Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fénycső fényerő szabályzás
 
Témaindító: hygy, idő: Szept 21, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 4
(#) bodosi hozzászólása Jan 9, 2009 /
 
sziasztok azert nyitok egy uj temat mert nyakunkon egy buli(1 HET)es az osztalytarsaim minden nap elmondjak hogykeszitsek egy oluan keszuleket amely 4 neot bir el es azt tudja hogyelkezd az elso neon vilagitani lassan es amikor eltelt kb 5 manodperc akkor elkezd elaludni rs vele egyutt a masodi elkezzd kigyulni
a valaszaitokot minel hamarabb kerem szepen
(#) radiomano válasza bodosi hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
A neonok fényerejét szerintem nem lehet szabályozni.
Max egy nagy tisztaságú akril rudat kétoldalról színes nagy fényerejű ledekkel megvilágítod, és azokat vezérled valami módon. (a modik szerintem nem fognak örültni a topiknyitásnak, hiszen neoncsövekkel foglalkozó topik biztossan van már)
(#) radiomano válasza radiomano hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
Elnézést kérek, végigolvasva a topikot már én is tudom hogy lehet szabályozni a fényerejüket.
(#) dizi hozzászólása Feb 1, 2010 /
 
Sziasztok.
Manapság az egyre dráguló energia árak mellett sokan döntünk úgy ,hogy hagyományos izzóinkat ,energia takarékos neonra cseréljük,ez addig rendben is van olyan helyeken ahol normál billenő kapcsoló van, de mi a helyzet a szabályozható villany kapcsolóval el látott helységekkel ahol nem igazán szeretnénk ezen EXTRÁN csak azért túl adni mert a z izzó helyére betekert sima egyszerű neon fél fényerőn STROBIZNI kezd,és ebből adódóan marad a hagyományos izzó.
A kereskedelemben ugyan lehet ilyet kapni igen borsos áron kb 3 szorosa a normálnak.
Épen ezért javaslom vesézzük ki mi kerül ezekben a szabályozható neonokban ami oly drágává teszi őket,és lehet e normálisból szabályozhatót készíteni.
(#) Georgee válasza dizi hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
A kompakt fénycsöveket nem is lehet szabályozni, ismerősöm kipróbálta a dimmer le is égett. Ha már energia takarékosság: van egy asztali lámpám LED-es de nem sok értelmét látom gyenge a fénye. Ha jól tudom a szabályozható neont inverterrel csinálják (lásd számítógépes neon) Vagyis az inverteren szabályozod a feszültséget. klikk
(#) Georgee válasza Georgee hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Elirtam, frekvenciát akartam irni, vagyis szabályozható a freki az inverteren!

Szerk: de van ilyen téma! Klikk szerintem nem ártana ide átköltözni
(#) dizi válasza Georgee hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Szia.
Kereskedelemben láttam már ilyen neont dettó úgy néz ki mint a hagyományos de rá van írva ,hogy dimmer valahogy a fázis hasítást kezeli anélkül, hogy a hálózatban bármit is átalakítanánk.
De itt nem a hagyományos hosszúkás neon csövekről van szó hanem az energia takarékosról aminek a foglalata E14 vagy E27.
(#) Georgee válasza dizi hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Találtam is egyet. Szabályozható fénycső előtét. igaz nem egy olcsóságKlikk Szerintem egyszerűbb egy mezei fénycsőhöz építeni egy állítható invertert.
(#) dizi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Először is tisztázni kellene mi a fénycső és mi a kompakt neon.
szerintem ez a "fénycső" ami igazából neon.
(#) didyman hozzászólása Feb 1, 2010 /
 
Ez így nem igazán összeszedett gondolatsor.
Tehát nem neon, hanem fénycső. A szabályozást tekintve továbbra is fázishasításos, meglévő berendezéseket tekintünk kiindulási alapnak és nem a klf ipari buszos megoldásokat, vagy egyedi építéseket. A dimmelhető kompakt előtétek azért drágák, mert kevés készül belőlük, maga a kapcsolás nem túl bonyolult, rendszerint cél-IC van benne, ami képes az áramgenerátoros előtét üzemi paramétereit (ami így gyakorlatilag érzéketlen a feszültségváltozásokra bizonyos tartományban) állítani a bemeneti feszültség átlagértékének (integráljának?) függvényében (maga az IC lehet VCO-val ellátva és ehhez egy külső integrátor pl.). A szabályozás bonyolultabb egy picit, mivel a meglévő kapcsolásokba jószerivel csak az üzemi frekvenciával lehet beavatkozni, és az ráadásul nem lineáris, randa görbe. Ami még lényeges, hogy a fényerőcsökkentett csövön katódfűtést kell alkalmazni, mivel a nem üzemi hőmérsékletű katód degradálása növekedik. Ezt sajnos sok kompakt előtét nem csinálja (a professzionális, önálló ballasztok igen).
Az IR2156 IC egy ilyen eszköz például, ezt kiegészítve az AC vonalon ülő egyszerű integrátorral megoldható a dolog. A katódfűtéshez már komolyabb ASIC-alapú valami szükséges.
(#) Action2K válasza dizi hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Mind a kettő neon (ha neon gázzal töltött Bővebben: Neon), és mint a kettő fénycső. Az egyik hagyományos fénycső a másik kompakt fénycső. Bővebben: Wikipédia
Szóval akkor mivel mind a kettő ugyanaz, a cél egy, a szabályozhatóság. Az meg kicsit gáz, a szó szoros értelmében, mert a gáz "izzását" nehéz szabályozni. Örülünk, hogy stabilan fenn tudjuk tartani.
(#) didyman válasza Action2K hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Neon töltetet a mai csövek nem használnak, ezeket kifejezetten hidegkatódos, fényporbevonat nélküli csövekben lehetett utoljára látni (nyilván létezett belőle fényporos is). Manapság argon-amalgám közeg van a tömegtermelt fénycsövekben, tehát nem neoncsövek.
A szabályozhatóság, pedig megoldható.
(#) Action2K válasza didyman hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
De rajta maradt a név a köznyelvben, mert eleinte csak a neon reklámvilágítások voltak.
Nem azt írtam, hogy lehetetlen, hanem hogy nehéz (drágább előtét kell hozzá), s ezért nem is elterjedt. Ergo a háztartások 99,9%-ában nem használják. De még ipari körülmények között is ritka.
(#) didyman válasza Action2K hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Hmm. Ezt írtad: Mind a kettő neon (ha neon gázzal töltött..) Namost nem neongázzal töltött.
A szabályozás meg egyáltalán nem nehéz, az előtét áramgenerátoros, a szabályozott áramerősséggel változik a fénycső fényárama is. Amire oda kell figyelni, ahogy írtam, a katódok fűtése, de az egyszerűbb megoldásban elég csak egy ablakot hagyni, ami alatt a fénycső elalszik, felett pedig gyújt. Boltban kapható, régóta ismert kapcsolásokról beszélünk. Ritka,mert kicsi rá az igény, de nem azért, mert olyan bonyolult.
(#) Action2K válasza didyman hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Nem figyelted a "ha" szócska lényegét, de mindegy.
Idézet:
„Boltban kapható... Ritka,mert kicsi rá az igény”

12000HUF-ért kicsi is lesz rá, amikor a sima 3-4 ezer.
Sokszor az ár öli ki az igényt egyes termékekre, s keresnek alternatívát a vevők. Én is nagyon örülnék, ha a kapcsolósorba sorolható szobatermosztát nem 30000HUF lenne, mert akkor szépen, egységes dizájnal ellehetne helyezni. E helyet, maradhat a falon kívüli, de legalább megfizethetőbb (5000HUF). Illetve, vettem sorolóhoz keretet, meg fedelet 700HUF-ért, s majd én beleépítek egy kis digit termosztátot. De nem minden vevő pákaforgató.
(#) dizi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Már csak egy kérdés ,hogy a ..ba tudtok meg találni ilyen dolgokat mert ezen ... fel magam,hogy két órát szenvedek a gép előtt és semmit nem találok, ez valami adottság?
(#) dizi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Na ezért este vagy holap teszek fel képet egy DMX vezérelt neon ballast meghajtóról és belső fel építéséről.
A segítséget mindenkinek köszönöm.
(#) pucuka válasza dizi hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Az a h*** google kereső "megszokja" hogy milyen témákat szeretsz, és egyre könnyebb.
A kulcsszó is fontos, de írdd bele hogy fénycső, vagy neon, és már jön is ezer.
Először végigmész a sok ezer találaton, amíg birod, amit témába vágónak ítélsz azt megnyitod. Legközelebb már ezekkel kezdi.
(#) pucuka válasza Action2K hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Azon kár vitázni, hogy milyen gáz (gázkeverék) van a fénycsőben, mert azt úgysem tudjuk meg. A fénycső magyarul, a "neon" cső idegenül van.
Azért látom elbeszélünk egymás mellett.
Természetesen a fénycsövet is lehet fényerőszabályozni, de akkor másik "fénycsőelőtétet" kell használni, csak az nem megy, hogy az izzószálas lámpa szabályzójával szabályozzuk a fénycsövet is. Különösen nem megy a kompakt fénycső elekrtronikus előtétjével, mer csak azt lehet elérni a hagyományos dimmerrel, hogy nagyon hamar leáll az oszcillátor, és már ki is alszik.
A fénycső fényerejét csak úgy lehet szabályozni, hogy mennyi ideig ég, nem ég. (PWM, vagy frekvencia) sem feszültséggel sem áramkorlátozással nem lehet. Ráadásul gondoskodni kell a fűtőszálak megfelelő hőmérsékleten tartásáról is, ami a normál, nem szabályozott üzemnél nem annyira probléma, mert a gázkisülés kellő hőmérsékleten tartja.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Körülbelül én is tudom mi van (lehet) benne, de a pontos összetétel nyilván üzleti titok, mert ettől függ a fény színe, és a hatásfok is. Különben nem lenne oly sok elvetemült fényű óccsó kompakt fénycső. Ráadásul aki csak ezekkel találkozik, annak meg is van a véleménye az energiatakarékos fénycsövekről.
(#) hangszoros válasza asi hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Az nem tetszik, hogy a szabályzó fesz nem leválasztott.
Olyat nem látattok ami optóval leválasztott ?
(#) didyman válasza pucuka hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Idegenül fluorescent lamp a neve, ebben hol van neon?

A fényerőszabályzást megpróbálom leírni ismét, hogy az eredeti kérdésre visszavetítve, az eredetileg meglévő, lámpába/kapcsolóba beépített fázishasításos dimmerrel szeretnénk végrehajtani és az végre is hajtható vele. És azt is leírom ismét, hogy a fénycsőre jutó áram szabályozásával is meg lehet megoldani, semmilyen ki/bekapcsolási dologra, pwm-re nincs szükség, noha a szabályozás maga lehet akár PWM elvű is. A fentiekre egy példa: Bővebben: LinkMint korábban írtam, ez nem látja el a fűtőszálak kezelését, de sajnos az elv eléggé általános, és mint látható, bejegyzett szabadalom.
(#) didyman válasza pucuka hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Nem a gáz titok, hanem a fénypor pontos összetétele, ugyanis ez teszi a legnagyobb ráhatást a hatásfokra, színre, nem a gáztöltet.
(#) pucuka válasza didyman hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
Jó, jó, kár volt belemennem ebbe a gáz, fénypor vitába, mikor nem is igazán értek hozzá, abban igazad van, hogy a fénypor lényegesebb mint a gáz összetétele, én úgy gondoltam, hogy mindkettő elég lényeges összetevője a színárnyalatnak és a hatásfoknak (és a fellületnek is). Abban azért biztos vagyok, hogy nagyon nem mindegy mivel gerjesztek mit. Nem véletlenül kerül az egyik 300, a másik 3000 Ft -ba, de én nem ragozom tovább.
Az elnevezést sem, mondjuk az idegenül nem kimondottan az angolra értettem, hanem az idegen hangzást kedvelő magyarra.
A fázishasításos szabályozás bizonyos tekintetben és határok között PWM nek tekinthető, (folyási szög vezérlés), ilyen értelemben persze áramszabályozást is jelent.
De én nem erre gondoltam, mert mi történik, ha az általad belinkel kapcsolással egybeépített fénycső elé a hálózati bemenet 120 V os pontjára rákötsz egy hagyományos dimmert?
Mert ugye ez az eset áll elő ha az üzletben megvásárolt kompakt fénycsövet betekered a dimmerrel szabályzott hagyományos izzó helyére.
Erre mondom, hogy így nem megy.
(#) didyman válasza pucuka hozzászólására (») Feb 1, 2010 /
 
De a közölt kapcsolás éppen erre a dimmelésre van kitalálva, olvasd már el, ami előtte van szöveg ) !
Az áram szabályozása az üzemi frekvencia eltolásával valósul meg, amivel eltérő impedancia lép fel a soros kimeneti fojtótekercsen (van ennél bonyolultabb megoldás is), és ezt a szabályozhatóságot VCO-val érik el, ennek vezérlőfeszültségét állítják elő a fázishasított hálózati jel integrálásával.
(#) dizi hozzászólása Feb 3, 2010 /
 
Íme amit ígértem DMX vezérelt neon ballast meghajtó.
(#) dizi válasza dizi hozzászólására (») Feb 3, 2010 /
 
És a vezérlés.
(#) Spd válasza dizi hozzászólására (») Feb 14, 2010 /
 
Szia,

Ez melegkatód, vagy hidegkatód cső vezérlésére van?

Szeretnék ugyanis akváriumvilágítást, ahol napszaktól függően különböző fény volna jó... RGB kell, első verzió a LED volt, aminek a fényereje túl kicsi, illetve túl drága lenne belőle annyi, amennyi elég. Másik verzió hidegkatód csőből kirakni (van piros, kék meg zöld belőlük), csak ennek a dimmelése (hogy lehessen RGB-zni) macerásabb... Fentebb folyt a vita, de már sokszor nem tudtam, hogy épp melyik csőről van szó, nekem való kapcsolást nem tudnátok mutatni? Amikor kiterveltem ezt a dolgot azt hittem, hogy ez alatt a pár évtized alatt, mióta használják már született egyszerű megoldás a problémára

Vezérlést atmega procival gondoltam (programozásukat BASIC-ben többé, C-ben kevésbé ismerem, bascomot munkám során használom, ez a része nem lesz akadály).

Az Akváriumvilágítás topicról jövök, viszont ott az izzós megoldást javasolják, ami az én esetemben a keletlező nagy mennyiségű hő miatt nem kivitelezhető...

Előre is köszönet!
(#) batterfly válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 8, 2011 /
 
Javaslom nézétek meg ezt a linket, sok okos dolog van rajta (PIC-es oldal)

Bővebben: Link
(#) t1szabcsi hozzászólása Ápr 28, 2011 /
 
Sziasztok vágigolvastam itt a 3-4 év irományát. És érdeklődnék, hogy valamelyik megoldásal megvalósítható a neon vagy fénycső fényerejének szabályozása? Látta itt különböző kapcsolást, drága Ic vel és anélkül. Láttam itt gyárit belinkelve 17.000Ft ért, láttam elektronikus gyujtók kapcsolási rajzát, ezekre ötleteket hogy melyik ellenállást kellene potira cserélni. De a kérdésem hogy valakinek sikerült ezek közül valamelyiket megvalósítani, kiprobálni, használni. Én is akváriumi fénycsőnek a fényerejét szeretném változtatni. Illetve a bekapcsoláskor és a kikapcsoláaskor gondoltam egy kb 5 perces fényerőség változást a be és kikapcsoláskor.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem