Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   89 / 731
(#) uli válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 10, 2009 /

Ha úgy űllnék anyagilag... vennék én szívesen, de erre is hónapokat spóroltam.
TL-nél nekem is hasonló érték jött ki, de nekem 1,25 m, mert 334 m/s-el számoltam, nem 340-el. Valószínű ez lesz. Viszont egy dolog még nem tiszta. Klinger azt írja, hogy a hangszórót a nyitott végtől számított 1/3 l hosszra kell tenni. DE! A képen a könyvben, pont fordítva van. A zárt végétől van a láda 1/3adánál a hangszóró elhelyezve. Melyiket válassszam?
Kössz: Uli
Esetleg ha egy konkrét tervet tudnál mutatni, azt megköszönném. Vagy csak fogjak egy 1,25 magas faa dobozt, amibe belerakom a hangszórót, és az alját hagyjam nyitottra?
Vagy tudod mit, számolok egy kicsit, és rakok fel egy tervet. Megtennéd, megnézed jó-e?
Kössz előre is: uli
(#) scooby_ hozzászólása Jan 11, 2009 /

Sziasztok!
Nekemvan két műanyagbólkészült hangfalam,benne egy Tesla ARN 5604-es

Adatai:
* Použité reproduktory: ARN 5604; ARV 16
* Typ ozvučnice: uzavřená
* Impedance soustavy [ohm]: 4
* Maximální standartní příkon [W]: 15
* Kmitočtový rozsah [Hz]: 63-12 500
* Charakteristická citlivost [dB]: 84

És egy Tesla ARV 165,erröl nem találtam adatot!

Szerintetek építsemmeg ugyan így,csak fadobozban,vagy átépíthetem Házimozi Front hangdobozba?
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Mondd ezt a BEAG-nál vagy a Videotonnál dolgozóknak a 100 fölötti saját szabadalom és egyéb máig sem felülmúlható ötleteik után.
Vagy a BME villamosmérnöki karán is szétnézhetsz.
(#) pl13 válasza sonix888 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Nno utánaszámoltam a dolgoknak. Eléggé el van mérezetve a doboz, igaz hogy így akár 30-150Hz-ig is szólhat, ha jól hangolod be a reflexcsövet, de az érzékenysége 83dB-re esik, ezért mechanikailag nagyon nagy terhelésnek lesz kitéve a hangszóró, ha nagyobb hangnyomást kell produkálnia.

nem is tudom mit lehetne csinálni vele így hirtelen, hogy elfogadható legyen..
(#) pl13 válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Kicsi zárt dobozban működik jól a hangszóró, szóval maradj az eredeti méretek közelében.
(#) pl13 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Hát már elnézést, de a TL dobozokat legnehezebb elfogadható minőségben elkészíteni, az egyik legkönnyebben elrontható hangsugárzófajta, sok évnyi tapasztalat és mérések nélkül egyáltalán nem érdemes belefogni.
(#) pl13 válasza uli hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Akkor inkább olyan hangszórót vettél volna ezen a pénzen, ami legalább az árát megéri..... szomorú ez így..

A Klinger-féle számításokat úgy ahogy vannak elfeljtheted, mert mára elavult módszerek, és a TL-ekről írt meséjét is, mert azok meg nem fedik a valóságot. Mégis mi alapján méretezted a csövet? Csak nem a hangszóró fs-éből indultál ki? Ha igen, nagyon rosszul tetted, mert nincs túl sok köze a szabad levegőn mért rezonancia pontnak a cső szükséges hosszához.
(#) pl13 válasza uli hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

B-reflex dobozba alkalmatlan a hangszóró, ami szóbajöhet, az a kicsi zárt doboz, max. 15 liter körül. Vagy a TL, de annyi szenvedést, amivel annak a hangolása jár, nem ér meg ez a hsz.
(#) scooby_ válasza pl13 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Ő Házimozi hangfalnál lehet külön kamrákat csinálni,úgy nem lenne jobb?

Mindenképpen földön állót akarok csinálni,már unom ezeket a kis sz"r polconállókat...

Esetleg az aljába subwoofert is tudnék rakni.
(#) karpi válasza pl13 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Ja hat a szocializmusban volt "Magyar Narancs" is !
(#) pl13 válasza karpi hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Viszont ezek a dolgok nem oylan szinten álltak, mint a citromízű narancs.
A Videoton technológiáját pl. a mai napig nem nagyon sikerült utolérni, a világon legnagyobb mennyiségben hangszórót előállító cégek megirigyelhetnék, annyi ötlet és kreativitás van benne.
(#) Bassmester hozzászólása Jan 11, 2009 /

Egy kis segítséget kérnék hangszórók azonosításához.
A mellékelt képeken, egy hatalmas eséstől megrongálódott, best off kompaktláda hangszórói láthatóak. A mélynek töredezett a mágnese, a magasnak pedig a műanyag része amitől nem lehet felfogatni. Ötleteket várnék a hangszórók cseréjére, javítására, vagy beszerzési forrásra.
(#) rammeradrian hozzászólása Jan 11, 2009 /

Üdv mindenkinek! Áttérek ide!A régebbi hozzászólásaim megtekinthetők IttBővebben: Link
Új módosítás:
Hangszórócsere egy Tonsil GD 10-16/5 típusú hangszóró.
A kérdésem:
Mit kell használni Hangváltót vagy Szűrőt?Ha lehet rajzot is mellékeljetek.
Ha kell bele cső milyen és hova a láda 20*30*20 (cm).
Köszönöm
(#) gabika93 hozzászólása Jan 11, 2009 /

Sziasztok
Azt szeretném megkérdezni tőletek hogy szerintetek jó ötlet lenne e egy rutse láda méreteit megfelezni(lekicsinyíteni) hogy 20-as hangszóró menyen bele?
A válaszokat előre is köszönöm
(#) ptesza válasza scooby_ hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Maradj az eredeti méreteknél! Nem véletlenül lett akkorára készítve, és pl13 sem véletlenül mondta ezt. Ha zárt doboz volt akkor maradjon zárt .Gondolom a műanyag dobozban nem volt semmi csillapítóanyag , ezt rakjál bele most. (vatelin)

Ha sub-ot akarsz akkor ne polconálló hangfalból építsed!
(#) pl13 válasza gabika93 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Nem jó a méretarányos felezés ebben az esetben.
(#) pl13 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Volt benne némi műanyag csomagolóanyag. Az eredeti méretezés se volt valami nagyon megalapozott, de úgy találomra belőtték a megfelelő térfogatot.

Olyat meg lehet csinálni, hogy egy nagy dobozból leválasztod a szükséges térfogetot, persze ettől még nem lesz jobb a mélyátvitel.
(#) pl13 válasza rammeradrian hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

S mit szeretnél ezzel a hangszóróval csinálni?
(#) Bassmester válasza pl13 hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Szia!
Nincs véletlenül tipped az alább bemutatott hangszórókat illetően?
Mik lehetnek ezek? Sehol nem bukkantam a nyomukra sajnos. A magas nagyon hasonlít egy Reflex tipusra, de mégsem ugyanaz. A láda egyébként szól, de sajnos nem azon a színvonalon mint az épségben maradt párja.
(#) m.joco hozzászólása Jan 11, 2009 /

Hello
A mélyládámban lévő 30cm-es SAL hangszórómra szeretnék venni hangszórórácsot. Lehet hogy hülye kérdés, de nekem akkor 30cm-s hangszórórácsot kell vennem? Bele van abba kalkulálva az, hogy a hangszóró átmérője picit nagyobb 30cm-nél, és a hangfal lapjának síkjából 1 cm-t kijjebb áll?
Üdv.
(#) Bassmester válasza m.joco hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

A SAL féle rács pontosan a hsz puha peremére fog felfeküdni. Legalább 6 db karommal fogasd le hogy ne zizegjen
(#) m.joco válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 11, 2009 /

Hello
Azt nem tudom, hogy a rács SAL gyártmányú-e, de a hangszóró biztos - SBX3040
Erről a rácsról van szó: Bővebben: Link
Üdv.
És kössz a segítséget.
(#) agressiv válasza m.joco hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

A rácsok a hangszórókhoz vannak megcsinálva, mindenféleképpen jó lessz rá. Akárhol veszed is a rácsot mindenki ugyanazt forgalmazza szóval a rács miatt nem kell aggódnod, ha mondod, hogy 30cm-es rács kell a hangszóródra akkor olyat adnak és jó lessz.
(#) pl13 válasza agressiv hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Azért van pár kivétel. Azon hszek között, amik nem kínában készülnek.
(#) pl13 válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Nem sokat látok így belőle. A magasra van valami ötletem, a mélyhszt meg lehet javítani.
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Mindenféle hangszóróhoz használhatóak a rácsok.
A hangszórók mérete szabványos, bár szokott lenni pár mm-es eltérés,de attól még ráfér a rács.

Mondom, hogy nem. A magyar hangszórókra nem jók a kínai rácsok.
Egyébként meg nagyon nem szabványosak a méretezések, elég csak gondolni a Seas P21, vagy Vifa, M21 típusokra.
Igaz azokra olyan, mint rács nem is kell.
(#) agressiv válasza pl13 hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Persze gyártanak egyedi hangszórókat, de azokat általában gyári hangfalakban találjuk amire valószínüleg nem kell már rács.

Ezek nem egyedi hangszórók amikről írtam, többmilliós darabszámban készültek már.
(#) karpi válasza m.joco hozzászólására (») Jan 12, 2009 /

Ez az .A 12 azt jelenti hogy 12" (inch) ami a 30,5cm ..altalaban 30cm atmerojuek de lattam mar 31cm kulso atmeroju 12"-os hangszorot.

Erre pont jo a racs. A hangszoro perem magassagahoz lehet "magasabb" karmokat kapni .En megjartam sietve ilyen magas karmokat vettem kozbe az en hangszoroim belulrol vannak szerelve , igy aztan egy masik uzletbe vettem alacsony karmokat.Amiket le akarok cserelni valami fem karmokra, ezek muanyagbol vannak es le fognak torni a szalitas viszontagsagai miatt.Csak egy csavar tartja a karmokat es elcsavarodnak szallitas kozben mikor ide ode utodik a hangfal.Ha nem szalitod ok akarmilyen.

A hangszorot a ladahoz valami rugalmas csillapito anyag alatettel kene szerelni hogy ne adja az energiat a falakra ( gumi ). A doboz-falak ne sugarozzak a "hatso" hangjelet mert az mindent elront .
Egyesek a magnest is lerogzitik belul egy keresztfalhoz ragasztva hogy a rezonanciaja ne rontson.
Következő: »»   89 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem