezt az utat, mert ez a célravezető, és így tud majd fejlődni akár az is, aki hobbiból csinálja. Az igazi amatőrök hozzáállása is ilyen volt régen még, mindig jobbat akartak, tanulni próbáltak, ismereteket szereztek azzal, hogy valamit, akármit, bármit összeraktak, megépítettek. Legyen az egy astab. multivib. vagy egy emitterkövető, vagy.. neadj Isten, ebben az esetben egy hangsugárzó. Én még mindig úgy gondolom, hogy a gondolkodás nem káros az egészségre.
inkább ezt: http://subvoice.hu/hangdobozepites/elmelet/hangszoro1/[Link][/url]
"Én még mindig úgy gondolom, hogy a gondolkodás nem káros az egészségre."
No de te éppen ettől próbálod elhatárolni a jónépet. Kiszámolod nekik, leszimulálod és kész. Pont te csinálod ezt. Nemigaz nem veszed észre, hogy magad ellen beszélsz.
A T-S adatok ott vannak a belinkelt adatlapon, fs, Vas, Qes, Qms. Az előzőleg linkelt oldalon subvoice-nál meg nagyjából megtalálod hogy melyik mit jelent.
Doboztervezéskor ezeket mindig összességében kell nézni. Sajnos a hsz ebben az állapotában nem kifejezetten dobozba való, túlzottan magas a rezonancia pontja (fs=75Hz), és emiatt túlzottan magas az elektromos jóság is (Qes=0,76). Ezért inkább autós hasznlatra alkalmas free air, vagy ahhoz közeli alkalmazásban, 100-150Hz fölött, alatta szubbal kiegészítve. Más. Azért általában érdemes megmérni pontosan az adott hangszórón ezeket a paramétereket, mert általában a nagy sorozatban Távol-Keleten készülő hszeknél igen nagy a gyártási szórás, és a valóság többnyire más, mint amit az adatlap ír. Ennél a hasznél is csak 88dB az érzékenység, és az impedanciamenet szerint az fs is magasabb, mint a megadott 75.
Sosem tettem ilyet. Mindössze Te nem érted miről van szó. Az idézett mondatom viszont neked is szól, először olvasd is el amiket írtam, aztán ha idáig megvan, próbáld megérteni; ha elsőre nem megy, gondolkodj el rajta. Majd amikor már nem annyit látsz, hogy "leszimulálod és kész" (egyébként szimulál a nénikéd), na majd akkor folytathatjuk a dialógot.
Na jó hagyjuk abba, kezd értelmetlenné válni a dolog.
Te lenézel engem, ( nem tudom miért) és komplet idiótánnnak tartasz, mert képes vagyok végig gondolni valamit. Ha hiszed ha nem, rendelkezem elméleti tudással is, de nem tartom olyan fontosnak mivel nem célom olyat csinálni amit már más is megcsinált. Amikor dobozt tervezek, nem hasracsapva teszem azt. Sőt képzeld még mérni is szoktam, bár nincsenek profi cuccaim a méréshez, de házi kötülmények között jobb mint megfelelő. Attól még megpróbálok egyedi jó dobozokat csinálni és általában össze is jön, de amikor nem jön össze akkor tudom, hogy miért nem jó ha hiszed, ha nem. Itt is erről kellene szólnia a topiknak tapasztalatokat megosztani egymással, akár fényképpel is alátámasztva. Nem mindenféle psziho blablákat irogatni amiket még maga az író sem ért, de "ez volt az interneten". Pusztán csak erre próbáltam kijukadni, de te nem tudod, vagy nem akarod felfogni azt hogy másképpen is lehet csinálni bizonyos dolgokat. Ja és a legfontosabb az, hogy mások is képesek ám gondolkodni nem kell mindenkit automatikusan ostobának nézni.
rá kéne márni T-S ügyileg, hogy mit tud. illetve kicsit megnézni közelebbről mechanikailag mekkora terhelést tud kezeni. Sajnos feltehetőleg a hangszórók arra jók csak, amire eredetielg használták őket.
Idézet: „nem kell mindenkit automatikusan ostobának nézni.” Ilyen nem történt, csak én el is olvastam amit Te leírtál. Pl. b-reflex dobozba tettél volna egy 1,8 körüli elektromos jóságú hangszórót. Ha már egyediség, akkor inkább TL-t ajánlottál volna, mert azzal még lehetne is valamennyire kezelni az ilyen hulladék hangszórókat, persze ott meg a doboz végleges hangolása vesz el kb. félévet az ember életéből. És annyi szenvedés azt hiszem irreálisan sok volna, nem érné meg. Az elmélet alkalmazása szempontjából pedig lényegtelen, hogy olyat építesz-e amit más már korábban megcsinált, vagy egyéni utakon jársz, a szabályrendszer ami a hangszórók működését leírja, mindkettőre érvényes ugyanúgy. Szóval szerintem nálad nemcsak a hozzáállással, hanem már az alapoknál az első gondolatokkal is problémák vannak.
Szerintem ez zenekari célra gitárosoknak üvölteni jó. Amugy olyan 90-100Wattot elbír a mai house zenével csúcsban asszem...
"Ilyen nem történt, csak én el is olvastam amit Te leírtál. Pl. b-reflex dobozba tettél volna egy 1,8 körüli elektromos jóságú hangszórót."
Pedig megtörtént. De akkor halljam, hogy miért nem jó ez így?
Hát ha azt mondod a közepe kiemel, akkor valószínűleg.
mar feltettem a masik 6topicban de nem art ide is feltenni a linket
Hangdobozepites cimu konyv A doboz falainak es eleinek a rezonanciaja igen csak beleszol a hangkepbe . Szubladarol szolva a helyproblema megvan, tehat minden "rossz" es csak egy szuksegmegoldas..Igy minek veszekedni rajta ."Egyik roszabb mint a masik"
A linkre ráférne egy kis javítás vagy a hangfal építésről csak annyit hoyg Error 404?
megvan a javitas epp probaltam es lattam en is...es sok mas konyv is van kb 1GB " djvu " amihez lehet "olvasot" letolteni a netrol ha nincs.
Jaja látom már mukodik. Rengeteg program van ami nyitja a djvu-kat nem hiszem hogy problémát okozna a jónépnek. Amúgy kössz a linket :yes:
A windjview egy free program és tökéletes ilyen fájlok nézegetésére!
tehát ez a hangszóró sosem fog szépen szólni ha zárt dobozba teszem. erre a célra akkor majd keresek más paraméterekkel rendelkező hangszórót. a free air hangszóró tehát nem igényel zárt teret ezt értem.. de a hangstóró mögötti és elötti teret ebben az esetben is telyes mértékben el kell választani ugye? És még egy kérdés: ha autóba szerelem be a hangszórót, akkor nem szükséges csillapítani valamivel az ajtó üregét mint a hangfalaknál szokás?
Szobában, zárt dobozban szub nélkül soha nem lesz igazán jó mélyátvitele, és ugyan elvileg lehet b-reflex dobozzal kísérletezni, de nagyon pontatan lesz a mélytartomány, szóval nem érdemes szerintem.
Ha autós beépítésnél maradunk, akkor persze érdemes minél jobban elszigetelni az ajtó zárt terét, az állóhullámok csillapítására ott annyira nem szoktak figyelni, inkább a hangszóró közelében mozgó, rezgő, rezonáló, részeket alkatrészeket csillapítják. |
Bejelentkezés
Hirdetés |