Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   358 / 2208
(#) Action2K válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 8, 2009
Nem is gondoltam volna, hogy számít az elrendezés. Ha árnyékolt kábeleket használnák? Segítene rajta?
Szerintetek volna értelme annak, ha két azonos végfokcsövet tartalmazó tévékből kibontanám egy sztereó erősítőhöz szükséges alkatrészeket, s azt a Ti segítségetekkel életre keltenénk? Ha netán sikerülne életet lehelni bele, akkor még nagyobb ösztönzés lenne ahhoz, hogy után építsem az álmaim hangfalát. Persze párban, s az eredeti tervrajza is megvan hozzá!
Az egész vállalkozás gyümölcse nagyon jó ajándék lenne tőlem, magamnak, a 40. születésnapomra. Ne ijedjetek meg, türelmes vagyok, van rá 10 hónap .
Annyira szeretnék már valódi sztereó minőséget hallgatni, még ha az nem is gyári, csak után épített. Ja és nem a bemutatóteremben kell érte sorban állnom Mármint az élményért.
(#) Imi65 válasza Action2K hozzászólására (») Jan 8, 2009
A csövet, és a kimenőt termeld ki, a többi alkatrész kuka. Arra törekedj, hogy a kimenők (értelemszerűen a TV-k is) legyenek egyformák.
(#) besi99 válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 8, 2009
hány fokon puhul?
(#) besi99 válasza vandorbot hozzászólására (») Jan 8, 2009
csináltam már MAR-8-cal
(#) Ricsi89 hozzászólása Jan 8, 2009
Helló!
ma megcsináltam az első csöves erősítőmet. nagyon jól szól. A kimenőhöz képest van sok mély és magas hang is egyaránt. A táppal még vannak gondjaim. Kicsit kevesebb az anódfesz, csak 200v jön ki a trafóból. Holnap nézek másikat hozzá. Még van egy kis brumm, de holnap azt is orvoslom. Ma már csak gyönyörködöm a hangjában. Két kép róla. Még csak deszkamodell, csak próbára épült. Majd kap szép dobozt is idővel, ha ráérek. Ilyen alacsony tápfesszel is olyan hangos és nem torzít semmit.
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Na a lényeget meg kihagyom. Ez egy PCL86 SE erősítő. A csövet meg Müszitől kaptam. Ezúton is köszönöm neki ezredszer is.
(#) Imi65 hozzászólása Jan 8, 2009
Én meg a PL drótkupacomat hallgatom, már csak szombatig lesz meg. Börze után jön Ricsi, és megnézi, meghallgatja. Aztán kibuherálunk belőle a 2 PL foglalatot Ricsinek, és innentől vége.
(#) Ricsi1992 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Gratulálok! Úgy látom,nagyon népszerű lett a PCL a kezdő erősítőépítőknél.(a kezdőt úgy értem,hogy most épített először csövest)Az én első csövesem is PCL86 SE volt,és rajtunk kívül építettek még egy páran.....
személlyes tapasztalatom szerint innen már nincs megállás....GU50se,PCL86pp,EL84stb.

Ja,az enyém 280V-ról járt,jár....nem tudom,tudod-e ha két pl. 12V-os trafót szembekötsz(tr1prim. a konektorba,tr1szek.a tr2szekunderére kötve,tr2primerén megjelenik a kb. 230V,azt egyenirányítod,és mehet a csőre,és ha bírja a trafó,akkor,az első trafó szek.-éről mehet a fűtés is.
Mivel elég ritka a 2xx voltos trafó,a fenti módszerrel egyszerűen kaphatunk 230v-ot.
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 8, 2009
:yes:
Látom,nagyon tetszenek ezek a :kicsiRicsi,Ricsirics,Rics+kisSzűcs...
A Pl500 az valami extra nagy deszkamodell lesz.

én ártatlan vagyok,nem a foglalataim miatt lesz szétszedve Imi PL drótkupaca.
(#) nyikolaj válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Gratulálok emlékszem amikor az első drótkupacom megszólalt én is nagyon lelkes voltam.
(#) Action2K válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Az egyformaságot értelemszerűnek vettem. A tápegységnek nem kellene az egyik táp trafó? Hisz azon ott a csőfűtés, és a nagyfesz. kimenet, vagy erre más megoldást gondoltál? CIROKL privátban írt pár ötletet, s a rádiókbak fellelhető EL84-et ajánlja, mert annak nagyobb a teljesítménye. Hogy mi lesz azt majd akkor tudom meg, ha az anyukám padlásán összeszedem a gyűjteményem. Kezdetnek biztos abból fogok "építkezni" amit találok (monót), s ha sikereim lesznek (optimistán kell hozzáállni!) akkor mér lehet, hogy jöhet egy kis beruházás is.
(#) Action2K válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Gratulálok!
Én is épp egy ilyen "drótkupac" megépítésén töröm a fejem. Nagy biztatást ad nekem az ilyen látvány! Irigyellek, hogy Te már élvezheted a sajátodét.
(#) nyikolaj válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Te Ricsi lehet hogy azonos elmedokihoz járunk?
Én is PCL86 Se erősítővel kezdtem.
Most a GU50 SE majdnem kész.
Ezután PCL86 PP van tervbe véve.
És szemezek az EL84 csővel is.
Pont úgy ahogy leírtad.

"Figyelem a csöves vírus okozta heveny idegrendszeri tüneteket produkáló betegség lefolyását sikerült leírnod"
(#) Mate78 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Gratulálok az erősítőhöz.

Tetszenek ezek a deszkamodellek.És valahogy az az érzésem hogy szebben is szólnak mint miután dobozoltuk őket.Na jó, lehet hogy ezt csak az mondatja velem, hogy nem szeretek dobozolni.A lakatolás nem az én világom.

De itt aztán érvényes az,hogy nem a külcsíny számít, hanem a belbecs.

üdv
(#) Mate78 válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Nekem maradt szintén PL500PP-ből magnovál nyákos foglalat, többsége bakelit,mert én azzal csináltam, de van köztük porcelán is.
Ha kell viheti akinek kell.

üdv
(#) cleetus hozzászólása Jan 8, 2009
Sziasztok.
Egyik osztálytársam által én is rászánom magam egy csöves erőlködő építésére,nagyon egyszerűnek tűnnek,szereztem is két pcl86-ot,meg hozzá két kimenőtrafót.De a tápegységnél az a gondolat ütött szöget a fejembe,hogy ha megy az erősítő 280v ról,akkor nem is kellene leválasztótrafó.Lehet hogy lenne itthon,de nem erre akarnám felhasználni,meg amúgy sem nyúlkálnék működés közben az erősítőbe,főleg,mert számítógépházba szeretném beépíteni.(A szupertorony előnye..)
Feltétlen fontos lenne egy hálózati trafó ebbe a rendszerbe?
Ha sikerül összehozni,akkor a holnap kapott plusz négy pcl-lel kell majd valamit kezdenem..Mert kimenőtrafót tudok szerezni eleget.
(#) Danaman válasza cleetus hozzászólására (») Jan 8, 2009
hiába mondom én is neked Látom megfertőztelek. (én vagyok az osztájtárs)
(#) Ricsi89 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Idézet:
„nem tudom,tudod-e ha két pl. 12V-os trafót szembekötsz(tr1prim. a konektorba,tr1szek.a tr2szekunderére kötve,tr2primerén megjelenik a kb. 230V,azt egyenirányítod,és mehet a csőre,és ha bírja a trafó,akkor,az első trafó szek.-éről mehet a fűtés is.
Mivel elég ritka a 2xx voltos trafó,a fenti módszerrel egyszerűen kaphatunk 230v-ot”

Pont így csináltam, csak sajnos nem igazán bírja az első trafó. Holnap keresek valami izmosabb trafót és megnézem azzal is.
Amúgy van egy gyári hálótrafóm is, a fűtése pont jó lenne, de az anódtekercsén egy csöppet több fesz van, mint amennyi kellene. 2X310V jön le váltóban. Sajnos szétszedni nem igazán lehet, de valahogy le kellene csökkenteni rajta a feszt. Ellenállásra gondoltam, de hát az is fűtsön, meg a csövek is?
A macikat kiüldöztem közben belőle. Elég volt letestelni az egyik fűtés vezetéket.
Következő tervben lévő erősítő egy PCL86 PP lesz, ha tudok huzalt szerezni a kimenőhöz.
(#) Danaman hozzászólása Jan 8, 2009
Nincs valakinek egy 2x280...300V-os trafója? én is belefogok egy PCL86SE-be csak én csöves egyenel akarom, illetve SE-t paralelbe lehet kötni a kimenőre? Vagy ahoz olyan kimenő kell?
(#) cleetus válasza Danaman hozzászólására (») Jan 8, 2009
Akkor lesz trafó.Egyszer megrázott egy szép nagy csöves jószág,nem volt kellemes.
(#) Imi65 válasza Danaman hozzászólására (») Jan 8, 2009
Dana, most látom, hogy Te is Patakys vagy (meg a cleetus is). Valaha én is koptattam az intézmény padjait. Sajnálattal vettem tudomásul, hogy az akkori tanári karból már csak mutatóban maradt egy-két emberke. Pl Köves, Deák, Boday, Melega, Besenyei, Keszei... A Boday, meg a Deák ismeri a csöves technikát (a Melega már akkor is Quadokat épített), nem lehet tőlük (is) kérdezősködni?
(#) cleetus válasza Imi65 hozzászólására (») Jan 8, 2009
Én járok Bóday tanár úr szakkörére,Danaman is nemrég kezdett,tőlük szoktam kérdezősködni,csak nekem még új ez a csöves technika,nekem még csak az van,hogy a mások erősítőjét csodálom,és már kíváncsi lettem,miért is tartják ilyen jónak ezeket a készülékeket.Kell valami,ami elfeledteti velem a sípoló tda-t.
(#) Imi65 válasza cleetus hozzászólására (») Jan 8, 2009
Te meg a szomszéd kerületben laksz, ráadásul. Ricsi jön börzére, onnan meg hozzám, drótkupacot hallgatni. Ha hallanád, talán megértenéd, miért akarjuk a katódok izzását látni......
(#) sturbi hozzászólása Jan 8, 2009
Tanulságképpen, ha már a drótkupacokról van szó, gyakorlatilag megszüntettem a brummot az új RIAA korrektoromban. Ez az esemény akként kapcsolódik a drótkupacokhoz, hogy fél napi vezetéknyüstölés, alkatrészhajlítgatás, egyszerűsítés, bonyolítás után a szkópon már nem láttam a brummot, de ha beraktam a rendszerbe mégis volt brumm. Lelki szemeim előtt már megjelent a kisbalta, mint hatékony medveölő szerkezet.
-És akkor eszembe jutott, hogy tán be kéne nézni a lemezjátszó mögötti átláthatatlan zsinórhalmaz közé is. A lemezjátszó átjátszózsinórjára több menettel rá volt tekeredve a saját hálózati zsinórja, és ez miatt nem tudtam a műtőasztalon kioperálni a parazitát.
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 9, 2009
Bizony, az ember sokszor a legkézenfekvőbb megoldást nem látja. Szerintem mindenki többször is járt hasonlóan.
(#) Imi65 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 9, 2009
Zoli, az ördög tudja. Mikor a gépet - pl. kitakarítás után - visszateszem a helyére, minden drótot elrendezek. Pár nap után már nem tudom kihúzni a billentyűzetet, az egér "nem jön", mikor benézek a gép mögé, mintha valaki hármasfonással egyesítette volna a vezetékeket. És közben senkinek semmi dolga nem volt a gép mögött.
(#) CHZ válasza sturbi hozzászólására (») Jan 9, 2009
Én is jártam így : amikor PU a lemez közepéhez már közel volt jelenzkezett kis brumm , szétkapom a lemezjátszót és látom hogy ott közelben van a kis trafója , nosza árnyékolást rá legjobb minőségben , próba a helyzet változatlan , akkor feladtam .
Későb jöttem rá , nem a lemezjátszó volt a bűnös , alatta kb. 20cm-re volt a bemenetválasztóm és annak a trafói szórták meg a PU -t ...
(#) sturbi válasza ngyzoli hozzászólására (») Jan 9, 2009
Igazából nekem nem a frekenciaátvitellel van gondom az Anzai-nál, az tized decibellen belül követi a görbét, inkább az SRPP okoz gondot szerintem. Számtalanszor próbáltam SRPP-s meghajtást (pl. az anzai vonalerősítője is SRPP, a 6C41- et is próbáltam SRPP meghajtással, a Plachtovics féle végfok elején is próbáltam, pedig itt nincsen korrekció), bekapcsoláskor nagyon jó volt, de pár perc után mindig egy kellemetlen érzés támadt bennem, nem tudom megmondani miért van ez, már nem is kisérletezek vele.
Egyszer csináltam egy különálló vonali erősítőt egy fokozatú SRPP-vel (6N1P-vel), jófülű barátom azt mondta rá, hogy hiányzik a varázs, pedig először ő is el volt ájulva tőle.
(#) sturbi hozzászólása Jan 9, 2009
Megforrasztottam az AT11-es belül leszakadt vezetékét, ne tudjátok meg, az én szememmel ez mekkora mutatvány. Nagyon jóhangú fej ez, jobb mint az AT 95-ös, ehhez kétség nem fér (bár az sem rossz).
(#) Imi65 válasza sturbi hozzászólására (») Jan 9, 2009
Tők jó, hogy van analóg lejátszód. Sajnos nekem már nincs. Valaha feladtam a CD (és MD) praktikussága miatt. Ma már tudom, nem volt jó döntés, de akkor a digitális technika dicsősége "folyt a csapból is".
Következő: »»   358 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem